Byggbranschens Bad Boys – Peab

Att vi har en stor accellererande bostadskris har inte undgått någon. Inte heller att vi har en dåligt fungerande marknad för bostäder, där fyra stora jättebolag fullständigt dominerar marknaden.

Göteborgsposten hade nyligen en bra artikel inklusive fin grafik på hur det fungerar i Sverige – vi har EU:s högsta bostadskostnader. För att vi har fackförbund som sedan urminnes tider i princip kunnat beställa lagstiftning av Socialdemokraterna och därmed tillskansat sig oproportionerligt mycket makt. Och vi har skyhöga löner. En byggarbetare i Stockholm med några års erfarenhet tjänar kan tjäna 38 000 kronor per månad, utan en enda krona i studieskulder eller förlorad arbetsårsinkomster som högskoleutbildade har.

En 19-årig nyutbildad byggare tjänar ungefär som en gymnasielärare som har 5 års högskolestudier. 

Grafiken har Jonas Lindstedt på GP gjort

 

De fyra stora byggbolagen – NCC, JM, Skanska och Peab, dominerar fullständigt och stod för 70 % av de 30 största byggbolagens omsättning. De vinner de flesta offentliga upphandlingarna, vare sig det är kommuner, landsting eller staten som gör dem. Bristen på utländsk konkurrens är en faktor som lett till våra enormt höga byggkostnader.

Har man makt vill man försvara den. Varken de stora byggbolagen eller facket Byggnads gillar konkurrens.

Så 2004 stod Byggnads och skrek ”Go home” till lettiska byggarbetare i Vaxholm, som arbetade på det lettiska företaget Laval. 

Byggnads är för övrigt både ett av LO:s mäktigaste förbund och ett av de som beter sig värst. De har upprepade gånger hamnat i domstol för orimligt beteende, som när de 2007 förlorade den rättighet de själva tagit sig att tvångsdebitera icke fackanslutna på 1,5 % av lönen i ”granskningsavgifter”. De tjänade miljoner på det här under alla år innan de tvingades sluta.

De har också försökt tillskansa sig information om icke anslutna de inte har rätt till, i enda syfte att pressa dem att gå med i förbundet via olika maktåtgärder. Beteendet i Vaxholm föranledde ytterligare ett rättsligt efterspel – Lagen Lex Laval. Deras blockad av bygget var enligt EG-domstolen olaglig.

 

”Som att bära ut sopor” sa Byggnads representant om det lettiska byggbolaget i en debatt i SVT. 

 

Men nu river regeringen i samarbete med Sverigedemokraterna upp Lex Laval. Socialdemokrater och Vänsterpartister har nämligen inget alls emot SD:s röster så länge de röstar med socialisterna. Det är när SD röstar med borgerliga de är ”fascister och nazister”.

Tillsammans med SD har regeringen och de före detta kommunisterna 207 mandat nämligen.

 

SD:s stöd är inte oväntat. Att hindra utländska bolag från att konkurrera i Sverige ligger i linje med deras andra åsikter. Det oväntade stödet kommer istället för byggbranschen. För plötsligt ställer sig byggföretagens arbetsgivarorganisation Sveriges Byggindustrier bakom att riva upp Lex Laval. 

Bara för ett år sedan skrev de en debattartikel på Aftonbladet att de inte ville riva upp lagen.

 

Varför ändrade BI sig?

För att även i förbundet dominerar givetvis de fyra drakarna och när byggbranchens bad boys Peab svängde kappan efter vinden och tog Ylva Johansson i handen måste de lyckats via de övriga jättarna trycka ut förbundet att hålla med. Så funkar det i alla sådana organisationer – medlemmarna bestämmer. När medlemmarna är så mäktiga är det givetvis svårt att hålla emot. För de fyra bolagen vill ju inte alls dela med sig av den så lukrativa svenska byggmarknaden med utländska bolag, det säger sig självt. Egenintresset styr.

På Peabs Facebook-sida kan man se mötet med arbetsmarknadsministern, vars parti haft Lex Laval som ett rött skynke sedan 2007.

Byggnads åt säkert tårta. Äntligen får de valuta för pengarna de varje år ger sossarna i direkt stöd.

I DN gick VD:n för Peab ut och sa att oseriösa byggaktörers konkurrens måste bort och det är därför man stödjer regeringen. Klara spelregler alla måste följa.

 

Och vem säger nej till det? Att vi ska ha klara spelregler och att oseriösa aktörer ska bort? Men det är inte det riva Lex Laval handlar om. Istället är syftet att riva lagen att hindra utländska bolag från att konkurrera. Nu kommer Byggnads istället kunna kräva att alla bolag skriver kollektivavtal med dem. Hej då negativ föreningsfrihet.

Ironiskt att just Peab pratar om schyssta villkor. För de har fler gånger än man kan räkna varit inblandade i skandaler som handlar just om att de försökt kringgått de spelregler som finns, för att få upphandlingar och tjäna pengar. De har fuskat, skarvat och ljugit, något som bland annat Uppdrag Granskning avslöjat, bland annat trakasserat fackanslutna.

Detta är bara ett axplock av Peabs skandaler de senaste åren:

Muthärvan kring Friends Arena i Solna när de bildade bolag med kommunen i syfte att runda regler om offentlig upphandling och samtidigt fick de kontrakt på att bygga några broar i Solna
Bildat byggbolag i Södertälje med kommunen i samma syfte – runda upphandlingsregler
Bygge i Falun som inte heller upphandlades
Bygge i Borås som inte upphandlades
Upphandling i Helsingborg där Peab dolt verkliga kostnader
Falska fakturor i Göteborg

I Uppdrag Granskning intervjuades bland annat en fackmedlem som var skydsdombud på ett ombygge på regeringskansliet och som ville utföra en inspektion. Peab nekade honom tillträde.

 

På Facebook fortsätter Peab att försvara sig och hitta på. För i den tråden skriver personen som var med i UG, Claes Thim, själv hur det var.

 

Men nu stödjer alltså det bolag som verkar ha satt i system att runda och hitta kryphål från just de regler de säger sig vilja stödja genom att hjälpa regeringen och SD i rivandet av Lex Laval.

De som betalar blir vi. Eller snarare, alla de hundratusent tals ungdomar, unga vuxna och nyanlända som inte har någon bostad alls.

Byggbolagen är bara intresserade av att förhindra konkurrens, och de skyr inga medel som synes. Byggfacken vill ha makt och hålla alla som inte är med i Byggnads borta. Deras uppdrag är inte att underlätta för landets bostadsbyggande utan skydda de i majoritet vita medelålders svenska män som är deras medlemmar (som ironiskt nog nu till majoritet i mätningarna vill rösta på SD och inte det parti som Byggnads ger deras pengar, Socialdemokraterna). Regeringen vill ge facken med makt.

Alla är nöjda. 

Alla med makt alltså. Alla andra får betala kostnaden för det här.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!