S-kongressens motioner, del 1


954 sidor. 

Det är sossarnas motionshög till kongressen i april, som släpptes offentligt i förrgår.

Den första högen alltså. Den delen de kallar “Jobb och tillväxt för framtidstro”. Men som borde kallas “Facklig makt och företagen ska bort”.

Jag har inte hunnit läsa resten av motionerna, som ni kanske förstår. Men jag har läst dessa nästan 1000 sidor och eftersom jag är mest intresserad av skatter och företagande började med den delen.

Av de nästan 1 000 sidorna är nog motion A414 min favorit.

Den går sammanfattningsvis ut på att vara arbetslös, det är inte individens fel utan företagens.

Och att de därför ska vara skyldiga att ordna jobb åt de personer de säger upp. Ett sätt att lösa arbetslösheten är att “införa inflation på 10-15%”.

Eftersom det är företagens jobb att fixa jobb åt de anställda som de inte vill ha kvar för att de antingen inte har råd, eller att de helt enkelt är för dåliga, kan vi också skrota a-kassorna helt eftersom de måste betala lön tills de fixat nytt jobb till personen.

Jag tror denna motion kan bli en modern klassisker faktiskt.

Något liknande är IF Metalls S-förening inne på. Att företag som vill flytta eller lägga ner verksamhet ska “ta ansvar” för de som förlorar jobben.

Stora delar av motionshäftet handlar om olika saker facken vill tvinga företagen att göra och betala, eller att det är fult att tjäna pengar. När de sedan skrämt bort alla bolag från Sverige för att det inte går att driva bolag här ska alltså företaget betala även det.

Övertid ska vara frivlligt att utföra för alla anställda i hela Sverige.

Flera motionärer kräver att bemanningsföretag förbjuds. Med andra ord, inga privata företag ska få välja själva hur bemanningen ser ut och kunna lösa sina toppar och dalar i produktionen med hjälp av inhyrd personal utan det ska vara förbjudet.

En motion kräver ett vinsttak för all offentligt upphandlad verksamhet. Till exempel för Skanska, som bygger en hel del åt det offentliga, som vägar och sjukhus. Eller till exempel Arla, säljer mjölk till skolor och förskolor.

Inget företag som säljer en enda pryl till något offentlig verksamhet , hela den offentliga marknaden är 600 miljarder, ska få bestämma själva om sin vinst utan det ska finnas ett “vinsttak” Lex Reepalu.

I motionen A334 kräver de att alla företag som deltar i offentliga upphandlingar måste ha en mångfaldsplan som kartlägger de anställdas etnicitet och varje del av det offentliga ska ha en jämlikhets- och mångfaldskommittée samt rapportera in hur många anställda med “utomnordisk” bakgrund de har varje år.

Eftersom varje människa själv har rätt att definiera sig och sin bakgrund antar jag att motionärer tänker sig att alla anställda varje år ska tvingas delta i en enkät hos sin arbetsgivaren där de avkrävs definiera sig själva som svensk eller något annat.

Alla ska få två eller fem dagars semester till enligt lag, är ett annat förslag. Semester som företag får betala i form av ökat behov av bemanning och semesterersättning.

Och hela det offentliga Sverige, som äldreboenden och sjukhus, får ännu större problem med bemannning på sommaren.

Eller att den som är sjukskriven inte ska få kortare semester om personen är sjukskriven mindre än 6 månader. Semester tjänar man in med arbetstid men detta tycker motionären är orättvist mot de som inte jobbar.

Det är generellt mycket fokus på tre saker i motionsdelen om jobb och tillväxt: bidragslinjen, fackens makt ska öka och företag ska straffas.

En del i ledighetslinjen är att arbetslösa ska få “jobba ideellt” när de är arbetslösa, något som idag inte tillåts. Ideellt arbete kan vara att jobba till exempel för ett politiskt parti, säg Socialdemokraterna.

Basinkomst. Jag vet att en del liberala debattörer vurmar för den lösningen och hänvisar till forskning men att alla ska få en lön från skatter som de kan leva på, vilket idén är, och därmed avskaffa hela transfereringssystemen av barnbidrag, föräldrapenning, bostadsbidrag, socialbidrag, sjukpenning och a-kassa, är framför allt moraliskt förkastligt tycker jag.

Den bygger på att man tycker att det är rätt att leva på andras pengar utan motprestation. Och den bygger också på att ingen slutar jobba som inte behöver sluta jobba, till exempel blir sjuk eller får barn. Systemet upprätthålls bara så länge en kritisk massa jobbar och betalar in skatt, blir den andelen lägre och lägre kommer ett system med basinkomst kollapsa till slut. För vem ska dra in pengarna om alla sitter och slappar?

Och vad säger det om politikens inställning till att göra rätt för sig och arbeta om man inför ett sådant system? Vi behöver färre bidrag och lägre skatter, inte ett nytt system för att folk inte ska jobba.

En hel del motioner vill ha sänkt arbetstid. Lagstadgad alltså, så att alla anställda i Sverige har rätt till att jobba mindre men utan sänkt lön.

För att gå ner i arbetstid är redan tillåtet. Det kallas deltid. Men då får man ju betala det själv. Med ny normalarbetstid reglerad i lag tvingar man företagen att betala den nya ledigheten.

En motionär tycker att just småbarnsföräldrar, det vill säga föräldrar med barn på förskola, bara ska tvingas jobba 6 h per dag men med bibehållen lön.

Krav att varje företag i hela Sverige som har anställda måste betala för företagshälsovård, som idag är en förmån vissa arbetsgivare erbjuder sina anställda. Ganska intressant ändå att sossar föreslår detta för att skicka folk till privat vård, som företagshälsovård ofta är, istället för att de ska gå till sin landstingsägda vårdcentral känns ändå mot bakgrund av vinst i välfärden som något oortodoxt.

En av de första sakerna regeringen gjorde var att höja nivån i a-kassan men det räcker inte för Bjuv. De vill höja igen.  Umeå-sossarna kräver att 90 % av befolkningen får 90 % av sin lön i a-kassa.

Men höjningen av a-kassan som gick igenom för 2015, märktes inte för alla de löntagare som har inkomstförsäkring via sitt medlemsskap i något av fackförbunden LO, TCO eller SACO. För den bygger på att försäkringen täcker upp för skillnaden mellan 80 % av faktiskt lön och a-kassan.

Över lag är det i motionshäften fokus på högre bidrag i kombination med lägre krav. Det ska bli lättare att få a-kassa.

Till exempel att halvera intjänandetiden för full a-kassa eller ta bort regeln att a-kassan sänks efter ett års arbetslöshet. Eller att man ska få deltidsstämpla längre och lättare.

Sossarna har alltid fokuserat primärt i sin politik på att ge sina kompisar i LO förmåner. Se hur regeringen agerat sedan den 3 oktober 2014 då de fick nycklarna till Rosenbad. Den mesta politiken syftar inte på att lösa problem som svenskarna upplever utan på att ge LO mer makt över samhället och politiken.

Många motioner handlar just om det – att de LO mer makt. Ett förslag är till exempel att fackavgiften ska tas ut via skattsedeln. Det vill säga, tvångsansluta samtliga svenskar till LO.

Facket ska få mer att säga till om vad gäller Arbetsförmedlingen och i synnerhet utländska arbetstagare med arbetstillstånd i Sverige.

Krav på mer pengar till facken via skyddsombuden, som facken har monopol på. Skyddsombud är aldrig ett företag som anlitas utan det handlar bara om att facken ska få mer makt och pengar för att utföra dessa inspektioner reglerade i lag.

Rimligare tycker jag hade varit om varje företag fick bestämma själva vilka som ska utföra inspektionerna och då kunna välja ett privat företag istället. Huvudsaken är ju inte att det är LO som gör dem utan att de blir gjorda enligt det som står i lagen.

Men detta är ett finurligt sätt att ge facken mer makt. Att kräva mer pengar till skyddsombudsarbete.

Många motioner kommer just från LO-facken, eftersom S är det enda parti i Sveriges riksdag som har ett opinionsbildande särintresse i sin partiledning. IF Metall i Värnamo tycker att facken ska “få tillträde” till samtliga arbetsplatser i hela Sverige. Vet inte vad de menar riktigt. Om de ska enligt lag ha rätt att besöka alla företag vare sig man vill det eller inte, eller om de dessutom ska ha rätt att se vilken information de vill.

Avdragsrätten för medlemsskap i just denna förening, av alla man kan vara med i, ska återigen vara avdragsgill i deklarationen. Något som Alliansregeringen med rätta tog bort. Det är frivilligt att vara med i föreningar. Varför ska just medlemsskap i denna förening vara avdragsgill och inte exempelvis medlemsskap i ett parti? Eller scoutkåren?

Det finns mycket referenser till LO men även andra organisationer där “det finns partivänner”.

Vissa sossar tycker att det ska bli svårare att få F-skatt och att företrädesrätten för LAS sänks till 9 månader.

Andra tycker att undantaget i LAS för små företag helt ska tas bort.

En timme studier per dag ska alla arbetstagare har rätt till. Alla. Varje dag året om.

Alla företag och organisationer ska varje år oavsett storlek tvingas göra en arbetsmiljörevision.

Heltid ska vara krav överallt.

Alla företag som lägger anbud i offentliga upphandlingar måste anställa de som jobbar på företaget som förlorar befintligt kontrakt.

Krav på heltid vid all offentligt upphandlad verksamhet. Allt från byggtjänster till matleverantörer och leksaksföretag alltså.

Att alla som lägger anbud i offentliga upphandlingar ska tvingas anställa långtidsarbetslösa.
Det som kallas “sociala krav”.

Föraktet mot företagande och privat ägande pyr ut över sidorna i det långa motionshäftet och det finns otaliga exempel. Det är orättvist. Öka exproprieringsrätten (exemplet gäller markägare för bostadsbyggande). Ekonomisk demokrati (löntagarfonderna var 70-talets variant av detta begrepp), i den uppdaterade varianten handlar det om “löntagarägda företag” men hur detta ska gå till vill ingen någonsin precisera. För köpa aktier kan vem som helst göra. Starta företag med. Återstår alltså personaloptioner eller tvång.

Företag har “ingen rätt att göra vinst” på utfört arbete och det är dags att företagen tar “samhällsansvar”, vilken innebär ännu mer skatter i landet med världens högsta skatter redan.

Företagande är “en glorifierad företeelse”.

Man vill ha fler kollektivt ägda företag.

Vi borde starta ett statligt bostadsbolag.

Vi borde också skaffa oss ännu en statlig bank, vi har ju redan SBAB.

Kollektivtrafiken borde förstatligas. Överallt. Jag antar att Bjuv menar att ett statlig kollektivtrafikbolag bildas? Mycket oklart men staten är lösningen på allt.

Taxibranschen borde förstatligas.

Det statliga pensionsfonderna, det vill säga våra pensioner, borde starta ett eget byggbolag och bygga hyresrätter. Istället för att investera i de privata byggbolagen antar jag för samtliga pensionsfonder har byggaktier likväl som bankaktier för att maximera pensionärernas kapital. Men de (Umeå-sossarna)  tror att starta byggbolag borde vara en god investering.

Inga långtradare borde få köras utan allt gods borde gå via järnväg för att motverka olyckor och stressade förare, som alltså efter en sådan här reform borde vara mer stressade då de inte har något jobb.

Med genusglasögonen på vill några motionärer införa det som sosseregeringen redan försökt införa men misslyckats – kvotering av bolagsstyrelser. Och alla kommunala bolag borde också kvoteras.

Värmdösossarna vill förbjuda folk att köpa nyproducerade bostadsrätter i spekulationssyfte, det vill säga sälja den vidare. Vissa byggbolag har det i sina avtalskrav att man måste bo i den först men sossarna vill alltså gå längre och lagstifta om förbud. Gud förbjude att man tjänar pengar om man är lite driftig och tar en affärsrisk, som man gör om man köper en bostadsrätt och sedan säljer den. Marknaden kan gå ner, räntorna upp.

Lagstifta om tvång på cykelhjälm för alla vuxna.

Lagstiftning mot att använda handsfree ens i bilen. All mobilanvändning borde lagstiftas emot.

En av de mest kreativa motionerna måste vara den här, som kräver progressivitet i landstingsskatten för att det inte räcker att vissa betalar statlig skatt och vi dessutom har värnskatt, båda statliga skatter.

Alla som äger skog borde få betala en markavgift på till exempel 1 öre per kvadratmeter. För att “bidra till kommunens utveckling”.

Alla privata gruvbolag borde betala högre skatt och pengarna borde sättas in i en mineralfond, förlaga norska oljefonden.

Vi borde satsa på att bli 20 miljoner personer om 15-20 år. Vilket skulle ge mer kollektivtrafik, ständigt nya bostadsmässor, produktion av tvättmaskiner. Vi kan bli ett Xanadu.

Inga arbetsgivare ska få kräva utdrag ur belastningsregister utom de som har verkamhet med barn, som förskolor och skolor. För att det är indirekt utpressning att till exempel en ekonomichef får visa att de inte varit dömda för bedrägeri.

Hyresgäster ska få bestämma om renovering av bostäder, en slags vetorätt.

Tydligen har bostadsrättsföreningar problem med att ha korrekta register över vilka som bor i bostadsrätterna. Vilket inte stämmer alls eftersom man måste bli godkänd av föreningen för att få köpa en bostadsrätt och de måste skriva på pantbreven för att få lån. Är det något Brf-föreningar har koll på är det just vem som äger själva bostadsrätten.

Omvänd bevisbörda för arbetsskada ska införas så att det är Försäkringskassan som ska bevisa att du inte har en arbetsskada istället för att du ska bevisa att du har det.

Vi borde kommunalisera Arbetsförmedlingen. Vissa vill lägga ner den helt (oppositionen), andra vill göra den kommunal. Trots att denna statliga myndighet alltså redan finns överallt i Sverige.

En av de bästa motionerna måste vara den här. Det finns inte tillräckligt med bostäder, bygg alltså bostäder. Genialiskt i all sin enkelhet.

Men även en blind höna hittar ett korn och jag har hittat ett par saker som faktiskt är bra förslag. Närmare bestämt fem förslag.

1. Askersund tycker att det ska bli lättare för småföretag att delta i offentliga upphandlingar.
2.. Örebro tycker att skyddssystemen för småföretagare vad gäller till exempel socialförsäkringar måste bli bättre.
3. S-kvinnorna i Jönköping tycker att Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen ska samköra sina register för att stävja bidragsfusk.
4. Kristinehamn tycker att konsumenternas skydd mot fuskbyggen, när man anlitar hantverkare och det inte blir fackmannamässigt gjort, ska stärkas. Går bolaget i konkurs dessutom har man otroligt få möjligheter att vare sig få ersättning eller pengarna tillbaka.

5. Och Malmö-sossarna tycker att vi borde införa en avdragsrätt för bosparande. Svenskar har alldeles för lite sparat kapital. Oväntat att några sossar förordar avdrag istället för bidrag, det vill säga en skattereduktion istället för en transferering i bidragssystemet. Men varje gång det händer måste man ju applådera.

10 kommentarer till S-kongressens motioner, del 1

 1. Lars Toftemar i Ystad föreslår att vi skamsläppa upp inflationen till 15% eftersom det enligt honom skulle sänka arbetslösheten till 1-2%.

  Hur ska “vi” få upp inflationen till 15%? Riksbanken har i ett par år försökt pressa upp inflationen till 2%. Hur den ska pressas upp till 15% framgår inte.

  Toftemar verkar inte vara helt införstådd med hur sambandet fungerar. Förmodligen har han hört talas om phillipskurvan som förklarar sambandet mellan arbetslöshet och inflation. Men Toftemar missar att phlillipskurvan också säger att arbetslösheten alltid kommer att gå mot den naturliga arbetslöheten.

  Toftemar verkar inte heller förstå att en inflation på 15% skulle vara mycket skadlig för konjunkturen.

  Vi får hoppas att skatternas översteprästinna, Magdalena Andresson, tar honom i örat

 2. Tack för allt arbete du lägger ner. Artiklar av detta slag är skrämmande läsning, men dock ett nyttigt stålbad. Jag stärks i min uppfattning att det kommer att bli värre i Sverige än vad vi befarar. Det är ju inte bara S som har galenskaper att avhandla på sin kongress. Det gäller V, C och MP, och även M och L. Bakom motionärerna står arméer av vänsterliberala godhetsnarkomaner med budskapet allt åt alla.

 3. Eftersom alla medlemmar får motionera så är det inte så konstigt att det dyker upp tokigheter från “fritänkande”, det gör det för alla partier, men det som är smått häpnadsväckande här är att det är så många galna förslag där arbetarkommuner eller fack står bakom motionen. Är de verkligen helt oförstående till orsak och verkan, kontexter, mänskliga drivkrafter, grundläggande ekonomi och matematik?
  Det finns många guldkorn som krav på etnisk- och sexuell kartläggning och att hela bemannings- och konsultbranschen ska förbjudas men favoriter är helt klart att arbetsgivare ska fortsätta betala full lön till uppsagd personal tills de hittat nytt jobb och att alla företag som säljer till offentlig sektor ska ha vinsttak.
  Och det är deras parti som styr landet…

 4. Jag hoppas att samtliga motioner går igenom. Eftersom det ändå kommer att gå åt skogen är det lika bra det sker med musik. ” ty Internationa-alen åt alla lycka bääääär.” Den sedan länge åsidosatta strofen med “under skatter vi digna ner.” gäller bara för de som står för fiolerna “Så länge skutan kan gå”..
  Som pensionär hoppas jag att jag får uppleva när landet “goes down the drain”. Min arabiska hustru tröstar mig och säger att tar högst tre år. Hon är inte egentlig flykting men ändå flykting, då hon har lämnat Islam. Därför ska hon tagas av daga och jag tvingas därför skriva under pseudonym.

  Vad frun har att säga om Profeten och Islam lämpar sig inte för skrift. men så har hon egen erfarenhet. Vi har visserligen varit gifta i fyra år men hon kan ändå kanske sägas se på Sverige med mera objektiva ögon.

  För att travestera August Strindbergs “Röda rummet” kan man fråga sig: “Var äro då proletärerna. Jag menar då de riktige proletärena. De som vet att vara politiskt korrekta?” “Å, de sitta på kafféer och dela ut bidrag till varandra.”
  Proletärer kan också med fördel utbytas mot feminister och bidrag mot “forsknings”-stipendier eller professurer.

 5. Hej.

  En uppgift värdig en Herakles, detta du gjort.

  Kan någon fortfarande betvivla att SAP är ett socialistiskt parti?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 6. Kolla gärna CV:na på regeringens hemsida så förstår ni varför det ser ut som det gör i Sverige. Det är i denna mylla dagens stora ledare vuxit upp och fått sin bildning. Här har de skarpa knivarna slipats. Känns väl tryggt. Eller vad tycker ni 1932711 personer som röstade S 2014 ?

 7. Om “Den svenska modellen” innebär att vi ska gå mot världens högsta skatter, att det inte ska löna sig att utbilda sig och vara framgångsrik eller att det inte ska vara skillnad på att jobba och inte jobba. Om “Den svenska modellen” innebär att facket godtyckligt ska kunna sätta små företag i blockad och att företagande ses som något fult… Ja isåfall skulle jag vara stolt över att avveckla DEN medollen och ersätta den med en modell där det lönar sig att utbilda sig, vara framgångsrik och där företagare ses som jobbskapande hjältar.

  För övrigt… avdragsrätt för fackavgift skulle ju i praktiken innebära avdragsrätt för gåvor till Partiet. samma Parti som ju nyligen avskaffade avdragsrätten för gåvor till välgörenhet….

 8. Säkerligen har du både skrattat och gråtit , möjligen svurit någon gång också över såsseriets svåra påverkan på vårt samhälle.

 9. Att du orkar ta dig igenom detta är imponerande! Motionärerna visar en skrämmande brist på allmänbildning. Om detta är “the brains” inom sosseriet, hur ser då de som röstar ut? Jag skulle vilja föreslå att du ska ha grundläggande kunskap i national- och företagsekonomi innan du får lägga en motion.

 10. Tycker att MOTION A131 förtjänar lite mer uppmärksamhet
  “I någon mening tillhör landet och dess areal oss alla och den som ”äger” marken har egentligen
  bara en förfoganderätt till den. Tanken om en jordskatt är uråldrig och ursprunglig.”
  “Med en fast inkomst från markavgift följer också skyldigheter och uppgifter att för kommunen
  att göra sådant att skogen kan utnyttjas bättre till folkets bäst”

  Så skatt på att du äger skog, inte på inkomst från skogen, och pengarna ska gå till att stabo ska få naturupplevelse.

  Analys på;
  //cornucopia.cornubot.se/2017/02/socialdemokraterna-vill-infora.html#more

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap