Maktfullkomlighet i Hörby

 

Sedan valet 2014 styr sossarna i Hörby, i en märklig konstellation med C, KD, FP och MP. 

Kommunalrådet numera heter Susanne Meijer och är socialdemokrat, vars parti fick 10 mandat i senaste valet. SD fick 9 mandat.

Meijer har trots endast 2,5 år på posten hunnit vara med en hel del i media faktiskt.

2015 beviljades hon till exempel inte ansvarsfrihet för tiden hon satt i socialnämnden, som gick 25,9 miljoner kronor back bara för 2014. Då höll karriären som kommunalråd redan efter ett halvår på att gå i stöpet.

Meijer teg.

 

Ett år efter ansvarsfrihets-skandalen blev det känt att Meijer under de två år hon satt i socialnämnden, när nämnden gick så mycket back, fick dubbla arvoden i två hela år utan att anmäla det.

Trots att hon direkt när media ringer medger att hon fått fel arvode så hon kände åtminstone till det när tidningen ringde.

Samma år men några månader senare, i oktober 2016, kom nästa grej.

Då avslöjade Skånska Dagbladet att hon gett kommunchefen ett lönelyft på 156 000 kronor per år utan att diskutera det med någon. 

I november 2016 blev det riksnyhet att en 10-årig pojke i Hörby sparkats ned och sedan blivit skjuten med en Soft Air Gun-pistol i bakhuvudet. Barn och ungdomar var rädda att vistas i centrala Hörby och medborgarna krävde ansvar av de styrande, det vill säga ytterst Susanne Meijer.

Vad gjorde Meijer då?

Hon ordnade ett möte mellan medborgare och styrande politiker. Vilket förstås var utmärkt.

Men hon sa också att detta möte minsann inte var ett forum för debatt utan ett informationsmöte så åhörarna skulle inte få ställa frågor till politikerna. 


Den 23 mars 2017, det vill säga förra veckan, blev det känt att Meijer polisanmält inte mindre än 11 personer inklusive bloggar och en Flashbacktråd.

Bloggen hon polisanmält är ledarsidorna.se. Ni läste rätt, hon har alltså anmält en Flashbacktråd till polisen för förtal, näthat och kränkningar.

Meijer är nämligen arg för att hon fått kritik. Och jättearg för att vissa personer hon känner, bland annat kommunrevisorn, delat och gillat några inlägg på Facebook.


Satirbilden som hon verkar vara mest upprörd över är den här som ni hittar i bloggposten om Meijer, där den kränkning Meijer anser att hon utsatts för är att hon kallas för maktens arrogans. Hon hävdar att satirbilden insinuerar att det är hon som håller vapnet.

Som ni kan se har det ingen koppling alls till hur bilden de facto ser ut. Gubben på skylten är en klassisk skyltgubbe, som man kan se på vägskyltar.


Meijer själv har också en blogg
, där hon ventilerar lite allt möjligt. Till exempel kallar hon den moderata kommunrevisorn för Moderatdemokrat och Sverigemoderat för att hon är arg på honom som delat Westerholms blogginlägg på sin FB-sida. Och spekulerar utan någon koppling till något om kanske M allra helst vill regera med SD i klassisk ”gulit by association” stil. Rimligt.


För ni kanske tror att det mest orimliga med Susanne Meijer är hur hon betraktar makten och vad hon hittills gjort, inklusive att ordna ett möte men sedan förbjuda frågor. Men nej, det finns faktiskt orimligare saker. Som hur hon själv uttrycker sig både i artiklar och på sin blogg om politiska motståndare. Jag tror faktiskt aldrig jag läst en mer raljant och arrogant ton från någon folkvald politiker någonsin.

Här kommer ett axplock från hennes blogg, så ska jag gå vidare med hennes svar på insändare i lokalpressen sedan.

Till exempel när hon spekulerar i om en moderat kollega kanske är hotad av sin grupp (?) för att hon kritiserar Meijer.


Eller raljera om att folk som inte resonerar som hon inte är några politiska Einsteins precis.


Andra som kritiserar henne och politiken beskyller hon för att bara sitta med på möten och inte göra något själv. Hon gillar även att illustrera sina egna påhopp med olika bilder, till exempel som den i och för sig rätt snygga bilden med en klädnypa. Eller den fula lilla hunden, som kanske inte känns jättetrevlig i sammanhanget.


I olika insändare i lokaltidningen, som i många lokaltidningar fungerar som en debattsida, har Meijer fått kritik och verkar svara alla. Till exempel när hon hävdar att en annan politiker i kommunen måste drabbats av minnesförlust. Nu tycker jag att det är viss skillnad på hur man kan uttrycka sig i privata kanaler och i artiklar i media men den distinktionen har inte Susanne Meijer uppenbarligen.

Tyvärr uttrycker sig hon inte som en politiker borde vare sig på sin blogg, sin Facebooksida eller i media men så blir det när man drabbas av maktens arrogans och maktfullkomlighet.


Självinsikten saknas också, för hon återkommer lite här och där till hur inkluderande hon är och den stora vurm för ett bra samtalsklimat hon har. Om folk bara inte vore så dumma i huvudet, är det lätt att själv lägga till givet retoriken hon för själv.

 


En annan insändare som kritiserar henne och politiken hon för besvarar hon i tidningen med meningen:

”Jag brukar ibland möta dig på badet. Var inte blyg, ta dina frågor då”

Är det ett rimligt svar från kommunalrådet? Och det här förtäckta hotet att hon noterar vilka som går och badar med henne? Menar kommunalrådet alltså att kommunens medborgare ska låta bli att yppa sina åsikter offentligt utan prata med henne på…..badhuset om de har några frågor?


I ett annat svar till en insändare kallar hon kritiken härskarteknik och hänvisar honom till sin….. julhälsning.


I ett svar till insändare får hon med sig kollegan när hon kallar kritikerna ohederliga.


Hon suckar högljutt över annan kritik för att hon hävdar att de skriver ”som om de känner henne”. Som om hon vore bara en vanlig anonym medborgare i kommunen som blivit oskyldigt påhoppad, när hon är kommunalråd och offentligt kritik alltså är en del av tjänstebeskrivningen.


Kulmen på Meijers otroligt märkliga inställning till såväl sig själv och sina befogenheter som hur yttrandefrihet fungerar är alltså de 11 polisanmälningarna.

Att kritisera henne, kalla henne arrogant, publicera en rolig satirbild eller dela blogginlägget med satirbilden är alltså ett hot mot demokratin.

 


På frågan om det inte ingår kritik i uppdraget säger hon att hon tycker att de går ut och ”raljerar” med människor som engagerar sig i samhällsfrågor. Som om hon alltså inte vore kommunalråd, heltidsarvoderat sådant. Hon är inte ”engagerad i samhällsfrågor”, hon är förtroendevald att styra kommunen Hörby.

Djupt ironiskt också att en av de mest raljanta kommunalråd jag läst använder just raljans som motivering till 11 (!) polisanmälningar.


När man sedan trodde att man läst allt dumt Meijer sagt och gjort och det liksom borde vara slut avslutar hon med nästan det värsta tror jag.

Hon hävdar på allvar att ju fler anmälningar polisen får desto bättre för polisen, strunt samma om de är ogrundade. Polisen får ju mer resurser då…….

Här undrar man stilla om hon verkligen tror det? Och hur det är möjligt i så fall? Hur kan ett kommunalråd har så lite kunskap om hur polisen fungerar?


Det räcker med att läsa enstaka av Meijers svar för att dra slutsatsen att det här är en djupt olämplig person att vara kommunalråd och jag bara kan beklaga Hörby kommuns invånare som sitter fast med henne fram till september 2018. Men de fick 10 mandat, vilket är 25 % av kommunens mandat, så då får man skörda vad man sår.

Givet Meijers framfart de första 2,5 åren av mandatperioden kan man nog bara luta sig tillbaka och vänta på nästa inlägg, utfall eller skandal från henne. Eller en polisanmälan. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!