Kommunals återbäring för partistödet till S

Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen, är en känd fras från Robin Hood. Fast här handlar det inte om skatt så mycket som bara återbäring. Betalt helt enkelt.

I veckan meddelade regeringen att de vill ta bort karensdagen och införa ett ”karensavdrag” istället. 

Regeringen och de gamla kommunisterna gjorde gemensamt utspel.

Detta är ingen ny idé utan något fackförbundet Kommunal bland annat drivit i många år.  2011 skrev dåvarande förbundsordförande i Kommunal Anneli Nordström en artikel i Norrländska Socialdemokraten om exakt detta. 

Nuvarande ordförande för Kommunal skrev en artikel i Dagens Samhälle som krävde exakt detta den 3 mars 2015.

Han skrev även tillsammans med före detta ordförande Nordström den 23 juni 2013 exakt samma sak i Svenska Dagbladet. 

Jag skulle inte kalla detta förslag politisk så mycket som ett rent beställningsjobb faktiskt.

LO sitter i Sossarnas partiledning och såväl LO som en rad fackförbund skänker varje år stora summor pengar till partiet av medlemmarnas pengar. De redovisar inte det i sina egna årsredovisningar jättetydligt men däremot redovisar Socialdemokraterna sina intäkter. De som ligger upp är från 2009 till 2015.

Där kan man läsa följande:

21 miljoner kronor av Kommunals medlemspengar har sedan 2009 skyfflats ner i sossarnas partikassa.

Förutom dessa pengar har andra delar av medlemspengarna också gått dit, via LO. För en viss andel av medlemsförbundens avgifter till LO skänks i sin tur till sossarna.

LO har under samma period sprätt iväg 46 miljoner kronor till sossarna.

Totalt har det sedan 2009 således gått 67 miljoner kronor i rena kontanta bidrag till sossarna från Kommunal och LOs medlemmars pengar, där Kommunal ingår som största förbund och alltså motsvaras av störst andel av även det bidraget. 


Men detta räcker inte.

Kommunal har även lagt avsevärda summor på opinionsbildning själva under den här tiden.

Dels har de satsat 20 miljoner kronor på Arena-gruppen, som är sossarnas och fackets tankesmedja/media-koncern vars uppgift är att driva opinion för de frågor bland annat Kommunal tycker är viktiga.

Här ser ni även praktfiaskot Politism som Kommunal, som verkar ha en förkärlek för att satsa på hopplösa ekonomiska projekt som exempelvis lyxkrogar och hotell (Lex Lyran och Metropol Palais). Men det avskräcker inte Kommunal och fortsätter med konstjord andning in i ”opinionssajten” vars största genombrott sedan 2013 lite oväntat som hälsokostkritiker. Men de får ju vara glada för de segrar de får någonstans.

Jag skriver ”opinionssajt” för att de absolut innehåller massa åsikter, faktiskt bara åsikter. Men påverkar opinionen gör de dessvärre inte.

Utöver detta lägger de runda summor själv varje år. Enligt årsredovisningen 2015 la de ca 40 miljoner kronor på opinionsbildning, 10 miljoner kronor på mediautveckling och 100 miljoner kronor på ”marknadsfunktion” som kanske har med medlemsvärvning att göra, de tappade ju många.

De lägger faktiskt ca 40 miljoner kronor varje år på opinionsbildning.

Sedan 2009 har de alltså satsat 280 miljoner kronor på opinionsbildning. Där ingår just frågan om karensdag som de alltså drivit i många år.

Nu är vi uppe i 347 miljoner kronor som har bytt ägare från Kommunals medlemmar och LO till partiet Socialdemokraterna.

Det räcker inte heller.

För Kommunal äger lägenheter, bland annat i fastighetsbolaget Polstjärnan. Eller Pampstjärnan som man borde kalla det.

I Pampstjärnan, som äger fastigheter i centrala stan, bor det en massa personer. De som inte bor där är vanliga personer som fått lägenhet via den vanliga bostadsförmedlingen. För dit har Kommunal inte lämnat några lägenheter alls på 18 år nu trots att 50 % ska gå dit.

Men varför det inte gått att lämna några lägenheter förstår man när man kollar vilka som bor där. De har helt enkelt fullt upp med att fixa lägenheter till sig själva, till sossar och inte minst, till sina barn.

När det äntligen, för Komunals del, blev sossar i regeringen igen och man skulle få tillbaka lite av investeringar man gjort i form av ren politik, var de snabba ut och gav en lägenhet till en av regeringens nyckelspelare – Wallström. Well played. Wallström själv betalar 32 kronor per månad för att hon får ersättning som statsråd för dubbelt boende.

Kommunalarbetaren, deras egen tidning, gjorde tidigare en förtjänstfull genomgång redan 2004 över Pampstjärnan och de andra fastigheterna Kommunal ägare. Det visade sig att en massa barn också fått lägenheter genom en form av pamparistokrati som fortfarande lever och frodas inom rörelsen. Även om det var ett tag sedan sätter det ändå tonen hur det fungerar, de har ju fortfarande inte lämnat lägenheter till kön.

Men före detta ordförande Anneli Nordström bor givetvis också i Pampstjärnans hus på Sveavägen, trots att lägenheten rimligtvis borde vara utan besittningsskydd. Men facken verkar inte jobba så.  Trots att hon åkte ut och inte ens fick ansvarsfrihet. En av de många bristerna revisorerna påtalade var att Kommunal inte upphandlat entreprenad korrekt, bland annat hade det skett muntligt.

Redan 2011 flyttade nuvarande Kommunals ordförande Tobias Baudin in i Pampstjärnans hus.

Kommunal ger inte bara socialdemokratiska statsråd och de egna pamparna och deras barn lägenheter. De ger även gamla socialdemokratiska kommunalråd och före detta chefer för rörelsens bolag lägenhet i Pampstjärnans hus.

Och Kooperativa Förbundet, som är en gammal del av arbetarrörelsens, får givetvis också ta del av den manna Kommunal delar ut för att smörja rörelsens pampar. KF:s VD fick också en paradvåning hos Pampstjärnan. 

 

Det är bara att gratulera Kommunal för att ha lyckats med ett av de politiska mål de har haft länge och som den Socialdemokratiska regeringen nu vill leverera.

Kostnaden sedan 2009 för både Kommunal och LO är förutom alla lägenheterna Kommunal använt som smörjmedel och därför inte kunnat lämna en enda lägenhet till förmedling, i runda slängar 350 miljoner kronor.

Men smakar det så kostar det. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!