Somalierna i Sverige = SM i organisering


I veckan släppte MSB en rapport av terrorforskaren Magnus Norell om Muslimska brödraskapet och idag hade DN Ledare ett oväntat batongliberalt utspel – mer granskning av islamism.

Annars har just DN Ledare ju inte gjort sig kända för att företräda hårdare-tag-höger menar jag, snarare en sorts velourliberalism med folkpartistisk andedräkt.

Men DN-ledaren är välkommen. Ljusskygga organisationer har alldeles för länge kunnat segla under radarn på det svenska till synes eviga havet av blåögd snällism.

Rapporten blev som väntad kritiserad. Det finns ganska starka och mäktiga intressen inom de organisationer han kritiserar, därmed inte sagt att all kritik härrör från dem. Jag värderar inte om kritiken är relevant eller inte, det har jag för lite kunskap för.

Men ett mycket relevant stycke är när han diskuterar professionaliseringen de muslimska organisationerna har utvecklat och hur bra de är på att få skattebetalarna att ge dem stora belopp i bidrag varje år. Vi pratar tiotals miljoner om man lägger ihop summorna de olika organisationerna får centralt, lokalt, i organisationsstöd och projektstöd.

Jag har tidigare granskat just de organisationer som Norell grävt kring. Då som nu stötte jag på en rad olika somaliska organisationer. Somalia är ett muslimskt land och den stora invandrargrupp som bor i Sverige är muslimer och alltså en viktigt del av det muslimska civilsamhället.

I det här inlägget har jag valt att fokusera just på den gruppen. Jag kommer titta på offentlig statistik men också på bidrag. Fram tecknar sig en bild av en grupp i Sverige som å enda sidan är sämst integrerad och i botten på en massa statistik, å andra sidan är den mest välorganiserade vad gäller föreningar. De har en grupp mycket väl integrerade vad gäller hur man via föreningar kan försörja sig själv på det svenska samhällets dåliga koll på hur pengarna egentligen används och bristen på samordning mellan olika bidrag.

För jag förstår faktiskt inte hur det är möjligt att vi idag enligt SIDA kan ha ett hundratal olika somaliska föreningar, många får bidrag från Myndigheten för Ungdoms och Civilsamhällesfrågor (MUCF), Arvsfonden eller lokalt men även från Skolverket.

Samma föreningar dyker upp lite här och där. Vilka personerna är bakom framgår dock inte för få föreningar har hemsidor, de som har det har sällan medarbetares namn på sajten.

Vi har nu ett 35-miljoners program på SIDA som dessutom ska betala satsningar i själva Somalia, med hjälp av somalier som inte bor där.

Det finns givetvis inget centralt register för alla somaliska föreningar i Sverige, då faller ju hela poängen med att hela tiden starta nya föreningar.

Men jag har hittat följande genom att leta:

Riksföreningen för Khaatumo state of Somalia
Somaliska Institutet för demokratiska alternativ
Barahely Somaliska förening
Somali dialogue center
Somali youth council
Nacka somaliska förening
Somaliska freds- och skiljedomsföreningen
Somaliska kvinnor riksförbund
Somali center for water & environment
Somaliska ungdomsföreningen
Somali-swedish development & relief associationen
Svensk-somaliska ungdomsförbundet i Norden
Somaliska Ungdomsutvecklingsförening
Somalisk fred och utvecklingsförening
Somalisk-svenska kulturföreningen
Somaliska rådgivningsgbyrån
Somaliska mediaföreningen
Somaliska ungdoms och Fritidscenter
Al Azharskolan
Somaliska framtidsföreningen
Somaliska solidaritet och lärdomscenter
Somaliska hälsoteamet
Hiddo Iyo Dhaqan
Förenade somalier i Norrland
Somaliska solidaritetssällskapet
Kulturföreningen Swe-Som
Somali relief
IFTIN
Somaliska Miljöorganisationen Skog och Ungdom
Afrikas horn kulturcenter Örebro
Afrikas horn malmö
Afrikas horn göteborg
Somaliska paraplyorganisationen i Skåne
Somali Information and business center
Somaliska Riksförbundet
Norrbotten islamiska center
Somaliska forum
Somaliska Ungdomsföreningen i Norrköping
Svensk-Somaliska föreningen i Eskilstuna

Dessa föreningar dyker upp i olika bidragssammanhang jag stött på. Och då har jag inte ens kollat på kommunal nivå. 

Vi kan börja med Ungdomsstyrelsen.

Somali-Swedish development & relief association verkar rätt nya och har hittills enligt deras bidragssystem bara fått 190 000 kronor.

Ingen hemsida finns, som ni kan se här. Så vad de gör och vilka de är går alltså inte att ta reda på så lätt.

Nacka Somaliska Förening fick 250 000 kronor 2015. De har inte heller någon hemsida.

De är nystartade  och finns bland annat med i en artikel från en lokaltidning 2015, där Fisksätra Folkets hus fått 300 000 kronor extra av kommunen. Jag vet inte om de i sin tur beviljar projektbidrag men det är inte otänkbart.

Barahley somaliska förening har fått EU-bidrag men via MUFC, på totalt 49 000 euro, det vill säga nästan en halv miljon kronor.

De har inte heller någon hemsida men finns enligt uppgift i Spånga.

Riksföreningen Khaathumo state har fått 160 000 kronor de senaste två åren.

De har inte någon hemsida men finns enligt Allabolag.se i Norsborg.

Somaliska ungdomsföreningen i Sverige har de senaste tre åren fått 77 000 euro, drygt 730 000 kronor, i bidrag. Ingen hemsida, bara en adress i Spånga.

Somali Dialogue center har fått 710 000 kronor i bidrag de senaste två åren. De ligger i Göteborg och har faktiskt en hemsida men inga uppgifter om vilka som sitter i styrelsen eller jobbar. där.

Somaliska riksförbundet i Sverige är de som fått mest pengar, de är även den äldsta föreningen i Sverige och den mest logiska. En etnicitetsförening bland många.

De har fått 3,2 miljoner bara från MUCF sedan 2011 i olika bidrag.

Hemsidan finns här men inte heller där kan man utläsa vilka som ligger bakom och jobbar där.

Somaliska Kvinnor riksförbund har fått bidrag två gånger senaste fem åren – 2012 och 2014. på totalt 950 000 kronor.

Ingen hemsida, men de ligger i Spånga som de övriga. 

Somaliska freds- och skiljedomsföreningen fick 2013 och 2014 totalt 720 000 kronor i bidrag.

De har en hemsida och ligger inte i Spånga utan Rosengård i Malmö.

Somali Youth Council fick 2016 EU-bidrag via MUCF på 31 000 euro, det vill säga ca 300 000 kronor.

Ingen hemsida eller uppgifter om var föreningen finns. Men klickar man på länken på MUCF kommer man hit

I en utvärdering myndigheten själva gjort över projekt mot våldsbejakande extremism konstaterar de att över 55 % av bidragen gått till löner i alla projekt.

Även Allmänna Arvsfonden har beviljat bidrag till just somaliska föreningar. Av 1700 ansökningar per år är det bara ett fåtal från etniska föreningar och somaliska föreningar är några av de få som beviljats stöd.

I rapporten “Somaliska föreningar som överbryggare” utvärderade de nästan 30 bidrag.

De somaliska organisationer som fick dela på de 21 miljonerna var:

Utvärderingen konstaterar bland annat att vissa resultat inte uppnåtts och det antingen berott på att målen varit för “ambitiösa”, kanske för att få bidraget, andra har inte ens förklarat varför målen inte uppnåtts. Vissa projektledare hade inte ens gått att nå, en projektledare vägrade delta.

Jag har inte kollat på kommunal nivå mer än saker jag råkat hitta men en annan myndighet som delar ut bidrag är Skolverket. 

De gav Nacka Somaliska förening 306 000 kronor i bidrag innan jul för läxhjälp, Skånes Horn av Afrika Föreningen 181 379 kronor, Somalisk fred och Utvecklingsförening 266 000 och Somaliska Ungdoms Utvecklingsförening 46 000 kronor.

När jag letade hittade jag även en ansökan från Somali Information and Business Center på 7,5 miljoner kronor till Region Skåne. Även Länsstyrelsen var inblandad.

Somalierna har inte bara ett oändligt antal olika föreningar, och de ökar för varje år. Vissa har även sina fingrar djupt inne i den svenska islamismen, och även den militanta jihadismen.

Nu syftar jag givetvis inte på populationen som sådan, jag ägnar mig inte åt kollektiv skuldbeläggning. Utan de jag syftar på är en liten grupp mycket aktiva. Inte minst aktiva debattörer.

En av dem är ordföranden för Somaliska Riksförbundet, Habane Hassan. Förra året gick han ut hårt mot Vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, som 2016 utsågs till Årets Svensk av tidningen Fokus, och krävde att hon skulle uteslutas. Hon hade av misstag delat en Youtube-film från Nordisk Ungdom, och både tagit bort den och bett om ursäkt.

Men hennes verkliga brott är att hon är en frontsoldaterna i kriget på radikaliseringen av förorterns som lett till att kvinnor i dessa förorter begränsats allt med, av “skäggiga män” som Nalin Pekgul kallat dem. 

Sveriges Unga Muslimers ordförande Rashid Musa är svensk-somalier och det finns nära band mellan SUM och somaliska organisationer eftersom alla verkar i den muslimska och även islamistiska communityn.

2016 tappade SUM sitt stöd från MUCF för att de haft samröre med islamister och jihadistiska hatpredikanter. De tappat ett årligt stöd på 1,3 miljoner kronor plus projektstöd. 2015 fick de 500 000 i sådana.

Rague Ali Youssouf är talesperson för den mycket omdiskuterade moskén i Gävle som granskats i en rad artiklar för att de bjudit i hatpredikanter och förordat jihadism.

Han var fram till förra året styrelseledamot i föreningen Ungdom mot Rasism. En av moskéns styrelseledamöter Ali Al-Gana hade publicerat IS-flaggan på sin Instagram med kommentaren att han älskade den och Youssouf försvarade honom.

Han har tidigare haft tät kontakt med olika S-toppar och varit på Bommersvik.

Youssouf finns idag själv på Säpos terrorlista. 

Moskén i Gävle har bland annat haft Said Rageah som predikant, som sagt att den som förolämpar Mohammed borde avrättas och kvinnor ska stanna hemma.

“Han är en välkänd föreläsare bland somalier”, var Youssoufs försvar av bokningen. 

Sverige har efter Belgien högst andel jihadister per capita och Säpo beräknar att minst 300 svenskar har åkt iväg för att kriga.

Ett resmål med sådana resor är den somaliska terrorgrupper Al Shabaab. Sedan 2006 har flera dussin svensk-somaliska ungdomar rest för att ansluta sig till dem. 

En annan känd svensk-somalier är Abderisak Waberi som var riksdagsledamot för Moderaterna 2010-2014. Han blev uppmärksammad när han i en intervju ansåg att slå sin fru var okej.

Han var efter det rektor på den muslimska skolan Rödmosse-skolan som fick så allvarlig kritik från Skolinspektionen att de hotades att behöva stänga. Bland annat för att pojkar och lärare kränkte flickor och att det var obligatorisk bön.

Waberi jobbar idag år Muslimska Brödraskapet i Europa.

Somalierna i Sverige bor framför allt i Stockholm, Göteborg och Malmö men även Örebro har en större befolkning av somalier.

I en större artikel i Expressen förklaras hur Örebros segreragation fungerar, där Vivalla är sunnimuslimskt och det är därifrån IS-krigarna kommit.

En av de som bedömts som evighetsfånge på Guantanamo på Kuba är Hassan Guleed, som är svensk-somalier.

En av de som i Tingsrätten dömdes för terrorbrott i Syrien för IS men friades i Hovrätten var Bille Ilias Mohamed, en svensk-somalier från Göteborg.

En av de mest otalade jihadisterna från Sverige kom från just Vivalla i Örebro. Mohamed Qadar, svensk-somalier född 1986. Både han och hans bror Liban har dött som jihadister.

Andra svensk-somaliska jihadister är:

​​​​​​

 • Al Amin Sultan, Frölunda: dömd
 • Farah Mahamed Osman, Vivalla: död
 • Yassin ben Sala: död
 • Bilal Sellman: död

Just radikaliseringen bland somalier i bland annat Vivalla skrev Hashim Salad Elmi om i Aftonbaldet 2015. 

Det finns 63 000 somalier i Sverige idag enligt SCB.
Det bor 1 784 497 personer med utländsk bakgrund i landet idag, varav  ca 830 000 personer är från Europa inklusive Norden (242 000).

Afrika: 194 758, Asien: 638 570  där Irak är största gruppen tätt följt av Syrien sedan Iran, Thailand och Afganistan

Den somaliska gruppen är lika stor som hela gruppen Sydamerika. Färre än Iranierna och jugoslavierna. Det bor nästan 40 000 thailändare här.

Trots att somalierna långt ifrån är största invandrargrupp har de alltså över 100 olika föreningar. 

Enligt SCB är just Somalia det land med lägst utbildningsnivå. Nästan 60 % har endast förgymnasial utbildning, vilket kan innebära analfabeter likaväl som 7 år i skola.

Elever med somalisk bakgrund, det vill säga även de födda här men av somaliska föräldrar, ligger i botten vad gäller skolresultat. De födda i Somalia får bara 25 % fullständiga betyg.

En genomgång i Göteborg visade samma statistik: eleverna med somalisk bakgrund ligger sämst till i skolan. Men det finns ännu dystrare statistik. I Göteborg lever 50 % av de somaliska kvinnorna ensamma, var 5:e ung somalisk man har varit misstänkt för våldsbrott och hälften av somalierna hade inkomst 2005.

Artikeln är från 2007

Enligt Utrikespolitiska Institutet finns det naturliga förklaringarna till varför det går så dåligt i skolan och varför så få jobbar. De fick ett skriftspråk först 1972 och många äldre är analfabeter.

Bara 28 % av männen och 18 % av kvinnorna jobbar.

I en artikel i Arbetet berättar kvinnan att hon fött 9 barn och skrattar när journalisten frågar om jobb. Att ta hand om barn är ett heltidsjobb.

Att ha 9 barn ger också en heltidsinkomst bara på barnbidrag. Man får 150 kronor extra för barn nummer 2. För varje barn efter 5 barn betalas det ut ett helt extra i flerbarnstillägg. Det handlar om 15-20 000 kronor skattefritt bara på barnbidrag.

Hon har inte jobbat en enda dag på 20 år i Sverige, trots att hon haft barnen på dagis.

Enligt SCB föder utlandsfödda fler barn i Sverige även efter de kommit hit, men även kvinnor födda här av utländska föräldrar.

Men en förklaring de också ger är det socialförsäkringssystem vi har där barnafödande ger inkomster i form av föräldrapenning, barnbidrag och flerbarnstillägg.

En förklaring till varför det är så hög andel ensamstående bland just somaliska kvinnor är också bidragssystemet, att de skiljer sig för att få högre bidrag. Vilket Socialtjänsten känner till.

Afrosvenskarnas Riksförbund och andra tongivande muslimska och islamistiska debattörer som gång efter annan bjuds in att representera muslimer vill hävda att allt bara är diskriminering. Men också genom anklagelser om rasism och islamofobi skrämma folk att bland annat prata och skriva om den problematiska gruppen somalier. För de är problematiska. Med risk för att stigmatisera en marginaliserad grupp förs inte debatten alls i samma utsträckning om den här gruppen.

Istället blir debatten om utlandsfödda generell. Som om utlandsfödda var en homogen grupp. Gruppen iranier i Sverige har till exempel mycket lite gemensamt med just gruppen somalier. Många iranier i Sverige är till exempel inte muslimer utan perser (en del perser är muslimer, red.anm), de är till hög andel välutbildade och mycket väl integrerade i svenska samhället. Kurder tillhör också en av de mest välutbildade och väl integrerade grupperna i Sverige.

Den somaliska gruppen är paradoxalt nog sämst i skolan, sämst på integration och sämst på att jobba men däremot högst i andel bidragstagande, höga siffror i Brå-rapporten från 2005 som mätte på etnictet, inte minst vad gäller olika våldsbrott inklusive sexualbrott, hög andel av svenska jihadister.

Samtidigt som de till stor del står utanför samhället, många efte decennier i Sverige, är de aboslut bäst på organisering.

Alla somalier begår givetvis inte brott eller är jihadister. Långt ifrån. Men omvänt har en för stor andel av de som gör detta somalisk bakgrund.

Vilken annan etnisk grupp har över 100 bidragsfinansierade föreningar?

Jag förstår ärligt talat inte hur det är möjligt att det bara är att starta en förening till så får du skattebetalarnas pengar.

Mycket få av de somaliska föreningarna som fått bidrag, och stora bidrag, har inte ens någon hemsida.

Jag upprepar det jag sagt många gånger: det borde vara minimikrav på att för att få en enda krona av skattebetalarnas pengar vare sig det är via MUCF, kommuner eller något annat ska man ha följade:

– en hemsida
– tydlig informatiom på denna hemsida vem som jobbar på föreningen
– krav att årsredovisning ska läggas ut online
– krav på att auktoriserad revisor godkänner årsredovisningen för samtliga bidrag

28 kommentarer till Somalierna i Sverige = SM i organisering

 1. Du är otroligt modig. TACK! Gå aldrig ut ensam och se Dig om över axeln! Jag är orolig för Dig efter dessa otroliga avslöjanden. Med vänlig hälsning, Inger.

  1. Bra grävnkng och redovisning. Man blir mörkrädd när man läser detta. Det luktar bedrägeri lång väg.
   Märkligt att det ställs noll krav från myndigheterna på att få dessa bidrag.
   Ännu värre är hur dessa grupper infiltrerar vissa mindre nogräknade politiska partier såsom V och Mp för att driva sina frågor denna väg, speciellt på kommunnivå. I vissa Stockholmskommuner är det ju rena klanmentaliteten som gäller.

   1. Sätt stopp för dessa kövöser!
    Omedelbart!
    Förbered återvändande,
    varför skall vi föda dessa parasiter???

  2. Jag blev bums prenumerant på Arvsfondens nyhetsbrev för att i fortsättningen noga följa.
   En inrättning öppen för bedrägerier. Arvsfonden fick för några år sedan kritik från Riksrevisionen för felaktig redovisning.

  3. Lägg ner alla bidrag till ideella organisationer! De får väl finansiera sig via medlemsavgifter eller ideellt arbete (det heter ju ideella organisationer). Enda undantaget jag kan se är idrottsrörelsen.

  4. Intressant jämförelse med Thailändare som också har låg utbildning när de kommer till Sverige. De ligger lågt i brott, fixar oftast arbete eller startar eget företag. En del kan förklaras av att många är kvinnor som gifter sig med Svenska män, men det kan inte förklara allt. Ostasiater är generellt väldigt företagsamma och anpassar sig in i nya samhällen. Religionen hindrar dem inte att anpassa sig. Skilda kulturer måste förklara en del av denna skillnad.

  5. Detta har pågått i +20 år. Ingenting kommer att hända. Somalierna får medborgarskap och fortsätter som förut . Sjuklöverpartiet har garanterat det. God natt.

  6. helt klockren redovisning av obekväma fakta, du får tyvärr vänta dig oseriösa påhopp för detta

  7. Varför inte också passa på att granska den antidemokratiska psykopaten Anders Lindberg som ständigt ska ifrågasätta allt som strider mot hans socialistiska världsbild. T o m fakta.

  8. Jag håller med Lars. Nu när man har avskaffat tjänstemannaansvaret så bör det vara krav på att offentligt med namn redovisa vilka det är som fattat beslut om bidrag till organisationer.

  9. Ingen rolig läsning! Men du visar åter igen ryggrad som visar fakta och detta ständiga Slöseri

  10. Tack för ditt “gräv” man tar sig för pannan. Man tänker sig en såningsman som går med sitt såkar för att sprida frön, men istället har skattebetalarnas pengar i karet. Man kan bara hoppas att någon ansvarig läser detta och inser hur fruktansvärt blåögt och slappt vårt samhälle fungerar. Är det någon som undrar över våra höga skatter och ändå samtidigt brister inom vård-omsorg, skola, polis, försvar m.m.

  11. Att 50℅ av de somaliska kvinnorna i Göteborg lever ensamma bör också granskas. Är det så i verkligheten eller är det en papperskonstruktion för att utöka bidragen?

  12. Varför krångla med petitesser? Det är ju bara skattepengar? Höj skatten istället…. (ironi!)

  13. Fullständigt makalöst! Det vore intressant att veta vilka personer som beviljar bidrag till dessa kleptomanorganisationer:
   När somalierna repatrieras så bör de få sällskap av en hel del tjänstemän.

  14. chockerande fakta i ovanstående texter! självklart att man måste redovisa allt om man får bidrag!

  15. Bra jobbat som vanligt Rebecca. Man förstår verkligen varför politikerna lägger ner BB och äldreboenden mm runt om i vårt land i brist på pengar fast vi har världens högsta skattetryck.
   Känns som att detta kännetecknar droppen om gör att det rinner över. Har misstänkt, eller ja, varit rätt övertygad länge om att vårt land är riktigt illa ute och förmodligen nu har passerat point of return. All denna bedrägeri pågår varje dag medans politiker och media leker i den politiska sandlådan om vem som kan leka med vem samtidigt som man förstår att inte någon av DÖ politikerna, oavsett färg, tänker reda ut det som det ställt till med.
   Det här landet kommer att gå till världshistorien och vara ett skräckexempel på hur snabbt ett av världens finaste och tryggaste länder rasade samman på bara några årtioenden. Jag ger det till-09-2018 och sätter mitt sista hopp till att folk tröttnat totalt och kastar ut alla DÖ politiker som gemensamt under de senaste 25 åren orsakat det allvarliga läge som vårt land befinner oss i. Ingen markant förändring där i valet så kommer flyttplanerna att ta fart på allvar. Jag vill inte vara med och betala till alla dessa galenskaper. Jag ger upp. Jag är sååå j-vla trött.

  16. Fantastiskt arbete du lagt ner! Otroligt att det inte är bättre kontroll på vad våra skattepengar går till.

  17. Tack, Rebecca, för att du törs rota i den smutsiga, asylbidragarbyken.

   Islamiseringen av Sverige skyndas alltså på via vettlöst slöseri med tvångsindrivna medel från svenska skattebetalare och från sparsamma, avlidna svenskar, som efterlämnat tillgångar utan att ha några arvingar. Det kan vi försvåra genom att rösta bort de islamistiskt infiltrerade politiska partierna – och skriva testamente!

   Jag kan tycka, att medel ur Allmänna arvsfonden, moraliskt sett, hellre borde komma svenska fattigpensionärer (som solidariskt har byggt upp den svenska välfärden) till del, så att de kan få råd med tandvård och ordentlig mat, än unga, starka, superfertila somalier (som egoistiskt belastar välfärdssystemet), så att de kan slå dank och försöka skaffa så många ättlingar som möjligt för att snabba på islamiseringen.

   Angående hitrestas frekventa semestrande i länder de påstår sig ha flytt ifrån, innehåller Merit Wagers blogg hårresande uppgifter. Jag har nyligen (på DGS) stött på förslag om “retur-stopp”, alltså att den välfärdsturistande nekas inresa i Sverige efter besök i det förment obeboeliga hemlandet. En smidig och rättvis, självvald repatriering.

   //meritwager.nu/allmant/finland-sverige-om-skarpta-medborgarskapskrav-och-asylinvandrade-som-reser-pa-semester-till-lander-de-fatt-skydd-mot/

  18. Dina artiklar ger hopp i en samhällsdebatt som ofta präglas av den naivitet som framgår i denna text. Vissa politiker och samhällsdebattörer bidrar därigenom till att ge grogrund för den förlegade samhällssyn som du relaterar till ovan. Det vore intressant att se vilka, utöver Mona S, som stödjer och beviljar bidrag till dessa Somaliska föreningar. Tack för art du gör en viktig samhällsinsats.

  19. Det bästa hade varit ifall bidragen var kopplade till hur mycket man fick in i medlemsavgifter. O att dessutom var knutna till fysiska personer (så att inte en främmande makt får hjälp av skattebetalarna.) Det enklaste vore dock att sänka skatten o ta bort myndigheterna. Allmänna arvsfonden kunde använda sina pengar till Att städa gator. Riktiga jobb!

  20. Ideella föreningar är registrerade hos skatteverket med org-nr annars finns de inte i det officiella Sverige.

  21. Det visade ovan måste resultera i uppstramning, Svenska folket känner inte till detta,tror det blir ett hemskt uppvaknande. Vet våra politiker om denna penga Cirkus är de med skyldiga. Låt oss ta bort det svarta missfärgningen på alla gamla fanor, mögliga Fanor skall inte hissas,det går inte att tvätta bort det svarta. SOMALIERNA FICK SKRIFT SPRÅK 1972, detta kan förklara deras svaga skolresultat, krut måste läggas på undervisning, det hastar.

  22. Det var en gräns polis som skrev om att t ex somalier och irakier som fått asyl i Sverige sedan utan vidare kan semestra i det land de behöver skyddas från.

   Kan det verkligen stämma att våra asyl regler kan tillåta detta?
   Av ovanstående genomgång framgår ju att somalier blir en minuspost för den svenska kassakistan redan.

   Om de dessutom är asylinvandrare som egentligen saknar asylskäl (eftersom de uppenbarligen kan vistas i sitt hemland) så är det ju inte rimligt att detta fortsätter. Vare sig av asyl- eller ekonomiska skäl.

   Svenska skattebetalare har inte oändliga resurser. Det är ingen som har och vi är ibte mer magiker eller trollerikonstnärer än andra människor.

   Missbruket av asyl måste ju åtgärdas? Vet du vad politiker gör? Gör de något? Poliser har uppenbarligen noterat att det förekommer (semestrande med flyktingstatus).

   Är det inte bedrägeri?

  23. Mycket bra, men det här var en lite konstig mening: “Många iranier i Sverige är inte ens muslimer utan kurder eller perser”. De flesta kurder och perser är väl muslimer, eller har jag missat något?

 2. Är det på riktigt att islamismen över taget finns eller är detta bara oändlig jagande av resurser i andra länder? ???
  Jag hänvisar till journalister som har insyn i hita huset. Se på detta. .
  //youtu.be/6hvCUxfLc6I

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap