Svenska Manliga Målareförbundet strikes again

För ett år sedan, närmare bestämt den 8 april 2016, skrev jag ett inlägg om att LO-förbundet Målarna bestämt sig för att strejka. 

Detta firade de med tårta. Strejk är en av de bästa sakerna en LO-gubbe med reflexväst älskar nämligen, i synnerhet Målarna. De gillar strejk så mycket att de förbeställde 35 tårtor från ett bageri i Älvsjö. Det måste man nämligen göra om man vill ha 35 likadana tårtor.

De beställde tårtorna en vecka de utlyste strejken.

 

Nu är det såklart dags igen och som LO alltid fungerar är därför allt tillåtet. Hitta på saker till exempel. Det vi kan kalla lögn med ett gammalt ord, eller alternativa fakta med ett nyare. De hittar på vad motståndaren säger och vill och kan sedan få strejka och äta tårta även det här året.

Jag tror däremot inte de någon gång igen lägger ut bilderna på tårtorgien online. Det blev inte så bra sist. Men internet never forgets.

De öppnar starkt med kampen för den goda samtalstonen och kallar Måleriföretagens förslag för ”dravel”. Det kan ni se på den här lilla ”roliga” filmen de nyss släppt.

Notera hur de porträtterar måleriföretagaren. Handen upp som tror att en skallig korpulent gubbe i tredelad kostym Lex bankir är your random måleriföretagare? Oftast är det ju målare som startar egna bolag. De är alltså MÅLARE själva. Inte bankgubbar i någon fantasi som närs i LO-borgen.

Vad är det då de säger nej till så mycket att de vill strejka igen? Förutom lusten till tårta då.

De påstår att de sagt nej till delade turer. På svenska betyder det att man kan jobba 9-12 vara ledig till 15 och sedan jobba ett skift till. Som en håltimme.

Problemet är att detta är lögn. Ingen har föreslagit det här. Vilken arbetsgivare vill ha folk som kommer och går på ett bygge? Plockar fram och tillbaka penslar, sätta sig in i arbetet etc? Det tar en halvtimme att komma igång på vilket jobb som helst och det skulle alltså företagen FÖREDRA istället för att folk jobbar klart?

Men sanningen är något LO-fackförbund förhåller sig mycket flexibelt till, det är sedan gammalt. Och när det är avtalsrörelse är luften helt fri för vad man får göra. För de dryga 75 000 kronor per månad som ordförande Mikael Johansson tjänar kan medlemmarna förvänta sig lite fart under galoscherna.

Alla som målat om hemma vet att målare vill dyka upp okristligt tidigt. Man har små barn, ska stressa iväg till dagis, duscha etc och en målare plingar på helst klockan 7 om han får bestämma. På byggen är det väl en sak. Men målande hemma är en helt annat.

En sak kanske många inte vet att just inom måleriyrket så växer antal tjejer. Förbundet har knappt 15 000 medlemmar och 9 % är just nu kvinnor. Eller det var så 2015 då artikeln är ifrån. 

Många av de nya kvinnliga målarna är unga.

Men Målareförbundets ledning beter sig som ledningen ser ut: gubbigt. Och som om hela medlemskåren är samma personer – gubbar. Som älskar att jobba 06.30-15.30. Hans fru tog ju ändå hand om barnen på morgonen.

Nedan ser ni bilden på deras förbundsledning. Hitta kvinnan.

Men så ser livet inte ut nu.

Dagens pappor vill vara med sina barn. Varför ska just en målare aldrig kunna lämna sitt barn på dagis? Utan smita iväg tyst från hemmet för att inte väcka familjen som kanske fortfarande sover för att jobbet kräver att man åker hemifrån senast klockan 6 på morgonen för att hinna? Och de mammor som valt att bli målare har samma problem. Ingen av dem får mysa och ta det lite lugnt med nyvakna rufsiga barn på morgonen. Äta ägg och prata om vad man ska göra på dagis idag. De som är gifta med en målare får heller aldrig se dem på morgonen.

Vad gör då företagen?

Jo, de tänker att man kan komma överens om tiderna.

Om var ens 8 timmars-pass ska ligga. Ska det vara som det brukar, 06.30 – 15.30 eller kanske det passar just dig bättre att börja kl 9 och jobba till kl. 18? Om man då kan pussla efter folks prefenser och jobben så kan de som föredrar att börja jobba kl 9 jobba hos privatpersoner som i många fall föredrar att jobbet utförs just under kontorstid. Och man kan dessutom bemanna byggen under mycket längre tid på dagen.

Exakt så här resonerar också några av de målare som kommenterat på Målareförbundets officiella Facebooksida nyss. 

Man vill ha mer flexibilitet.

Men i fackets värld finns inte olika former. Där ser alla likadana ut alldeles oavsett om man har snippmössa på huvudet eller inte. (jag vet att det var Byggnads som hade just de mössorna men de har samma problem).

One size fits all. 

Alla målare ska jobba som de alltid gjort. Punkt. Och en målare är morgonpigg. Punkt. Kom inte här med ert dravel om flexibilitet och bidra till att livspusslet fungerar bättre. Livspussel? När vi började jobba fanns inte det. Vi pusslade inte. Vi målade. Det var frugan som pusslade.

Allt handlar om makt. 

Målareförbundet är tuppen på gödselstacken och när det är avtalsrörelse finns det tre ledord:

1) Hitta på. I krig, kärlek och facklig kamp är allt tillåtet

2) Förhandla inte. Inget riktigt fack förhandlar. Man ställer krav. Sedan strejkar man.

3) Ät tårta. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!