Målerifakta – en pust från 50-talet

Några av de mest omoderna människorna måste vara de som jobbar för olika sorters LO-förbund. Till exempel fackförbundet Målarna.

Inte nog med att de vägrar att låta folk få komma överens själva med sin arbetsgivare när de ska jobba för att få ihop livspusslet, de håller envist fast vid en massa andra uråldriga saker. Som Målerifakta.

Nej, jag visste inte heller vad det var innan jag läste på och med fascination förstod exakt hur konstigt och omodernt det är.

Målerifakta är ett företag som ägs gemensamt av arbetsgivarna och facket, det vill säga Svenska måleriföretagen och Svenska Målareförbundet. Det startades på 70-talet.

Företaget mäter målade väggar och tak. Efter att målare målat. Som en liten tidsstudieman åker de ut och mäter upp ytan folk målat. Varför i hela friden då kan man ju undra. Jo, för att en gång i tiden jobbade alla målare på ackord. Det vill säga, när de var klara på ett jobb kunde de ta mer jobb och tjäna ännu mer. Det vanliga sättet att betala folk idag är fast månadslön. Då får du samma lön oavsett hur mycket du producerar. Med ackord kan duktiga tjäna mer men de inte lika snabba tjäna mindre. Som en slags provisionslön för hantverkare.

De flesta föredrar månadslön, såklart. Men inte fackförbundet.

Det vore inget problem om Målerifakta bara var en service till de som vill mäta sina väggar för att se om lönen ska justeras upp (eller ner) men problemet är att varje målarföretag i Sverige med kollektivavtal tvingas betala Målerifakta baserat på sina lönekostnader alldeles oavsett om de ens betalar ackordlöner eller om de använder tjänsterna.

Det är tvång det handlar om.

Varje måleriföretag som har kollektivavtal tvingas idag betala 1,812 % av företagets totala lönekostnad till Målerifakta.

Det här påminner om de granskningsavgifter Byggnads krävde in tidigare. Ända fram till 2007 faktiskt då en domstol konstaterade att det var olagligt att tvinga icke medlemmar att betala för en tjänst som dessutom inte utfördes. För många gånger granskade aldrig Byggnads lönerna och villkoren på plats. De tog bara pengarna.

Byggnads granskningsavgift var 1,5 % av lönesumman. Målerifaktas avgift är 1,8 %.

Hur mycket pengar innebär då detta för Målerifakta?

2015 tvingade Målerifakta sig till 52 miljoner kronor av landets måleriföretag alldeles oavsett om de kom och mätte. En fantastisk affärsidé förresten. Tvinga alla att betala oavsett om du gör något jobb för pengarna.

För enligt samma årsredovisning var det bara 30 % av företagen som anlitade bolaget.

Det var drygt 400 bolag

Det motsvaras av 484 företag som beställde mätning. En mätning.

Branschens medianmarginal är 3,4 %. Målerifakta tar över halva den alltså.

Det är helt absurt att det ens är tillåtet.

Det finns alltså 1 423 måleriföretag i landet med kollektivavtal som tvingas betala Målerifakta. De har alltså tvingats betala i snitt 36 542 kronor per företag och år för en tjänst de allra flesta inte ens använt.

Det är pengar företagen istället för att lägga på en värdelös tjänst kunnat satsa på sin personal. En mer påkostad julfest, fler förmåner eller något annat som nu de anställda går miste om för att de tvingas kasta pengarna i sjön på en kvarleva från forntiden.

Bolagets styrs av en sosse. Såklart.

Han fick sparken under uppmärksammade former i från sitt förra jobb som VD för renhållningsföretaget SPV för att styrelsen inte hade förtroende för honom. Då svarade hans partikamrater med att polisanmäla Moderaterna. Rimligt.

Målerifakta har byggt upp en ansenlig summa pengar genom åren på att tvinga alla måleriföretag att betala men sedan inte mäta något alls.

De har 43 miljoner kronor tillgångar som de tvingat till sig av företagen. Lagligt dessutom. Pengar som skulle kunnat gå till de anställda till viss del i form av förmåner som alltså företagen inte har råd med för att de tvingas försörja ett gäng mätare som inte jobbar.

en

Jag förstår faktiskt inte ens att detta finns och kan vara lagligt. 

Varje avtalsförhandling försöker företagen får facket att inse hur knäppt och uråldrigt detta är men nej. Eftersom gubbmaffian på facket lever i det förgångna fattar de inte att ju mer företagen tvingas ta av sin vinst, för det är just det, desto mindre kan de satsa på sina anställda i form av till exempel bonusar eller annat. Hur ska de ha råd med det på en genomsnittsmarginal på 3.4% för att Målerifakta tar 1,8 % av marginalen varje år för att sitta och pilla sig i naveln?

Att inte Målerifakta får pengar när de faktiskt utför något jobb är nämligen just det. Tvångspengar för att peta sig i naveln. 

Jag tycker synd om målarna som representeras av människor som inte förstår det här. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!