Majblomman och burkinin

Jag vet inte om ni noterade det men Hässleholms kommun fick nyligen kritik för att de lånat ut burkinis till muslimska barn på sitt badhus. De backade från det efter kritiken. Men det var inte Hässleholms kommun som köpte in burkinin, det var Majblomman.

Innan vi går vidare tänkte jag bara säga att jag som liberal tycker alla ska få ha på sig vad de vill. Även kläder jag personligen upplever är förtryckande. I burkinin och slöjans fall har jag inga problem med att vuxna väljer själva, men själva idén om slöja och därmed burkini är att kvinnor ska dölja sig för att inte hetsa upp männen. Det handlar om sexuell attraktion, moralism och kyskhet. Att då klä på barn burkini och slöja, små barn, handlar om en sexualisering av små flickor som jag inte kan acceptera. Återigen, vuxna kvinnor är en annan sak. Även tonåringar. I Sverige är du ”byxmyndig” när du är 15 år. Men att förbjuda föräldrar att klä sina barn i vad de vill är inget som jag som liberal trots detta kan förespråka. Föräldrar bestämmer över sina barn även de orimliga. Och det finns 100 andra sätt att vara orimlig på som förälder som inte har något alls med kläder att göra.

Däremot ska offentliga institutioner inte särbehandla eller subventionera en viss sorts kläder eller religion. Offentliga institutioner där kommuner räknas in, och kommunalt ägda badhus, ska vara neutrala.  Bra att kommunen backade om burkinis av den anledningen. Föräldrar som kräver att deras små flickor ska ha burkini för att delta i simundervisning kan köpa det själva.

Men nu var det alltså Majblomman som köpte in burkinisarna. Hur är egentligen värdegrunden på Majblomman? Tycker de att barn som är 8-9 år ska betraktas som sexuella varelser?

Eftersom Majblomman funnits i  ver 100 år har jag givetvis själv som barn kommit i kontakt med den. Deras affärsidé är nämligen barn. Men jag har inte förrän nu funderat på deras verksamhet något närmare. De är en välgörenhetsorganisation som fokuserar på fattiga barn. Jättebra. Vi har ingen fattigdom i Sverige, inte den absoluta. Men vi har relativ och den går inte att utrota som den absoluta gör, eftersom den är relativ. Det här helt enkelt den fattigaste delen av befolkningen. Höjs inkomsterna höjs nivån i kronor för relativ fattigdom men den försvinner inte.

Majblommans alla intäkter i princip bygger på att barn jobbar. Jag har inte tänkt på det tidigare. Men de är de enda som använder barn som hela intäktskälla. Med en liten provision som lockbete lyckas de varje år få 100 000 barn mellan 9 och 12 att dra in deras pengar åt dem. 

Det var hela affärsidén från hon som grundade maj-blomman. Att folk inte kan säga nej till ett barn som säljer en liten blomma för fattiga barn. Rätt cyniskt kan jag tycka nu när jag har lite andra glasögon på mig än förut.

Det barnen får behålla för hela jobbet är 10 %. Hela 80 % går till Majblomman. Priset är 20 kronor per majblomma. Om du som barn säljer 10 majblommor har du alltså tjänat 20 kronor. 20 kronor får din förening och Majblomman får 160 kronor.

De drog in 66 miljoner kronor på barnarbete 2016.

Majblommorna tillverkas i Kina. De kostar 16 öre stycke, eller gjorde det när artikeln bilden är hämtad ifrån skrevs 2009. De tillverkas i Kina för att det är billigt där och den fabriken som skildras i artikeln fick uppdraget när Majblomman letade efter ännu billigare majblommor som görs för hand av fattiga kvinnor, som även bor på fabrikerna långt ifrån sina egna barn så att Majblommans små billiga barnförsäljare i Sverige kan kränga dem varje vår. Och sedan använder bland annat Majblomman pengarna till att köpa burkinis, för att vissa barn anses behöva skyla sig som en vuxen kvinna.

Ca en miljon kronor per år inkl. sociala avgifter av barnarbetets pengar går till generalsekreterarens lön på 60 000 kr per månad.

Uppdrag granskning granskade olika välgörenhetsorganisationer i samband med Rädda Barnens märkliga barnfattigdomsrapport 2013. Det visade sig att även Majblomman fuskade med fakta.

Antalet ansökningar hade också halverats, från 100 000 2004 till bara 56 000 2013. Ändå ökar alltså insamlingen år efter år. Blir bidragen högre eller vad händer med pengarna? Läggs de på hög?

Ja lite faktiskt. De har över 50 miljoner kronor i tillgångar. 

Jag tycker faktiskt att enbart använda barn som arbetskraft inte är okej, det är cyniskt och märkligt. Och sedan använder de pengarna för opinionsbildning där de hittar på och skarvar samt köper burkinis till små flickor på svenska badhus.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!