SOS Alarm vill inte betala


Idag blev det känt att SOS Alarm som hanterar alla nödsamtal i Sverige sagt upp avtalet med Sjöräddningssällskapet, som är en ideell organisation där människor frivilligt och utan betalning räddar andra människor i sjönöd.

De vill ha mer betalt. 

Detta hade kanske varit lätt att förstå om SOS Alarm var en privat verksamhet. Men det är staten och alla landets kommuner och landsting som äger SOS Alarm tillsammans. Hela verksamheten finansieras alltså av skattepengar.

Svenska Sjöräddningssällskapet är inte heller ett privat företag utan en ideell organisation som finansieras både via bidrag och via medlemsavgifter och donationer. Och frivillig arbetskraft. 2000 frivilliga genomför 75 % av alla akuta sjöräddningar i Sverige.

Men nu vill alltså SOS Alarm ha betalt. Från att tidigare ha tagit en symbolisk summa vill man omförhandla.

Motiveringen SOS Alarm ger är:

“SOS Alarm har inget övergripande uppdrag från staten för att hantera frivilliga organisationers behov”

Och det här är jag känner jag att jag ilsknar till.

För vi har alltså en statlig verksamhet som finansieras bland annat via bidrag och uppdrag från myndigheten MSB som i sin tur får statsbidrag, som kräver en ideell organisation byggt på gratis arbetskraft på pengar med motiveringen att man inte har något uppdrag att “hantera” ideella föreningars behov?

Men samtidigt har alltså staten inga problem alls med att formligen ösa pengar över föreningar som vill “chilla organiserat”, tar pengar för olika antiradikaliseringsprojekt utan att redovisa vart de gått som för projektet “Våra liv” som bluff-organisationen Spiritus Mundi eller för att köpa hotell för 11 miljoner kronor.

Är det något våra skattepengar ska gå till så är det att finansiera verkligt ideellt arbete.

Som Sjöräddningen gör varje år när privatpersoner rycker ut för att hjälpa medmänniskor som gått på grund, ramlat över bord, fått motorstopp eller båten sjunker.

De räddar ju för bövelen liv varje år!

Det här gör mig faktiskt både matt för att jag blir så sabla trött över hur ruttet systemet är. Och fly förbannad.

Nu utgår jag från att SOS Alarms ägare – det vill säga staten, alla kommuner och landsting – tar och skärper sig och istället riktar uppskattning till Sjöräddningssällskapets fantastiska helt ideella verksamhet. 

Som jag tänker göra: tack alla ni 2 000 fantastiska människor som utan ersättning rycker ut till era medmänniskors hjälp på havet och sjöar. Ni gör en fantastisk insats.

Så SOS Alarm: Gör om, gör rätt. 

20 kommentarer till SOS Alarm vill inte betala

 1. //sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=6718219

  En SR artikel från förra veckan som visar vad SOS alarm till sjöräddningen faktiskt innebär.

  “Om SOS larmar ut så rör det sig om antingen så kallade Prio 1-larm då en person har ett misstänkt livshotande tillstånd, och då åker alltid ambulanspersonal med Sjöräddningssällskapet. Ambulanspersonal åker även ibland med vid Prio 2-larm då det innebär att det är akut men inte livshotande. Det kan till exempel vara så att det behöver ges smärtlindring.”

 2. Är ofta ute på hafvet med god vän som är yrkesfeskare, småskalig sådan. Och visst händer det, att ngt pajar i båten och då är Sjöräddningssällskapets tillgänglighet ovärderlig. Men de gånger vi behövt hjälp har vi inte ringt SOS Alarm (112) utan direkt till närliggande sjöräddningsstation/-bas. De har vakt 24/7 och kommer, oavsett väder, vind, dag, natt på studs och assisterar 100 !
  Rekommenderar alltså att ta reda på respektive direkt-telefonnummer till den station som ligger närmast positionen(-erna) man befinner sig på.
  Men helt klart är att SOS Alarm ska kamma till sig rejält, helst med en stålborste så att aningen blodcirkulation uppstår under svålen.

 3. Sjöräddningssällskapet tyckte ju att de kunde åka ner till Grekland och hämta upp människor som kom från Turkiet så de har ju tydligen lite för mycket pengar att röra sig med. Då kanske de kunde koncentrera sig på den verksamhet sponsorerna förväntar sig – rädda folk i sjönöd runt Sverige.

 4. Jag har varken båt eller färdas på sjön men jag tycker absolut att Sjöräddningssällskapet borde få bidrag i stället för avgifter

 5. Alltså, kan inte MUCF eller arvsfonden ge livräddarna pengar istället för att ge pengar till islamistiska organisationer.

 6. Du har fel vinkel på din fullt berättigade ilska!

  Vad detta handlar om är att staten hatar människor som visar att de kan göra statens jobb så mycket bättre än vad staten klarar av att göra det. Sådana människor skall på alla sätt motarbetas. Detta kommer upp ständigt, allt från vinster i välfärden till att kalla folk som håller koll på sina bostadsområden för medborgargarden eller att beskatta filantropi. Grunden i den socialistiska staten är att vi inte skall göra något för varandra, civilsamhället skall inte innebära någon trygghet, den enda trygghet vi skall ha är staten. Den enda ideellt acceptabla verksamheten skall vara politiskt styrd som unga örnar och röda korset, därför passar inte sjöräddningssällskapet in i mallen.

 7. Sjöräddningsövning hanteras via JRCC som använder nödvändiga resurser, däribland SSRS.
  När det kommer till SSRS verksamhet med att hjälpa båtägare med tappade ankare i hamnen i Sandhamn, att bistå med telefonnummer till båtelektriker, bogsering vid soppatorsk och andra saker som SSRS drar in pengar på ( i osund konkurrens (momsfritt) med skärgårdsbor/sjöassistans) så kan jag inte se vad SOS Alarm har för uppgift att förse SSRS med gratis sambandscentral.
  Ringer någon 112 om ett larm som gäller Sjöräddning så kopplar SOS Alarm till JRCC som sköter sjöräddningsoperationer med sina tillgängliga resurser (Tex Kustbevakningen, Polisen, Försvarsmakten och SSRS).

 8. Du borde ju kunna ta ett snack med styrelseordföranden, Eva Fernvall. Som gammal kommunikationschef och fackligt aktiv förstår hon nog både imageförlust och att värdesätta folks insatser.

 9. Jag noterade dock att …

  … ersättning till VD & styrelse ökat:
  2015: 10,0 mnkr, 2014: 4,3 mnkr, 2013: 4,0 mnkr (allabolag)

  … styrelseorföranden försvarar hög lön:
  //www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/05/29/jattelon-for-chef-i-offentlig-verksamhet/

  … styrelseordföranden tillträdde 2015
  //www.svd.se/sos-alarms-nya-ordforande-har-humorn-som-vapen

  Liksom VD:n
  //www.bt.se/boras/darfor-lamnar-khorsand-sp/

  Så de behöver väl mer pengar, helt enkelt. 🙂

 10. Staten skall vara tacksamma för Sjöräddningssällskapet. Vad hade motsvarande organisation kostat oss skattebetalare om staten stått för notan?

 11. Någon idiot till chef på SOS alarm har missförstått sitt uppdrag. Ge idioten sparken!

 12. Men vänta, borde det inte vara tvärtom? Sjöräddningssällskapet ska få betalt för att de utför uppgifter som egentligen borde hamna på de skattefinansierade blåljusmyndigheterna. De agerar “ambulans” där det är väglöst (på vattnet), de kommer först på plats om det brinner på en ö och de hjälper till vid båthaverier.
  Vem förlorar mest på om SSRS INTE får larm från SOS? Jo, de nödställda och skadade!

 13. Sos alarm har i uppdrag att hjälpa människor i nöd. Så om dom inte vill ha hjälp av sjöräddningssällskapet så får dom väl skicka kustbevakningen eller polisen i stället.

 14. Lysande åthutning; Så SOS Alarm: Gör om, gör rätt.
  Du är läsvärd och tillhör de kloka morgon avisena.

 15. Citat: ”SOS Alarm har inget övergripande uppdrag från staten för att hantera frivilliga organisationers behov”.
  Den som kläckte ur sig detta skulle jag vilja träffa..
  Med högernäven…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap