Löfvens valfläsk


Idag går sossarna ut, med Löfven och Strandhäll i spetsen, och kräver en översyn av PPM-systemet. 

Löfven använder Allra-skandalen som svepskäl men i själva verket är det bara en ny förpackning till en gammal idé. Stefan Löfven ville redan som nyvald ordförande för Socialistdemokraterna 2013 skrota PPM-systemet.

Vad är det då han vill skrota och varför?

Vi kan börja med vad. PPM är en del av det nya pensionssystem som skapades i en blocköverskridande överenskommelse på 90-talet. Alla partier utom kommunisterna i Vänsterpartiet var med, inklusive Socialdemokraterna.

Hans G Svensson, som var statssekreterare på Socialdepartementet under den tiden reder i den här artikeln i Nordisk försäkringstidskrift..

ATP-systemet byggde på att man tillgodoräknade sig sina 15 bästa 30 år i arbetslivet. Men när socialförsäkringssystemet ändrades och dessutom folk började leva allt längre blev det ohållbart. När ATP-systemet infördes var medellivsålder 70 år och pensionsålder 67 år. Man förväntades leva 3 år på pensionen i snitt. Idag är snittåldern en bit över 80 år och folk går i pension vid 65, ibland tidigare. Det kan handla om 30 år folk ska leva på pensioner.

ATP-systemet ställde helt enkelt ut pensionslöften man inte skulle kunna uppfylla.

I det nya PPM-systemet tjänar man in pension hela livet, inte bara de bästa 15 åren. Och istället för att pensionerna hela tiden räknades upp trots att ekonomin i stort ger folk reallönesäkningar ibland på grund inflationen är det nya systemet mer rättvist. Pensionärerna får också betala när ekonomin går sämre, precis som alla andra får.

I bilden nedan hämtat från Orange Rapport 2015 från Pensionsmyndigheten kan ni se hur stor andel av pensionen som är PPM – premiepension.

Redan första gången Löfven lanserade den här idén skrev bloggaren Mattias Lundbäck på Economism.us om vad som händer om man skrotar PPM.

Det handlar i själva verket om en enorm värdeöverföring på minst 500 miljarder från dagens arbetande personer till dagens pensionärer.

Varav många redan har det förmånliga ATP-systemet dessutom.

Allra-skandalen handlar framför allt om höga avgifter. Det som inte framkommit i rapporteringen är att Pensionsmyndigheten varje år förhandlar om rabatter som sätts in i efterhand för spararna.

I själva verket handlar Stefan Löfvens utspel nu om klassiskt valfläsk.

Socialdemokraterna vill ta ifrån de som idag jobbar in sin egen pension och ge till pensionärerna. Hans eget parti har för varje val färre andel unga väljare och ju mer norrut och ju äldre testo fler väljare. Det är helt enkelt gubbar i Norrland som är deras väljarbas.

Fattar ni nu vart jag vill komma?

Löfven vill ge bort 500 miljarder av dina och mina pengar, alltså vi som jobbar och som är framtidens pensionärer, till dagens pensionärer som valfläsk.

11 kommentarer till Löfvens valfläsk

 1. Eftersom Löfvens undersåtar knappt har kunnat hålla/klara av ett vallöfte så blir det väl bara fettkanten kvar på valfläsket 🙂

 2. En gång för alla, Göran Persson stal inte som det påstås, 250 miljarder. Här är vad som hände, bakom det nya pensionssystemet, som beslutades på 1990-talet stod fem partier: Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna.
  Beslutet om att överföra pengarna, ungefär 250 miljarder togs i riksdagen i juni 1994. Sveriges statsminister hette Carl Bildt. Göran Persson var inte ens partiordförande. Däremot var han statsminister när det redan fattade beslutet skulle genomföras. En nog så väsentlig skillnad. Häng den som bör hängas.

 3. Det är lite lustigt att höra Löfven klaga på alla miljarder som “försvinner” frå pensionssystemet via PPM när hans föregångar stal en kvarts miljard från pensionärerna i en engångs?-förstärkning av statskassan…

  Det finns ju vänsterpolitiker som tycker pensionspengar ska finansiera billiga bostäder. No problems när man har inkomstgaranti från Riksdagen.

  Enligt S skulle det mes rättvisa vara att PPM avvecklas och oavsett hur framgångsrik du varit på att förvalta dina pengar ska allt delas lika.

 4. Undrar om inte tanken är att göra en “Göran Persson” och “låna pengar till statskassan”. Fast Magda säger ju att Sveriges finanser går så bra att dom kanske hellre skulle ta och betala tillbaka de ca 250 miljarder och Göran lånade,

 5. Vattenmelonkommunisterna aka Miljöpartiet var väl inte heller med i pensionsuppgörelsen, något om att de hatar tillväxt som är grunden för systemet?

 6. 31-01-2017 var det totala marknadsvärdet på premiepensionen 959 miljarder. Det är alltså inte 500 miljarder Stefan Löfven vill lägga beslag på, utan snarare det dubbla. Jag tror dock inte att man skulle föra över allt till dagens pensionärer. Jag tror att man skulle använda en stor del till olika satsningar i närtid. 300 miljarder till höghastighetsjärnvägar kanske?

 7. Sossarna är ju traditionellt största parti hos sistagångsväljarna och känner sig nog hotade där nu av andra partiers inbrytning i den gruppen.

 8. Du och Hans G Svensson gör båda misstaget att blanda ihop medellivslängden (som är förväntad livslängd vid födseln) med förväntad återstående livslängd vid en viss ålder. Att medellivslängden var 70 år betyder alltså *inte* att återstående medellivslängd för en 67-åring enbart var tre år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap