Region Västerbotten – en halv miljard för snömos

I det Stockholms-perspektiv som utan tvekan råder i media har i alla fall jag missat detta ormbo av skattepengar, trollkonton, gamla kompisar och fluff.

2008 bildade 15 kommuner i Norrland organisationen Region Västerbotten i syfte att få en norrländsk storregion istället för de landsting som finns idag. Idén är Socialdemokraternas från början och de drev den ändå in till Rosenbad men där stötte de på patrull. Demokrati kallas det. För S har inte majoritet i riksdagen och Alliansen och SD var inte intresserade av att omvandla alla landsting till storregioner.

Kanske det berodde på att om det hade gått igenom hade alla utom två  permanent varit Socialdemokratiskt styrd?

Det avslöjade före detta Slöserombudsmannen Lars Wilderäng på sin blogg Cornucopia.

Så i november 2016 la regeringen helt enkelt sina planer i malpåse för att ingen mer än de var intresserade. Region Västerbottens syfte försvann alltså. Länsstyrelsen i Västerbotten konstaterade också i sitt remissvar att de inte såg någon poäng med en storregion.

Vad gör då Region Västerbotten?

I årsredovisningen från 2008, deras första, kan man läsa den här meningen:

”Vår viktigaste uppgift är att verka för en kraftsamling i länet och att i processer med bred delaktighet samla våra medlemmar och andra aktörer inom regionen så att politiskt väl förankrade prioriteringar och samordnat agerande möjliggör”.

Jamendåså.

Maken till snömos får man leta efter. Inte ens jag som är van att läsa offentliga handlingar och byråkratiska förstår vad i hela friden de gör.

I den kan man också läsa att de vid start hade 49 anställda. Sitt första år omsatte de nästan 78 miljoner kronor, pengarna kom från medlemmarna, det vill säga de kommunernas skattebetalare, staten, det vill säga ännu fler skattebetalare och andra skattepengar.

Ordförande för Region Västerbotten är en Socialdemokrat. Såklart. Erik Bergkvist heter han och sitter till och med i Socialdemokraternas partiledning sedan 2009. Han valdes på nytt 2017.

Han började som många i SSU och gick sedan vidare till kommunpolitiken. 2004 hoppade den EU-kritiska riksdagsledamoten Lena Sandlin Hedman av sitt uppdrag och hänvisade till mobbing, av Erik Bergkvist som då var ordförande för S i Umeå. 

Kassör samtidigt som Bergkvist var ordförande var Tomas Hartman.

Den 9 maj 2011 utsågs Hartman till kommunikationschef för Region Västerbotten, där hans gamla kompis alltså är ordförande. Hartman är gift med före detta SSU-ordförande Anna Sjödin.

Region Västerbotten bildades ju för att alla landsting i Norrland skulle skrotas och en enda stor-region i Norrland bildas men när S-regeringen fick ge upp sina planer på att med det tricket måla hela landet sosserosrött slår man nu ihop Region Västerbotten och landstinget.

Men Moderaterna i Västerbotten vill lägga ner hela rasket.

Man förstår varför.

Till exempel så har antal anställda gått från 49 första året till 101 förra året. En fördubbling. 

Budgeten har också givetvis svällt enormt. Från 70 miljoner kronor till en halv miljard. Allt från skatt, beviljade medel från de politiker från kommunerna som ingår och som också käckt nog sitter i någon form av styrelse där. Och från staten.

Region Västerbotten har radat upp skandalerna.

En av dem, från juni 2016, rörde kommunikationschefen Hartman som anklagades för att ha ett troll-konto som berömde Thomas Hartman och stödde Region Västerbotten i olika FB-trådar. 

I mars samma år, det vill säga 2016, vittnade en företagare om att hon utsattes för en hatmailkampanj efter att hon kritiserat Region Västerbotten. Så vi får väl se vad som händer i min mailbox nu.

Region Västerbotten, som ju är ett riktigt sosse-fäste, har också struntat i facket och anställde en chef utan att tjänsten annonserades ut.  Artikeln är från februari 2016.

Sedan 1990 har Västerbotten, sedan 2008 ordnat av Region Västerbotten, ett guldkantat jippo på finaste Grand Hotel. Så dit går en del av pengarna varje år, vara 250 000 läggs på festen.

Man har också öppnat en ”ambassad” i Stockholm. I samma hus som tankesmedjan Timbro huserar, ironiskt nog. Budgeten som skattebetalarna spröjsar är 5,7 miljoner kronor på tre år. På…..oklart. Liksom det mesta de pysslar med.

Men den allvarligaste kritiken är den som kommer från en tidigare anställd som arbetat där fyra år som vittnar om att Region Västerbotten beviljar sig själva medel. Han skev en debattartikel till Västerbottenskuriren som publicerades i januari 2016.

Och det är klart, när man gång på gång, år efter år, formulerar så luddiga mål för verksamheten att de är omöjliga att granska och följa upp så till och med revisorerna flera år på raken anmärker på just det är det ju lätt att pengar slösas bort.

Redan 2014 flaggade revisorerna för just detta problemet.

För 500 miljoner av skattebetalarnas pengar får vi och de som bor i Västerbotten det här kvalificerade snömoset:

Grattis till oss.

Åtminstone jag kan hitta rätt många andra hål jag skulle kunna stoppa en halv miljard skattepikadoller i. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!