AFA i finrummen

Som jag skrivit om tidigare har den autonoma vänstern, som gillar metoder som ockupation och demonstrationer och inte tvekar att ta till våld situationen uppstår, tagit över bostadsdebatten. Alla som är engagerade där kommer inte från våldsbejakande grupper givetvis men man kan vara eller sympatiers med autonom vänster utan att själv kasta sten.

En av bostadsdebattens centrala figurer är Mathias Wåg, som jag skrivit om i tidigare inlägg bland annat det här.  

Den här bilden illustrerar hur en del av den här rörelsen är uppbyggd.

Den kan kompletteras med den här bilden:

Mathias Wåg startade en gång i tiden nätverket AntiFa, eller AFA. Det är ingen förening eller organisation utan ett nätverk så man är inte medlem i någon egentlig mening och det finns ingen ledare. Wåg har startat flera av de här organisationerna och är verksam i andra, bland annat grundade han Allt åt alla som ordnade överklass-safari i valet 2014. Han är även engagerad i kulturhuset/vänsterns fritidsgård Cyklopen och Linje 19.

För några år sedan drev han hemsidan Rätt att bo, förmodligen med hjälp av Hyresgästföreningen. Just det projektet verkar nu nerlagt för bloggen är inte uppdaterad på länge.

Wåg grundade också Researchgruppen och vips blev han och de andra kompisarna från AntiFa insläppta i finrummen. Bara så där. De andra grundarna var Mattias Fredriksson, som visade sig samarbeta med Säpo, och Ayman Osman. Samtliga kommer från AntiFa.

Ayman Osman är en fin kille. Han kallade mig barnmördare på Twitter för något år sedan.

Samma tweet som AFA Stockholm skickade ut samtidigt.

Researchgruppen blev mest kända när de samarbetade med Expressen om att hänga ut anonyma skribenter på rasistsajter. De belönades med Grävande journalisters finaste pris Guldspaden för det och blev nominerade till Stora Journalistpriset. Rätt skandalöst att seriösa medier samarbetar med autonom vänster tycker jag. Ännu med beklämmande är att de fick ett av de finaste prisen.

Wåg har hela tiden påstått att han ”inte är medlem i AFA” längre. Fiffigt nog är AFA inte en förening som man kan ju säga att man inte är medlem eftersom man egentligen inte kan vara medlem. I en artikel på SVT Opinion 2013 skrev han att han ”gick ur” för

Han skrev i samma artikel att han var emot våld.

Wag driver visserligen inte bloggen Rätt att bo längre men är i allra högsta grad aktiv i bostadsdebatten och deltog till exempel i Bostadsvrålet 2016.

Han skrev den här artikel i Arbetaren 2016.

På första maj i år demonstrerade han just för hyresrätten.

 

Men Wåg har inte alls tagit avstånd från våld och är i allra högsta grad en del av den autonoma vänstern och AFA fortfarande. Åtminstone deltog han i de våldsamma kravallerna i Hamburg i veckan när G20-mötet hölls där. Ingenstans ser man honom ta avstånd från våldet, tvärtom är det intrycket man får att han själv deltog i det svara blocket som var de som kastade sten, slogs och bokstavligen vandaliserade och brände delar av Hamburg.

För mig är det helt obegripligt hur en seriös tidning som Expressen kunnat samarbeta med den här personen och hur någon kan ta honom seriöst faktiskt.

Men så är tyvärr det fina våldet från vänster inte betraktat som våldet från nazister och andra våldsverkande grupper som inte respekterar demokratin och rättssamhället. Utan som något i bästa fall ursäktande, i värsta fall som något bra. Beklämmande.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!