Baastad och Gaia

Den stora nyheten igår var att Arbetsförmedlingens GD, och Göran Perssons kusin, Mikael Sjöberg inte bara anlitat ledarskapskonsulterna Gaia Leadership för 114 miljoner kronor. Han har också festat med grundaren och ägaren flera gånger privat.

Sjöberg slår ifrån sig kritiken att han ”bara” varit i hans sommarstuga två gånger.

Men läser man vidare framgår det tydligt att han varit på midsommarfest och kräftskiva. Det är inga vanliga besök i svensk kultur. För ska vi prata om just svensk kultur är midsommarhelgen en av våra allra heligaste helger. Ceremonin oh traditionen som följer av den är djupt förankrat i vår svenska folksjäl. På andra plats av just särskilt svenska högtidsfester kommer faktiskt kräftskivan, som vid sidan om valborg och surströmmingsskivan står på just topplistan av särskilt svenska och därmed också särskilt betydelsefulla fester.

Man firar inte midsommar med vem som helst. Till exempel en ytligt jobb-bekant. Eller en av alla konsulter ens myndighet anlitar. Man firar midsommar med vänner.

Men Sjöberg är inte den enda socialdemokraten som Gaia har nära band med. 

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Baastad lämnade politiken just för att jobba på Gaia. 

Men hon fick inte bara nytt jobb. Hon blev dessutom direkt partner i företaget. 

Bland deras ambassadörer hittar vi ännu en mycket högt uppsatt socialdemokrat – Björn von Sydow. Fd försvarsminister, fd talman, ledamot av grundlagsutredningen och bland annat den person som Löfven skickade till Saudiarabien för att reda upp soppan Wallström orsakade sitt första halvår på jobbet.

Bland deras andra kunder kan man hitta S-styrda Norrtälje. Och Sveaskog, där Göran Persson fram till ganska nyligen var styrelseordförande för.

Men deras stora uppdrag med Arbetsförmedlingen har det skrivits om förut. 2016 så var notan redan uppe i 58 miljoner kronor. 

När Lena Baastad skulle bli partner skrev Per Gudmundsson på SvD Ledare om företaget och deras new age-idéer:

Men det är tydligt att en av Gaias mest utpräglade affärsidéer är att via kontakter med högt uppsatta socialdemokrater få uppdrag inom just kommuner och myndigheter. Under Almedalsveckan 2016 ordnade Gaia detta seminarium, med representanter från flera S-styrda kommuner och med nuvarande partisekreteraren Lena Baastad som moderator. Några veckor senare blev det offentligt att hon skulle efterträda Carin Jämtin.

Vad är det man brukar säga?

Staten och kapitalet sitter i samma båt. Eller snarare: sossar, staten och kapitalet.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!