Expo, Tillsammansskapet och valet 2018


Jag har skrivit tidigare om de asylsökande från Afghanistans protester, även kallad ensamkommandes demonstration. Men eftersom de flesta har fått avslag eller fått sin ålder korrigerad av Rättsmedicinalverket och därmed söker asyl som vuxna och inte barn borde de kallas asylsökande från Afghanistan och inte ensamkommande, som syftar på barn, kan jag tycka.

Antingen är det ensamkommande barn. Eller så är det asylsökande vuxna. Media borde kalla de som demonstrerar vad de är – asylsökande från Afghanistan, som utgör majoriteten av de demonstrerande. Eller asylsökande och ensamkommande. Men det är inte på något sätt ensamkommande barn uteslutande som demonstrerar. Och sluta skriva “fått sin ålder uppskriven”. De har bedömts vara vuxna, är det korrekta. Det är en myndighet som gjort bedömningen. Inte en dörrvakt på krogen.

Mitt fokus i förra inlägget var vilka de är som egentligen ligger bakom demonstrationen. Detta inlägg handlar om samma sak men jag har grävt på annat håll. 

Fram kommer en mycket kalkylerad valrörelsesatsning orkestrerad av Stiftelsen Expo via LO och med hjälp av Vänsterpartiet, ABF och olika autonoma grupper.

Jag hade egentligen tänkt att ägna mig åt annat men så började demonstranterna plötsligt prata om LSS, pensioner och BB Sollefteå. Mitt i allt. Och det fångade min nyfikenhet för vad kan en asylsökande som varit här max 2 år om det komplicerade LSS som knappt infödda svenskar på gatan har en aning om vad det är. Eller pensionssystemet.

Givetvis kan de ingenting om det.

Utan detta är beviset för att demonstrationen används som hävstång för ett antal politiska grupper som vill kick-starta valrörelsen. 

Förkortningen LSS står för övrigt för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och är alltså rättigheten för funktionshindrade att få assistans i hemmet men också få välja denna själv.

I september gick alltså demonstrationen, som syftade till att ge just afghaner amnesti och inte alla flyktingar, som ni kan se på de som arrangerar demonstrationens Facebooksida, in i en ny fas och plötsligt dök följande krav upp.

Intressant nog angående polistillstånd bryter de medvetet mot lagen för att “det bara ger böter” och polisen ändå inte bryr sig. Det skriver de uttryckligen på hemsidan.

Både i tal och text har afghanerna pratat om att “det är de som bygger Sverige”. Rent kommunikativt kan jag som PR-konsult tycka det här är lite osmart. För det enar kanske vissa men provocerar andra. De bygger ingenting just nu, de kostar bara pengar om vi ska vara ärliga. Korrekt hade varit att de vill vara med och bygga Sverige i så fall. Att de vill bidra bara de får chansen. Folk som inte jobbar kostar nämligen bara pengar, de är en nettoförlust för staten. Det gäller alla men i synnerhet människor som aldrig jobbat här eller ens har föräldrar som jobbat och betalat in skatt här. Det lägger jag ingen värdering i, en spade är en spade.

Men detta inlägg handlar egentligen inte om dem utan om de organisationer som utnyttjar det här tillfället och skickligt använder det som en hävstång in i den offentliga politiska debatten men framför allt, som en start på valrörelsen. 

De som verkligen bara är engagerad i just dessa afghaners öde finns givetvis. Det finns många lager här. Men bakom styr starkare intressen, med makt, pengar och inte minst kunskap att använda det som händer för att nå egna politiska fördelar.

Det kallas påverkan. Jag har skrivit en hel bok nyss om just påverkan och hur man använder de sociala medierna. Synd att den hann komma ut innan det här, då hade jag inkluderat det. Det får bli i nästa upplaga.

Allt börjar med Stiftelsen Expo. 

De vill inte berätta hur mycket pengar de har eller ens lägga ut en årsredovisning online. Det finns det alltid skäl till. Istället försöker de komma runt frågorna genom att svara så här på sin hemsida:

Det enda pengar de öppet redovisar är det årliga bidrag från Stieg Larssons stiftelse på 2 miljoner kronor.

16 heltidsanställda kostar pengar. De måste omsätta en hel del. Om varje anställd i snitt tjänar 25 000 kronor per månad är det en årlig kostnad på 6,3 miljoner kronor inkl. sociala avgifter bara för lönerna. Deras omsättning borde vara minst 15 miljoner kronor per år om inte mer. För att jämföra med något omsätter tankesmedjan Timbro drygt 20 miljoner kronor per år. Expo är alltså ingen liten spelare alls utan ska jämföras med en tankesmedja med stora resurser. De brukar kalla sig icke partipolitiska granskare av rasism men de är inte opolitiska och de har blivit mer och mer professionella påverkare inom olika områden.

Göteborgsposten har bland att skrivit om Expos utveckling till politikens arena, där de nu faktiskt är.

Deras åsikter tangerar exakt de “vanliga” vänsteråsikter det finns en uppsjö av avsändare av. De är inga externa granskare eller experter.

De är opinionsbildare. För vänstern. 

Få vill komma ut som Expo-kritiker, skrev GP Ledare. Jag sällar mig här till den lilla skara.

Men det blir ju problematiskt om en grupp som påstår sig göra en sak egentligen har fler syften, om de betraktas som experter. 2012 startade de till exempel en fortbildning för journalister. Nu har jag inte deltagit på utbildningen själv och med tanke på de erfarna föreläsarna kanske den var jättebra och objektiv. Men min poäng är bara att just för att de gör sådant här är det märkligt om den politiska opinionsbildning de bedriver utöver granskning av främlingsfientlighet inte diskuteras.

Expo samarbetar sedan länge med LO till exempel och i en intervju med Karl Petter Thorwaldsson i Fönstret berättade han att “mängder med medlemmar” gått deras kurser. Och att han själv redan som SSU:are och sedan i IF Metall gått deras kurser.

Fackförbundet SEKO är ett av många LO-förbund som köper kurser och föreläsningar regelbundet av Expo och därigenom finansierar dem.

På Expos hemsida kan man läsa om det mångåriga samarbetet fast då skriver de att det handlar om 2016, utan att nämnda att samarbetet varat sedan Karl Petter Thorwaldsson var med i SSU.

Expos Alex Bengtsson, som varit aktiv i antirasistiska vänsterkretsar sedan tonåren och som jobbat på Expo flera år, startade 2014 den nya föreningen/nätverket Tillsammansskapet. Expo ligger bakom även detta och finansierar det. Förlagan är engelsk. Blogginlägget är inte datummärkt, därför är det svårt att veta exakt när Bengtsson drog igång.

Idén bakom är att via klassisk vänsterorganisering egentligen, som demonstrationer, caféer, familjedagar etc men organiserade via digitala kanalen Facebook skapa ett nätverk av olika fristående föreningar. Alla använder sig av i princip samma sorts logga men med lokala variationer av samma idé, kallar sig oftast Tillsammans för…….ortens nam…. och använder dessutom gemensamma bilder etc producerade centralt. De delar gärna varandras event och uppdateringar och sprider artiklar etc via grupperna.

2015 sökte Expo en organizer för just Tillsammanskapet vars arbetsuppgift skulle bli att just organisera dessa lokala grupper, framför allt i Jönköping och Norrbotten.

De sökte parallelt en organizer just för att jobba med IF Metall, Handels etc.

De har alltså rätt många anställda för att hantera alla dessa “ideella” grästrotsinitiativ. För har man hjälp centralt av en professionell tankesmedja, som Expo egentligen är, med heltidsanställda organizers är det inte ideellt i den meningen. Sedan kan ens egna arbetsinsatser absolut vara ideella.

Inte Rasism Men, som också finansierats genom att framför allt initiativtagaren Henrik Johansson anställts på såväl LO-förbund som S-kanslier (bland annat S i Dalarna), har också hjälpt till att finansiera Tillsammanskapet. De ordnade en crowd för att köpa sd.se och fick in 120 000 kronor i gåvor, det vill säga skattefritt. Vilket oavkortat gick till att starta upp Tillsammanskapet och till en studieresa.

Redan 2014 kallade Expo själva Tillsammansskapet för en valsatsning, med syfte på valet 2018 eftersom pressmeddelandet skickades i december 2014. 

Expo har alltså gått från oberoende “experter” till uttalade deltagare i valet. De bekräftar det själva. Tillsammansskapet har alltså organiserats centralt från anställda Expo anställt för Tillsammansskapets räkning, där Alex Bengtsson är chef. Sedan, när lokala grupperna var på plats, lanserade Alex Bengtsson initiativet genom olika debattartiklar i vänstermedia. Eftersom det är deras målgrupp. De är ett vänsterinitiativ och driver frågor som framför allt Vänsterpartiet gör. Jag kommer återkomma till de täta kopplingarna de har till just Vänsterpartiet.

Den 7 juli intervjuade Kim Fredriksson Alex Bengtsson på den lilla sajten Aktuellt Fokus, som uttryckligen skriver ur arbetarrörelseperspektiv och som är en ren vänstersajt där bland annat Tobias Hübinette skriver.

Rubriken säger allt: storsatsning inför valet.

Lite senare skrev Bengtsson en debattartikel i samma tidning om matkelit, de välbeställda, utförsäljning och den onda “högern som gör gemensam sak med rasister”. Det kunde lika gärna skrivits av något från Alliansfritt Sverige eller Ung Vänster. Artikeln publicerades den 28 juli 2017.

På deras hemsida den 8 juli kan man också läsa om att för Tillsammansskapet har valet 2018 varit hela fokuset och man nu drar igång ordentligt efter uppbyggnaden 2015 som inte föregicks av någon media. Bengtsson var med i SVT Opinion i augusti också och kunde där lansera gruppen och varumärket. Allt ligger garanterat i en väl uttänkt PR-plan, Expo är inga duvungar och vet vad de håller på med.

De nära banden med LO vårdar de och den 24 augusti i år var Bengtsson hos Byggnads och föreläste. Då sa han:

– Vi behöver er. Ni behöver oss.

I ett dokument som Vänsterpartiet har på sin hemsida använder de just Tillsammansskapet som en samarbetspartner för organisering vad gäller EU-migranter.

Vilka mer än Alex Bengtsson ingår då centralt i detta nya vänsterinitiativ som ska bli en del av valrörelsen? I en blogg på Tillsammanskapets hemsida kan man läsa att de i augusti i Smedjebacken av alla ställen hade sin första nationella kongress.

De har medvetet organiserat sig på mindre orter, som han skriver. Personen som blev vald till vice ordförande till föreningen heter Nathalie Söderbergh.

Även Lena Martinsson blev invald i förbundsstyrelsen och beskrev rörelsen som “radikal”. Jag saknar ordet “progressiv” men det kommer kanske senare.

Här kan man läsa att utvisningar hör ihop med deras andra frågor, tycker det. Här får vi förklaringen till hur de sedan använde demonstrationen de hjälpte till att organisera som en hävstång in i debatten.

Inspirationen på hur de organiserar sig har de uttryckligen tagit från den fackföreningsrörelse som är deras finansiärer och nära partners i Tillsammansskapet. På kongressen valdes också en person som heter Fredrik Hallor till kassör.

Nathalie Söderbergh har själv jobbat på Expo och håller själv föreläsningar för LO-facken, som här där hon var gäst hos Kommunal i Tranås.

Hon har även intervjuats i ETC i en annan PR-artikel för initiativet. Söderbergh startade sitt engagemang bland annat i Rädda Barnen.

Lena Martinsson är genusvetare från Göteborg och en av de personerna som har kallat det nya antirasistiska forskningsinstitutet i Göteborg för “för vitt” och krävde att forskare med rätt sorts hudfärg (inte vit) skulle få jobba där istället för alla vita.

Hon gillar heller inte att institutet ska forska på våldsbejakande extremism, som jihadism. 

Hon har även föreläst för bland annat Vänsterpartiet själv.

Fredrik Hallor är aktiv i Vänsterpartiet.

Tillsammanskapet organiserade att folk från hela Sverige anslöt till demonstrationen i Stockholm via sina lokala grupper.

I ETC i den debattartikel publicerad 3 september 2017 sammanfattar Alex Bengtsson det jag bevisat här:

Tillsammanskapet finansieras både direkt och indirekt av LO och dess förbund, samarbetar och understöds av Vänsterpartiet och driver också fackförbunden i LO:s frågor. De har varit med och organiserat demonstrationen på Medis och nu Bantorget från start. Expo står bakom allting.

Det som händer nu är att de startat sin valrörelse och använt demonstrationen som hävstång in i debatten. En skicklig PR-lansering av en rörelse som ägnat tiden från förra valet att i smyg lokalt bygga upp en stor nätverksstruktur av vänstersympatisörer att driva de frågor de redan tycker är viktiga, som BB och vårdfrågan, pensioner och flyktingar. Nu i sommar, drygt ett år före valet, drog de ingång lanseringen av varumärket Tillsammansskapet. Pengarna kommer från Expo och från föreläsningar de säljer till LO-förbunden. De kommer också från privatpersoner. Arbetskraft får de gratis. Bengtsson jobbar däremot inte gratis, och frågan är hur många heltidsanställda de egentligen har. Flera organizers har anställts, med lön från Expo.

Säg igen att Expo är oberoende “experter”. 

Hej valrörelsen 2018. 

22 kommentarer till Expo, Tillsammansskapet och valet 2018

 1. Hej Rebecca. Jag orkade inte läsa allt. Mitt uppmärksamhetsspann är inte i topp. Men jag tror jag fattade. Fortsätt gräv.

  1. Bra Rebecca!
   Ett tillägg bara: En dörrvakt på krogen kräver legitimation/identitetshandling när det finns misstanke om för låg ålder hos en gäst. Vår regering som avser att vi skattebetalare ska försörja invandrare och deras anhöriga under deras livstid kräver inga som helst ID-handlingar.
   En dörrvakt (vem som helst ) skulle därmed kunna vara mer lämplig som statsminister än den nuvarande.

 2. Ja, så jobbar gräsrotsorganisationer som inte får pengar från Svenskt Näringslivs alla olika satsningar, företag och så vidare. Eftersom socialister inte är så poppis hos “storkapitalet” får man helt enkelt gå samman FLER och samarbeta. Tack Uvell, för att du så förtjänstfullt visar vad man åstadkomma med samarbete grundat i solidaritet. Är det läskigt?

  1. Det är ett jävla oskick att kalla sig oberoende fast man aldrig har haft några intentioner på att vara det. Så har expo använts av statsmedia konsekvent som “experter”. Även alliansen har som nyttiga idioter refererat och utnyttjat “oberoende” Expos tjänster. Det är lika sant som att hävda att Ulf Bjärred eller Jenny Madestam är statsvetare och neutrala bedömare. Vi som kan läsa själva vet förstås att Expo alltid varit mer intresserad av åsiktsrepression än att sprida sanningen. Det vill säga, Expo är en del i det konglomerat av åsikter och makt som lyckats göra Sverige till Europas sjuka man på en rad områden. För övrigt får du gärna göra en egen granskning på Ulf Bjereld och hans “Tro och Solidaritet”. alla dessa förklädda godhetsivrares göranden och låtande bör granskas. Speciellt som de ofta utför sin gärning med mina skattepengar.

 3. ….och nu föreslås fackavgiften bli avdragsgill. Mao ska alla skattebetalare finansiera LO’s vänsterpropaganda. Så länge LO aktivt stöder Sosseriet ekonomiskt och ideellt måste detta förslag stoppas!

 4. Bra gräv igen. Jag skrev ju redan för några dagar sedan att LO drev det hela. Det blev ju uppenbart med “bygger landet”-klyschan och de andra utspelen och övertydligt när de flyttade hem till Norra Bantorget. Sossarna demonstrerar mot sig själva igen precis som på första maj. De är fullständigt ohederliga som vanligt och Svenne bara sover och röstar på dem. Fy för faen rent ut sagt!

 5. Man blir bara maty av all information som delges här. Ett gediget arbete som förklarar varför lagen inte gäller längre i Sverige. Vi har i dag en regering och statsapparat som verkar vara i skick som en sämre sydamerikansk stat.

 6. En obehaglig konspirationsteori – är det EGENTLIGA – skälet till att vänstern vill ta emot fler flyktingar att många aldrig kommer få ett jobb och därmet kommer leva på bidrag och vli ett pålitligt valboskap. Att LO gärna ser mer flyktingar är märkligt då de avskyr konkurrens om jobben. Lätt fixat med förbud mot enkla jobb till lägre lön….

 7. Expo är partipolitiskt obunden men verkligen inte opolitisk, det är väl bra!?
  Expo står för alla människors lika värde, det gör inte alla andra organisationer så det är väl också bra?!

 8. Expo skriver att ” Med undantag för kulturrådets produktionsstöd för nyhetsajten Expo idag och tidsskriften Expo har stiftelsen inget statligt stöd”.
  Men om de får stöd från statligt/kommunalt ägda företag som i praktiken ägs av Sveriges invånare så borde dessa pengar redovisas som statligt stöd och inte som stöd från företag. Om statliga/kommunala bolag betalar ut bidrag till Expo är dessa pengar i verkligheten uteblivna utdelningar till ägarna, dvs. det svenska folket!

 9. Fantastiskt, detta är som hämtat från en film.Detta är sabbotage mot Sverige. Hur många LOmedlemmar skulle gått med på detta. De betalar demonstratonen. Allt mörkas och media är med. Eller är de inte? Utan dig hade detta inte kommit fram. Det känns som föräderi. Vi är lurade igen. Hur stor är vänster organiseringen, hur kan LO nedlåta sig till detta, hur djupt in i sammhällskroppen
  har det spridigt sig. Tack För Sveriges viktigaste avslöjjande. Det finns nog mycket mer att gräva fram där.

 10. Folkfrontsbyggandet mot Sveriges folk och framtid pågår för fullt. Det är bra att Du avslöjar detta, men jag är pessimistisk om att det blir uppenbart fört en majoritet av befolkningen innan det är försent och Sverige har gått in på den sista vägen, den som leder mot avgrunden.

 11. En oerhört viktig kartläggning av Expo:s högst tvivelaktiga och indoktrinerande politiska inflytande! Dessa krafter kan ta åt sig äran för det omfattande nedtystandet, mörkandet och förtäckta hotandet av andra åsikter, eller ens faktarapportering, i det offentliga rummet – som upplevs av så många gräsrötter, men som när det uppmärksammas genast sablas ned i hånfulla och t.om. hatiska ordalag om ‘alarmister’, ‘konspirationsteorier’ och ‘rasister/nazister’! Denna diktatoriska, totalitära plattform är en nog så stor böld i ett öppet samhälle som en högerfascistisk dito, och har man ett uns av demokratisk anda i sig måste man vända sig emot denna jättelika ångvält som drar fram i samtliga medier och snart sagt alla sammanhang!
  Tack för ett hårt och tidskrävande arbete med denna redovisning, Rebecca.

 12. Wow, blev länkad till denna artikel.. shit vilken soppa de har kokat ihop !! Tack så hemskt mycket för upplysningen, grymt arbete!! Trodde jag förstått saker rätt bra, men att det va SÅHÄR jävla illa ställt!!
  SD. 2018

 13. Ytterligare aspekter på samarbetet på det personliga planet mellan Expo och Tillsammanskapet har ju blottlagts de senaste dagarna. Det tycks ha varit brått att lösa upp banden från Expos sida…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap