Bedrägeri-förmedlingen


Ju mer pengar som finns på ett ställe desto större risk för att någon vill stjäla dem. Just nu läser jag boken Helikopterrånet, om kuppen mot värdedepån i Västberga. Men samma sanning gäller även bidrag.

Och den myndighet som förutom Försäkringskassan hanterar flest miljarder av våra skattepengar är kassa Arbetsförmedlingen. Ni vet de som har 12 000 anställda men inte lyckas förmedla mer än ett jobb per arbetsförmedlare och månad? Nej, alla 12 000 är förstås inte arbetsförmedlare men det hjälper ju inte.

Jag har fått följande information från ett polisbefäl anonym även för mig. Det är hans släkting som kontaktat mig. Vissa uppgifter är därför inte verifierade därför att det helt enkelt inte varit möjligt på grund av myndigheters sekretess. 

Det pågår sedan flera år omfattande bedrägeri med Arbetsförmedlingens resurser – de som är olika sorters lönesubventioner. I dagsläget finns det följande:

Bilden ovan gjorde jag till inlägget “Sveriges sämsta myndighet” förra hösten.

Ni ser att det finns en del pengar att håva in här bara du är kreativ och skrupelfri. För vissa av dem ger 100 % av lönen betald av Arbetsförmedlingen. Allt du behöver är ett personnummer faktiskt och ett anställningskontrakt.

Eller, du behöver inte ens personnummer. Det räcker med ett så kallat samordningsnummer. Är du nyanländ och väntar på din asylansökan kan du ändå jobba. Då ansöker du hos Skatteverket.

Men om du vill lura till dig pengar av Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kan du också fixa samordningsnummer. I Sverige har vi nämligen ett system att många andra myndigheter kan utfärda just samordningsnummer. Till exempel numera populära Transportstyrelsen.

Bedrägeriet jag ska beskriva som polisbefälet som jobbar med bedrägerier berättat om handlar nämligen om bilar. När du säljer en bil till en utländsk köpare måste nämligen köparen ha ett personnummer. Någon kan säkert beskriva varför detta är nödvändigt för det framgår inte för oss lekmän inom bilfrågor. Eftersom utländska köpare givetvis inte har ett svenskt personnummer utfärdar Transportstyrelsen ett samordningsnummer som används för att föra över ägarskapet av bilen från den svenska ägaren till den nya utländska. För att få ett samordningsnummer krävs ett godkänt ID-kort.

Problemet är att det i många länder är jättelätt att köpa ID. Till och med i Sverige.

En personen, framöver kallad Huvudmannen, säljer därför en bil på Blocket. En skruttbil. Bilen “köps” av en person som bor i säg Bulgarien eller Moldavien. Personen skaffar ett falsk ID, kopior skickas till Transportstyrelsen och den fejkade personen får därefter ett samordningsnummer. Nu kan “köpet” genomföras. På skruttbilen och den registreras på denna fejkade person boende i Bulgarien.

Nu har Huvudmannen ett samordningsnummer. Han går och registrerar ett aktiebolag hos Bolagsverket för 50 000 kronor. Det är uppe på några dagar, F-skatt och moms kommer efter ansökan efter några veckor bara via verksamt.se.

Sedan kontaktar Huvudmannen Arbetsförmedlingen för att få lönebidrag för personen med samordningsnummer som inte finns. Han kanske påstår att han/hon är asylsökande. Huvudmannen skriver ett fejkat anställningskontrakt med den fejkade personen, som kanske i Bulgarien inte ens vet om att denne är inblandad utan tror att de fått lite pengar för att stå som ägare på en bil bara. Lättförtjänta pengar.

När du ansöker om att anställa med någon form av alla de stöd vi tyvärr har (och som alla suger) går det till så här:

Ingen på Arbetsförmedlingen träffar alltså individen med kontraktet. Allt sköts via webben. Gissningsvis kontrollerar aldrig Arbetsförmedlingen företaget heller och det krävs uppenbarligen inte att man drivit verksamhet ett år så att ett bokslut finns, vanligt om man ska till exempel få leasa saker på firman som en bil. De godtar inte nystartade bolag utan vill se att det finns ett godkänt bokslut först. Men inte förvaltaren av många tiotals miljarder med skattepengar.

Efter 14 dagar börjar pengarna rulla in på företagets konto. Huvudmannen har givetvis genomför ett 10-tal bluff-försäljningar minst av olika skrotbilar för att få samordningsnummer. Personerna finns alltså inte ens i Sverige. Huvudmannen betalar ut “lönerna”, eftersom Skatteverket brukar ha örnkoll på skatterna redovisar Huvudmannen säkert löneskatterna också. Som ska in en gång per månad. Annars drar han på sig onödig uppmärksamhet. Momsen däremot kan han välja att betala en gång per år. Har han inga planer på att köra längre kan han bara strunta i momsen tills dess.

Men resten av lönebidragen är alltså hans. Rätt ner i fickan. De går ju till löner för Molgan 1, 2 och 3. Samtliga lever sitt liv i god tro i Bulgarien. Eller god och god, de har ju skaffat falskt ID och står som målvakt för bilar som de inte ser röken av så några små oskyldiga duvungar är väl i och för sig inte de heller.

Om Huvudmannen känner en läkare i Sverige kan han sedan gå till denna som skriver ett falskt sjukintyg på den icke existerande personen i Sverige, mot betalning givetvis. Sedan skickar Huvudmannen in denna “diagnos” till Försäkringskassan för att få ut sjukpenning. Går de på bluffen, för de träffar ju inte heller folk utan allt sköts digitalt, kan de casha in sjukpenning på fejkpersonerna när anställningsstöden slutat eftersom de oftast är tidsbegränsade i någon form. Och vips har de fixat ett eller flera års bankomat till.

Skala upp det här upp ni förstår vilka summor det handlar om.

Polismannen vittnade om att det genomsnittliga bedrägeriet ligger på 7- 8 miljoner kronor per bolag. 

Några få har åkt dit. Som ligan i Södertälje där syrianer låg bakom.

En annan liga åkte fast 2016.

Men polisen har svårt att utreda. 

Varför då?

För att Arbetsförmedlingen vägrar att samarbeta. De hävdar sekretess. Till och med mot polisen. Helt sjukt.

Jag testade att begära ut uppgifter om just bolag som använder olika stöd. Givetvis gick det inte. Sekretess.

Så här såg budgeten ut 2017 för Arbetsmarknad och arbetsliv:

75 miljarder. Nu ingår visserligen Arbetsmiljöverket och lite annat i den summan men de är småpotatis jämfört med totala kostnaden för Arbetsförmedlingen inklusive alla bidrag de förmedlar.

Vi kan faktiskt inte ha en myndighet som rätt eller fel kastar upp lagen om sekretess som skäl för att vägra släppa iväg sig uppgifter ens till Polisen. Och hur ska media kunna granska om de inte får ur en enda siffra?

Då kommer bara oegentligheter fram om man har turen att ha en insider som kan läcka material inifrån. Nog för att vi har meddelarfrihet och visseblåsarlag men det är inte rimligt att det ska vara enda sättet för utomstående inklusive Polismyndigheten att få reda på sådant här.

Jag har därför en uppmaning till politikerna i riksdagen: ändra på lagen. Helt enkelt. 

Eller ska vi fortsätta ha ett läge där kriminella badar i skattebetalarnas pengar?

5 kommentarer till Bedrägeri-förmedlingen

 1. Detta är inte klokt. Med alla våra svullna regeringskanslier, övermånga riksdagsledamöter, dyra myndigheter, ombudsmän, samordnare och uppblåsta media så kan stölder av våra skattepengar pågå utan stopp. Det behövs bara en Rebecca för att avslöja skurkarna.

 2. Tar man emot bidragspengar borde det vara offentligt. Vi har rätt att få veta vart våra skattepengar går. Här vräks det ut pengar över brottslingar medan de som verkligen behöver hjälp inte kan få det!

 3. En arbetsgivare kan inte få anställningsstöd för en person som saknar uppehållstillstånd. Asylsökande är inte kvalificerade för den insatsen.

 4. Det är lite märkligt…. I Sverige är skattefusk ett av de värsta brotten du kan begå. Smussla undan några tusenlappar från beskattning och Magdalena Andresson skickar ut “Sheriffen av skatteverket”. Men att slösa bort några miljarder, ja det är ju bara skattepengar! Men det är klart…. för att sosseriet ska kunna slösa bort miljarder utan att ens bry sig måste ju motsvarande summa kramas ur skatteslavarna…

 5. “Eller ska vi fortsätta ha ett läge där kriminella badar i skattebetalarnas pengar?”

  Ja , antagligen.

  Har du nån favoritlista på länder att flytta till för folk som vill ha alternativ till Sverige?
  Tio i top typ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap