Ekomat är inte hälsosammare


Ni trodde kanske att ni ger era barn och er själva mat med högre näringsinnehåll och mat som är bättre för hälsan när ni köper eko?

Fel. 

Det ni gör är att stödja en industri byggd på myter och statliga subventioner istället. Marknaden för eko växer explosionsartat trots att det alltså inte finns några belägg för att maten är bättre på något sätt.

Jag gick förbi den här skylten på min promenad, den sitter på Hemköp Karlbergsvägen.

Jag förstår att det känns bra att köpa ekologiskt och ni gärna vill tro att ekomat också är nyttigare men det är inte så. Jag kommer nedan presentera en rad olika källor till det.

En är en dansk stor studie från International Centre for Research in Organic Food Systems som släpptes 2016. Där kan man till exempel läsa att inga resultat finns som stödjer att ekomaten är nyttigare men att det “känns så” för många och att det därför, via en placeboeffekt alltså, kan leda till att dessa personer rent allmänt lever hälsosammare. Eller så är det helt enkelt så att människor som funderar mycket på just hälsa köper eko? Korrelation och kausalitet alltså. Men poängen är framför allt – inga belägg finns för hälsoeffekter.

Studien citerades i svensk och internationell press, bland annat i Aftonbladet.

“Det finns många dilemman kring ekomat. Frigående djur släpper sin avföring ute på fälten vilket orsakar kväveutsläpp med risk för nitratläckage”

2009 kom en annan studie från American Journal of Clinical Nutrition som konstaterade samma sak – det finns inga närings- eller hälsofördelar att äta ekologiskt jämfört med vanlig mat. Däremot är det betydligt dyrare.

DN gjorde 2015 en egen jämförelse mellan vanlig mat och ekomat vad gäller pris och konstaterade att ekomat är 36- 56 % dyrare.

Men marknaden ökar sanslöst mycket varje år. Nästan 40 % per år de senaste åren. 2016 omsatte ekologiska marknaden 21,5 miljarder kronor. 

Enligt en rapport från Livsmedelsekonomiska Institutet i Lund från 2002 finns det heller inga samhällsekonomiska effekter på eko-odling. Bönderna tjänar mer för att de både får subventioner men också kan ta betydligt högre priser, och folk köper som sagt gärna eko trots att de inte här nyttigare.

Inte heller Livsmedelsverket kan hitta några belägg för exempelvis det Coop vill hävda i sin film och som många människor gått på – att det finns bekämpningsmedel i vanlig frukt och grönt.

Enligt myndigheten är inte ekologiskt mat nyttigare heller.

Jordbruksverket hittar inte heller några skillnader mellan ekomat och vanlig mat.

Sveriges Lantbruksuniversitet har inte heller hittat några stöd för att ekomaten är nyttigare för oss. Det finns inga skillnader.

Faktum är att inte ens enligt Naturskyddsföreningen finns det några hälsofördelar med ekomaten (kors i taket).

Den här debatten har hållit på länge och en av de som kämpat emot vurmen kring ekomat är biologen Annika Svensson.

Det finns alltid massa faktaresistenta personer som även trots alla dessa bevis för att det inte finns ett enda belägg för ekomat är nyttigare kommer avfärda det här men ni andra borde alltså låta bli att handla ekomat om ni tror att det är nyttigare för dig och dina barn. Det är det inte.

Vanlig mat är INTE på något sätt dålig eller innehåller farliga ämnen utan det är bara myter skapade av folk som vill sälja ekomat.

Det finns mycket pengar att hämta där nämligen.

Marknaden växer med 40 % per år. Men du kan lugnt fortsätta köpa vanliga varor. Inte ens när Coop försökte bevisa att det är farligt med annan mat än eko fick en enda individ en enda stapel som ens var i närheten av de mycket väl tilltagna gränsvärden som finns uppsatta av de myndigheter och lagstiftande församlingar vi faktiskt kan lita på inte skulle sätta gränsvärden som är farliga. Tvärtom, de har ofta som sagt en stor marginal dessutom.

10 kommentarer till Ekomat är inte hälsosammare

 1. Finns två kriterier när jag väljer maten. Närproducerad där det är möjligt då det är något som verkligen gynnar miljön, och varor som inte har Fairtrade-symbolen med tanke på att den är allt annat än fair.

 2. Jo det är det!
  Egenodlat är garanterat, i övrigt får man använda sitt eget omdöme.
  Det står dig givetvis fritt att stoppa i dig vilka giftbesprutade GMO-grödor du vill.
  Jag avstår.

 3. Att skillnaderna i matens nyttighet var små (obefintliga) hade jag redan gissat, likaså att det här är ett geshäft i samma anda som ozonhål och C02-larm. I grunden utgår det ifrån människans inneboende vilja att göra rätt, gott – och därmed svårt att slå på.

  Men – texten tar inte upp påverkan på naturen. Rebecca, vad händer i sjön och diket?

 4. Sverige importerar den mesta maten så det finns ingen riktig kontroll av innehållet. S. har lagar och regler för svenska bönder som gör varan dyrare. Samtidigt köps maten från statens sida in som den billigaste. Man ljuger om att det är EU regler.
  Jag var EKO bonde i S. Det var för att bidragen var helt sanslösa i början!
  Speltvete mfl sorter säljs för att de ska vara så nyttiga. Det var en studie som gjordes på vete. Det var den belgiska spannmålen som hade minst rester av olika ämnen. Belgarna gödslar och sprutar och kör med jättelika skördar, mest i de gamla oförädlade sorterna.
  Marit Paulsen hade ett bra inlägg då hon satt i EU. Hon ville se helheten, EKO ökar men det stora är konventionellt. Hon ville införa en “mellanklass”. Där man sänkte en del på intensiteten i den konventionella odlingen för att göra det bättre rakt av.
  I EU landet jag bor har man lite av den märkningen som jag gillar. Man köper kött som är från utegångare, ägg från golvhöns. Det är inte EKO men åt rätt håll. Det viktiga är kontrollerna.
  Jag skrev till Findus då de har halalslaktad kyckling i färdigmaten imp Thailand. De svarade att det var samma sak som svenskprod. Jag frågade då om kvm golvyta per kilo djur, om ströning, om antibiotikan tillsattes i vattnet eller i fodret, samtidigt som tillväxthormonet. Om utgödsling. Om salmonellakontrollen skedde med blindtarmskontroll. Hur ofta en bes veterinär var ute. Hur halalslakten kunde vara samma som i S. då den är-helt rättmätigt-förbjuden i Sverige? På detta fick jag inget svar…Fattar inte att branschen inte reagerar. De sitter som lame ducks.
  Salmonellakontrollen var mycket viktig då jag födde upp kalkon i stordrift, kontroll vid varje omgång (4 om året). Det var win win då jag tjänade pengar på att sköta djuren väl och lev till bla Coop Sthlm med specialfoder. Vågar ingen ta debatten?
  Det är helt olönsamt att prod i S. och då har landet fattat ett beslut att inte prod livsmedel helt enkelt.
  Myterna om att korna pruttar-korna rapar då de är idisslare…De omvandlar gräs-gör de inte det,betar, så ruttnar gräset och släpper ut lika mycket som kopassagen…
  Medierna styrs av olika militanta djurrätts och självutnämnda profeter på klimat och djurens välmående. De profiterar på svenskens totala okunskap om natur och miljö. De använder sitt ämbetsmannayrke för att föra sin egen politiska kamp och det är oärligt.
  Livsmedel är nr två pengamässigt i EU men S. väljer bort det.
  I redovisningen för EKO och mat räknas det som svenskt-kaffe, te som packas om i Sverige blir svenskodlat!

 5. Det finns fler aspekter på ekomat som du inte har berört. Jag hoppas att du får möjlighet att återkomma om dessa. Exempelvis har du inte tagit upp frågan om biologisk mångfald i jordbruket. Det moderna industrijordbrukets totala fokusering på produktivitet räknat i ett fåtal basala näringsämnen som kolhydrater, fett och aminosyror har lett fram till ett jordbruk dominerat av hårt drivna monokulturer. Vi bekämpar det vi kallar ogräs med gifter så att dessa ogräs inte skall konkurrera med den gröda som odlas.

 6. Alla dessa uttalanden och s.k. “forskning” som påvisar att det inte finns skillnader mellan Eko och konventionell icke Eko odlat, är helt taget i luften.
  Jag jobbar som matforskare och vet att all forskning kan påvisa all typ av resultat beroende på vad man mäter.
  T.ex. näringsvärdet mellan eko och icke eko: Varje växt behöver ca 18-21 näringsämnen för att överleva och må bra.
  3-4 av dessa näringsämnen får växten från luften, medan resterande 15-18 näringsämen tas från jorden som växterna växer i.
  I moderna icke eko-jordbruk, gödslar de flesta endast med s.k. handelsgödsel i de allra flesta fall.
  Handelsgödseln domineras av produkter innehållande kväve, fosfor och/eller kalium. D.v.s. endast 3 av 15-17 näringsämnen. I ett icke ekologiskt jordbruk, odlas det oftast enbart en och samma gröda varje år. s.k. (monokultur)
  Detta innebär att växterna får i sig 12-14 näringsämen för lite.
  Till skillnad från det ekologiska jordbruket som använder naturligt gödsel oc hkompost, på samma villkor som naturen själv gör i from av avföring, förruttnade växtdelar etc.
  Dessutom kompenserar eko-odlingar för monokulturens brister, genom att odla varierat. s.k. växelodling. Vilket tillsammans bidrar till va växten får samtliga 15-18 näringsämen från jorden.
  Om man nu vill skapa bevis för att eko och inmcke eko inte har någon skillnad så kan man som “forskare” mäta skillnaden mellan de i handelsgädsel lförekommande näringsämnen samt de som kommer från luften. Och i dessa fall är skillanden mycket små. presis som det påstås i de s.k. “vetenskapliga” tester som tagits fram. Medan de näringsämen som nästintill saknas i de icke-ekologiska växterna inet mäta över huvud taget.
  Att sedan mångkulturen, microorgansimerna i jorden försvinner, vi får 50% större leakage ut i åar, floder och sedemera ut i haven som ger algblomming är ett annat problem.
  Och vad händer med oss som äter grödor com inte har all den näring de behöver?

 7. Gillar din blogg men denna post tycker jag är instabil, för första gången, och får mig att fundera.

  Faktaresistent… Ja kanske men spelar roll.
  I slutändan om XX år kommer det visa att gifter och GMO är förödande.

  För mig är det enkelt som globalist motståndare.
  Du bör fundera över vilken sida du är på.
  För eller emot EU mm
  Bottom line. Jag vet att eko innehåller mindre gifter, bara där räcker det. Många av dina referenser har ekonomiska intressen i big food och kanske är bias mm

  I mitt fall är jag glad varje gång väljer Eko produkt och i synnerhet om det är svensk producerat.
  Så nyttighet är för mig en ickefråga. Det är helt enkelt en daglig konsumentprotest. Alla kan ju inte protestera med bloggar. Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap