SOS Alarm vill inte betala

Idag blev det känt att SOS Alarm som hanterar alla nödsamtal i Sverige sagt upp avtalet med Sjöräddningssällskapet, som är en ideell organisation där människor frivilligt och utan betalning räddar andra människor i sjönöd.

De vill ha mer betalt. 

Detta hade kanske varit lätt att förstå om SOS Alarm var en privat verksamhet. Men det är staten och alla landets kommuner och landsting som äger SOS Alarm tillsammans. Hela verksamheten finansieras alltså av skattepengar.

Svenska Sjöräddningssällskapet är inte heller ett privat företag utan en ideell organisation som finansieras både via bidrag och via medlemsavgifter och donationer. Och frivillig arbetskraft. 2000 frivilliga genomför 75 % av alla akuta sjöräddningar i Sverige.

Men nu vill alltså SOS Alarm ha betalt. Från att tidigare ha tagit en symbolisk summa vill man omförhandla.

Motiveringen SOS Alarm ger är:

”SOS Alarm har inget övergripande uppdrag från staten för att hantera frivilliga organisationers behov”

Och det här är jag känner jag att jag ilsknar till.

För vi har alltså en statlig verksamhet som finansieras bland annat via bidrag och uppdrag från myndigheten MSB som i sin tur får statsbidrag, som kräver en ideell organisation byggt på gratis arbetskraft på pengar med motiveringen att man inte har något uppdrag att ”hantera” ideella föreningars behov?

Men samtidigt har alltså staten inga problem alls med att formligen ösa pengar över föreningar som vill ”chilla organiserat”, tar pengar för olika antiradikaliseringsprojekt utan att redovisa vart de gått som för projektet ”Våra liv” som bluff-organisationen Spiritus Mundi eller för att köpa hotell för 11 miljoner kronor.

Är det något våra skattepengar ska gå till så är det att finansiera verkligt ideellt arbete.

Som Sjöräddningen gör varje år när privatpersoner rycker ut för att hjälpa medmänniskor som gått på grund, ramlat över bord, fått motorstopp eller båten sjunker.

De räddar ju för bövelen liv varje år!

Det här gör mig faktiskt både matt för att jag blir så sabla trött över hur ruttet systemet är. Och fly förbannad.

Nu utgår jag från att SOS Alarms ägare – det vill säga staten, alla kommuner och landsting – tar och skärper sig och istället riktar uppskattning till Sjöräddningssällskapets fantastiska helt ideella verksamhet. 

Som jag tänker göra: tack alla ni 2 000 fantastiska människor som utan ersättning rycker ut till era medmänniskors hjälp på havet och sjöar. Ni gör en fantastisk insats.

Så SOS Alarm: Gör om, gör rätt. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!