Naturskydds-föreningen – en opinionsbildande stormakt

Det är lätt att tro att Naturskyddsföreningen (SNF) bara vill väl. De kan inte ha några andra skäl än att ideellt kämpa för att alla ska få det bra genom en alturism stor nog att passa den största varianten av Fjällräven-kånken. Många får uppfattningen att de faktiskt nästan är en myndighet. Som Naturvårdsverket.

Det är ju bara ett gäng före detta fältbiologer och scouter som vill rädda världen. Eller?

I själva verket är det landets mest säljinriktade professionella åsiktsmaskin som dessutom tack vare sina gamla kompisar i Miljöpartiet nu sitter med den politiska makten i en liten ask.

De är 145 personer.

23 personer jobbar med marknadsföring, 22 personer med kommunikation, 22 jobbar med mobilisering och 17 jobbar med att kränga licenser för Bra miljöval.

Nästan 60 % av deras anställda, eller 84 personer, jobbar alltså med olika former av försäljning, marknadsföring och opinionsbildning.

Utöver det har de massa experter som producerar underlagen för opinionsbildningen, det vill säga rapporter. Jag kommer gå igenom just detta i senare inlägg.

Med 145 personer, det vill säga som ett med Sveriges mått stort företag då 75 % av våra till exempel 1 miljon företag har noll anställda, omsätter man en del.

Tack vare deras 84 man starka sälj- och markndsföringsavdelning har de en omsättning på 211 miljoner kronor. 

 

 

De är också skickliga på att värva medlemmar och har enligt årsredovisningen 224 000 betalande medlemmar, vilket ju är helt otroligt med tanke på hur svårt många andra föreningar har det på det området.

De drog in 124 miljoner kronor själva i medlemsavgifter, gåvor, sälja licenser etc.

 

Då kanske man skulle kunna tro att just medlemmarna är de som finansierar denna mycket aktiva och framgångsrika lobby-organisation.124 miljoner kronor räcker ju långt.

Men nix. Som allt ideellt arbete i Sverige betyder det ingalunda att man förväntas vare sig jobba just ideellt eller försörja sig själv utan någonstans ingår det i begreppet att man kräver försörjning av skattebetalarna också.

76 miljoner i bidrag från skatt fick de 2015. 

Så regeringen betalar just dessa lobbyister för att bedriva lobbying mot regeringen. 

Det sker på lite olika sätt.

Först får de 67 miljoner kronor från SIDA. Ja, biståndsbudgeten alltså. Nästan 3 miljoner kronor är öronmärkta för ”informationsinsatser”, vilket ni förstår vad det innebär.

Sedan samlar de ihop 8,3 miljoner kronor per år i bidrag från olika myndigheter, där mest pengar kommer från kompisarna på Naturvårdsverket.

De får även 15 miljoner kronor från Postkodlotteriet varje år så köper ni deras lotter är ni bidragsgivare till SNF.

 


Men de säljer inte bara medlemsskap. 1992 drog sig SNF ur miljömärkningen Svanen som de var med och grundade för att satsa å sin egen märkning. Det här med märkningar är en lukrativ bransch för inte bara är det ett effektivt sätt att sälja dina åsikter. Det drar även in licensintäkter. LO:s Fairtrade är startat efter förlaga från Naturskyddsföreningen, då hette det Rättvisemärkt.

Deras märkning heter Bra Miljöval. Och det är SNF som sätter upp villkoren för att få märka sina produkter, såklart. De äger ju varumärket. Villkoren sätts helt subjektiv beroende på vad SNF tycker och därför finns det inga krav på något stöd i forskning eller vetenskap. Bra Miljöval är ett led i påverkansarbetet.

Som det står: märkningen är den enda miljömärkning som utformas av en miljöorganisation. Eller lobbyister skulle man också kunna kalla det.

Det är som om jag skulle starta en märkning med produkter jag gillar. Jag skulle kunna kalla det ”Uvellen” och märka upp produkter av bolag jag helt godtyckligt valt ut som bra företag efter mina egna måttstockar.

 

Jag kommer borra djupare i vad Naturskyddsföreningen bygger sina påståenden om ”giftigt” på i senare inlägg för det tar helt enkelt för mycket plats att förklara.

De var alltså inblandade i Svanen men inte längre. Förutom Bra Miljöval har SNF sina fingrar i den andra stora märkningen i Sverige, nämligen KRAV. Såklart, de är ju mäktigast i Sverige på påverkan inom miljö.

 

Då kan man ju fråga sig om det har lönat sig att ha sina kompisar i Miljöpartiet i regeringen för första gången någonsin?

Självklart. Om man tittar på årsredovisningen för 2013 så fick de då 71 miljoner kronor i bidrag från staten.

 

 

Och förra året fick de 5 miljoner kronor mer. Men det är inte bara finansiellt det har lönat sig. Även maktmässigt och makt ges till personer.

Ulrika Dahl heter personen som var projektledare för giftfri förskola, ett av de mest cyniska skrämma-små-barnsföräldrar-projekt SNF haft. Lagom till att lobbyinginsatsen lyckats och regeringen utståg deras projekt till politik bytte Dahl jobb till myndigheten som ansvarar för det – Kemikalieinspektionen. Dahl är för övrigt dessutom god vän med en rad sossar, som Jytte Guteland och Åsa Westlund, som tidigare satt i EP för S men nu är riksdagsledamot.

 

 

Det andra namnet på listan över kontaktpersoner för Giftfri förskola är Kristoffer Talltorp. Han är nu pressekreterare för kulturminister Bah Kuhnke. 

 

 

Mikael Karlsson känner nog många igen, han var ordförande för Naturskyddsföreningen många år. Som tack för lång och trogen tjänst gav Åsa Romson honom ett expertjobb i den statliga utredningen Miljömålsberedningen. De är även privata vänner, liksom till statssekreteraren på Miljödepartementet Per Ängqvist.

 

 

En annan person som sitter i den statliga utredningen är nuvarande ordförande för Naturskyddsföreningen Johanna Sandahl.

 

Sandahl sitter även med i delegationen för genomförandet av Agenda 2030.

 

 

Svante Axelsson var generalsekreterare för Naturskyddsföreningen i många år. När han slutade gav miljöpartisterna i regeringen honom ett nytt jobb som samordnare för Fossilfritt Sverige 2030. Han har bland annat föreslagit att man ska förbjuda alla bensin- och dieselbilar i Sverige. Man förstår varför Lövin och Fridolin gillar honom.

 

Miljö har för länge sedan slutat vara ett politikområde bland många. Istället har det blivit en religion. Och i sanna religiöst anda kan man verkligen säga att ”Ty riket är ditt och makten och härligheten. Amen” stämmer väl överens med Naturskyddsföreningens status just nu. Det är som om allt de säger är en doktrin och sanning som inte får ifrågasättas. Tyvärr är det också få som gör det, trots att de bara skildrar en uppfattning.

De får just nu enorm makt och mycket pengar från den regering som de har som jobb att påverka. 

Men egentligen är de och jag mer lika än olika. Jag är också opinionsbildare och mitt jobb är att påverka. Min uppfattning är liksom deras subjektiv och ska inte stå för vare fakta eller vetenskap utan opinion.

Skillnaden mellan oss är dock att jag är en person. De är 145, vara 84 jobbar med sälj och marknadsföring. 

Och de har 211 miljoner i omsättning, jag 1,5 miljoner kronor. De får 76 miljoner i bidrag från skattebetalarna för att bedriva påverkan. Jag får noll kronor.

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!