Ibn Rushd och kurserna


Jag blev nyfiken på alla de här timmarna Ibn Rushd påstår att de haft för studier och kollade lite närmare på den statistik som SCB samlar in, som baseras på förbundens egna uppgifter.

Enligt den hade Ibn Rushd i Blekinge län 1 952 studietimmar med 159 deltagare 2016. I Skåne hade man 44 404 timmar och 12 290 deltagare. Totalt: 46 356 studietimmar och 12 449 deltagare. Anledningen till jag slår ihop dem är att de representerar Ibn Rushd distrikt södra.

Och Ibn Rushd Södra är den enda kurskatalog jag kan hitta online. Det kanske finns fler men söker man på Ibn Rushds hemsida får man det här:

Kurskatalaogen för Distrikt Södra är intressant.

Det är alltså 46 000 studietimmar och nästan 12 500 deltagare som gått deras verksamhet. Även om de har en brasklapp på hemsidan:

Vilket jag tycker är märkligt. Varför tycker Folkbildningsrådet att det är okej att deras 9 medlemsföreningar har huvuddelen av deras verksamhet? ABF och de andra studieförbunden sköter som bekant sin utbildning i huvudsak själva och har stora kurskataloger med allt från akvarellmålning till statskunskap.

Kurskatalogen är tunn men där finns en hel del kul kurser. Som den tre träffar långa kurser för att söka bostad.

Eller kursen om hur man söker jobb. Som alltså är det som en av våra största myndigheten som pangar runt enorma summor varje år på att erbjuda just det – Arbetsförmedlingen. Ändå får alltså Ibn Rushd bidrag för att hålla en jobbkurs.

En annan kurs på tre tillfällen vill lära folk att känna efter om de är sjuka.

En annan kurs vet jag inte ens vad den handlar om. Och då har jag ändå läst beskrivningen flera gånger.

Att erbjuda elever extra stöd i ämnen är inte dumt men den här kursen förklarar inte närmare vad den erbjuder mer än stöd i alla de stora ämnena som grundskolan lär ut.

Sedan är det givetvis flera kurser som går ut på att söka bidrag och kräva olika sorters rättigheter i samhället. Aktivism helt enkelt. Intressant att kassörsutbildningen inte innehåller ekonomi kan jag tycka utan bara att bli “effektiv”.

Om man kollar på Distrikt Stockholm, som även enligt Ibn Rushd omfattar Uppsala och Gotland hade de 2016:

Totalt: ca 59 200 timmar och 31 000 deltagare.

Om man söker efter kurskatalogen för Distrikt GSU hittar man ingenting.

Här finns det två hemsidor. En som inte är gjord och en där det inte står något om kurser.

Kollar man då på Facebook så hittar man en del event. Framför allt håller de kurser för arabiska för nybörjare verkar det som.

Deras eventlista på Facebook visar både att det mesta handlar om organisering och inte kurser och att det inte är särskilt många som enligt eventet anmälningsfunktion i alla fall deltagit, även om givetvis detta är ett trubbigt mått på deltagare. Poängen är snarare att visa några av de få belägg för verksamheten jag hittat.

Även Stockholmsdistriktet fokuserar på aktivism och har bland annat det vedervärdiga projektet Jämlikhetsdata som handlar om att de vill att staten ska rasregistrera folk och som drivs av fd AFA-aktivisten Tobias Hübinette.

De är också engagerade i slöjaktivismen.

Rättigheter och tolkningsföreträde, det vill säga andra delar av aktivismen, fokuserar de liksom distrikt Södra också på.

Hur jag än letar hittar jag inte mer än det här för deras två största distrikt. De påstår att huvuddelen av deras verksamhet inte ens genomförs av dem utan av deras medlemsorganisationer men jag har inte hittat något om kurser och studiecirklar på deras hemsidor heller.

Var är alla dessa kurser och studiecirklar undrar jag? Det är ju bara för Ibn Rushd att klargöra det genom att publicera samtliga kurskataloger online, redogöra på sin hemsida för all verksamhet och länka till sina medlemsorganisationers eventsidor där de i sin tur redovisar för sina kurser.

Transparens är nämligen nyckelordet. Och det handlar om att visa respekt för skattebetalarnas pengar.

Detta uppvisar inte Ibn Rushd i dagsläget. Vare sig genom att köpa ett hotell för skattebidraget, något som förhoppningsvis kommer att utredas oordentligt, eller genom att konsekvent underlåta att själva rapportera om sin verksamhet på sina hemsidor så att skattebetalarna själva kan få information om hur deras pengar spenderas.

Om det är sannolikt att Ibn Rushd verkligen genomfört alla timmars utbildning de påstår hoppas jag någon med mer information om det här granskar nu för det enda jag hittar är massa information som pekat åt ett och samma håll – det är inte överhuvudtaget sannolikt att siffrorna stämmer.

5 kommentarer till Ibn Rushd och kurserna

 1. Lögnaktiga islamister. Är någon förvånad över dem eller flatheten som svenska myndigheter sedan uppvisar när sanningen kommer fram (som här)?
  Alla har inte lika värde.

 2. Kurser och aktioner i hur man bäst framstår som offer. Det finns inga om står upp och säger vilket trams de håller på med.
  Oseriös bidragskultur är vad dessa förbund håller på med som självförsörjning.
  Tobias Hübinette. Sveriges i särklass argaste korean och kung av vinklade statistiska uppgifter efter förfrågan. Självfallet finns han med och delar på denna oseriösa bidragskaka. Ett evigt offer som ständigt får miljonbidrag av svenska staten. Och faller inte mannan från himmelen är det rasistiskt. Vilket jönseri.

 3. Undrar hur många av deras kurser och kursdeltagare som egentligen är arbetsmarknadspolitiska åtgärder och anvisade deltagare i dessa. Jag skulle tro att den absolut största delen av de 12000 deltagarna i Skåne tillhör den gruppen… Deltagare som man får statsstöd av AF för används nästan säkert som underlag för mer statsstöd i form av utbildningsersättningar.

 4. Det här är historiskt sett något som pågått i dom flesta stora studieförbund. D v s att det startas en massa cirklar som inte existerar annat än på papperet för att få bidrag från förbunden. Ibland upptäcks det, ibland inte. Men i detta fall är det ju studieförbundet själva som troligen fuskar med medlemsantal och antalet cirklar.
  Normalt sett så ska inte sådant här gå igenom. Det ska upptäckas vid standardgranskningar. Frågan är hur det är möjligt att inte detta upptäcks när bidrag söks? Siffrorna är så anmärkningsvärda att vilken granskare som helst borde dra öronen åt sig.

  Frågan är varför inte detta har skett och vem som från statens sida har godkänt utbetalningarna? Pengar eller aktivism? Något av det är det. För det här är brottsligt uselt agerande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap