Olika regler om Ryssland


Det är sådant här som skapar medieförakt och sänkt förtroende för traditionell media. När man har olika regler.

De säger att de är konsekventa, som den utmärka reglen att inte publicera etnicitet på icke dömda. Men då och då frångår man obegripligt detta och publicerar plötsligt etnicitet på en icke dömd person, ofta har personen i så fall en icke kontroversiell bakgrund som europé eller svensk.

När det rätta är att aldrig utan undantag publicera etnicitet på icke dömda personer, för man är oskyldig i Sverige tills man är dömd. Det gäller alla, inte när media godtyckligt väljer att avvika från den principen.

Olika regler alltså. Godtycke och media när de tyvärr är som sämst.

Samma gäller uppenbarligen de politiska partierna. 

En Miljöpartistisk tjänsteman på riksdagskansliet fick  i augusti 2015 sparken sparken för att personen haft nära kontakter med Ryssland, bland annat haft möten med den ryska ambassaden, tagit emot gåvor och haft uppdrag att påverka partiet att bli mer ryssvänliga.

När han slutat engagerade han sig i Gazprom och Slite-hamnfrågan.

Frågan har bevakats i dagar i media.

Men en uppgift saknas: namnet på personen. Konsekvent har media utelämnat namnet, trots att personen alltså inte är anhållen för något brott eller utreds för det.

Det är inte olagligt att ha kontakter med ryssar, men att ha det och inte ha det i sin tjänstebeskrivning är däremot olämpligt givetvis, om man jobbar åt ett politiskt parti. Därför fick han som sagt sparken för drygt ett år sedan.

Varför skriver inte då media vad han eller hon heter?

Varför skyddar media personens identitet?

Den ynnesten fick nämligen inte Egor Putilov, eller Alexander Fridback. Hans namn skrevs ut direkt i alla tidningar. 

Inte heller åtnjöt Dick Abrahamsson det skyddet när han fick sparken för kontakter, eller inte ens det, med Ryssland. Han var däremot Putin-vän och det räckte.

För det MP-tjänstemannen gjort är dessutom betydligt mer graverande.

Här har vi en person som tagit emot gåvor av Rysslands ambassad, haft täta kontaker med densamma och som uttryckligen skulle påverka partiet i mer ryssvänlig inriktning.

Vi pratar om en person som UD bedömt som en säkerhetsrisk men som haft passerkort och acceess till demokratins allra heligaste korridorer. Det är oerhört allvarligt.  

Sedan kan man läsa att han, efter att ha blivit nekad jobb på UD på grund av säkerhetsrisk, började jobba “på ett företag med uppdrag för försvarsindustrin”.

Vilket då?

Vilket företag jobbar denna säkerhetsrisk på nu då? 

Jobbar han kanske åt SAAB? Bofors? Eller vilket företag då?

Media har i sin bevakning uppgivit att mijöpartisten skickat mail till regionrådet på Gotland angående Slite hamn och Gazprom, alltså jobbar personen på uppdrag av Gazprom på något sätt.

Uppdrag i försvarsindustrin?

De enda som i Sverige skulle kunna tänkas ha uppdrag av Gazprom är egentligen PR-byråer, åtminstone är detta det mest sannolika. Givet dessutom att miljöpartisten kommer från politiken.

2007 jobbade Gazprom med olika firmor i Sverige, bland annat Hill & Knowlton och Gavin Andersson, som fusionerades med Kreab 2009.

Artikeln är från 2006

2007 jobbade de även med Hallvarsson & Halvarsson. Efter det har de pratat tystare om vilka de anlitar tydligen för det går inte hitta online.

Om Lundin Oil via Vostok Gas fortfarande äger andelar av Gazprom kan de också vara en tänkbar arbetsgivare för en ryssvänlig miljöpartist med uppdrag att påverka svensk politik, och framför allt, möjliggöra uthyrningen av Slite Hamn för Gazprom.

Eller PR-byrån som Lundin Oil anlitar.

Artikeln är från 2008.

Återigen, personen fick sparken i augusti 2015. Det kan inte vara svårt att ta reda på om någon PR-byrå då eller strax därefter anställde en före detta tjänsteman från Miljöpartiet, som dessutom arbetat med försvarsfrågor på något sätt. 

Som mediekonsument blir jag faktiskt beklämd över de så uppenbara dubbla uppsättningar regler svensk media har och dessutom verkar försvara.

När det enda riktiga borde vara att åtminstone vara konsekventa.

Skriver media ut en politisk tjänstemans namn som får sparken på grund av Ryssland ska de skriva ut alla partiers tjänstemän som får sparken på grund av Ryssland. Svårare än så är det inte. 

Återigen är det vissa regler för vissa, och särskilda regler för Miljöpartiet.

Jag tycker att det finns ett stort allmänintresse att få veta vem den här omdömeslösa personen är som uppenbarligen kan misstänkas arbetat på uppdrag av ryssar  redan på riksdagen och som fortsatt gör det nu, i privata näringslivet.

Så länge media beter sig så här förtjänar de all förtroendekris de kan få. Men det är obegripligt hur lite de verkar bry sig.

Det är nog det som oroar mig mest. Det kompakta ointresset från traditionell media till självrannsakan och vilja att göra något åt de hastigt fallande förtroendesiffrorna. Istället fortsätter de på inslagen bana rätt ner i avgrunden. För gör vi inget snart kommer vi ha en situation som i vilken bananrepublik som helst när vi minst anar det, när media betraktas så korrupt och vinklad att folk helt slutat bry sig om vad som står där utan helt vänder sig till alternativa källor.

Då har vi ett problem som jag tyvärr tror att det inte finns någon lösning på.

6 kommentarer till Olika regler om Ryssland

 1. Hej.

  Förtroendekrisen är på väg att lösas via ett system för märkning och rankning av nyhetskällor. Ett råd bestående av ledande branschpersoner samt jurister sorterande under Bah-Kunke kommer att granska anmälda fall av oseriös nyhetsrapportering, och på sikt kommer en liknande funktion avseende utgivarbevis för bloggar att genomföras, komplett med krav på att en blogg skall räknas som ett nyhetsmedium för vilket en redaktion skall finnas och moms erläggas.

  Allt i namn av att trygga medborgarens rätt till säker, fri och värdegrundsgranskad nyhetsförmedling.

  Samizdat!
  Rikard, fd lärare

 2. Öhhhh.
  Vi får de politiker vi röstar på.
  Ta Ylva Johansson som exempel.
  Som ung en glödande kommunist.
  Hon kunde inte komma längre i det partiet(p.g.av inkompetens) så hon bytte till Sossarna……
  Där mottogs hon med öppna armar och blev minister i vår feministiska regering….
  Utan några som helst kvalifikationer kan detta kommunistiska monster ta en ministerpost i en Socialdemokratisk regering.
  Vi som vet….
  Hon sjabblade bort miljoner i dataprogrammet “Att Lära”……
  Allt är glömt…..
  Ylva har nu tagit på sig en position hon inte klarar av.
  Hyllad av feministerna i Sveriges socialistiska parti.
  Resten skäms…….
  Sossarna gräver sin egen grav med dessa ministrar.

 3. Enligt länken ovan:

  Håkan Sundberg har jobbat för Miljöpartiet i 17 år. Nu blir han seniorkonsult på Rud Pedersen.
  Inom Miljöpartiet har Håkan Sundberg verkat på både riks- och Europanivå. Senaste var han politisk sekreterare i riksdagen med ansvar för utrikes- och försvarsfrågor – ett område han jobbat med sedan 2007. PA-byrån Rud Pedersen har bland annat försvarskoncernen Saab på kundlistan.

 4. Instämmer, Rebecca, men visst är det närmast hisnande, att knappast någon enda normalbegåvad, läskunnig, vuxen svensk med tillgång till internet, längre egentligen kan förvånas det allra minsta över hur infernaliskt olika MSM, till synes helt självklart och alldeles ogenerat partiskt, väljer att “berätta” om “goda” miljöpartister, respektive “onda” sverigedemokrater?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap