Kommunal och IF Metalls vinsthyckleri

Alla sätt är bra men det bästa är de fula, tror jag visst LO:s slogan är. För det märks att det snart är valrörelse.

LO har tydligen skakat liv i sin flopp till sajt Opinionsverket, som skulle bli något kul, nytt och spännande i valrörelsen 2014 men som mest blev en liten fis i den stora sociala mediekampanjrymden. 

Alla sätt är bra, framför allt det som andra kommit på, skulle också kunna vara en av LO:s slogans för det är precis det de nu sysslar med.

Olika näringslivsorganisationer, som Svenskt Näringsliv, Handelskammaren och Företagarna, har gått ihop för att uppmana sina medlemmar och andra företag att lämna in remissvar till Reepalu-utredningen på www.svarareepalu.nu. Tiden går ut 24 februari.

Då bestämmer sig LO för att mailbomba istället.

För man kan inte kalla deras ”remissvar” något annat. De innehåller ingenting av värde. Inte beskrivning av avsändare, hur förslaget påverkar deras verksamhet inklusive finansiell status etc. Det är bara ett mail.

Med faktafel. Det finns inga svenska bolag inom välfärdssektorn som har bolag på Cayman-öarna men sanningen är ju som bekant något LO tar lätt på. Inte heller ”försvann” några 6 miljarder förra året i ”övervinster”. Inte ens enligt Reepalu-utredningen själva, för deras egen beräkning är 15 miljarder på 10 år. Inte 12 miljarder på två år. Någon på LO kan inte räkna. Eller läsa.

Ingen journalist orkar heller någonsin ställa frågan ”hur och när hamnade pengar på Cayman-öarna, och hur mycket?” när någon påstår detta så myten får leva vidare, trots att den är lika sann som sagan om Mumintrollen.

Mailbomba en myndighet och uppmana andra att göra det är också lite av ett otyg då det bara orsakar en massa skattekronor i hantering. Ett vanligt tillvägagångssätt för valfri rättshaverist ute i landet för övrigt.

 

 

Fler delar av LO mobiliserar just nu.

För sossarna ska med hjälp av sina polare i LO, som också finansierar stora delar av sossarna, göra vinst i välfärden till valfråga igen. Har de tänkt. Det är därför ingen uppgörelse kommer att göras innan valet trots att Alliansen vill, gissar jag. Men valet kommer inte handla om det. Utan det viktigaste just nu: rättsamhället, tryggheten och oron.

Men LO gör alltså sitt bästa och en av deras starkaste aktörer är Kommunal, som är LO:s största förbund. Fd vice ordförande i LO Tobias Baudin är ju numera ordförande för kvinnoförbundet, för det är flest kvinnor medlemmar. I Kommunals helgägda medlemstidning Kommunalarbetaren, som drivs som aktiebolag, var det nyligen en artikel om tidsredovisningssystemet Time Care. 

Redan i ingressen förstår man att fokus här är ingalunda hur folk mår, utan att bolaget är riskkapitalägt och gör vinst.

Vilket enligt Kommunal alltså är dåligt. Men Time Care är alltså en leverantör till välfärdssektorn, inte ett välfärdsbolag.

 

I en passus i artikeln efter att några kommunanställda fått klaga på det jobbiga automatiska tidsredovisningssystemet, med syfte att alla ska få rätt lön, kommer idén: att gå tillbaka till papper och penna.

Nu förtäljer inte historien hur gamla medarbetarna som intervjuas är men jag är rätt säker på att ju äldre desto mer kritiska. Jag läste om historien i Entreprenör först, för det finns en hel del mer här.

 

Vinkeln Kommunalarbetaren vill göra är att det är fel att tjäna pengar om man ens säljer till välfärden. Time Care används av mer än hälften av landets kommuner och landsting.

Eftersom det här är tesen, att det är fult att göra vinst och ha vinstutdelning när man ingår i den offentliga marknaden på 600 miljarder per år, hoppas jag Kommunalarbetaren följer upp med samma reportage om matföretag som tjänar massa pengar på att sälja mat till vård och äldreboenden.

 

Men när det gäller att tjäna pengar har Kommunal inga som helst problem att tänja på sina principer, de uppfinner bara nya. Som när de 2001 investerade medlemmarnas pengar i just Time Care, för att agera risskapitalbolag enligt egen utsago.

 

Detta innehav hade de hela 8 år, innan de sålde alla aktier med fördmodad stor vinst till….just det, ett riskkapitalbolag.

Under tiden skaffade sig bolaget alltså fler och fler kommuner och landsting som kunder, tjänade massa pengar, delade ut pengar till aktieägarna (Kommunal) och ökade värdet så att aktieägarna (Kommunal) kunde tjäna  mycket pengar vid en försäljning.

 

När Attendo noterades passade Kommunal på att köpa 42 000 aktier.

Aktien rusade 40 % och torde ha blivit en mycket bra affär för Kommunal, när de i januari 2017 meddelade att man nu sålt aktierna. De har även sålt Investor, som de inte haft några problem alls att fram till 2017 tjäna pengar på. Investor äger Aleris, och ingår i samma koncern som EQT som ägde Academedia innan de sålde delar sitt innehav efter börsintroduktionen.

Enligt årsredovisningen 2015 var det bokförda värdet för Investor 8,7 miljoner kronor. 

 

När de köpte i Attendo fick Kommunal frågan om det fanns någon regel att inte investera i något som går emot Kommunals egna principer. Svar nej. Uppenbarligen.

 

Så Kommunal har inga problem alls att investera i spelbolaget Unibet.

Jag menar, de har ju ändå drivit lyxkrog med porrshow så pengar i privata spelbolag är ju ingenting. Jag har inga problem med privata spelbolag alls men så är jag inget fackförbund med stora men tunna principer och högt tonläge heller.

För att vara en ideell förening, som ju ett fackförbund är, och dessutom har så högt tonläge om andras vinst är det ändå lite märkligt hur lite problem Kommunal har att göra vinst själva år efter år. Jag menar, de har ju inget vinstsyfte. Varför då göra vinst? Om de gör 171 miljoner i vinst år efter år tyder ju det på att de gör något fel, de utnyttjar medlemmarnas avgifter till att göra vinst helt enkelt.

 

Och för att avsky utdelningar så mycket är det ändå rätt märkligt hur mycket pengar de själva inte har några problem att få i utdelning och andra finansiella intäkter.

44 miljoner kronor i utdelningar på ett enda år, säkert från en hel del företag som säljer till välfärden. Skattepengar i deras egna fickor som kunde gått till vård, skola och omsorg. 277 miljoner kronor tjänade de 2015 bara som kapitalister. Tjäna pengar på pengar.

 

Kommunalarbetaren, tidningen som Kommunal äger och som är de som skrivit artikeln, och andra artiklar, som kritserar vinst och utdelning, delade ut 7 miljoner kronor till sina ägare.

Varför använde inte Kommunal de pengarna för att sänka medlemsavgiften och lät de gå tillbaka till medlemmarna?

 

IF Metall hade inte heller några problem att köpa aktier i Time Care, under Stefan Löfvens ledning dessutom.

De har sålt innehavet nu men de äger idag aktier i vårdföretaget Capio istället. 

 

Och samtidigt säger alltså IF Metall nej till vinster i välfärden. 

 

Vi har alltså ett LO-förbund som först investerar, sedan tjänar pengar på att sälja till ett riskkapitalbolag som nu kritiserar samma företag för att vara ägt av ett riskkapitalbolag och tjänar pengar. Samma fackförbund som själva tjänat pengar på lyxkrog och porrshower.

Och samma fackförbund som slängde sig på Attendo-aktierna vid noteringen och inte sålde dem förrän nu, med rejäl vinst.

Vi har också ett annat LO-förbund som när statsminister Löfven styrde också köpte aktier i det av Kommunal kritiserade bolaget. Och som nu, precis som Kommunal är emot vinst i välfärden. Men har 8 miljoner kronor i innehav av landets största vårdkoncern.

Men konsvekvens är ju samma sak som sanning för LO: något man inte behöver förhålla sig till. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!