Faktakoll

Med tanke på debatten om falska nyheter, alternativa fakta och faktaresistens tänkte jag köra igång en serie.

Valrörelsen är kanske inte inledd för väljarna men den är definitivt igång för oss som jobbar med opinionsbildning. Inte i full gång men den har inletts.

Det här med att förhålla sig flexibelt till fakta är nämligen varken nytt i politiken eller något ovanligt.

Sittande regering har varit exceptionellt framgångsrika att sprida myter och strunta i fakta. Här har jag ett axplock på den senaste tidens alternativa fakta som regeringen Löfven sprider.

 

  1. 27 kronor i timmen

 

 

Socialdemokraterna har ungefär ett år byggt sin opinionsbildning på siffran 27 kr/h. Ardalan Shekarabi är den som använt den mest i sin opinionsbildning.

Jag gjorde ett helt inlägg om just 27 kronor, där jag letade efter ursprunget. Jag hittade att det är vad EN (1) anonym taxichaufför sagt i en radiodokumentär i P3 om taxibranschen, när han förklarade var en enskild färdtjänsttur kan landa på. Och detta tycker alltså regeringspartiet är vettigt att använda som belägg för hela arbetsmarknadens villkor. Bilden ovan är alltså hämtad från sossarnas Facebook-sida och publicerad igår.

 

2. Välfärden fick mindre pengar med Alliansen

 

 

En annan myt sossarna upprepar är att Alliansens skattesänkningar dränerade välfärden på resurser och att intäkterna sjönk drastigt. Det har hela tiden varit lögn. Tack vare Ekots lördagsintervju nyligen fick partisekreterare Lena Rådström Baastad i direktsändning också avslöjas med en myten. I själva verket fick välfärden även per capita MER pengar efter skattesänkningarna på arbete som Alliansen genomförde. Ju mer lönsamt det är att arbeta, desto mer arbetar folk nämligen.

 

3. Sexbrotten minskar

 

 

Ylva Johansson tycker inte fakta är så noga, hon är van att komma undan för att man gjorde det innan sociala medier i större utsträckning och det var då hon var minister. Så hon påstod i en intervju i BBC att sexbrotten minskar. Vilket de alltså inte gör. Hon har även påstått att en tredjedel av syrierna har högskoleutbildning, vilket inte stämmer då ”eftergymnasial utbildning” inte alls är samma sak som högskola.

 

4. Umeå och IS-krigarna

 

 

Kulturministern vill inte vara sämre utan hävdade nyss att särskilt Umeå gör ett bra jobb med att rehabilitera hemvändande IS-terrorister. Men det har inte kommit hem några till Umeå, enligt Umeå kommun så de blev lite förvånade över komplimangen.

Det här är alltså våra ministrar och högst uppsatta partiföreträdare. Med stora personalresurser till sitt förfogande att ta fram fakta. Ändå bidrar de till att sprida fel fakta. De som ska företräda demokratin. Om inte ens dessa personer, våra ministrar, är noga med fakta hur ska vi kunna förvänta oss att vanliga väljare ska vara det?

Detta är ett stort demokratiproblem och jag är förvånad att en samlad kritik mot detta oerhört slappa beteende och beklämmande ignoranta inställning till fakta och vetenskap uteblivit. Det är inte enskilda företeelser, det är ett mönster. Politiker som verkar vara vana att komma undan när de hittar på.

Men den tiden är förbi.

Sociala medier beskylls ofta för att vara roten till allt dåligt vad gäller tonläge och falska nyheter. Men få pratar om att tack vare sociala medier tar vanliga läsare, lyssnare och tittare på ett ögonblick fram korrekt fakta när någon slirar på sanningen. Det går inte att komma undan.

Men ju mer väljarna ser att inte ens våra valda politiker bryr sig om att leverera fakta utan bygger sin argumentation på myter gång på gång för att plocka politiska kortsiktiga poänger så underminerar de hela det fundament av förtroende som demokratin vilar på.

Vill vi ha väljare som tror att alla politiker ljuger? 

 

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!