Ekomat är inte hälsosammare

Ni trodde kanske att ni ger era barn och er själva mat med högre näringsinnehåll och mat som är bättre för hälsan när ni köper eko?

Fel. 

Det ni gör är att stödja en industri byggd på myter och statliga subventioner istället. Marknaden för eko växer explosionsartat trots att det alltså inte finns några belägg för att maten är bättre på något sätt.

Jag gick förbi den här skylten på min promenad, den sitter på Hemköp Karlbergsvägen.

 

Jag förstår att det känns bra att köpa ekologiskt och ni gärna vill tro att ekomat också är nyttigare men det är inte så. Jag kommer nedan presentera en rad olika källor till det.

En är en dansk stor studie från International Centre for Research in Organic Food Systems som släpptes 2016. Där kan man till exempel läsa att inga resultat finns som stödjer att ekomaten är nyttigare men att det ”känns så” för många och att det därför, via en placeboeffekt alltså, kan leda till att dessa personer rent allmänt lever hälsosammare. Eller så är det helt enkelt så att människor som funderar mycket på just hälsa köper eko? Korrelation och kausalitet alltså. Men poängen är framför allt – inga belägg finns för hälsoeffekter.

Studien citerades i svensk och internationell press, bland annat i Aftonbladet.

”Det finns många dilemman kring ekomat. Frigående djur släpper sin avföring ute på fälten vilket orsakar kväveutsläpp med risk för nitratläckage”

2009 kom en annan studie från American Journal of Clinical Nutrition som konstaterade samma sak – det finns inga närings- eller hälsofördelar att äta ekologiskt jämfört med vanlig mat. Däremot är det betydligt dyrare.

DN gjorde 2015 en egen jämförelse mellan vanlig mat och ekomat vad gäller pris och konstaterade att ekomat är 36- 56 % dyrare.

Men marknaden ökar sanslöst mycket varje år. Nästan 40 % per år de senaste åren. 2016 omsatte ekologiska marknaden 21,5 miljarder kronor. 

Enligt en rapport från Livsmedelsekonomiska Institutet i Lund från 2002 finns det heller inga samhällsekonomiska effekter på eko-odling. Bönderna tjänar mer för att de både får subventioner men också kan ta betydligt högre priser, och folk köper som sagt gärna eko trots att de inte här nyttigare.

Inte heller Livsmedelsverket kan hitta några belägg för exempelvis det Coop vill hävda i sin film och som många människor gått på – att det finns bekämpningsmedel i vanlig frukt och grönt.

Enligt myndigheten är inte ekologiskt mat nyttigare heller.

Jordbruksverket hittar inte heller några skillnader mellan ekomat och vanlig mat.

Sveriges Lantbruksuniversitet har inte heller hittat några stöd för att ekomaten är nyttigare för oss. Det finns inga skillnader.

Faktum är att inte ens enligt Naturskyddsföreningen finns det några hälsofördelar med ekomaten (kors i taket).

Den här debatten har hållit på länge och en av de som kämpat emot vurmen kring ekomat är biologen Annika Svensson.

Det finns alltid massa faktaresistenta personer som även trots alla dessa bevis för att det inte finns ett enda belägg för ekomat är nyttigare kommer avfärda det här men ni andra borde alltså låta bli att handla ekomat om ni tror att det är nyttigare för dig och dina barn. Det är det inte.

Vanlig mat är INTE på något sätt dålig eller innehåller farliga ämnen utan det är bara myter skapade av folk som vill sälja ekomat.

Det finns mycket pengar att hämta där nämligen.

Marknaden växer med 40 % per år. Men du kan lugnt fortsätta köpa vanliga varor. Inte ens när Coop försökte bevisa att det är farligt med annan mat än eko fick en enda individ en enda stapel som ens var i närheten av de mycket väl tilltagna gränsvärden som finns uppsatta av de myndigheter och lagstiftande församlingar vi faktiskt kan lita på inte skulle sätta gränsvärden som är farliga. Tvärtom, de har ofta som sagt en stor marginal dessutom.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!