Ekis ekman och Sima har ingen koll


Det verkar inte finnas något som irritrar vänstern så mycket som banker. Nu avskyr de inte sällan alla typer av privata företag men just banker är något som väcker en särskild indignation varje gång de kommer upp.

I kombination med den slapphet inför fakta som präglat vänstern sedan länge blir det extra pikant att läsa de senaste verbala spyorna om banker som såväl Kajsa Ekis Ekman på ETC och Jonna Sima på Aftonbladet Ledare nyss levererat.

Med en nu för tiden rätt sällsynt Pol Potskt-Maoistiskt grepp om krav på expropriering och införande av planekonomi krävde Ekis Ekman nyligen att staten borde “ta över” bankerna för att “folket bestämmer i en demokrati”. 

Nu vet jag sedan länge att kommunister av Ekmans kaliber har en flexibel relation till det här med rättsstat och lagar, men att helt ignorera hela rättsstaten för att göra en retorisk poäng är ändå rätt intressant. För staten kan alltså inte i en demokrati bara ta privata företag. Det här att politiken bestämmer allt i en demokrati tror för övrigt Donald Trump också så där har Ekis Ekman är oväntad vän.

I den parallella verklighet Ekis Ekman verkar löst permanent biljett kan en regering, för att vi fått rösta i allmänna val, göra lite som den vill. Om skolan verkligen var bättre förr visar tyvärr inte Ekis Ekmans kunskaper inom samhällskunskap, som ämnet heter i grundskola och gymnasium. Riksdagen är den lagstiftande församlingen i Sverige. Där finns det en icke-socialistisk majoritet för det första. För det andra har vi alltså lagar om skyddar privat ägande. Och dessutom väl förankrat i våra grundlagar.

Bah! Lagar är till för veklingar. Folket tar bara bankernas vinst – och hepp! Så har vi “löst” bostadskrisen.

Jonna Sima vill inte vara sämre och krävde i en ledare nyss att “det är dags att beskatta bankernas vinster”. 

Jag vet att det är lite jobbigt att göra research och mycket lättare att låta bli men Sima borde testa att någon gång ankra i lite kunskap och fakta istället för att bygga alla texter på känsla. Vi fattar att du “känner att banker är onda” och att egentligen all privat näringsverksamhet är orättvis.

Men visst, det vore för mycket begärt av Aftonbladet. Ibland undrar man om att inte förhålla sig till fakta kanske är en del av tjänstebeskrivningen för att få jobba där. Ihop med att utgå från Sveavägen 68:s interna PM i den partiprogramsjournalistisk Aftonbladet Ledare gjort till sitt otvetydiga stilistiska signum.

Jag har däremot lagt någon timme på att kolla våra storbankers årsredovisningar. SEB betalade 2015 hela 4,2 miljarder kronor i skatt på vinsten. 

De betalade även 2,5 miljarder i arbetsgivaravgifter, det vill säga skatt på anställda.

Deras bidrag till statskassan var alltså 6,7 miljarder på bara dessa två sorters skatter.

Swedbank betalade 4,6 miljader kronor i skatt på sitt resultat 2015 och nästan 1,9 miljader i arbetsgivaravgifter. Totalt 6,5 miljader kronor.

Nordea betalade 1 miljard euro i skatt på resultatet 2015, vilket blir 9,5 miljader kronor. Sociala avgifter, dvs skatt på anställda, uppgick till 434 miljoner euro, så ca 3,3 miljader kronor.

Totalt alltså nästan 13 miljader kronor.

Handelsbanken betalade nästan 4,3 miljader kronor i skatt på resultatet 2015 och 1,8 miljader kronor i skatt på anställda. Totalt 5,1 miljader kronor i skatt.

Bara för att staten äger en egen bank tar jag med även dem trots att de inte är så stora.

Statliga SBAB betalade 330 miljoner kronor i skatt på resultatet och 82 miljoner kronor i sociala avgifter. Totalt 410 miljoner kronor.

I runda slängar betalade alltså dessa fem banker in 32,5 miljader i skatt till staten bara 2015.

Det är nästan hela biståndsbudgeten för 2017. Eller halva budgeten för hälsovård, sjukvård och social omsorg för ett helt år.

En bankskatt skulle drabba inte bara dessa fem bolag utan 320 000 företag i Sverige så bra att regeringen nu tänker om. Synd bara att ingen på regeringskansliet heller orkade göra research innan de la fram förslaget. Man hade ju hoppats att den här vanliga slappheten inom vänstern till fakta skulle upphöra när man får nycklarna till Rosenbad men tydligen inte.

7 kommentarer till Ekis ekman och Sima har ingen koll

 1. Miljarder, inte miljader.

  Visst, fånigt att poängtera stavning, men jag tycker ofta dina inlägg har stavfel och konstiga meningsuppbyggnader, som tar bort lite av fokuset och flödet när man läser.

  Det du skriver är viktigt och borde tas på allvar, och då är fel som stavningskontroll i valfritt ordbehandlingsprogram hade fixat, en onödig distraktion!

  Keep up the good work!

  /B

 2. Vänstern och superkapitalisterna/bankerna sitter i samma båt, jobbar för samma mål, globalism. Självklart är vänstern inkl svenska ”moderat-liberaler” bara nyttiga idioter, de vet inte att global kontroll koncentrerar makt och är livsfarlig. Vi får styrande vi aldrig kan avsätta.

  De åtta rikaste är rikare än halva världens population (enl forune etc). Men om vi utvidgar detta lite så har ett tusental personer kontroll (via politik/ägande) över det mesta på vår planet inkl media. Enorma fonder/pensionfonder gjorde maktkonsetrationen ännu värre.

  Trump gjorde ett fientligt övertagande av världens mäktigaste land. Han körde med folkets hjälp över både demokrateliten och republikaneliten. Nu är det ren kalabalik… inte hos Trump där går det som tåget, men hos msm-media och dess ägare. Springer runt som skållade råttor och jämför Trump med Hitler.

  Såg denna intevju idag med Tekn dr Lars Bern, se detta, förklarar ett och annat.
  //www.youtube.com/watch?v=HmTGjIBrWqc

 3. “BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS” kan man läsa på ETCs hemsida där de ber om swishade bidrag. Kanske är det för att ETCs läsare swishar för lite pengar vi får stå et med Ekmans “journalistik”?

 4. Den dag bråkigt folk på vänsterkanten kollar upp skattetrycket på inkomster av
  s.k. hederligt arbete. Ja, den dagen blir det revolution!

  Men, det kommer inte att hända! Det är mycket lättare att kritisera att vissa
  företag så att säga tjänar pengar på pengar.

  Det har dessutom varit coolt att säga att man är dålig på matematik ett antal
  decennier.

  Gamla 90-åriga Agda behöver hjälp med snöskottning, gräsklippning eller något
  annat.

  En hjälpsam granne rycker in och skriver sedan en faktura på 1000 riksdaler.
  Det tillkommer naturligtvis moms, både grannen och gamla Agda är laglydiga
  personer, så gamla Agda betaler 1250 riksdaler.

  In på grannens konto kommer då en dryg fem-hundring.

  Försvinner så mycket så i skatt!

  Ja, just det kanske någon nu invänder. Prova att skriva en testfaktura på t.ex.
  //www.frilansfinans.se eller något likartat ställe. Det finns fler och antagligen
  också med lägre avgift för tjänsten de förmedlar än den jag nämnde.

  Men, det stannar inte där!

  När hen som skottade snö / klippte gräs går till närmaste butik för att handla
  för sin fem-hundring. De varor hen då inhandlar, ja dessa varor är det
  naturligtvis också 25% moms på.

  Så av de 1250 kronor gamla Agda betalde fick knegaren som gjorde jobbet drygt
  400 spänn att leva på. Egentligen.

  Skatteverket norpar således knappt 850 kronor av de 1250 gamla Agda betalade!
  Resten gick till den som gjorde jobbet.

  OCH VÄNSTERN KRITISERAR BANKERNA!!!!!!

  Hur skulle det vara om vänster istället började kritisera skattetryck av
  arbetsinkomster jämfört med kaptitalinkomster?

  Men, det går inte. Kapital kan flyttas. Arbete som behöver utföras går inte att
  flytta på. Man kan däremot hämta hit folk från andra länder villiga att knega
  för lägre lön. Sossarna skrattar hela vägen till banken. Och övriga partier
  verkar vara ungefär lika illa.

  Låten ‘Staten och kapitalet’ kanske är mer aktuell än någonsin.
  Ursprungsversionen med Blå Tåget var kass, men Ebba Grön gjorde den till en
  hit.

 5. Handelsbanken betalade 6,1 miljarder, inte 5,1.
  Tänkte du ville ändra. Bara ett summeringsfel.
  Och sist, ett tack till dig för dina inlägg. Gör mig alltid på gott humör.

 6. Kommunister är per definition värdelösa. De klarar i praktiken av ingenting och tillför därför ingenting. De förstår t ex inte hur välstånd skapas (Det är nämligen inte bankomaten). De klarar därför högst av att vara i opposition om ens det (Ditt inlägg tyder på motsatsen). De behöver likt parasiter en organism/värd att ta sin näring från. I samhället är dessa värdar företag och de som jobbar där och betalar skatt. Obegripligt att dessa rödingar aldrig lär sig. Ensamma är de helt rökta. Men dumheten har som bekant inga gränser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap