Mer åsikt än fakta på regeringen hemsida


Regeringen har publicerat ett inlägg på sin hemsida som de döpt till “Fakta om migration och kriminalitet i Sverige“. Syftet är gott, myter och rykten ska bemötas med fakta. Därför är det märkligt att den rödgröna regeringen väljer att bidra till fler sådana, inte färre.

Snarare är det märkligt nog medvetna missuppfattningar som blandas med lösryckta fakta som passar det svar man önskar man kunde ge. 

Det första påståendet/myter regeringen vill reda ut är att Sverige fick sin första islamistiska attack i april 2017.

De påstår att fakta är att den inte är islamistisk för att ingen grupp har tagit på sig ansvaret. Utan att det enda kända försöket är 2010. Men inte heller den första attacken är det någon grupp som tagit på sig ansvaret på. Den kallades med rätta islamistisk för att förövaren sympatiserade med jihadister.

Det gjorde också Rakhmat Akilov som erkänt dåden på Drottninggatan som dödade 5 personer. Det måste inte alls vara en grupp som IS eller Al Qaida som tar på sig ansvaret för att det ska räknas som islamistisk, tvärtom vet man att dessa grupper mer än gärna erkänner dåd som de inte har något ansvar över för att bygga myten om sig själva. Som PR.

Dådet på Drottningsgatan 2017 betecknades just som en islamistisk attack av alla inklusive Reuters.

Akilov sympatiserade med IS och hade bland annat propagandafilmer nerladdade på sin dator. Flera av de terrorattacker som genomförts i Europa har ingen grupp tagit på sig ansvaret på, de är ändå islamistiska attacker.

Påstående 2 regeringen vill reda ut är att vapenvåldet ökar. Men de svarar direkt på fel fråga. Påståendet är “vapenvåld”, svaret gäller våld generellt. En klassiker för att ducka det verkligen problemet.

Faktum är att just vapenvåldet ökat markant. De dödliga våldet är inte på historiskt högsta nivån utan tangerar i princip andra år som haft många fall men att det har ökat konstaterar till och med Brå. Det har ökat på senare åren.

Jag skrev ett helt inlägg om det i vintras och där finns samtliga länkar till bilderna och andra belägg för det. 

Brå konstaterade senaste i vintras just det regeringen säger är en myt: det dödliga våldet med skjutvapen ökar. Det har också ändrat karaktär, från gevär och jaktvapen till pistoler. Det är de kriminella uppgörelserna som står för nästan allt dödligt våld med skjutvapen idag. Män har nästan alltid varit offer för just dödligt våld med skjutvapen, kvinnor som mördas av sina respektive män dödas tyvärr oftare av kniv, stryps eller slås helt enkelt ihjäl.

Regeringen vill också ta ner påståendet att antal våldtäkter ökar genom att plötsligt jämför med andra länder. Fakta är att våldtäkterna ökat. Om påståendet vore “Sverige har flest våldtäkter i EU” eller något liknande är det relevant att svara på den frågan. Men våldtäkterna har ökat.

Brå konstaterar en tydlig ökning. Och idag är det vanligare att gärningsmannen är för dig okänd. Den myt som borde avlivas är att den vanligaste våldtäkten begås av någon du känner hemma. När det i själva verket är en för dig obekant person och överfallsvåldtäkterna har ökat.

Flyktingar ligger bakom ökad brottslighet. Svaret från regeringen är att majoriteten av de som är misstänkta för brott är svenskar. Men det är inte svaret på frågan. Utan andelen. Hur hög överrisk man har givet hur många man är i landet. Och det allra flesta i Sverige har två svenskfödda föräldrar.

Kollar man Brås definition om överrisk och rapporten från 2005 som mätte på etnicitet som är överrisken 2,5 om man är utrikesfödd. Högst risk är det om man är född i MENA-regionen (Mellanöstern och Nordafrika).

Men svaret på frågan finns inte för eftersom Brå inte mäter på kriminalitet på etnicitet sedan 2005 kan varken jag eller de svara på frågan tills Brå gör en ny mätning. Men givet siffrorna från 2005 stämmer påståendet. Att ökningen av brottslighet kan hänföras till ökad invandring från MENA-regionen.

Systemkollapsen ger sig regeringen sedan på. Och pratar om BNP. Men det är inte systemkollapsen syftar på. Systemet är mottagningssystem och välfärden. Inte BNP.

Ironiskt nog är det just en medlem av regeringen som myntat begreppet. Utrikesminister Margot Wallström i en intervju i DN hösten 2015.

Inlägget på regeringens hemsida är tyvärr mer aktivism än saklig information till medborgarna.

6 kommentarer till Mer åsikt än fakta på regeringen hemsida

 1. Vanligt önsketänkande. De kriminella gatubarnen finns inte. Inte heller de hitskickade ankarbarnen. Allt är bara påhitt!!!

  Så råkar du ut för något av ovannämnda tänk då på Alfons Åberg. Försvinn du stygga spöke för du finns ju inte.

 2. När regeringens “information” låter som en manipulativ välmenande Farbor Barbro
  då vet man att motivet att delge fakta är underordnat den heliga värdegrunden.
  Regeringens informatörer måste utgå ifrån att folk i gemen är naiva idioter om man på allvar tror att man med ett förljuget “narrativ” kan trolla bort dådet på Drottninggatan.
  Hur vidrigt är det inte heller att bara dåd i Sverige synes vara av betydelse – dessvärre
  är det belagt att otaliga svenska jihadister varit aktiva vid terrordåd utomlands;
  Jyllandsposten och Parisdåden som exempel.

 3. Beträffande anledningen till den minskade ungdomsarbetslösheten så skrev ekonombloggaren Cornucopia så här redan i januari 2013:

  “En sak är nämligen helt säker. Ungdomsarbetslösheten kommer lösa sig själv, eftersom de stora barnkullarna från runt 1990 något år efter valet 2014 inte längre kommer klassas som ungdomar.

  Den som vinner valet 2014 kommer kunna slå sig för bröstet att de fick bort ungdomsarbetslösheten. Helt utan att lyfta ett finger. Dock kommer man förstås låtsas ta några åtgärder så man kan påstå att det var politiken som ordnade det hela.

  Åldersgruppen i åldern 19-25 år peakar i år 2013 och börjar sedan falla. Med den kommer alltså per definition ungdomsarbetslösheten att gå ner. Även högskolorna måste dra ner rejält de kommande åren och vi har redan passerat peak gymnasium till friskolornas stora förskräckelse.

  Till 2021 kommer vi ha ca 200 000 färre i gruppen 19 – 25 år och med det också 200 000 färre ungdomsarbetslösa än annars. Även företag som har målgruppen 19 – 25 bör vara medvetna om att de kommande åren blir bistra.”

  //cornucopia.cornubot.se/2013/01/vinn-valet-2014-och-los-automatiskt.html

 4. När det gäller utvecklingen av antal offer för dödligt våld måste man också ta med i beräkningen de enorma framsteg som gjorts inom sjukvården. Antalet dödade följer därför inte konstant antalet dåd över tid, helt enkelt eftersom fler räddas till livet idag än för tio-tjugo år sedan.

  När det gäller ökat antal skjutningar så kan man läsa följande artikel på Forskning och Framsteg, som för övrigt bekräftar ökningen:
  //fof.se/tidning/2017/7/artikel/skottlossningar-smittar-och-okar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap