Fastighetskungarna LO

 

LO börjar mer och mer likna ett konglomerat. För enligt senaste årsredovisningen är det bara 54 % av LO:s intäkter som kommer från facklig verksamhet. Resten kommer från en massa annat.

Hotell- och konferensverksamhet till exempel, som drar in nästan 150 miljoner kronor till LO. Och fastigheter som drar in nästan lika mycket. Hotell och fastighets-affärer motsvarar 32 % av LO:s intäkter.

LO får även en del avkastning på börsen och drog in 28 miljoner kronor i finansiella intäkter.

För det är just det.

Att bara hålla med fackliga aktiviteter fungerar inte längre. Det är ganska talande tycker jag, hur otidsenliga de är. De har dessutom för stor kostym sett till det fackliga. 

Ser man på resultaträkningen ser man direkt att de fackliga avgifterna inte ens täcker sina egna kostnader. Förbundsavgifterna på 262 miljoner kronor täcker bara med nöd och näppe ens personalkostnaderna LO har på 242 miljoner kronor och utöver det har man ju en rad andra kostnader.

 

Ser man på flerårsjämförelsen så har den fackliga verksamheten inte ens täckt sina  egna kostnader på många år. De går många tiotals miljoner back på den varje år. Det som bär hela LO:s ekonomi är fastigheter, hotellverksamhet och finansiella affärer de gjort. De sålde sitt innehav av Aftonbladet till Schibstedt vilket gav dem ett stort kapital. Och ser ni på noten där nere har de tvingats sälja fastigheter för att få in pengar.

Det är en konstjord andning. Man säljer av tillgång efter tillgång för att realisera tillgångar och därefter kunna kapitalisera på de mer likvida medlem.

LO har visserligen stora tillgångar men den dagliga verksamheten är ett sjunkande skepp.

Värdet på fastigheterna de hade 2015 är betydande. Över 1,2 miljarder. De har lagt fastighetsförvaltningen och ägande i egna bolaget Bantorget Förvaltning AB.

LO har alltså för att inte gå under tvingats att i allt större utsträckning bli en koncern som ägnar sig åt kapitalplaceringar, fastighetsförvaltning och hotell. Som vilket storföretag som helst.

För att ha råd att vara ett fackförbund. 

Som ni läst i mina tidigare inlägg har LO inte lämnat många bostäder till hyreskön de senaste decennierna utan de fastigheter de äger har blivit en gräddfil för pamparna och deras barn och nära och kära. Som statsråd. 

Därför är det spännande att LO nu ökar på sin roll som fastighetskung ännu mer.

I vintras meddelade LO att de nu ger sig in i den bostadsmarknad de alltså varit i länge men låtit bli att delta i eftersom deras två andra bostadshus direkt blev pampförmedling.

I en artikel i Fastighetstidningen ska de bygga hyresrätter.

De har tidigare krävt ökade subventioner för just hyresrätter, som alltså är ett bidrag direkt till fastighetsföretaget för att bygga hyresrätter. Vilket blir logiskt nu när LO alltså tänkt att få en del av den kakan.

Det roliga i den artikeln är att de tvingas dementera att även de nya husen ska gå till pamparna själva. Så vanligt är det. Eller förresten, de säger ju medlemmar. Inte att inte anställda ska gå före i kön. Vilket är så de brukar jobba. De bostadshus de äger får ju inte gå till vanliga medlemmar heller, bara de som jobbar åt LO. Så vi får väl se hur många lägenheter de kommer lämna till kön när det väl kommer till kritan.

En annan sak som är intressant i artikeln är att LO tänker strunta i att bygga billiga hyresrätter, som deras medlemsförbund kräver. Med hänvisning till att de bara bygger för att tjäna pengar och därför är avkastningen det mest centrala.

I Fastighetsnytt skriver de också att det nya bolaget Bantorget Hyresbostäder, som har ett kapital på 3 miljarder, ska bygga hyresrätter.

Men i samband med lanseringen av detta hyresrättsbyggande inkluderade de inte det andra bolaget de har för att bygga bostäder. Oklart varför.

De äger nämligen ett bolag ihop med annan fastighetskung, Misha Moeremans d’Emaus. Välkänd i fastighetsbranschen sedan många år, bland annat från sin tid på Catella Properties AB.

I höstas startade LO ett bolag ihop med hans bolag och döpte det till SHH Landslaget AB, som Bantorget Egendom AB äger 25 % av.

De äger också bolaget Rödstu Hage AB, som ägs av SHH Bostad (Moeremans bolag), Bantorget Utveckling AB samt Fastighets AB Bodal. LO äger 25 % av Rödstu Hage AB.

Det bolaget i sin tur har ett dotterbolag, Rödstu Hage Projekt AB. Och det bolaget har fått köpa mark av Botkyrka kommun. Kontraktet kan ni läsa här.

Och där styr Socialdemokraterna.

Men här ska inte främst hyresrätter byggas. Det kanske är därför man valt det här upplägget istället för att lägga även de projekten under Bantorget-bolaget. Ingen aning. För här är det bostadsrätter som ska upp.

Precis lika lite sugna LO är på att bygga billiga hyresrätter via sitt 3-miljardersbolag Bantorget Hyresrätter är de på att bygga små lägenheter, som på grund av sitt lägre pris efterfrågas mycket.

”Vi har inga planer på att endast bygga smålägenheter”

LO har heller ingen lust att lyssna på de som bor där. Vilket jag i och för sig kan förstå, folk protesterar mot allt hela tiden. Märkligt nog brukar dock LO gillar folkliga protester mot stora fastighetsbolag, faktiskt företag generellt, men inte här alltså.

 

I kontraktet står också att Rödstu Hage Projekt AB har option på att köpa marken bredvid den de köpt, inom 2 år.

LO kräver först kraftiga bidrag till fastighetsbolag för att bygga hyresrätter. Sedan bildar de bolag som bygger hyresrätter men har inga planer på att bygga billiga sådana för de vill mest tjäna pengar. Där kör de över sina medlemsförbund rakt av. De har dessutom ett annat bolag som köper mark av sossestyrda Botkyrka för att bygga bostadsrätter men inte heller där har man tänkt att bygga mindre lägenheter mest utan tjäna pengar.

De drar också in 33 % av sin omsättning på att vara hotellägare och fastighetskungar.

LO blir mer och mer en helt vanlig kapitalist faktiskt.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!