Makteliten-rapporten


Varje år dammar LO av förra årets rapport, gör lite ändringar i siffror och lanserar den igen. De brukar få bra media, för vem älskar inte lite gammaldags direktörsretorik? SVT  blev i september 2016 fällda i granskningnämnden för att de i Rapport redovisade LO:s siffror utan att ange källa, som fakta alltså.

Men LO jobbar inte riktigt med fakta. Eller snarare, med siffror från lite här och lite där och vips, så hittar vi en konstruerad slutsats genom att jämföra inte ens äpplen och päron. Utan äpplen och säg, gångjärn. 

Innan vi går in på rapportens beräkningar tänkte jag inleda med jämställdheten. För den tänker LO mycket på. Med tankar kan man flytta berg, sägs det. Att göra är däremot inte riktigt LO:s grej, de vill hellre tänka. Och peka finger.

De vill tvinga landets alla företag, de noterade i alla fall, att ha minst 40 % kvinnor. Det var lagförslaget regeringen inte ens la för att det inte skulle gå igenom eftersom inte resten av riksdagen tycker så. 

I Makteliten-rapporten tar det också upp näringslivets och andra maktbasers brist på kvinnor.

Men så här ser LO:s aktuella styrelse ut. 14 män och 4 kvinnor.

En bit från 40 % alltså. 22 % är nämligen det.

Så till beräkningarna.

Det är samma rapport varje år, och följdaktligen och samma äpplen och avokados i påsen. För siffrorna går alltså inte att jämföra.

De har tagit urvalet bäst betalda VD i landet. Sedan har de ringt Skatteverket för att få ut inkomst av tjänst och kapitalinkomst. Och slagit ihop detta, och kallat det LÖN.

Det är bara det att Skatteverket, som jag alltså själv pratar med regelbundet just om löner, inte lämnar ut något annat än totalt överskott/underskott av kapital. Inte heller lämnar de ut källorna till summorna, till exempel arbetsgivare. 

En VD som sålt ett hus med reavinst ett år kommer alltså ha jättehögt överskott av kapital, likaså en VD som för sparade pengar sålt aktier. Det kan vara inkomster som inte har ett enda dugg med jobbet att göra. Men detta tar alltså inte LO någon som helst hänsyn till. Utan kallar allt LÖN.

Har de då tagit de bäst betalda industriarbetarna i landet och  tagit in inkomst av tjänst samt överskott av kapital?

Nej då. Det vore ju att skaffa fram verkligt jämförbara siffror och så jobbar inte LO.

Alla förstår att man inte kan jämför dessa siffror. Inte ett dugg faktiskt. De hävdar att de tar den siffran för att VD-lönen inte återspeglar verklig lön för att många sitter i styrelser. Sist jag kollade betalades styrelsearvoden ut som lön och inte som aktier men LO kanske har annan information. Vad händer om styrelsearvodet betalas ut i säg, kameler, det är ju populärt att satsa på nu för tiden? Hur ska LO räkna in det i lönen? Så många frågor, så få svar.

Den enda form av ersättning som kan räknas in i kapitalinkomst är optioner. Men de har vi ju gjort så icke förmånliga att jag inte förstår vilken VD som skulle föredra det framför andra förmåner.

Återstår alltså privatpersonernas, för det handlar om det här, fastighetsaffärer och aktieaffärer. På redan skattade pengar. Om man köper en ny bostad samma år syns inte i inkomstuppgifterna man får av Skatteverket, och de flesta behöver ju någonstans att bo. Även en VD.

Sedan måste man ju älska deras sätt att räkna. Eller snarare hänvisa. Under de flesta diagram står det så här: egna beräkningar. Under diagram 12 står det dessutom en hänvisning till sin egen rapport (!). Om det var årets rapport, och de alltså i rapporten hänvisar som källa den rapporten, eller om det är föregående år förtäljer inte beskrivningen.

Ingenstans kan man sedan hitta en redovisning av dessa egna beräkningar.

Men  hey, jag kan också göra egna beräkningar. Till exempel så här. 

Att Sverige har 1 088 310 företag i Sverige, och LO alltså medvetet valt ut de 50 med bäst betalda VD:ar, är också en sak som haltar rejält med den där rapporten. Eller rapport, jag skulle vilja kalla den en pamflett.

99,9 % av alla företag i Sverige har dessutom färre än 250 anställda. De företag LO valt ut är alltså i en grupp som motsvarar 1 promille av alla företag i Sverige.

99,41 % av alla företag har färre än 50 anställda. Tror ni någon VD i något av dessa företag tjänar över  6 miljoner kronor i lön, som är LO:s påstådda snittlön för makteliten?

I själva verket är snittlönerna för VD enligt Lönestatistik, om man ser till medianlön, 57 900 kronor per månad. Långt under var den sämst betalda fackpampen inom LO själv tjänar.

Men det är samma visa varje år. LO dammar av sin gamla rapport, byter ut några siffror och titel och kör ut den igen. Jag har redan skrivit in i kalendern för 2018 att den kommer då.

På slutet av deras variant i år har de listat alla de 17 rapporter de släppt.

Jag tänker mig följande fortsättning 2018-2022.

Men kan LO kan jag, återvinning ligger ju i tiden.

Så istället för att skriva en ny debattartikel tänkte jag cirkulera min från förra året. Den är ju ändå fortfarande aktuell. Och nästa år. Och året efter.

Trevlig läsning!

Vi hörs nästa år i februari, med det här inlägget.

10 kommentarer till Makteliten-rapporten

 1. I dagens informationssamhälle går det allt fortare och multitasking hyllas. Men baksidan är att ju mer information att hantera, desto ytligare och sämre kvalitet på förståelsen. I praktiken är denna fördummande utveckling en rejäl smäll i ansiktet på kunskapslandet Sverige och det verkar LO utnyttja så gott de kan för egen vinning. Att vilseleda är inget att eftersträva ur ett etiskt perspektiv men etik verkar inte vara LO’s “cup of tea”.

 2. Mycket bra inlägg. Onekligen, det Luktar Otäckt om rapporten. Lite FAKE NEWS för att travestera en annan ledare som gärna gör intressanta jämförelser och beräkningar. It’s true.

 3. Jag tycker att man ska addera uttrycket “fackpamp” till de andra numera så populära invektiv, som populist, nazist, fascist, homofobisk etc

 4. Det är ju fortfarande sant att vd-lönerna är horribelt höga oavsett om företagen ger låg vinst eller stora förluster. Lönerna inom fackliga organisationer och politiken är ju lika horribla när man jämför med vad medlemmarna tjänar.
  Kapitalismens girighet i sin prydnad.

 5. Du börjar på en väldigt bra fråga i din analys.
  Kan du inte göra en riktig jämförelse mellan fackpamparnas löner och ersättningar kontra den framtagna snittlönen för VD:ar 57900 SEK per månad så att hyckleriet blir ännu mer uppenbart.

 6. Nu utger sig ju inte LOs rapport för att vara någon rapport för medelinkomsten bland Sveriges VDs. Utan en rapport kring vad de med mest lön tjänar, vilket ändå är ganska intressant. Är det rimligt att min chef, PostNords VD, på en MÅNAD tjänar lika mycket som jag gör på TRE ÅR? Nej, det är absolut inte rimligt.

 7. Tänk om folk börjar tänka till?

  Företagen ger betalt för utfört arbete medan facket lever på att TA betalt från den som arbetar. Fackpampen har dubbla VD-lönen medan 99% av småföretagarna bara kan drömma om att kunna ta ut någon anständig lön överhuvud taget.. LOs proåaganda är sjukt oseriös. Vem som är utsugaren blir glasklart.. “Ropen skalla fackpampslön till alla”

 8. Det går kanske åtta till nio LO-snittlöner på LO:s Karl-Petter Thorwaldssons lön.

  Borde inte just fackförbund gå i bräschen för att byta ut Karl-Petter mot åtta LO-medlemmar med medellön? Vore det inte bäst för medlämmarna då “hungriga vargar jagar bäst”, ialla bättre än en proppmätt Karl-Petter?

  Eller tror LO inte på allas lika värde då man håller en mätt och däst Karl-Petter högre än åtta ruggigt hungriga LO-arbetare? Varför bygger ett fackförbund som säger sig jobba för de små upp en egen adel?

 9. Skrämmande. Gubben tjänar mer än jag gör på hela året på tre månader (utan de egna beräkningarna) och jag är egenföretagare och alltså VD.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap