MUCF granskar inte alls faktiskt

Det blåser om Myndigheten för Ungdom- och Civilsamhällesfrågor (MUCF) det vill säga före detta Ungdomsstyrelsen. Äntligen. 

När jag som Slöseriombudsman i augusti 2015 granskade MUCF hade denna myndighet vad jag vet inte intresserat något i det avseendet.

Jag ville som SlösO kolla på vad myndigheten egentligen hade för koll på alla de 600 miljoner kronor per år de fördelar ut till bidrag varje år. För tystnaden om det här var talande. Jag begärde ut projektkataloger och satte igång att läsa. För de som hunnit redovisa projekten våren 2015 när jag begärde ut dessa redovisningar från MUCF:S eget redovisningssystem var de projekt som fått stöd för verksamhetsåret 2014.

Jag hittade en gäng med felaktigheter direkt. Jag skrev två mycket långa blogginlägg på SlösO:s hemsida som Skattebetalarna tyvärr valde att släcka när jag slutade och flytta SlösOs plattform till sin egen hemsida så ingen kan läsa den granskning jag gjorde.

Men jag skrev en artikel om det. Jag skrev en krönika i Dagens Samhälle den 28 augusti 2015.

I den replik den 2 september 2015 jag skrev framgår bland annat detta:

Responsen från MUCF kom direkt – det var minsann inte tal om bristande kontroll. Eva Theisz ersatte Alice Bah Kuhnke när hon blev minister och hon ersattes i sin tur av nuvarande GD Lena Nyberg.

Jag gjorde min granskning av MUCF innan Lena Nyberg tillträtt som GD, hon utsågs den 11 juni 2015 men tillträdde den 5 oktober 2015.

Innan vi går vidare med MUCF och de granskningar av sin egen verksamhet de påstår att de gör tänkte jag fortsätta med Lena Nyberg. För hon fångade mitt intresse på det seminarium SVT Forum sände om slöseriet med bidrag från hennes myndighet som hölls på Timbro.

Hon var synnerligen defensiv och dryg som bara en sosse som får kritik kan vara. Härskartekniker flög genom lokalen, som ”dina så kallade granskningar” som hon genomgående kallade Löwenmarks arbete för.

För hon har precis som alla Löfven-regeringen utsett till ens den minsta tjänst rätt partibok. Det är nummer ett för sossar. Att de personer de utser är sossar. Allt annat kommer i andra hand. Till exempel kompetens.

Lena Nyberg är välkänd inom S.

Jag hittade en serie artiklar om henne som Peter Kadhammar gjorde för Aftonbladet tidigt 2000-tal. 

I början av dem dyker PR-byrå-ägaren Harald Ullman upp som gubben i lådan. Jag visste att han var sosse men inte att han var inblandad i de affärer Kadhammar döpte till till ”S-maffian som styr Stockholm”.

Lena Nyberg var konkurrent med Annika Billström om posten som borgarråd. Hon var då och är gift med Jan Valeskog som då var informationschef för Stockholms hamn, numera är han biträdande borgarråd i Stockholm.

1999 kandiderade Lena Nyberg till posten som ordförande för Stockholms arbetarekommun men medias numera älskling Anders Ygeman motarbetade bort henne kan man säga. 

1998 förlorade sossarna Stockholm till Moderaterna. Inför valet 1998 testade de att ha den sortens provval till listorna som många andra partier har. Men detta såg vissa element i sossarna till att avskaffa direkt (Ygeman).

Nyberg valdes alltså till ordförande men det gick inte bra.

Hon ville förändra partiet men gav upp  när hon förlorade kampen om finansborgarråd med Annika Billström och sprang till ”den store ledaren” för att klaga.

Hon fick en tröstposition och klev av politiken – Barnombudsman. 

Som BO (Barnombudsman) satt hon sedan ett bra tag. Där leverade hon bland annat denna klassiker:

”I fyra av fem kommuner har barn inget inflytande över kommunikationer och stadsplanering” (DN 30 sept 2008)

Och nu är hon alltså GD för min favoritmyndighet MUCF. När man vet hennes bakgrund är det lättare att förstå den föraktfulla tonen och överlägsna uppsynen hon levererade på Timbro-seminariet i maj. Helt befriad från självkritik eller ödmjukhet.

Det borde ni titta på ni som missat. Ni hittar det på SVT Forum här, från 2 h och 30 minuter in ungefär. 

Hon säger till exempel så här:

”Tack Sofie för din granskning men du gör väldgit tendensiösta bedömningar. Vi har inga fakta på att Spiritus Mundi begått brott, Malmö Stad kollar på det nu. Självklart ska det inte gå bidrag till extremister eller bluffbidrag. OM folk tror att vi med vilje ger bidrag till organisationer som bluffar – glöm det. Det vill inte vi heller.”

……………

”Jag tycker att det är beskymmersamt att du har den raljerande tonen mot civilsamhället.”

…………..

”Det behöver inte vara fel att snickra lådor”

………….

”Innan du började granska oss som du kallar det, dina bedömningar av vår verksamhet så vi har sedan 2016 börjat med att jobba med demokratibegreppet.”

…………

Sedan, vid 2.47 ungefär kommer det mest intressanta:

”Du har ju hållit på hela hösten. Jag önskar att vi som statlig myndighet hade haft lika mycket resurser och pengar som du för att granska men så är det inte.

Jag blev tvungen att spola tillbaka för att kolla om jag hört rätt men hon sa faktiskt så. Ni hör ju själva på filmen.

Något annat jag blev tvungen att göra direkt där och då när jag såg programmet var att begära ut samtliga granskningar MUCF gjort.

Den 19 maj skickade jag det här mailet till deras registrator.

Sedan väntade jag. Och väntade. Det ska enligt lagen expedieras skyndsamt och hålla sig inom 2 arbetsdagar. Efter 3 arbetsdagar mailade jag igen. Den 29 maj, efter min första påminnelse och 4,5 arbetsdagar, fick jag det här mailet.

Själva svaret fick jag först den 1 juni. 

Det tar tid att gå igenom

Då förväntar man ju sig den enorma hög granskningar nu Lena Nyberg ändå insinuerat att de har gjort. Hon sa ordagrannt på seminariet i maj:

”Vi vill inte att enda krona ska gå fel. Vi gör hela tiden granskningar.”

Men trots att de enligt Nybergs uppgift ”hela tiden gör granskningar” sa hon samtidigt att hennes myndighet minsann inte hade samma resurser som en frilansande journalist.

Jag kollade deras årsredovisning. De har 69 anställda på myndigheten.

2015 beviljades 221 organisationsbidrag samt ytterligare 86 projektbidrag till 121 organisationer (flera projekt görs med flera föreningar i samarbete, därför är det fler föreningar än bidrag som betalas ut).

Varje beslut om bidrag kostade i genomsnitt 8 000 kronor styck. 

MUCF delar enligt Nyberg själv ut 600 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar. Varje år. Så på en mandatperiod har de spenderat 2,4 miljarder. Det är en ansenlig summa.

Vad står det då i deras årsredovisning om målen?

Tillgänglighet och att bidragshanteringen är effektiv och har ”hög kvalitet”. Ingenstans i på de 86 sidorna hittar jag något om granskning och kontroll. Eller att målet med verksamheten också måste vara att motverka att medlen används felaktigt.

Om de nu gör granskningar hela tiden för att inte ”en enda krona hamnar fel” som Nyberg uttryckte det, varför står inte dessa frekventa granskningar redovisat i årsredovisningen?

Nyberg försökte slingra sig genom att skylla på regeringen, som om deras regleringsbrev på något sätt skulle styra exakt vilka föreningar som får bidrag eller begränsa deras möjlighet att styra över att de används rätt.

I regleringsbrevet för 2017 står det:

”Vidare ska myndigheten redovisa omfattningen och resultatet av kontrollinsatserna för att säkerställa att statsbidraget används enligt regelverket”

Så vad fick jag då efter den dryga arbetsvecka jag fick vänta på högen med granskningar som var så omfattande att det enligt myndigheten själva tog extra lång tid?

Det första jag fick var granskningen av Turkiska Riksförbundet och deras indragna bidrag. 

Men det var inte en konsekvens av någon egen granskning hos MUCF.

För förbundets ordförande Barbaros Leylani stod nämligen på Sergels Torg den 11 april 2016 och skrek att armenier borde dö, mitt på blanka dagen i en megafon under ett möte.

”Mina kära raskamrater” sa Barbaros Leylani i bästa fasciststil.

Den 14 april 2016 avslöjades det att han och landets mest kända svenskturk Mehmet Kaplan ätit middag med just fascister – de turkiska Grå Vargarna. Som ni kan se på bilden satt Kaplan bara några personer bort från dem båda på middagen.


Först den 20 oktober 2016 fattade MUCF beslutet att återkalla bidraget förbundet fått för 2016.

Gjorde de då granskningen själva?

Nej.

Trots 69 anställda anlitade de dyra revisionsbyrån PWC.

Trots att de alltså inte enligt Nyberg har så mycket resurser som en frilansande journalist har att lägga på granskningar.

Turkiska riksförbundet står först på Sergels Torg och skriker död åt armenierna och går sedan på kalas med fascister. Först därefter inleddes granskningen från MUCF och då får de tips om att medlemssiffrorna i förbundet var fejk. PWC anlitades för att kolla på ekonomin. Notan har jag inte men kan bara gissa.

Jag fick ett flertal mail från MUCF i material de skickade som korrespondens mellan dem och förbundet för att bland annat reda ut om de bett armenierna om ursäkt, något förbundet själva tyckte skulle räcka.

Vad fick jag mer då?

Deras granskning av Sveriges Unga Muslimer. De inledde en granskning av dem våren 2016 och hade tydligen möte med dem den 7 juli 2016. 

På mötet börjar SUM babbla om att de ”avhumaniseras” av granskningen.

Mötet gällde det projektstöd de precis fått beviljat för projektet Stå Upp, om islamofobi men den granskningen renderade inget mer än just ett möte alltså. De fick behålla bidraget.

Jag hade skrivit en granskning av bland annat SUM men även Sveriges Förenade Muslimer och andra muslimska organisationer den 25 april 2016 – Follow the Money.

Jag skrev även ett inlägg till då, ”Fridolin och Charta 2008” om de muslimska organisationerna.

Jag var inte först med att granska dem och inte sist. Per Gudmundsson är nog den som tillsammans med bland annat terrorforskaren Magnus Ranstorp och hans kollegor granskat dem längst. Ändå stod alltså Lena Nyberg på seminarium maj 2017 och säger att de först under hösten hade ”hittat info” om SUM och deras tveksamma aktiviteter.

Bara en person utan internet kan hävda att man inte visste om SUM och hatpredikanterna. 

I december 2016 meddelar MUCF att en rad föreningar inte för förnyat bidrag för 2017, det vill säga den bidragsansökan de lämnat in för 2017 hade fått avslag. Inga tidigare bidrag krävdes dock vid det tillfället tillbaka.

En rad föreningar får inte förnyat bidrag för 2017.

Min granskning som Slöso augusti 2015 inkluderade flera av dessa föreningar: Booster, Svenska e-sportföreningen, SUM (granskades vid ett annat tillfälle) samt Ungdom mot rasism. 

Ett år senare förlorade de bidragen men då hänvisar MUCF alltså till en egen granskning av SUM. Trots att de bara några månader tidigare valt att inte dra tillbaka projektstödet till SUM. Men i december har man alltså plötsligt upptäckt det man direkt får upp om man googlar ”SUM hatpredikanter”.

Den 15 mars 2017 publiceras Sofie Löwenmarks uppföljning av min MUCF-granskning med fokus på slöseri. Där finns SFM med bland annat.

Plötsligt gör MUCF en snabbgranskning och kräver tillbaka 535 000 kronor från SFM. Bara så där. 

Efter detta, den 28 mars 2017, börjar MUCF även granska SUM igen och just det projektet.

 

På seminariet hänvisade Lena Nyberg vid upprepade tillfällen till att de just nu granskar Spiritus Mundi tillsammans med Malmö stad.

Den granskningen gjordes av Sydsvenskan initialt. Den 31 januari 2017 meddelande Malmö Stad att de bröt samarbetet med föreningen, efter att Sydsvenskan granskat. Och MUCF inledde alltså sin granskning efter detta.

Men deras egen granskning av Spiritus Mundi ingick alltså inte i den flera mail långa leverans av MUCF:s interna granskningar jag begärt ut.

Det är just det här jag sa redan 2015 och som andra debattörer och journalister upprepat gång på gång – MUCF har ingen koll. 

Det tog dem 10 dagar och över en arbetsvecka att leta upp det bästa de kunde hitta till mig. Och detta material var alltså två granskningar som båda gjorts EFTER andra, likt jag själv, hittat felaktigheter och fusk och påtalat det med hög stämma medialt. Först då vaknar MUCF. Det är detta Nyberg åsyftar när hon stod framför publik och TV-tittare och kostade på sig sin allra mest högdragna socialdemokratiska dryghet i meningen ”vi granskar hela tiden”.

Inte en enda granskning leverade myndigheten till mig efter begäran som de initierat och genomfört helt på eget initiativ.

Nej MUCF.

Ni granskar inte hela tiden.

Faktum är att ni granskar inte alls som det verkar. Först när någon skrikit högt och ljudligt, lagt fram minutiös bevisning och fått med sig andra lyfter ni på häcken och börjar leta bland era egna uppgifter. Gång på gång måste någon annan först hitta en massa fel innan ni gör något.

Om inte det här visar att det är något ruttet på Myndigheten för Ungdoms- och Civilssamhällesfrågor så gör inget det.

Av era 69 anställda och 8 000 satsade kronor per beslut har ni gott om resurser att själva granska saker. Ni bevisade själva att resurser inte saknas när det gäller för när ni skulle granska Turkiska Riksförbundet fanns det plötsligt budget till dyra revisionsbyråer att sköta granskningen.

Den sista meningen riktar jag direkt till Lena Nyberg personligen:

Jag har gjort den här granskningen helt ideellt. Det tog en arbetsdag. Vet du vad det kallas? Civilsamhället. Se det som mitt bidrag till att göra världen bättre. Ideellt. 

Om jag kan bidra till att lägga ner denna politiserade dåliga myndighet är det betalning nog.

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!