LO och sossarnas pampvälde

 

LO och arbetarrörelsen är något av expert på att bete sig svinigt, på medlemmarnas bekostnad. Lagom till folk har slutat skratta åt Kommunal-skandalen briserar en ny. För att pampbeteendet är cementerat i rörelsen hur mycket de än skriver nya etiska riktlinjer. Det sitter i väggarna. En pamp är en pamp är pamp. Vi kan lägga till är en socialdemokrat också, för LO-pamparna är ju alla det.

Transportarbetarförbundets ordförande har nu frossat i ostron och hummer, dyra viner och årgångswhiseky för medlemmarnas pengar. Lajvat LOs bild av en direktör med andra ord. Trots att dagens direktörer inte lever särskilt annorlunda liv än de flesta. De har dyrare bostäder och ägodelar och kan åka på mer påkostade semestrar. Hummer är liksom inte höjden av lyx sedan många decennier. Det finns frysta på Konsum idag.

 

 

Men vad är det just med Transport som gör att de som styr förbundet alla är pampar? Lindgrens företrädare vägrade till exempel att sälja den bostad han 2002 fick flytta in i för förbundets pengar. Men i sju år vägrade han. Om han till slut sålt den vet jag inte.

 

Och den allra mest ikoniska fackpampen var såklart också ordförande för just Transport – Hans Eriksson när han sitter på poolkanten iklädd badshort och solglasögon och röker cigarr. Bilden, som är en klassiker, är tagen 1976 i Spanien när sossarna i regeringen bojkottade Franco. Men inte bara i Spanien utan också på SAF:s egen konferensanläggning.

 

 

Men det är inte den mest underhållande skandalen.

2004 åkte IF Metall-pampar dit för att de köpt porr och dildos för medlemmarnas pengar

 

 

En person också från IF Metall åkte dit samma år för att ha köpt prostituterade vid ett fackevent. 

Wanja Lundby Wedin var ordförande för LO, tills det 2009 visade sig att hon hade för vana att ta med maken gratis till LO:s hotell i Italien utan att redovisa det som förmån. Hotellet betalade även svarta löner.

Samtidigt som de solade och badade i Italien samt åt gratis fick Lundby Wedin styrelsearvode, som de andra i styrelsen som också var med.

Det visade sig att Skatteverket hade lite synpunkter på att hon inte tagit upp förmånen i sina deklarationer.

Hon satt också i en herrans massa styrelser där samtliga gav henne stora arvoden. Efter allt det här ändrade LO sina ”etiska regler”.

Men inte hjälpte det. Papper brukar inte hjälpa när en internkultur sitter i väggarna nämligen. Redan på 90-talet gav dåvarande LO-ordförande Stig Malm sitt bidrag till pamparnas historia genom att ge sin dotter en central lägenhet.

Och Mona Sahlins historia känner ju alla till. Redan 1995, ungefär när Malm trixade med lägenheter, köpte hon kläder, godis, mat och annat privat på riksdagens kreditkort, hade obetalda P-böter och TV-avgifter. Mindre känt så här långt efteråt är nog att hon även hade svart dagmamma.

 

Då myntade hon uttrycket ”ta en time out” vilket innebär, som vi alla numera vet väl, att på vår bekostad, dvs inte tjänstledig utan fortfarande med lön, ta lite ledigt. I Mona Sahlins fall fick hon hjälpt av kungligheter för att flyga till lyxön Mauritius.

När vi ändå pratar beteende inom arbetarrörelsen måste man ha med ”bajsskandalen i SSU”.

 

Och pedofilskandalen i SSU.

En inte lika omtalad skandal nu för tiden är 2005 när den när socialdemokraten Ola Rask lät LO:s bolag för Rönneberga kursgård betala lyxrenovering av den lägenhet han fixat till sin son, som skulle vara personalbostad. Som LO:s egen Skandia-skandal.

En annan riksdagsledamot för sossarna, som även var ordförande för S-studenterna Magdalena Streiffert, hade köpt saker för 150 000 kronor på förbundets kreditkort utan redovisning. Hon avgick men numera jobbar hon som generalsekreterare för Fairtrade.

Just LO och lägenheter är ett särskilt kapitel i pamphistorierna, som aldrig verkar ta slut heller. Det kommer dyka upp nya sådana här affärer om ett tag, var så säkra. För så här funkar det i ”rörelsen” – man trixar med lägenheter i city.

2004 fanns till exempel den här sammanställningen i Expressen om pamparna och lägenheter till deras barn och sig själva.

2016 blev det känt att massa toppnamn inom LO fått olika balla lägenheter. Tobias Baudin fick en 4:a i city till exempel, Stefan Löfven fick också fin lägenhet när han var IF Metall-bas.

Annika Strandhäll bor fortfarande i en lägenhet som fackförbundet Vision äger trots att hon har en villa i skärgården.

Wanja Lundby Wedin bor såklart också i en fräsig vindsvåning från facket mitt i city.

Men andra sossar får också lägenheter, som VD:s för sossarnas spelbolag Kombispel som också bor i vindsvåning mitt i city.

LO-ombudsmannen Oscar Ernerot bor också paradvåning, liksom Kommunals fd kassör Anders Bergström och Lyrans konferens fd VD bor de alla i facklägenheter centralt.

Facket GS ordförande Per-Olof Sjöö bor såklart också i paradvåning, en vindsvåning. Inga konstigheter, tycker Sjöö. Det har många medlemmar.

Även Byggnads ordförande har flyttat till city. Från Haninge. Men det var för långt att pendla tyckte Lindholm.

Mona Sahlin har ju som bekant fortsatt sitt pampbeteende och har både skrivit konstiga intyg och åkt till New York på märklig resa, betald av skattebetalarna.

Hon fixade för övrigt jobb till sin dotter också en gång i tiden, i New York.

Och så har vi förstås Kommunal-skandalen från förra året. Som innehöll allt en riktigt LO-pamp skandal ska innehålla: porr, alkohol, lyx och gratis resor. 

Summa sumarum är att detta är ju långt ifrån den första pamp-skandalen som briserar inom LO och S och helt osannolikt den sista. Vi får bara sitta och vänta på nästa rubrik om LO-pampar som ger varandra lyxlägenheter, dricker alkohol, lyxar och svinar för medlemmarnas pengar.

Varför är folk ens medlemmar i LO längre?

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!