Sveriges Radio och Moderathatet

Public Service får ofta kritik för att vara vänstervinklat, framför allt Sveriges Television och Sveriges Radio. Inte sällan står någon från Public Service och försvarar sig med att de minsann har så högt förtroende och visa ett enda exempel på när de vinklat saker. Numera är det Jan Helin som brukar ta på sig bästa Besser Wisser-kostymen och haspla ur sig dessa förutsägbarheter.

Vi som kritiserar Public Service för detta har fog för det.

Att bjuda in en höger och resten vänster när något ska diskuteras är default, som bäst får man som höger hoppas att det bara är två mot en allt som oftast. Regelbundet blir de påkomna med att intervjua ”Gunnel, läkarstudent” som hoppla, visar sig vara Vänsterpartiets ledamot i barn- och ungdomsnämnden i Eslöv i ett reportage om friskolor. Eller en ”vanlig undersköterska” som oj då, visade sig även vara förtroendevald i Kommunal när frågan handlar om facket. För att inte tala om all mys-TV de sänt om Fidel Castro och andra despotiska socialister.

Men sällan är det som sagt tydligare än så. Vänsterperspektiven i Public Service handlar om en massa smågrejer som bildar en helhet. Och där mitten betraktas som Socialdemokraternas och/eller Miljöpartiets partiprogram ungefär. Med det i bakhuvudet förstår man varifrån det kommer att Moderaterna samtidigt verkar betraktas som lika nära mitten som säg Moussolini eller annan valfri kompis till honom.

Public Service och Besser Wisser-kostymen brukar hävda att de minsann inte fälls i Granskningsnämnden. Utan att nämna att Granskningsnämnden bara granskar varje sak för sig, inte en helhet. Som till exempel att de alltid bjuder in en höger och 2-4 vänster i paneler. Innan ni börjar anmäla dem för Twittrande granskar nämnden bara etersända program.

Idag kom så det bevis för detta synsätt åtminstone jag lite grann väntat på.

Och det skickades inte ut från vilket konto som helst. Utan från Ekots officiella konto. Dessutom kan man inte bortförklara det med att någon enskild obetänksamt postat något – de har lagt ner tid på grafik. Någon på Ekot har alltså suttit och pysslat med den där bilden i förväg, innan den sedan postades på Twitter.

Public Service totalt får 8 miljarder av våra pengar varje år. Åtta. Miljarder. Ekots officiella konto har 71 700 följare.

Idag publicerade Sveriges Radio Ekot den här tweeten:

Jag vet inte ens var jag ska börja.

Men först och främst vill jag faktisk tacka Ekot och Sveriges Radio för att vi nu för evigt har ett klockrent exempel på vad vi kritiker menar med att ni inte lever efter ert sändningstillstånds krav på opartiskhet. Så tack. Internet never forgets nämligen.

Det tåls att upprepas: detta var INTE en obetänklig tweet av en enskild medarbetare. Den ursäkten håller inte. För de har ju gjort grafik.

Ulf Kristersson annonserade idag att han är tillgänglig för valet av partiledare för Moderaterna. Han är inte vald. Det finns dessutom en till kandidat, även om han är chanslös, och det är föredettingen Mikael Odenberg. Förutom det gränslöst oförskämda i Ekots sammanställning försöker de härmed också förekomma ett val som inte ägt rum. Det som hålls på Moderaternas extra stämma den 1 oktober i Stockholm, där Anna Kinberg Batras efterträdare officiellt väljs av Moderaternas ombud som har rösträtt där.

Tweeten raderades efter kritiken av Ekot och de publicerade istället detta:

”Vi har tagit till oss av kritiken”

Eh va?

Men vad bra då. Att ni ”tagit till er” av kritiken. Men vad sägs om att ta lite ansvar? Och jag vet att det kanske kommer som en chock för medarbetarna på Ekot att man ibland behöver just ta ansvar för sina handlingar som vuxna människor men ni kanske ska testa att be Ulf Kristersson om ursäkt istället för att skriva att ”ni tagit till er av kritiken”?

Medan ni funderar lite på det märkliga i att ni fick kritik när gjort en sådan fin bild och allt publicerar jag den lista den offentlig finansierade miljardfabriken av objektivitet borde ha publicerat:

Med hjälp av gratisprogrammet Piktochart, Ulf Kristerssons aktuella pressbild och Wikipedia tog det ca 7 minuter att göra. Sveriges Radio får hemskt gärna använda bilden gratis (för bilden de valt på Kristersson är dessutom lika gammal som böckerna de hänvisar till i sin version, från 1990-talet).

Jag skulle slutligen vilja tipsa Sveriges Radio att köpa min kommande bok ”Nätsmart – en guide till påverkan genom sociala medier”.

För där tar jag precis upp varför förtroendet för traditionella medier sjunker och att betalningsviljan för bra journalistik finns men läsarna tröttnar på trams som det här och vill hellre betala för kvalitet i ny media. Som den här bloggen till exempel.

Boken kom nämligen idag ut till försäljning.

Ni beställer den enklast på Bokus, klicka bara på länken

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!