Skiftet och konsult-pinâtan

I en debattartikel enfaldig även för att komma från fd Alliansfritt ondgör sig opinionsbildarna från Skiftet som de nu kallas, över lobbyismen. Och avslöjar tämligen omedelbart att ingen av dem har en aning om vad en lobbyist är eller vad en PR-konsult gör.

Bakgrunden till indignationen denna gång är att vissa tyckte att det var märkligt att Löfven inte enbart struntade i Almedalen, för det har andra gjort tidigare än honom, utan att skälet var att han istället skulle träffa ”vanliga väljare”. Som om dessa inte finns i Visby.

I ett slag klumpar de ihop denna förfärliga yrkesgrupp ”lobbyist” till konsult.

Nu har jag en annan gissning till att besökssiffrorna gick ner något i år än att deras favorit-sosse Löfven inte ville komma. Två ord. Före valår. Ingen ny grej egentligen, att många sparar kraftsamlingen till nästa år och därför till exempel begränsar antalet personer som får åka till Almedalsveckan och representera.

Men i Skiftets begränsade värld var det alltså 1) bara konsulter i Visby och 2) alla konsulter blev mycket arga över att Lövfen ersattes av finansministern.

Personligen tycker jag, som är opinionsbildare, att det är lite pikant att andra opinionsbildare (även om de är sossar) inte vet eller låtsas som de inte vet att lobbyister inte är egalt med PR-konsulter. För det första är det bara public affairs-avdelningarna som jobbar med någon slags lobbying, och de är inte de största på någon PR-byrå oftast. Där ingår lobbying som en del av jobbet men inte allt. Det är mycket annat, till exempel politisk analys, opinionsanalys och analyser av lagförslag, som kräver en rätt djup juridisk förståelse. Även EU-regleringar och analys om hur de skulle kunna påverka kunder är en viktig del. Klassisk lobbying som Skiftet tror att PR-konsulter sysslar med hela dagarna, att springa runt i riksdagens korridorer och äta lunch med viktiga politiker är en liten del av den mindre PR-delen Public Affairs.

Dessutom är långt fler aktörer än PR-byråer lobbyister. Faktum är att den största gruppen lobbyister inte alls jobbar på byråer som konsulter. De jobbar på opinionsbildningsorganistioner. Till exempel LO och deras alla fackförbund tillhör landets mäktigaste grupp lobbyister. Naturskyddsföreningen är en annan. RFSL, tankesmedjor, Rädda Barnen, Motormännen. Fairtrade och alla de stora och små föreningar som samtliga försörjer sig på skattebidrag i huvudsak.

Men i Skiftets låtsas-värld är alltså alla PR-konsulter och de har därför en bekymmersrynka när de konstaterar att det är odemokratiskt att ”lobbybranschen” inte är reglerad som den är i USA.

De föreslår därför karantän på 2 år. Som skattebetalarna får betala om politikern inte går till en tjänst i kommun, landsting, myndighet eller partiet. För det är de enda som inte kan ha några intressen att bevaka.

De föreslår också en omvänd karantän. Två år innan man kan gå in i politiken. Nu tänker de sig att detta bara ska gälla från PR-byråer och vinstdrivande företag antar jag, eftersom de i deras värld ÄR de som är lobbyister. Men detta inbegriper alltså också samtliga fackförbund, NGO:s och andra intresseorganisationer.

Jag har tidigare invänt att ropet på karantän måste framför allt i så fall gälla på väg in i politiken. För din kunskap blir fort gammal och det är otroligt överdrivet vilken nytta någon extern kan ha av att du suttit i riksdagen eller regeringen. Men om du däremot lobbat för något och kliver direkt in till köttgrytorna har du betydligt större möjlighet att påverka att beslutet går i den riktning du tidigare lobbat för. Det är politiken som fattar besluten.

Däremot tror jag inte Westberg och Zachari som tidigare båda varit avlönade av sossar och LO när de jobbade för Alliansfritt, som fungerade som sossarnas och LO:s skitkastarmaskin, en slagt frikopplad dirty campaignbyrå under valrörelsen 2014, förstår riktigt de praktiska konsekvenserna av sitt roliga förslag.

Till exempel att stora delar av sittande regering inte kunnat tillträda.

Kulturminister Bah Kuhnke jobbade mindre än 2 år innan hon blev minister för företaget ÅF till exempel.

Hennes tf statssekreterare Karin Strandås hade inte heller kunnat få jobbet som statssekreterare för hon kom från PR-byrån Westander och innan det från lobbyföreningen Fair Action som håller på med konsumentfrågor, typ Fairtrade synsätt på dessa.

 

Henne pressekreterare Kristoffer Talltorp kom direkt från lobbyisterna på Naturskyddsföreningen.

Statssekreterare för Ylva Johansson, Irene Wennemo, kom direkt från LO-ägnda Aftonbladet Ledare.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll hade inte kunnat bli minister för hon gick direkt från fackförbundet Vision, och alla fackförbund sysslar mycket med lobbying och opinionsbildning.

Hennes statssekreterare Therese Svanström Andersson kom också direkt från facket så hon hade inte heller kunnat anställas.

Gabriel Wikströms statssekreterare Agneta Karlsson hade inte heller kunnat få jobb för hon kom direkt från opinionsbildarna och lobbyisterna på Arena-gruppen, och innan dess från läkemedelsindustrin.

Barn- och äldreminister Åsa Regnér hade också varit utesluten för hon jobbade mindre än 2 år innan hon tillträdde som minister för lobbyorganisationen RFSU, som även säljer kondomer och äger ett vinstdrivande företag alltså.

Börjar man rota runt politiskt sakkunniga på alla departement hittar man många fler som kommit direkt från lobbyorganisationer, säkert en och annan gammal polare till Zachari och Westberg också.

Och det är kanske här den där idén inte längre framstår som jättebra tänker jag. Jag tänker också att de kanske borde gjort lite mer grundligt tanke- och researcharbete innan de slängde ihop den där debattartikeln istället för att låtsas som om verkligheten är något helt annat. Jag förstår att det är mycket roligare att knåpa ihop en konsultpinâta och slå lite på men i själva verket är de i minoritet i lobby-Sverige. Och har minst pengar. Bara LO omsätter 300-500 miljoner kronor per år på opinionsbildning varje år när man räknar in alla förbunden, de anställda som jobbar med att ta fram rapporter för den kommunikationsavdelning som sedan jobba med opinionsbildningen, tidningarna etc.

Jag får citera det gamla humorprogrammet från 90-talet, Lorry: tänkte inte på det.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!