Ekis ekman och Sima har ingen koll

Det verkar inte finnas något som irritrar vänstern så mycket som banker. Nu avskyr de inte sällan alla typer av privata företag men just banker är något som väcker en särskild indignation varje gång de kommer upp.

I kombination med den slapphet inför fakta som präglat vänstern sedan länge blir det extra pikant att läsa de senaste verbala spyorna om banker som såväl Kajsa Ekis Ekman på ETC och Jonna Sima på Aftonbladet Ledare nyss levererat.

Med en nu för tiden rätt sällsynt Pol Potskt-Maoistiskt grepp om krav på expropriering och införande av planekonomi krävde Ekis Ekman nyligen att staten borde ”ta över” bankerna för att ”folket bestämmer i en demokrati”. 

Nu vet jag sedan länge att kommunister av Ekmans kaliber har en flexibel relation till det här med rättsstat och lagar, men att helt ignorera hela rättsstaten för att göra en retorisk poäng är ändå rätt intressant. För staten kan alltså inte i en demokrati bara ta privata företag. Det här att politiken bestämmer allt i en demokrati tror för övrigt Donald Trump också så där har Ekis Ekman är oväntad vän.

 

I den parallella verklighet Ekis Ekman verkar löst permanent biljett kan en regering, för att vi fått rösta i allmänna val, göra lite som den vill. Om skolan verkligen var bättre förr visar tyvärr inte Ekis Ekmans kunskaper inom samhällskunskap, som ämnet heter i grundskola och gymnasium. Riksdagen är den lagstiftande församlingen i Sverige. Där finns det en icke-socialistisk majoritet för det första. För det andra har vi alltså lagar om skyddar privat ägande. Och dessutom väl förankrat i våra grundlagar.

Bah! Lagar är till för veklingar. Folket tar bara bankernas vinst – och hepp! Så har vi ”löst” bostadskrisen.

 

Jonna Sima vill inte vara sämre och krävde i en ledare nyss att ”det är dags att beskatta bankernas vinster”. 

Jag vet att det är lite jobbigt att göra research och mycket lättare att låta bli men Sima borde testa att någon gång ankra i lite kunskap och fakta istället för att bygga alla texter på känsla. Vi fattar att du ”känner att banker är onda” och att egentligen all privat näringsverksamhet är orättvis.

Men visst, det vore för mycket begärt av Aftonbladet. Ibland undrar man om att inte förhålla sig till fakta kanske är en del av tjänstebeskrivningen för att få jobba där. Ihop med att utgå från Sveavägen 68:s interna PM i den partiprogramsjournalistisk Aftonbladet Ledare gjort till sitt otvetydiga stilistiska signum.

 

Jag har däremot lagt någon timme på att kolla våra storbankers årsredovisningar. SEB betalade 2015 hela 4,2 miljarder kronor i skatt på vinsten. 

De betalade även 2,5 miljarder i arbetsgivaravgifter, det vill säga skatt på anställda.

Deras bidrag till statskassan var alltså 6,7 miljarder på bara dessa två sorters skatter.

 

Swedbank betalade 4,6 miljader kronor i skatt på sitt resultat 2015 och nästan 1,9 miljader i arbetsgivaravgifter. Totalt 6,5 miljader kronor.

 

Nordea betalade 1 miljard euro i skatt på resultatet 2015, vilket blir 9,5 miljader kronor. Sociala avgifter, dvs skatt på anställda, uppgick till 434 miljoner euro, så ca 3,3 miljader kronor.

Totalt alltså nästan 13 miljader kronor.

 

Handelsbanken betalade nästan 4,3 miljader kronor i skatt på resultatet 2015 och 1,8 miljader kronor i skatt på anställda. Totalt 5,1 miljader kronor i skatt.

 

Bara för att staten äger en egen bank tar jag med även dem trots att de inte är så stora.

Statliga SBAB betalade 330 miljoner kronor i skatt på resultatet och 82 miljoner kronor i sociala avgifter. Totalt 410 miljoner kronor.

 

I runda slängar betalade alltså dessa fem banker in 32,5 miljader i skatt till staten bara 2015.

Det är nästan hela biståndsbudgeten för 2017. Eller halva budgeten för hälsovård, sjukvård och social omsorg för ett helt år.

En bankskatt skulle drabba inte bara dessa fem bolag utan 320 000 företag i Sverige så bra att regeringen nu tänker om. Synd bara att ingen på regeringskansliet heller orkade göra research innan de la fram förslaget. Man hade ju hoppats att den här vanliga slappheten inom vänstern till fakta skulle upphöra när man får nycklarna till Rosenbad men tydligen inte.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!