Sveriges Radio och Moderathatet


Public Service får ofta kritik för att vara vänstervinklat, framför allt Sveriges Television och Sveriges Radio. Inte sällan står någon från Public Service och försvarar sig med att de minsann har så högt förtroende och visa ett enda exempel på när de vinklat saker. Numera är det Jan Helin som brukar ta på sig bästa Besser Wisser-kostymen och haspla ur sig dessa förutsägbarheter.

Vi som kritiserar Public Service för detta har fog för det.

Att bjuda in en höger och resten vänster när något ska diskuteras är default, som bäst får man som höger hoppas att det bara är två mot en allt som oftast. Regelbundet blir de påkomna med att intervjua “Gunnel, läkarstudent” som hoppla, visar sig vara Vänsterpartiets ledamot i barn- och ungdomsnämnden i Eslöv i ett reportage om friskolor. Eller en “vanlig undersköterska” som oj då, visade sig även vara förtroendevald i Kommunal när frågan handlar om facket. För att inte tala om all mys-TV de sänt om Fidel Castro och andra despotiska socialister.

Men sällan är det som sagt tydligare än så. Vänsterperspektiven i Public Service handlar om en massa smågrejer som bildar en helhet. Och där mitten betraktas som Socialdemokraternas och/eller Miljöpartiets partiprogram ungefär. Med det i bakhuvudet förstår man varifrån det kommer att Moderaterna samtidigt verkar betraktas som lika nära mitten som säg Moussolini eller annan valfri kompis till honom.

Public Service och Besser Wisser-kostymen brukar hävda att de minsann inte fälls i Granskningsnämnden. Utan att nämna att Granskningsnämnden bara granskar varje sak för sig, inte en helhet. Som till exempel att de alltid bjuder in en höger och 2-4 vänster i paneler. Innan ni börjar anmäla dem för Twittrande granskar nämnden bara etersända program.

Idag kom så det bevis för detta synsätt åtminstone jag lite grann väntat på.

Och det skickades inte ut från vilket konto som helst. Utan från Ekots officiella konto. Dessutom kan man inte bortförklara det med att någon enskild obetänksamt postat något – de har lagt ner tid på grafik. Någon på Ekot har alltså suttit och pysslat med den där bilden i förväg, innan den sedan postades på Twitter.

Public Service totalt får 8 miljarder av våra pengar varje år. Åtta. Miljarder. Ekots officiella konto har 71 700 följare.

Idag publicerade Sveriges Radio Ekot den här tweeten:

Jag vet inte ens var jag ska börja.

Men först och främst vill jag faktisk tacka Ekot och Sveriges Radio för att vi nu för evigt har ett klockrent exempel på vad vi kritiker menar med att ni inte lever efter ert sändningstillstånds krav på opartiskhet. Så tack. Internet never forgets nämligen.

Det tåls att upprepas: detta var INTE en obetänklig tweet av en enskild medarbetare. Den ursäkten håller inte. För de har ju gjort grafik.

Ulf Kristersson annonserade idag att han är tillgänglig för valet av partiledare för Moderaterna. Han är inte vald. Det finns dessutom en till kandidat, även om han är chanslös, och det är föredettingen Mikael Odenberg. Förutom det gränslöst oförskämda i Ekots sammanställning försöker de härmed också förekomma ett val som inte ägt rum. Det som hålls på Moderaternas extra stämma den 1 oktober i Stockholm, där Anna Kinberg Batras efterträdare officiellt väljs av Moderaternas ombud som har rösträtt där.

Tweeten raderades efter kritiken av Ekot och de publicerade istället detta:

“Vi har tagit till oss av kritiken”

Eh va?

Men vad bra då. Att ni “tagit till er” av kritiken. Men vad sägs om att ta lite ansvar? Och jag vet att det kanske kommer som en chock för medarbetarna på Ekot att man ibland behöver just ta ansvar för sina handlingar som vuxna människor men ni kanske ska testa att be Ulf Kristersson om ursäkt istället för att skriva att “ni tagit till er av kritiken”?

Medan ni funderar lite på det märkliga i att ni fick kritik när gjort en sådan fin bild och allt publicerar jag den lista den offentlig finansierade miljardfabriken av objektivitet borde ha publicerat:

Med hjälp av gratisprogrammet Piktochart, Ulf Kristerssons aktuella pressbild och Wikipedia tog det ca 7 minuter att göra. Sveriges Radio får hemskt gärna använda bilden gratis (för bilden de valt på Kristersson är dessutom lika gammal som böckerna de hänvisar till i sin version, från 1990-talet).

Jag skulle slutligen vilja tipsa Sveriges Radio att köpa min kommande bok “Nätsmart – en guide till påverkan genom sociala medier”.

För där tar jag precis upp varför förtroendet för traditionella medier sjunker och att betalningsviljan för bra journalistik finns men läsarna tröttnar på trams som det här och vill hellre betala för kvalitet i ny media. Som den här bloggen till exempel.

Boken kom nämligen idag ut till försäljning.

Ni beställer den enklast på Bokus, klicka bara på länken

9 kommentarer till Sveriges Radio och Moderathatet

 1. Nu är jag opolitisk och tycker att det mesta i nationell media är vänstervinklad men faktum kvarstår och det är att Ulf är inblandad i skumma hyresrättighetef och personligen anser jag att det smartaste en kandidat kan göra, oavsett parti, är att lägga ALLA korten på bordet omedelbart. The good and the bad! För gissa att det kommer grävas hejdlöst!

 2. Kanske M skall vara ytterst glada för den publiceringen!
  För då slapp man en ny icke-väljarmagnet…

  Finns det någon enda som tror att Ulf K kan vända opinionssiffrorna???
  Högst tveksamt, ytterst fegt val…

  En nytändning skulle Hanif Bali kunna vara,
  en Moderat med ryggrad o utstrålning!

  Varför inte ta chansen att bejaka Mångfald…

  Eller är man “rasister”…

 3. Tack för detta inlägg. Vi har ett enormt demokratiproblem i Sverige. Det som du beskriver och ger exempel på är vad som utmärker diktaturer. Det är därför opinionen ser ut som den gör i landet. Jag kan numera sällan lyssna på ekoredaktionen utan att bli förbannad. Jag mår illa och måste stänga av. Rapport ser jag för att veta vad public service avhandlar och alltid med stor skepsis. I övrigt blir det alternativa medier. Och jag är en gammal “hederlig”allmän borgare från medelklassen. Hur har landet blivit såhär??

 4. Jag tror inte att vi någonsin kommer att få en neutral statsmedia, så varför skall vi bekosta detta över huvud taget? För 8 miljarder skulle vi kunna öka polisens budget med ca 20%, vilket inte skulle vara mycket välbehövligt.

  Förslag: Låt SVT bli en betal-TV, så kan alla vänstermänniskor få bekosta sina program.

 5. Man måste ställa sig frågan varför alliansen inte gjorde någonting åt detta problem efter 8 år vid makten, man har istället varit med och fortsatt finansierat vänstermedia.

  Allianspartierna är bara en skenopposition om man tittar till deras handlingar.

 6. Moderater och Liberaler får skylla sig själva! Efter åtta år vid makten, mäktade man inte med att rensa ur SR och SVT:s vänstermaffia…Kanske fattar man inte vilken makt och vilket inflytande dessa medier har. Å andra sidan ska det inte vara högerpropaganda, utan fair play med neutrala, objektivt beskrivna nyheter. Hur jävla svårt kan det vara???!!!

 7. Underbar granskning! Men, glöm inte bort att det var Eko-redaktionen som drevade och m.e.m. avsatte AKB.
  Vilka var det som ringde runt till moderaternas länsförbund och sammanställde förtroendesiffrorna?
  Jo, Eko-redaktionen!

 8. Tack för denna mycket kompetenta information, man måste hoppas på, att det skall gå att bryta den informationsblockad som Ekot och Sveriges Radio har !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap