Sandro Scocco, miljonerna och skatteplanerandet


Västernorrland. Där har de också haft såpopera. Där ligger BB Sollefteå som lades ner under buller och bång. Landstingsdirektören tidigare Anders L Johansson. 2010 blev han utsedd till tillförordnad landstingsdirektör med ett fett kontrakt.

Han fick 45 000 mer i månaden än företrädaren och lyckades förhandla sig till 140 000 kronor per månad plus flyg till Stockholm varje vecka.

Han fick också fortsätta driva sitt företag vid sidan om sitt mer än heltidsjobb som landstingsdirektör för lika hög lön som statsråden har. Mycket generöst måste jag säga.

Hur han haft tid att jobba vid sidan om sitt jobb är däremot oklart, tills man börjar nysta lite.

Enligt sajten LV Leaks som driver frågan om BB och sjukhus i Sollefteå som Socialdemokraterna i just landstinget i Västernorrland la ner fick han jobbet genom att han stötte på en före detta lanstingsdirektören på Bommersvik, sossarnas egen kursgård.

2009 fick han ett konsultuppdrag åt henne och fakturerade 383 750 kronor för 18 dagars jobb under 9 månader. Avtalet upphörde den 1 oktober 2010. I maj 2011 fick han uppdraget som tf landstingsdirektör.

Anders L Johansson är en känd person från myndighets-Sverige och Socialdemokraterna.

1999 var han generaldirektör för Arbetslivsinstitutet (nerlagt nu). Mellan 1999 och 2005 var han GD för Arbetsmarknadsverket (AMS) och där anställde han 2002 en ung lovande LO-ekonom som chefekonom.

Scocco kom från LO-ekonomenheten på LO. I en artikel i Dagens Nyheter år 2000 när han fått det jobbet beskrevs han på följande sätt:

“Det nya unga LO som klär sig i snygg kostym, äter gott och vill ha kul”

Ander L Johansson inledde för övrigt sin egen karriär på bland annat LO, som utredare. Lång och trogen tjänst för Socialdemokratin alltså.

Men det gick så där för Scocco. För han fokuserade lite för mycket på kul verkar det som. Han inledde till exempel en kärleksrelation på jobbet och befordrade sedan henne. Och han fick hård kritik för att vara en kass chef. 

Sedan fick Anders L Johansson också sluta. Officiellt för att han fick nytt jobb men den verkliga anledningen var stort missnöje även med honom.

Det ironiska och talande för Aftonbladet Ledares reaktion på de sparkade var att rada upp en massa tänkbara efterträdare på myndigheten (som alltså ska vara opolitiska och objektiva): bara sossar.

Varför är Scocco relevant i den här historien då?

För att Anders L Johansson som landstingsdirektör anlitade sin gamle vapendragare som konsult för stora summor de åren han var direktör. 

Han fakturerade 1,7 miljoner kronor för en 30 %-ig tjänst att vara stöd åt Anders L Johansson. Om Johansson vid sidan om direktörsjobbet jobbat 20 % med sitt eget bolag förstår jag att han behövde avlastning men lite grann kan man ju tycka att Johansson inte borde tagit på sig att jobba dubbelt om han sedan behövde en konsult till sitt ordinarie jobb.

Scoccos timpenning är 1 750 kronor och på 10 månader hann han fakturera Johansson (läs skattebetalarna i landstinget Västernorrland) 1,6 miljoner kronor. Han uppger att han jobbat 20 timmar per vecka.

Totalt fakturerade Scocco fyra miljoner kronor på mindre än 2 år.

Samtidigt jobbade Scocco som chefekonom på före detta framtidsminister Kristina Perssons tankesmedja Global Utmaning. Och skrev rapporter som “Vad gör rika med sina pengar?”.

Den 20 september 2013 fick Scocco jobbet som chefekonom på tankesmedjan Arena, där han fortfarande jobbar. I det jobbet har han bland annat propagerat för S-favoriten höjda skatter, framför allt för de rika.

Han har också påstått att Laffer-kurvan inte finns. Folk ändrar helt enkelt inte beteende alldeles oavsett hur mycket skatterna höjs på arbete.

Hur mycket skatt betalar då Sandro Scocco själv på sina inkomster?

Inte mer än nödvändigt.

Enligt hans bolag Wiscos årsredovisningar har omsättningen varit väldigt hög för ett enmansföretag. 2010 omvandlade han sin enskilda firma till ett aktiebolag. Och sitt första verksamhetsår som AB omsatte han 2 miljoner kronor men tog inte ut någon lön. Han var chefekonom för Institutet för tillväxtpolitiska studier (ITPS) fram till att den lades ner av Alliansen 2009.

Gissningsvis fick han avgångsvederlag av något slag som han alltså levde på sitt första år som företagare så han kunde ackumulera kapitalet i sitt bolag istället. Även om jag gissar här är den sannolikt. Ingen lever på luft och bevisligen jobbade han järnet. Att dra in 2 miljoner kronor på en person är väldigt bra. Det gör inte ens jag.

Den 4 maj 2010 fick han jobbet som programchef på Global Utmaning.

Samtidigt som han alltså har som jag uppfattar det ett heltidsjobb som programchef på tankesmedjan drar verksamheten iväg och han fakturerar hela 3 miljoner kronor mellan 1 juli 2010 och 30 juni 2012. Fortfarande mycket lite i lönekostnader fram till 12 augusti samma år.

Även den här perioden tar han ut noll i lön från sitt bolag. 

Och det är just den perioden som han börjar konsultuppdraget för landstinget i Västernorrland.

Johansson anlitade nämligen honom den första perioden mellan oktober 2010 och maj 2011. Så samtidigt som han precis börjar ett nytt jobb som programchef fakturerar han 20 timmar per vecka för bland annat stöd åt Anders L Johansson, totalt 1,7 miljoner kronor.

Mellan 1 juli 2011 och 30 juli 2012 tog han ut desto mer i lön, hela 456 000 i lön. Det blir 38 000 kronor per månad. Precis under gränsen för statlig skatt men med maximal pensionsavsättning. Optimal skatteplanering.

Han tar som synes fortfarande inte ut någon lön från bolaget så antagligen är han anställd på Global Utmaning, dvs han fakturerar inte dem. Lönekostnaderna är bara på 131 766 kronor nämligen.

Även detta år tar han utdelning till kapitalskatt.

Varför betala mer skatt än han behöver?

Det räcker ju med att kräva att alla andra betalar skatt. Som Scocco ofta både då och nu brukar hävda. Bara att höja skatten.

Själv tänker han dock inte bidra mer än nödvändigt till de 160 miljarder kronor han tycker skatterna behöver höjas.

För Scocco gillar utdelning. Han har tagit varje år han drivit AB och enligt skattesatsen på kapital så att han sluppit extra skatt. Belopp över hade genererat beskattning som inkomst av tjänst och det är ju trist att betala för mycket skatt även om man kan. Även om man är sosse.

Kommande bokslutsår 2012-2013 fakturerar han mer än 2,8 miljoner kronor. Han tog då lön från egna bolaget, på 28 000 kronor per månad och under gränsen för statlig skatt. Även detta är beviljades en utdelning för kapitalskattebeloppet på 144 000 kronor. För att minimera skatten.

Under samma period jobbar han alltså intensivt med landstinget i Västernorrland och flyger stup i kvarten, på ett flygkort som skattebetalarna betalat.

Varför han inte som konsult förväntas inkludera resekostnader i sitt arvode på 2 miljoner kronor är oklart.

I maj 2010 skrev Dagens Opinion om Scoccos företag och då angavs Anders L Johansson som samarbetspartner intressant nog.

Och på LV Leaks publicerades också en faktura som Scocco skickat, som har ett annat företag som adress: Uranus AB.

Vem äger då Uranos?

Jo, Ander L Johansson. Han är “extern firmatecknare” för Uranos.

Bolaget hade 2009 inga anställda och 2010 en halvtidstjänst och omsatte 1,2 miljoner kronor.

2010 till 30 juni 2011 var Johansson tf landstingsdirektör, innan dess konsult åt dem. Den 1 januari 2011 går konsultintäkterna plötsligt upp rejält och nästan tredubblas på ett enda verksamhetsår. Både det året och året innan har bolaget 0,5 anställda men 762 000 i kostnader 2010 och 1 miljon kronor i kostnader 2011. Samma period sticker Scoccos intäkter iväg till 3 miljoners-strecket. Märkligt.

År 2012 går omsättningen ner igen, till 1,2 miljoner kronor vilket är en jättebra omsättning. Fortfarande har bolaget en halv anställd.

En intressant detalj under Not 11 är att detta mycket likvida och solida bolag har skulder. Till Anders L Johansson.

När Anders L Johansson är tillförordnad landstingsdirektör går alltså intäkterna i det bolag han äger upp och tredubblas nästan, samma period är bolaget skyldig honom pengar. Och samma period drar Scoccos bolags intäkter upp i samma storleksklass. Sedan blir Johansson anställd landstingsdirektör, den 15 november 2011. De båda har något sorts relation fortfarande rent ekonomiskt eftersom fakturan från Scocco skickas med referens till Johanssons bolag.

Vad händer sedan?

På Ams var det Scocco som fick sparken för att han inledde en relation och befordrade henne (och var en kass chef till alla andra). Den här gången är det Johansson som hittar kärlek på jobbet.

Och Johansson såg till att kärleken Lena Thelin fick ett maffigt avtal.

Hon fick även kostnadsfritt gå en “gestaltterapi-utbildning

Thelin är personalchef i Strängnäs kommun, ett jobb hon fick direkt, och hon får för tillfället dubbel lön. Extralönen på 68 000 kronor per månad fram till 27 augusti i år kan hon tacka Anders L Johansson för. Regiondirektör Inger Bergström fick gå efter skandalen, Johansson hade redan 2015 slutat. Båda är nu polisanmälda av Vänsterpartiet i Västerbotten.

I september 2013 blir alltså Sandro Scocco chefekonom på Arena-gruppen.

Hans bolag fortsatte att omsätta över 2,5 miljoner kronor första året han är anställd på Arena och han tog ut 28 000 kronor per månad i lön, alltså under gränsen för statlig skatt. Han tog i vanlig ordning utdelning för kapitalskattesats.

Han har ackumulerat 4,3 miljoner kronor i sitt bolag vid det här laget. Gissningsvis fakturerar han alltså även Arena och tar ut sin lön från eget bolag. Skattemässigt optimalt, igen. Men 2014 oh 2015 tar han plötsligt inte ut någon lön igen.

Man ser också att intäkterna går ner 2014 och 2015. Ingen kan leva på luft. Gissningsvis har Scocco blivit anställd av Arena och tillhör inte längre det förhatliga “prekariat” som bland andra Arena kritiserar. Och Scocco kan inte längre minimera sin skatt. Damn.

Men det hindrar honom inte från att ta utdelning igen, till minimal skatt.

Det är ändå härligt tycker jag med alla dessa sossar som utan att blinka kan kräva att alla andra ska betala mer i skatt när de själva slår knut på sig för att slippa betala en enda krona mer än de måste. Eller?

Och vilken sosse-sten man än vänder på hittar man just det här – en röra av gamla polare som ger sig själva och varandra guldkantade skattefinansierade avtal i sann pampstil.

19 kommentarer till Sandro Scocco, miljonerna och skatteplanerandet

 1. Tack för denna fina, upplysande artikel om arbetarklassens hjältemodiga kamp för en förbättring av dess bästa söners och döttrars liv. Nu, när landet beslutat sig om att gå i riktning tredje världen genom massinvällning av improduktiva nya medborgare från fallerade stater, är det tyvärr helt naturligt att dessa staters offentliga affärer redan föregås av liknande övningar från vår styrande elit här i gamla Sverige.

 2. Sossarna satt alldeles för länge i orubbat bo även om Ulvskog ansåg att det var en statskupp när de blev av med makten för första gången på många år 1976. Dock hann de lägga en osund “vi hjälper varandra kompis” grund. Den har jag känt till sedan 1976, men i moderaterna finns den också och inom vänstern. Eller säg så här: Den finns inom de flesta etablerade partier och är osmakligt. Att det existerar inom privata icke skattefinansierade företag är en annan sak, men att det frodas inom skattefinansierade företag är en skandal!

 3. Det måste bli ett ett slut PP detta. Tack för gräver som msm egentligen ska göra.men…de är ju själva i samma syltburk på ett eller annat sätt. tack

 4. Är imponerad av ditt arbete med att syna dessa pampars ljusskygga affärer. Hur hinner du hur vågar du, hur orkar du? Du måste ha en otrolig arbetskapaticitet!

 5. Du har alltid totalt underbyggda analyser. Vore det möjligt att grafisk eller på annat sätt visa på pamfasonerna och korruptionen hos socialdemokraterna. Jag kan tänka mig att materialet blir för tungt för de flesta och då skulle kanske en mer översiktlig beskrivning kunna bli sprängstoff.
  Detta innebär inte att du skall sluta med dina faktaspäckade analyser.

 6. Ja, ska jag bli förbannad, förvånad eller resignerad. Denna politiska adel har ju snart inga gränser. Rymligt samvete naturligtvis men ser de sig själva i spegeln på morgonen och ställer sig frågan: “Vad gjorde jag för bra i går?”. RIDÅ

 7. Underbart! Borde renderat skandaluppslag i MSM/Public Service. Fast detta äe Sverige och där skyddar media makten och fifflarna!

 8. Vilka Grisar. Får mig att tänka på George Orwells ” Animal farm”
  ” we are all animals but some are more animals than the others “

  1. Fel av mig, skall vara.
   All animals are created equal but some are more equal than others

 9. Vi har ju en riksrevision som jag antar är dyr i drift. Det måste vara deras uppgift att slå ner på försnillning av skattepengar. Eller är det någon annan av alla våra myndigheter som har den uppgiften. Eller är det någon av Löfvens alla samordnare. Är det någon som vet. Är det någon som har talat om för statsministern vad som händer i det verkliga livet.

 10. Gåsleversocialisterna i partiadeln förnekar sig inte! Det ironiska är att Scocco brinner för att minska klyftorna… är det klyftorna mellan honom själv och näringslivets toppar han syftar på, tro?

  Alla dessa avtal borde kunna rivas upp med hänvisning till oskäliga avtalsvillkor.

 11. Åter igen bra jobbat. Det tråkiga är ju bara att det är lätt att bli deppig när man läser sånt här. Man undrar ju när folk ska vakna upp och sluta stödja dessa människor .

 12. Enligt Scoccos egen CV så började han sin karriär på statliga myndigheten SIDA. //www.wisco.se/om-wisco-analys-79966
  Efter bara ett år hade han imponerat så pass mycket att han fick ett nytt jobb som rådgivare åt utbildningsministern Carl Tham, som även råkade vara GD på just SIDA innan han blev minister. Och sedan dess har han hållit sig kvar inner i S-värmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap