Allt-är-farlig-mannen strikes again


Svensk politiks allra klåfingrigaste minister har hittat nytt villebråd i jakten på att skydda alla vuxna från sina egna beslut – läsken.

För det räcker inte med att förbjuda chokladcigaretter, varna folk för att sitta eller att vilja ändra demokratins fundament grundlagen för att kunna täcka cigarettpaket med bilder på cancer. Det räcker inte heller med att försöka tvinga ner all sorts tobak att smusslas med under disk som sprit under förbudstiden med den enda men mycket stora skillnaden att tobak är lagligt.

Nix.

Nu ska cola-flaskan väck. Detta opium för folket. 

För det är ju det här gamla vanliga. Människor klarar inte av att ta hand om sig själva. Alltså måste politikerna göra det. För alla är egentligen jättestora bebisar.

Argumentet för en läskskatt är att man vill minska konsumtionen på läsk. Det är så man säljer in den.

Men forskaren som SR intervjuade, Erik Hemmingsson, börjar istället babbla om att företagen tjänar för mycket pengar på läsk. Alltså är det inte mer än rätt att de “bidrar” genom en extra skatt. Han jämför med tobak och tycker att de som månglar ut socker till folket måste “betala skadorna” precis som tobaken redan gör idag. För tobaksskatten ihop med att folk dör tidigare är självfinansierad.

Wikström älskar ju som bekant förbud, de är dessutom gratis så han kan göra både Stefan Löfven och Magdalena Andersson glada. Men vill i alla fall vänta in en utredning som kompisarna på Folkhälsomyndigheten gör. 

Man hänvisar till USA men det räcker med att gå till vårt grannland Danmark för att hitta resultat på hur bra det är med sockerskatt.

De införde nämligen sockerskatt men fick ta bort den några år senare bara. Skälet var att danskarna köpte sina sötsaker i Tyskland istället. Och att de för att det söta blivit dyrare valde bort frukt och grönt istället. Helt kontraproduktivt alltså. Och bevis för att en sockerskatt är värdelös.

Ett skäl till varför förbudsivrare vill införa en till skatt förutom nöjet att få bestämma ännu lite mer om andra vuxna är att diabetes 2 ökar.

Men detta är inte riktigt sant faktiskt.

Andel insjunknade sjunker faktiskt varje år. Däremot blir det fler i antal. Vet ni varför? För att de lever längre och längre. 

Som skäl för en sockerskatt anger alltså Gabriel Wikström att diabetes 2 ökar. Trots att den inte gör det.

Men lite fakta har aldrig hindrat klåfingriga politiker från att bestämma över andra människor. Så vi får väl se. 

9 kommentarer till Allt-är-farlig-mannen strikes again

 1. När du ändå redovisar incidensen av diabetes typ 2 får du gärna redovisa ökningen av övervikt och fetma i befolkningen. Nämn gärna sedan riskerna för hjärtkärlsjukdomar, artros, högt blodtryck, vissa cancerformer, inkontinens, infertilitet, förtida död, kopplat till övervikt och fetma. För saklighetens skull.

  Jag tror att en sockerskatt skulle vara bra för folkhälsan, det kanske skulle bli lättare att välja nyttigare mat?

 2. Tror det handlar bara om att regeringen behöver få in så mycket skatt som möjligt. Då kan man svepa detta ocker i vackra ordalag för att få det att framstå som om man bryr sig.

 3. Typiskt när politiker lägger sig i människors vardag. Det vansinniga förslaget som USA införde 1919 -1933 med alkoholförbud skapade inte bara att konsumtionen ökade utan de fick en organiserad brottslighet som fortlever än idag.
  Några timmar efter att Åström fick igenom ökad skatt på cigaretter lastades den första lastbilen i f d Jugoslavien med “smuggelcigaretter”. Det finns fler exempel.
  Politiker skall ge riktlinjer – inte försöka styra människors vardag. Men – kommer de någonsin att lära sig?

 4. Jag vet inte vilket som är mest skrämmande, att Gabriel Wikström tror sig veta bättre än medborgarna vad som är bäst för oss, eller att så många medborgare faktiskt tror att Wikström faktiskt vet bäst… Social”demokraternas” driv att bestämma över och detaljstyra hur vi lever våra liv och omyndigförklara oss borde skrämma alla självständiga medborgare

 5. Om allt som är skadligt skulle märkas med varningsetiketter skulle Social”demokraterna” märkas med varningstrianglar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap