Oseriösa Skiftet kan inte ekonomi

Det är alla mot Reepalu, socialister och LO.

Så ser verkligheten ut i debatten om vinst i välfärden ut. Tack och lov. Men de av vissa LO-förbund smygfinansierade debattorpederna Skiftet börjar bli desperata.

Ett av deras uppdrag är att sänka bolagen inom välfärdssektorn. Det och driva en hopplöst ointressant ”kamp” mot frihandelsavtalen CETA och TTIP. De har noll inflytande när det gäller dessa enorma avtal, även om de hävdar att de påverkar. Behöver jag påminna om att CETA nu är klart?

Det här skickade Skiftet ut i veckan.

 

Redan den tredje meningen avslöjar avgrundsdjup okunskap om ekonomi, bristande läsförmåga eller helt enkelt bara att de struntar i vad som är sant och inte utan tycker metoden HITTA PÅ är lämplig för att driva opinion. 

Vi kan börja med det första generalfelet.

Attendo tog inte ut 649 miljoner i vinst. Ta ut vinst = utdelning.

Däremot gjorde Attendo 649 miljoner i vinst 2016.

Vi tar det långsamt så att även alla så kallade ”skiftare” hänger med: vinst är alltså årets resultat. Intäkter minus kostnader. Det är inte samma sak som utdelning.

Denna beslutas efter resultatet är klart och tas från den summan. Utdelningen ges till aktieägarna, i Attendos fall alla de som köpt aktier på börsen då bolaget sedan 2015 inte längre ägs av ett riskkapitalbolag utan är noterat.

 

Alla som kan läsa innantill ser skillnaden själva. Periodens resultat är 649 miljoner, föreslagen utdelning är 1,22 kronor per aktie.

Vilka får utdelning? Ja, alla som äger minst en aktie.

Attendo har 160 miljoner aktier ute. Ca 30 % av dem ägs av Övriga Institutionella ägare, framför allt stora pensionsfonder.

 

Andra AP-fonden förvaltar våra pensioner och de äger som ni kan se 1,28 miljoner aktier i Academedia och 836 tusen aktier i Attendo.

 

Skiftet och LO vill får alla att tro att vinnarna på att noterade välfärdsbolag gör vinst och därmed kan bevilja utdelning ser ut så här.

 

I själva verket ser en del av vinnarna ut så här.

Alla mina bilder är från gratissajten Pixabay och därmed royaltyfria.

Flera statliga pensionsfonder äger aktier i Academedia, Attendo och Capio som är de bolag som hittills är börsnoterade, men även i EQT som är storägare i Attendo fortfarande, och Investor som äger Aleris.

Alla pensionsfonder men även bankfonderna, ägs i sin tur av individer som gubben ovan till exempel.

Men tänk om det bara var vinst och utdelning som Skiftet inte fattar, eller ljuger om. 

Så är det inte.

De jämför med Sollefteå BB, det vill säga en enda klinik, med ett privat bolags hela årsresultat baserat på samtliga enheter i hela Sverige och kallar dessutom resultatet för utdelning.

Dessutom är det Skiftets egna polare sossarna som lagt ner denna landstingsägda förlossingsenhet. 

​​​​​​​

KD och Liberalerna ville inte lägga ner kliniken men sossarna och Miljöpartiet drev alltså på.

 

Finns det ingen gräns hur ohederligt vänstern kan driva opinion undrar man ju. För så fort man ser en ny nedre gräns hittar de ett nytt personligt rekord.

Det finns inte ett enda rätt i det Skiftet skriver nämligen.

Är det några som ska läggas ner är det Skiftet, vilket jag hoppas arbetarrörelsen gör omedelbart efter valet när de inser de bortkastade pengarna. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!