DI Weekend havererar

Normalt sett brukar alla tidningars helgintervjuer vara i stort sett nyfikna, breda personporträtt. Objektiva. Det är ju det som är tanken. Porträtten är ingen del i opinionsjournalistiken. På andra tidningar.

Men Dagens Industri väljer ett annat spår. 

När föremålet för intervjun var sossarnas Jan Larsson, som ansvarade för S-kampanjen 2014, var vinkeln att det var synd om Larsson som inte blev minister.

Rubriken är ”Utsparkad från S-toppen” och redan där står Tomas Nordenskiöld med en hemstickad offerkofta i en utsträckt hand till stackars Janne. Det är nu givet för läsaren vad resten av artikeln kommer att handla om.

Inte en enda fråga kom varför S ökade med ynka 3 promille och med nöd och näppe lyckades undvika att göra sitt sämsta valresultat sedan sitt första val för ca 100 år, sedan då de fick 28,5 %. Han som i maj 2014 sa att S skulle nå 38 %. Inte en enda kritisk fråga.Istället fick Larsson citat som:

”Det var en tomhet som belägrade sig”

Tyvärr blir det logiskt när man ser vem det är som skrivit porträttet.

Nordenskiöld skrev också artikeln i gårdagens DI om AKB, ihop med parhästen Öjemar. Ingen av dem har några problem att kombinera en medveten genomskinlig egen preferens genom trycksvärtan på nyhetsplats och att driva en tydlig tes med att helt enkelt förhålla sig flexibelt till verkligheten och det som är sant. Jag har tyvärr sett detta från insidan.

I artikeln hävdas att det finns stort missnöje inom Moderaterna.

De har enligt egen utsago pratat med ”ett stort antal moderata företrädare”. Men inga andra än två kommunalråd citeras, såklart. Och de kritiserar politikinnehållet som de tycker är för lite fokus på.

Det är inte någon kritik som är ovanlig från kommunalråd till rikspolitiken, inte från något parti. Snarare ingår det i tjänstebeskrivningen. Kommunalrådet företräder ju sin egen kommun i rikspolitiken.  För kommuner lever i en väldigt realpolitisk verklighet där lösningar är enda fokus. Det är de som ska fixa skola, äldreomsorg och inte minst, mottagandet av alla nyanlända när de ska ha socialtjänst, förskola, tolkar etc.

Artikeln ska ses i samma sammanhang som det långa porträtt DI Weekend har om AKB och som publicerades igår. Eller porträtt är en komplimang, för detta var något av det sopigaste jag läst med hänvisning till lite olika delar i den långa artikeln.

Jag tänkte börja med skribentens helt uppenbara brister i hur politik fungerar. Och partier. 

Hon hävdar inledningsvis i artikeln att partimedlemmar i Enköping med en journalist närvarande utan omsvep skulle leverera kritik om sittande partiledare. Ursäkta men det har jag otroligt svårt att tro. Det är som att ge sig själv en kniv i ryggen i partiet nämligen. Har man kritik sitter man inte bubblar det till en journalist om sittande partiledare. Det funkar inte så.

Åkerlunds kunskapslucka om politik visas på fler ställen, bland annat när hon hävdar att det ”är ett tydligt tecken” att Moderaterna kräver stramare invandringspolitik.

2015 införde sossar och Miljöpartiet helomvändningen. Hela riksdagen utom V är för. Till och med det omhuldade Centern för de röstade igenom förslaget.

Moderaternas politik sedan de bildades har varit stram invandringspolitik i olika former. De är ett liberalkonservativt parti. En återgång till normalläge beskriver Åkerlund dock som belägg för att Batra kände att hon behövde ”skaka av sig” epitetet tronarvinge. Trots att hon alltså varit partiledare i 2 år redan och inte är någon tronarvinge ens.

Snarare hade Reinfeldts ”öppna hjärtan”-tal inget internt stöd i partiet och hans snabba avgång kort därefter gjorde att det var AKB som fick städa upp den röran.

Men för att förstå det måste man alltså vara lite intresserad av politik.

Men detta är inte det värsta.Dagen efter Internatinonella Kvinnodagen passar Caroline Åkerlund på DI att visa ett skolboksexempel på hur stor skillnad det fortfarande är i hur kvinnor beskrivs respektive män.

För vilken man skulle få kritik för att han bara har svarta skor? Eller ett helt stycke tillägnat frisyren?

Jag såg inte ett ord om Janne Larsson frisyr i portättet om honom och då har han ändå illrött hår som ändå skulle kunna bidra med någon sorts målande miljöbeskrivning i texten.

Varför inte?

För att han är man. Det är självklart att inte skriva om mäns skor eller frisyrer. Byggnads kan sitta varje år med fula snipp-mössor på huvudet. Olika företrädare för tyckonomin göra det ena meningslösa utspelet efter det andra den 8 mars varje år. Det spelar ingen.

För det här är ett av problemen.

När vi alla årets 365 dagar borde bry oss lika lite om kvinnors skor och frisyrer som vi redan gör om mäns.

Om sådana som Åkerlund och hennes kollegor bara kunde skärpa sig och sluta göra så här. Skriva ner kvinnor och deras betydelse genom fokus på så ointressanta saker som utseende.

Sedan upprätthåller sig Caroline Åkerlund till ungefär hälften av texten, inte om Moderaternas politik, för den har hon väl inte orkat läsa in sig på. Utan om…..Sverigedemokraterna. Jag räknade antal gånger SD finns i hennes text. 23 blev svaret.

Vi tar det igen.

SD nämns 23 gånger i en text om Moderaterna.

Men det räcker inte. Åkerlund kan heller inte låta sin egen syn på saker lysa igenom, lex Öjemar/Nordenskiöld. Ord är fiffiga. För det låter läsaren få veta utan att skriva ut det.

Till exempel ordet ”invit”.

Hon vill genom detta sätta bilden om en inbjudan, en privat tillställning SD plötsligt blivit inbjuden till. När AKB bara sagt att hon slutar att låtsas som om de inte finns för att deras väljare blir förbannade över det. Hennes väljare med. Faktiskt är rätt många väljare oavsett färg irriterade på barnsligheterna som pågått i riksdagen länge. De önskar nämligen att oppositionen gör allt de kan för att få igenom sin politik och slutar ägna sig åt det politiska spelet.

Ett annat exempel är ordet ”flört”.

AKB ”flörtar” med SD.

För att verkligen bli övertydligt använder hon sedan Batras makes bakgrund. Han är från Lund. Men det är inte den skånska bakgrunden som åsyftas utan att hans pappa är från Indien, något David Batra för övrigt ofta själv använder i sitt eget jobb som komiker.

Varför är hennes makes bakgrund eller hudfärg relevant i ett porträtt om hennes politik? För det var ju inte i sammanhanget familj frågan kom. Utan i sammahanget….SD. Igen.

Sedan använder Åkerlund att en 23-årig för de allra flesta helt okänd MUF-tjej hoppat av MUF och sedan slutat betala in sin medlemsavgift till partiet ”i protest” som belägg för att ”det är katastrofalt” att Moderaterna nu vill bedriva sin egen politik.

Och en kommunpolitiker i Hylte (var ligger det?).

Katastrofalt.Snarare är det tyvärr Åkerlund själv som verkar anse det.

Och det är också ordet jag skulle vilja använda som sammanfattning av porträttet  – katastrofalt. 

Liked it? Take a second to support Jesper on Patreon!