Mer om SR och Ulf Kristersson

Det här är texten i den ursprungliga artikel som Sveriges Radio Ekot publicerade (hämtad från cache):

……………………………….

”Ordförande i Muf, lämnat politiken för att återvända året efter. Anlitat svart städhjälp och Socialförsäkringsministe. Efter 30 år i politiken har Ulf Kristersson nu meddelat att han kandiderar till ordförandeposten för Moderaterna.

1988: Väljs till ny Muf-ordförande

Kristersson beskrivs senare som stridbar och provokativ under tiden i ungdomsförbundet. Flera år senare har han profilerat sig som en resonerande och analytisk politiker.

1992: Förlorar ordförandeposten till Reinfeldt

Striden om ordförandeposten i Moderata ungdomsförbundet stod mellan Kristersson och den mer konservative Fredrik Reinfeldt. Reinfeldt segrade med röstsiffrorna 58-55. Avgörandet kom att kallas ”Slaget i Lycksele”.

1994: Jämför svenska modellen med apartheid i bok

Kristersson skriver boken ”Non-working Generation” för den liberala tankesmedjan och förlaget Timbro. Pekar ut den svenska modellen – där arbetsgivare och fackförbund samarbetar – som något unga svenskar ”faller offer för” på samma sätt som svarta trycktes ned och jagades i Sydafrika.

1997: Skriver bok och anklagas för rasism

Partistyrelsen ger bland andra Ulf Kristersson och Anna Kinberg Batra uppdraget att skriva en bok en som behandlar flera politikområden som ekonomi, välfärd, migration och integration. Boken, Land för hoppfulla – manifest för ett nytt sekel, möttes av hårt motstånd och anklagades för att vara rasistisk. I dag finns boken endast på elva bibliotek.

1997: Nämns som framtidsnamn inom Moderaterna

Aftonbladet och Dagen Nyheter listar Kristersson tillsammans med bland andra Fredrik Reinfeldt, Sten Tolgfors och Anders Borg.

2007: Moderaterna i Stockholm backar från jobblöfte

Under valrörelsen 2006 lovade den borgerliga Stockholmsalliansen jobb inom fem dagar för den som är socialbidragsberoende och orsaken är arbetsbrist. I budgeten för 2007 ändrade man formuleringen till att man skulle man få en garanti för arbete eller utbildning inom fem dagar.

Till 2008 då jobbgarantin ska komma igång, var betydelsen ändrad till att garanteras en aktivitetsplan, arbete eller annan insats inom fem dagar. Socialdemokraterna är kritiska till förskjutningen. Ulf Kristersson håller inte med om att budskapet ändrats. ”Jag har aldrig lovat jobb inom fem dagar. Det är klart att man inte kan garantera det.” kommenterar han till SvD.

2007: Kristersson har anlitat städhjälp svart

Det framkommer att Ulf Kristersson under större delen av 2001 anlitat städhjälp utan att betala skatt.

2008: Får våning i Stockholm avsedd för utsatta

Socialförsäkringsministern anklagas för att ha roffat åt sig en våning på Södermalm som var tänkt till sjuka och behövande. Ersta diakonisällskap hyr egentligen bara ut lägenheter till annat hotade kvinnor som behöver fristad, sjuka och utsatta samt diakonipersonal och studenter vid Sköndal Ersta högskola.

Genom en kontakt med Erstadirektören Thorbjörn Larsson, som också är politiker (KD), får Kristersson ett lägenhetskontrakt på en 125 kvadratmeter stora våning i Stockholms innerstad. Den renoveras på Kristerssons begäran innan familjen flyttar in.

Ersta hade samtidigt ett miljonavtal med staten. En polisutredning om mutbrott och bestickning startas eftersom Kristersson i sin roll som politiker också hade affärsförbindelser med Ersta. Han friades senare.

2008: Åkte var tredje månad till Kina – för 128 000 kronor

Åker fyra gånger till Kina under 2007. Bland annat för ett möte om storstadsutveckling, World Economic Forum för att träffa kinesiska företagsledare och diskutera handel och investeringar över gränserna. På frågan hur resorna hänger ihop med uppdraget som socialborgarråd svarar Kristersson:

– De har ingen omedelbar koppling till mitt uppdrag som socialborgarråd. Men jag passar ofta på att diskutera social utveckling.

Dock blev frun, Birgitta Ed, året efter styrelseledamot i Sweden China tradecouncil – en ekonomisk förening som mot betalning erbjuder marknadsinformation i Kina. Samma uppdrag som Ulf Kristersson påstod sig ha fått från Stockholms kommun:

– Om vi kan hjälpa svenska företag att etablera sig i Kina och dessutom föra samtal om mänskliga rättigheter och demokrati så tycker jag det är meningsfullt, sa han till media när resorna ifrågasattes.

2008: Vill låta tvångshämta elever som skolkar från skolan

I en debattartikel i Dagen Nyheter (9/2 2008) skriver Kristersson tillsammans med skolborgarrådet Lotta Edholm (fp) om hur man vill stoppa skolket. Vill få till stånd en lagändring som innebär att skolan eller socialtjänsten får rätt att åka hem till en skolkande elev och hämta denne till skolan.

Socialtjänsten måste få skarpare medel och ha en översyn av sekretesslagen för att skola och socialtjänst ska kunna utbyta information om elever.

2009: Hoppar av politiken

Kristersson meddelar att han inte ställer upp för omval. Han säger att han vill bo på landet med familjen.

2010: Tillbaka i politiken

Under vintern 2010 utses Kristersson till talesperson för Moderaterna i frågor om social och familjepolitik. I juni offentliggjordes att han utsetts av regeringen att leda den stora parlamentariska socialförsäkringsutredningen. På hösten presenteras han som nya socialförsäkringsminister i Fredrik Reinfeldts regering.

2010: Får uppmärksammat hyreskontrakt – igen

Som socialborgarråd i Stockholms Stad var Kristersson 2008 med och godkände att 1 200 av allmännyttans lägenheter skulle säljas till fastighetsbolaget Einar Mattsson. Flera andra borgarråd försökte stoppa affären. Två år senare fick han och hans fru ett förstahandskontrakt på en eftertraktad adress vid Kungsholmstorg i centrala Stockholm av Einar Mattsons vd Stefan Ränk.

Kristersson och hans fru Birgitta Ed är kompisar med Stefan Ränk och hans fru Martina, som även jobbar på den PR-byrå som Brigitta Ed grundat. Dessutom har de kunnat behålla sitt kontrakt utan att vara skrivna på adressen, med fastighetsbolagets vetskap. Andra par i samma byggnad som gjort samma sak har vräkts.

2012: Misstroendeförklaring hänger över Kristersson

Regeringen och oppositionen i bråk om en formulering i sjukförsäkringen. Det handlade om en formulering kring hur sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas då de som varit borta från jobbet i mer än 180 dagar. En samlad opposition har vid två tillfällen röstat igenom att man medan frågan utreds ska gå tillbaka till en äldre formulering som ansågs mer rättssäker än den som fanns.

Men socialförsäkringsminister Kristersson förklarade att han inte tänkte följa riksdagens beslut. Det gjorde att oppositionen var beredda att diskutera en misstroendeförklaring, som kunde leda till att Kristersson avsätts. SD kräver öppet en omröstning. Kristersson backar och ”gör en pudel”.

– Jag ber verkligen om ursäkt om jag uttryckte mig slarvigt och om någon fått uppfattningen att regeringen inte tar riksdagens beslut på allvar, säger han på en presskonferens.

Socialdemokraterna godtar ursäkten. Oppositionen förväntar sig besked i sakfrågan i linje med riksdagsbesluten.

2013: Får sämst resultat i ministergranskning

Expressen gör en egen kartläggning över statsrådens arbete sedan valet 2010. Enligt deras poängsystem har socialförsäkringsministern fått minst gjort.

Man har räknat antal propositioner, svar på interpellationer, svar på skriftliga frågor, aktiviteter utanför regeringskansliet och riksdagen, debattartiklar, tal och pressmeddelanden. Enligt statsvetare som kommenterar granskningen kan resultatet bero på att uttalanden kring socialförsäkringsfrågorna stundtals har skötts direkt av statsministern.

2014: Utsågs till Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson.

2017: Kristersson kandiderar till partiledarposten för Moderaterna.

…………………………………..

En del av det som stod i artikeln verkar Sveriges Radio hämtat härifrån, en hån-artikel publicerad i Dagens Arena som finansieras av LO och S.

Igår, den 31 augusti, publicerade socialisttidningen ETC en artikel också med nästan identiskt innehåll som Sveriges Radio-artikeln.

Härligt att Sveriges Radio när de ska håna en Moderat inte ens orkar att skriva hela artikeln själva utan tar delar av sossarnas egen tankesmedjas tidning.

Intressant nog är just Marina Nilsson Malström ingen praktikant utan en erfaren journalist som dessutom har gått olika kurser i just sociala medier. Hon är producent på Ekot.

2014 gick hon en 2-dagars fortsättningskurs för just sociala medier eftersom hon är en av utsedda ”super users” som SR tydligen har.

 Sveriges Radio tar alltså numera sitt innehåll från sossarnas egen tankesmedja och illröda ETC, som ägs av marxisten Johan Ehrenberg. Varför ens gå omvägen egentligen och låtsas såväl vara objektiva som skriva eget material, om det är deras perspektiv man vill förmedla.
Och återigen, tack Sveriges Radio. Nu har vi kritiker äntligen fått bevis för det vi alltid sagt. Ni är inte opartiska. Tyvärr.
Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!