AFA i finrummen


Som jag skrivit om tidigare har den autonoma vänstern, som gillar metoder som ockupation och demonstrationer och inte tvekar att ta till våld situationen uppstår, tagit över bostadsdebatten. Alla som är engagerade där kommer inte från våldsbejakande grupper givetvis men man kan vara eller sympatiers med autonom vänster utan att själv kasta sten.

En av bostadsdebattens centrala figurer är Mathias Wåg, som jag skrivit om i tidigare inlägg bland annat det här.  

Den här bilden illustrerar hur en del av den här rörelsen är uppbyggd.

Den kan kompletteras med den här bilden:

Mathias Wåg startade en gång i tiden nätverket AntiFa, eller AFA. Det är ingen förening eller organisation utan ett nätverk så man är inte medlem i någon egentlig mening och det finns ingen ledare. Wåg har startat flera av de här organisationerna och är verksam i andra, bland annat grundade han Allt åt alla som ordnade överklass-safari i valet 2014. Han är även engagerad i kulturhuset/vänsterns fritidsgård Cyklopen och Linje 19.

För några år sedan drev han hemsidan Rätt att bo, förmodligen med hjälp av Hyresgästföreningen. Just det projektet verkar nu nerlagt för bloggen är inte uppdaterad på länge.

Wåg grundade också Researchgruppen och vips blev han och de andra kompisarna från AntiFa insläppta i finrummen. Bara så där. De andra grundarna var Mattias Fredriksson, som visade sig samarbeta med Säpo, och Ayman Osman. Samtliga kommer från AntiFa.

Ayman Osman är en fin kille. Han kallade mig barnmördare på Twitter för något år sedan.

Samma tweet som AFA Stockholm skickade ut samtidigt.

Researchgruppen blev mest kända när de samarbetade med Expressen om att hänga ut anonyma skribenter på rasistsajter. De belönades med Grävande journalisters finaste pris Guldspaden för det och blev nominerade till Stora Journalistpriset. Rätt skandalöst att seriösa medier samarbetar med autonom vänster tycker jag. Ännu med beklämmande är att de fick ett av de finaste prisen.

Wåg har hela tiden påstått att han “inte är medlem i AFA” längre. Fiffigt nog är AFA inte en förening som man kan ju säga att man inte är medlem eftersom man egentligen inte kan vara medlem. I en artikel på SVT Opinion 2013 skrev han att han “gick ur” för

Han skrev i samma artikel att han var emot våld.

Wag driver visserligen inte bloggen Rätt att bo längre men är i allra högsta grad aktiv i bostadsdebatten och deltog till exempel i Bostadsvrålet 2016.

Han skrev den här artikel i Arbetaren 2016.

På första maj i år demonstrerade han just för hyresrätten.

Men Wåg har inte alls tagit avstånd från våld och är i allra högsta grad en del av den autonoma vänstern och AFA fortfarande. Åtminstone deltog han i de våldsamma kravallerna i Hamburg i veckan när G20-mötet hölls där. Ingenstans ser man honom ta avstånd från våldet, tvärtom är det intrycket man får att han själv deltog i det svara blocket som var de som kastade sten, slogs och bokstavligen vandaliserade och brände delar av Hamburg.

För mig är det helt obegripligt hur en seriös tidning som Expressen kunnat samarbeta med den här personen och hur någon kan ta honom seriöst faktiskt.

Men så är tyvärr det fina våldet från vänster inte betraktat som våldet från nazister och andra våldsverkande grupper som inte respekterar demokratin och rättssamhället. Utan som något i bästa fall ursäktande, i värsta fall som något bra. Beklämmande.

10 kommentarer till AFA i finrummen

 1. Undrar vad han lever på, ja inte mat alltså utan inkomst? Är det skattepengar så borde han anmälas för detta verkar vara mer än yttrandefrihet. Mer likt våld.

 2. Verkar härligt att det ser ut som det gör i Sverige i dag. Extremvänstern är med och doppar näsorna i allt. Men å andra sidan hade Alliansen åtta år på sig att förändra situationen och gjorde inte ett skapandes grand. Utan de tutade på som vanligt. Och nästa års val är bli Sveriges ödesval, som väldigt många kommer att ha i beräkningen om de ska stanna eller flytta till andra bättre och lugnare länder.

 3. …och med det här extremisterna stod vår statsminister på scenen i Kärrtorp och deltog i det bisarra spektakel som arrangerats av AFA och tillhörande extrema delar ur det s k “civilsamhället” – där MUCF som vanligt stod för fiolerna.

 4. Värst av allt är hur allmän media mest undflyende med torra bisatser undflyktigt beskriver professionellt resande våldsbejakande antidemokrater som vänsterautonoma och antikapitalister,då de i själva verket borde definieras som terrorister (likväl som högerextrema) då våldskapitalet finns, oskyldiga utsätts för brott och man tydligt aviserar sin avsky mot demokratiskt uppbyggda samhällen och vägrar finna sig i bestående fundament som förtroende för rättstaten där man befinner sig för att orsaka kaos. Terrorism bör beskrivas som just statsterrorism,oavsett om det är den omhuldade “goda vänstern” som skrämmer livet ur folk och orsakar massiva polisuppbåd och enorma kostnader,skador för person och ting och en allmän avsky ifrån fritt tänkande människor som lever i ett öppet samhälle,långt ifrån de “paradis “som dessa ljushuvuden försöker att uppnå.

 5. Hej.

  Sturmabteilung då.

  EXPO/AFA/Researchgruppen nu.

  Samma socialister, samma rasister då som nu.

  Samma beteende.

  Bra jobbat, och kämpa på! Kanske du kan få till intervjuer med några av de politiker och mediafolk som hyllar sådana som Wåg?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 6. Tack Rebecca!
  Som alla kan se är MSM knäpptysta och försöker mörka.
  Inte så konstigt kanske efter allt stöd de gett @guldfiske aka Mathias Wåg genom åren.Extra pinsamt blir det när man inte kan offra några spaltmeter på vad som händer i Hamburg för att det åkt några nassar till Visby.
  Vad agendajournalistik betyder står allt klarare.

 7. Hotet kommer ifrån journalistkåren som legitimerar uppmuntrar och skyddar det antidemokratiska våldets kräk!

 8. Hej Rebecca,

  Bra att du belyser dessa våldsamma och totalitära grupper och deras “fredliga medlöpare till svans”.

  Och visst är det Mattias Wåg som syns i bild under hela början av filmen (se länk)? Det är han med skägg och keps.

  “Kepsen” tar kort på journalisten mitt under misshandeln utan att ingripa för att stoppa övergreppet.

  Tydligen är han någon form av “ledare” eller “anstiftare”, ständigt framme och visandes något på sin mobilskärm för de “andra”.

  //youtu.be/XIm3d5YEwiQ

 9. Jag börjar tycka att det är dags för våra rättsvårdande (ha!) myndigheter att undersöka den här MW lite, kan man verkligen bara “råka” vara på plats vid så många tillfällen utan att vara insatt i åtminstone planeringen?

 10. Vad fan är problemet? I min värld är problemet nazistiska svin som mördar. Listan växer . Ser man inte dessa mord som största problemet som skaver illa, är man inte uppmärksam ett enda dugg!

  1. Håller med att svin som mördar är ett problem, dock har kommunismen mördat miljontals människor. Dessutom kan man ju kolla på USA där ANTIFA försöker tysta alla som inte håller med dem, de är lika stort hot mot demokratin som extrem högern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap