Kommunal och tuppen

Att det stormats kring fackförbundet Kommunal är det många som känner till.

Bara för ett år sedan avslöjade Aftonbladet i en förtjänstfull granskning, med all säkerhet via en intern läcka eftersom en del saker hade varit omöjliga att få reda på annars (Marholmen drevs till ex av kommanditbolaget Lyran och KB har inga publika årsredovisningar).

Det var allt från porrshower på egenägda lyxkrogen och privata vinfester betalda av medlemmar till hotellbesök med familjien på somrarna på egenägda hotellet i skärgården.

 

 

Marholmen är nu såld, för 14,5 miljoner kronor.

En annan rolig grej med Kommunal som färre kommer ihåg är nog att de 2012 tänkte byta namn. SKTF hade då bytt till Vision, det fackförbund Annika Strandhäll var ordförande för innan hon blev statsråd.

Några av namnen av Fack Ett, Fundament och Tjugofyrasju. Ironiskt nog var ett av skälen till detta att så många medlemmar nu jobbade för privata bolag att Kommunal inte kändes relevant längre. Idag driver Kommunal linjen att privata bolag ska förbjudas.

 

Samma genier på Kommunal som alltså ville döpa om förbundet till Fundament, som tyckte att öppna lyxkrog var en briljant idé eller ha porrshower har nu gnuggat geniknölarna rejält och skapat en…….tupp. 

Ni läste rätt. Och ordföranden Tobias Baudin ställer glatt upp som skådis i filmerna som ska marknadsföra robottuppen.

 

Kommunal har alltså ca 500 000 medlemmar (de tappade var 50:e medlem efter skandalen och flera tiotusen lämnade). Den aboslut största majoriteten är kvinnor. Men ordföranden är man, en tupp i en hönsgård kanske någon elakt skulle säga. Ett gammalt ordspråk just för en ensam man bland massa kvinnor.

I detta läge bestämmer sig alltså Kommunal för att just tupp är ett bra ord på projektet. 

Tuppen ska ”övervaka” sociala medier och vad som sägs om Kommunal så att de ”kan bli bättre”. Hur tuppen vet exakt vilka som är medlemmar är oklart men är det inte något obehagligt över grejen, att den där tuppen (som egentligen är en kodsträng givetvis) övervakar dig på sociala medier? Kommer det här inlägget komma in i Tuppbarometern undrar man ju direkt. Även om jag inte är medlem.

 

Ja, vad ska man säga.

Kommunal är inte det tråkigaste fackförbundet i alla fall.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!