Intervjumaterial med polisbefälet ang. Arbetsförmedlingen


Arbetsförmedlingen har glädjande nog läst mitt blogginlägg om bedrägerier. Vi kan sammanfatta det det – att du skriver är fel. Inte helt otippat av myndigheten som gömmer det mesta bakom sekretess.

Jag har verkligen försökt att få ut material om de olika jobben. Sekretessdörren smälls i ansiktet så fort du nämner anställningsstöd. De hävdar att de skyddar bolagen. Jag hävdar att de skyddar Arbetsförmedlingen.

Lönebidrag är en stor konkurrensfördel för de företag som utnyttjar dem. Många är de företag som vittnar om snedvriden konkurrens i sina branscher för att vissa konkurrenter har en bråkdel av lönekostnaden och därmed kan ha lägre priser. Priser som inte går att konkurrera med.

Innan ni får läsa material från min källa ska jag bara flika in en sak.

Det är jättelätt att folkbokföra sig i Sverige. Det har avslöjats mängder vid tillfällen om folk som är folkbokförda i 50-tal på samma adress. Har du ett samordningsnummer kan du folkbokföra dig på en falsk adress. Kul att Arbetsförmedlingen låtsas som att detta inte kan hända när det tyvärr snarare är vanligt i kriminella kretsar. Och dessa individer är kriminella.

De hänvisar också till att man måste vara inskriven på Arbetsförmedlingen. Givetvis går det enkelt att fixa med det falska samordningsnumret och den falska adressen. Det är inte ID-handlingar som utfärdas av Körkortsverket eller polisen.

………………………………………………………….

Här kommer min källas historia, från ett polisbefäl som frustrerad över att bli motarbetad av Arbetsförmedlingen kontaktade mig via ombud för att vara anonym. 

Jag berättar den historien han berättade om hur det går till, och det är inte en person som gör detta (vilket du kan se på antalet, 4 miljoner personnummer “på vift”.

Det börjar med att du säljer en gammal bil på blocket för 5 000, en riskhög men rullar, den skrivs snyggt över på den nya ägaren. Den nya ägaren säljer den sedan till en person från forna östeuropa t.ex, men eftersom köparen inte har ett svenskt personnummer, så kan inte trafikverket hantera affären, så den nya köparen får då ett svenskt personnummer så att säljaren skall kunna sälja sin bil. Sedan åker någon till Bulgarien och köper en falsk ID handling (kostar 3000) , kommer tillbaka till Sverige, knatar in på skattekontoret och vill starta ett företag i Sverige. Inget konstigt med det. AB, 50 tusen, allt ser OK ut.

Nu kontaktar man Arbetsförmedlingen, och söker nystartsbidrag för ett antal personer med Svenska personnummer, dessa personer befinner sig inte ens i Sverige, de har “köpt en bil” (eller fått sitt personnummer på annat sätt, det finns flera myndigheter som kan utfärda personummer). Nu cashar man in 18 tusen per månad för dessa anställda (som inte ens finns i Sverige) och företaget han noll verksamhet. Efter sex månader blir dessa anställda sjukskrivna, eller till och med får föräldrapenning från försäkringskassan, trots att som aldrig ens satt sin fot i Sverige. På ett år kan en person lura av staten en 6-8 miljoner, och sedan när det är dags för revision, ett och ett halvt år senare, så finns inte ens ägaren eftersom handlingarna var falska. Detta är hur många miljarder som helst, och alla inblandade myndigheter, främst arbetsförmedlingen lägger locket på och hävdar sekretess, även mot Polisen. AF släppte tydligen nyligen en internrapport där man via stickprov kommit fram till att 30% av dessa nystartsjobb och andra subventionerade arbeten var bluffar.

Polisen får inte ta del av informationen hos varken AF, transportstyrelsen, försäkringskassan m.fl då dessa myndigheter skyller på “Sekretess”. Polisen har utrett detta i flera år, men eftersom man inte får sista pusselbiten från främst AF är man låst. Polisen har enligt honom (och han jobbar långt uppe med organiserad brottslighet) berövats sina möjligheter att bedriva sin verksamhet så andra myndigheter kan åberopa “personlig integritet” och sekretess. Men jag skall fråga honom vad som finns.

Men en sak ha sa, försök fråga AF om dessa nystartsjobb, du kommer bli avspisad direkt eftersom de inte alls har lust att ens prata om det. Samma sak med skatteverket och alla 4 miljoner aktiva svenska personnummer på personer ej bosatta i Sverige. Det är ju dessa personnummer som öppnar vägen till allehanda bedrägerier mot staten. Men, jag frågar om detta med det är mest troligt att ingen dömts. Hans vanligaste invändning mot hur EU fungerar är “Personer rör sig fritt, varor för sig fritt, pengar rör sig fritt, men, Juridiken rör sig inte fritt. Att få svar från en östeuropeisk polismyndighet är ett halvårsprojekt, ifall de ens får svar, och mycket kan hända på 6 månader i den kriminella världen.

Källan: Polis och chef för en av de sju sammordningsgrupperna i landet som samordnar Polis, Skatteverk, Försäkringskassa, tullverket, Kustbevakning etc mot grov organiserad brottslighet. Så :

Några av problemen han nämner: (1) Förr fanns en regel, max en av fem fick ha lönebidrag på ett företag, nu kan 100% ha det. (2) Trots att AF ser fel kan man inte stoppa utbetalningarna eftersom beslutet som tagits gäller t.ex ett år.

Det är genom hans centrala position som han ser detta. Just nu hade han en lista på tio bolag på sitt bord som alla har enorma skatteskulder och haft 100% anställda via lönebidrag, och som inte lämnat in revisionsberättelse. Alla kommer försättas i konkurs, men staten har förlorat i snitt 7 miljoner / bolag

AF har som sagt var hemligstämplat allt för att “skydda de inblandade”. Han fick svar från en chef på AF om att Ingen vill “rock the boat” när det gäller detta. Det ser bra ut i den politiska statistiken att X antal personer får nystartsjobb.

“Vanliga företag” är väldigt ovanliga på lönebidrags och nystartsjobbsliostorna, hans åsikt är att det är nästan enbart kriminella som nyttjar det.

De ser ju namnen, namn som polisen har sen länge men inte får delge på grund av datalagen. Samma sak som gör att kriminella startade återvinningsstationer runt om i Sverige men bara dumpade avfall på en tomt som sedan kommunen fick sanera för 50+ miljoner. Polisen FICK INTE meddela andra kommuner att X har gjort detta på tre andra ställen.

Personuppgift. Vet du inte att //www.sakint.se kan när som helst komma och “städa bort kränkade pesonuppgifter” i polisens datorer. T.ex bilder, platser, telefonnummer, regnummer, allt som man samlat ihop via spaning.

Flera utredningar som han drivit har havererat på grund av detta. Pedofiler och andra brottslingar går fria.

Ännu värre blev det efter Romregistret (som enligt honom var en nödvändighet och framförallt relationerna och barnen, då man ofta använder barn vid brott och samma barn kan t.ex vara barn till “fem olika familjer” och då vara bl.a berättigat diverse olika stöd.

Och AF säger ju “sekretess” så polisen kan inte gå till AF och begära ut listorna på alla bolag och får t.ex lönebidrag.

14 kommentarer till Intervjumaterial med polisbefälet ang. Arbetsförmedlingen

 1. Hej Rebecca
  Som jag skrev i mitt svar till dig igår, så är det systemtekniskt omöjligt att bevilja ett anställningsstöd, oavsett vilket stöd, om inte både den som skall anställas och arbetsgivaren är inskrivna på arbetsförmedlingen.
  I vilken utsträckning människor med fejkad identitet är inskrivna på arbetsförmedlingen vet jag ej, men för att bli inskriven krävs att man legitimerar sig antingen med ID-handling eller e-legitimation.
  Arbetsförmedlingen har självklart inga möjligheter att säkerställa att det inte är en påhittad identitet eller en falsk legitimation, men eftersom man som arbetssökande har en personlig kontakt med arbetsförmedlare måste det ju finnas en fysisk person.
  Jag berättade även för dig igår att när det gäller beviljande av anställningsstödet Nystartsjobb så föregås det av en arbesgivarkontroll och en beräkning av sökandes tid i arbetslöshet.
  Således kan inte en påhittad identitet beviljas stöd eftersom de inte varit arbetslösa.
  Jag har ingen anledning att ifrågasätta din källa inom polisen, men jag ställer mig frågande till vissa delar av intervjun eftersom det inte riktigt känns som din källa har koll på alla begrepp.
  Mitt erbjudande står kvar, jag hjälper dig gärna med de frågor du har gällande hur arbetsförmedlingen arbetar med olika former av anställningsstöd.

 2. Personlig integritet och sekretess är heliga begrepp som inte får ifrågasättas. Det är att betrakta som kätteri om man försöker kringgå denna trossats.

 3. Af är marinerad i sosseri, G Perssons släkting
  är generaldirektör så ingen kan vara förvånad
  över hur dålig den är.

 4. Justitieminister Johansson kommer nog mumla att han är bekymrad. Tillsätter en utredning klar om fem år.

 5. Det är helt sanslöst! Och närmast obegripligt att det får fortsätta. Visserligen ger det fina procentsiffror med många i nystartsjobb, men har AF:s anställda ingen moral kvar? Eller är de förhindrade av regeringen att vidta åtgärder? Ämbetsmannaansvaret MÅSTE återinföras!

 6. En kort kommentar, för väntar mig inte att Du svarar. Delar synen på sekretessreglerna ur den sypunkten att Af, för sin del, inte kan göra ytterligare undersökningar av dessa s.k. bolag.
  Nu kommentaren, en arbetsmarknadsinsats per fem anställda togs bort av Din partivän Littorin som öppnade för Pandorras box. Ändringen gjordes vid instiftandet av Nystartssjobben som enligt Littorin, var en rättighet för den arbetssökande och för arbetsgivaren. Vidare hade Littorin inget tak för dessa Nystartsjobb. Uttryckte vid en intervju där en anställd erbjöds 65.000 mån “Vilken häftig skatt personen får betala” Af, för sin del, skulle inte ha några värderingar på företagen och deras verksamhet.

  Lönebidrag undersöks med arbetsplatsbesök, arbetsmiljökontroll, kontroll av arbetsgivaren oavsett person, bolag, förening. Besluten är tvåhandsbeslut som ständigt utsättsför internkontroll för Af har tidigare blivit riktigt lurade. Nu uppstyrt av nuvarande regering.

  Kul grepp att blanda olika stödformer och samla dom under ett begepp .

 7. Sverige är ett märkligt land. Här görs allt för att underlätta för brottslingarna, myndigheterna förnekar detta, trots otaliga bevis. Man har sekretess, man varken får eller vill tipsa andra myndigheter (detta är brottsligt, en värre synd än vad den kriminelle personen har gjort!), man gör inga kontroller, är otroligt naiva och litar på alla människor, kräver bevis in absurdum för att döma en människa, låter utländska muslimer slippa straff för att inte “förnärma” dem, godtar vilka genomskinliga ursäkter som helst m.m. Men gäller det en svensk som fuskar med skatten, då tar det hus i helvete!

 8. Folk som bott längre tid i ett sammhälle
  kan ha observerat att en kiosk, pizzeria eller butik
  byter ägare vart tredje år, kan det bero på etableringsstöd
  och ett “affärs”-upplägg som du beskriver?

 9. Hej. Bekant jobbar på myndighet. Berättar att de har stora problem med folk som har flera personnummer (7 st i ett aktuellt fall..). Inte samhällets stöttepelare direkt. Utnyttjas till allt möjligt från brott till bidragsfusk. Hur i hela friden är det möjligt?
  Cheferna på myndigheterna gör allt för att tysta ner och belägga anställda med tysthetslöfte..

 10. Här kan man verkligen snacka om La-La land. Sverige är landet som till varje pris
  vill skydda brottslighet och bra statistik….alltså inte BRÅ.

 11. Det är kaos på Arbetsförmedlingen. Ingen vet vad den andre gör, flera vet inte ens vad de själva gör.
  Anna, arbetsgivare

 12. Den målade bilden (Sverigebilden) är viktigare än verkligheten. Fartyget Sverige sjunker samtidigt som folket som skriker sig hesa tystas med DDR knep… Quisling fick dödstraff. Nu är det säkert folk som skrattar åt mig. Tiden får utvisa vad alla dessa landsförrädare får för straff.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap