Dregen-planering


Senast i raden av kändisar som brinner offentligt för att betala skatt är Dregen.

På sin Facebook i en offentlig status som på två timmar fått 11 tusen likes och nästan 1500 delningar avslöjar Dregen att han älskar att betala skatt. Shut up and take my money liksom.

Dregen har som många musiker ett aktiebolag, Dr Egen AB. Han omsatte hyfsat förra året, 1,2 miljoner kronor.

Dregen tog därför max av den lågbeskattade utdelning man kan få, på 160 000 kronor. Visserligen är vinsten beskattad innan men skatten på utdelning är 20 %.

Samtidigt tog Dregen ut en lön på blott 25 500 kronor per månad, det vill säga han betalar inte ens statlig skatt, där gränsen är 38 000 kronor.

Han gjorde inte jättemycket vinst, kanske någon invänder nu. Nej, men han har gjort. Han har 2,7 miljoner kronor i tillgångar, varav 2,2 miljoner i kortfristiga tillgångar. Så nog har han råd att ta en betydligt högre lön.

Men då betalar man förstås mer i skatt. I inkomstskatt. Då måste man betala statlig skatt och kanske till och med värnskatt.

En engångsföreteelse kanske?

Inte det heller. Jag har kollat några år tillbaka. 2014 tog han 180 000 kronor i utdelning.

Då gjorde han en betydligt bättre resultat.

Då valde han att bara ta ut 14 000 kronor per månad i lön och samla pengarna på hög. För att göra vinst antar jag. Så han kan ta utdelning.

Jag har som bekant inga problem alls med skatteplanerande kändisar. Jag har bara problem med de som skatteplanerar och samtidigt säger att de gärna betalar så mycket skatt som möjligt. Lex Timbuktu.

Så Dregen, show us the money. 

Pappa Staten välkomnar garanterat att du maximerar dina skatteinbetalningar.

21 kommentarer till Dregen-planering

 1. Alf Larsson… om du kan plocka ut miljoner i tjänstepension har du förmodligen under åren betalt enormt mycket skatt under sina verksamma år. Kanske har vi för höga marginalskatter i Sverige? Jag skulle vilja nominera Magdalena Andresson för “Nobels Ekonomipris” nästa år. Hon har bevisat att Laffer-kurvan fungerar i praktiken…

 2. Alf Larsson. Du är befriad från tjänstepensionsskatten i Portugal. Sverige har ett specialavtal med P. Alla andra pensioner får du betala sinkskatt för, den är på 20% som alla svenskar normalt får betala trots att de inte belastar Sveriges system. Off pension, inbetalad osv. Sedan kan landet skatta där du bor men det brukar inte bli några pengar att skatta för. I många länder är pensionsskatten mycket låg. Man menar i Frankrike tex att man redan gjort rätt för sig. Man begär residencia i EU länderna. Då får man visa på att man kan försörja sig, har bostad och betalar in sin sjukförs. Det är viktigt för som sv medborgare får du inte sjukvård i Sv. om olyckan skulle vara framme. Trots att du betalar skatt-blir du sjuk i S. ska du betala från din privata sjukförs där du bor. Känns lite konstigt. Det är c;a 660 000 utlandssvenskar nu. Först många pensionärer men nu säger konsulaten att en ny grupp kommer-unga par som tycker att det inte går att bo i Sv. längre. Befolkningen byts ut-ett nytt projekt för ett land. Spännande tycker en del.

 3. Kan upplysa herr Drägg eller vad han nu hette att jag i mina två bolag med totalt tre anställda betalat in 1 061 269:- i skatt denna månaden. (Moms, f-skatt. arb avgifter och källskatt) Att komma och mopsa sig för 51′ är ynkligt!

  Samtidigt så landade hela 29 426:- på mitt lönekonto!

 4. Snyggt upplagt Rebecca! Jaså minsann, ännu en godhetshycklare. Alltid samma röda tråd: andra ska stå för fiolerna. Synd på en grym musiker…

 5. “Jag har bara problem med de som skatteplanerar och samtidigt säger att de gärna betalar så mycket skatt som möjligt.”
  Vad är poängen menar du? Vad är det du har problem med?
  Varför ska man betala mer skatt än lagen kräver? Betalar du mer skatt än du måste? Gladeligen. Att man betalar mer skatt än nödvändigt är väl snarare att man ger bort pengar?
  Att nolltaxera är väl att skatteplanera på allvar? Panama, skalbolag, vinstkvittning, dotterbolag, upptaxering och så vidare.
  Möjligen kan jag tycka att det är synd att gemene man inte har möjligheten att planera sin skatt på bästa sätt. Kan du inte göra det själv måste du anlita någon och det kostar en slant som bekant. Därav är det väl bara de som tjänar lite bättre som tar sig möjligheten att göra det?
  Vore det gratis med skatteplanering så skulle nog en hel del hoppa på det tåget. Eller?

 6. Håller med dej om din åsikt om det hela. Jag avcepterar om man tar ut lön och utdelning i sitt bolag på det vis som beskrivs.
  Men då skall man inte gå ut på sociala medier och utge sig som god skattebetalare, det blir så fel.

  Däremot tycker jag väldigt illa om tillåten skatteplanering som är tillåten för pensionärer i Portugal. Där kan man på fem år ta ut sin höga tjänstepension och sätta in den på ett bankkonto och sedan återvända till Sverige utan att skatta för miljonerna. Detta är ren och skär skattesmitning.

 7. Du borde kolla vad han deklarerade för inkomst hos Skatteverket. Det är inte ovanligt att personer med ett lyckat eget företag som har tjänsteinkomster från annat håll toppar upp till nedersta brytpunkten från sitt egna bolag. Alltså att om de tjänar t.ex. 200 000 nr i tjänst från annat håll så tar de i december månad ut 230 000 kr från bolaget, i syfte att maximera uttag utan att betala statlig skatt.

 8. Skattereglerna är extremt gynnsamma för de som sitter på egna bolag. Statlig inkomstskatt på lön är ett frivilligt åtagande. Få väljer att ta ut högre lön än 36 400 kr för där börjar den statliga inkomstskatten på lön med 20 % utöver kommunalskatten med 30%. Dregen väljer att inte betala denna skatt och det är helt ok. Det skulle jag inte själv göra och har avstått ifrån. Däremot skulle jag inte gå ut offentligt och säga att jag gillar att betala skatt om jag betalar mindre i skatt än vad en sjuksköteskarska med10 år inom yrket betalar i skatt. Det ska ses i ljuset av att hans inkomster är väsentligt högre. Sen ser jag som pensionerad skattekonsult utifrån årsredovisningarna att han skulle kunnat minimerat sin skatt än mer. Jag skulle kunna ge några goda råd om det men som sagt han vill ju betala skatt till skillnad de flesta andra som gärna avstår. Så jag ger inga goda råd.

 9. Fråga:
  Sen när är det brukligt att aktiebolag höjer lönerna bara för att man gjort större vinst? INGET bolag gör det, så varför skulle Dregen göra det? Oerhört korkat att attackera någon för något som INGEN någonsin har gjort/skulle göra.

  “Visserligen har han redan skattat på vinsten”… japp… exakt. Hur många stora bolag trollar bort sina vinster genom räntesnurror och utländska ägarstrukturer för att undvika vinstskatt? Jävligt många och det kostar staten enorma summor i uteblivna skatteintäkter. Gör Dregen detta? Nej, han skattar på sin vinst precis som förväntas av en företagare?

  Vad är ditt problem? Att Dregen anser sig klara sig på 25.000kr/månaden? Är det ett problem? Eller är problemet att han tjänar så bra att han kan spara för framtiden?

  Om man jobbar hårt, betalar skatt utan att smita undan den och dessutom har över till att spara för framtiden, vafan har man gjort för fel då?

  Det enda man kan anklaga Dregen för är att vara en framgångsrik yrkesman, dessutom klok nog att lägga undan pengar för framtiden.

 10. Jag är mest fundersam över den där “engelska mamman” som inte lyckats hitta något billigare alternativ till detta 27700 kronors-dagis.
  Vem är hon? Vad lever hon för liv?

  1. Min dotter bodde i England i 13 år. Visserligen dyrt men inga 2500 pund. Snarare 7-8000 kr , motsvarande.

 11. Rimligt vore väl att dom tog ut allt i lön via A-skatt eller FA-Skatt och inte ens hade ett bolag. Möjligheten finns ju numera med egenanställning via Cool Company, Frilans, Bolagskraft eller dom andra och lägga sig mellan en statsministers lön eller socialbidrag.

  Förstår faktiskt inte hur en person som anser sig vara socialist ens kan befatta sig med ett eget företag, än mindre ett aktiebolag vilket ideologiskt speciellt för dessa borde vara rena arseniken.
  Samtidigt talar det väl om vad för typ av socialister de egentligen är, dvs s.k. gåsleversocialister som ersatt den svettiga dubbelhakan med en privat sjukvårdsförsäkring i det egna aktiebolaget samtidigt som man spyr galla över det kapital som dom själva är en del av.

  Rent konstnärligt borde ju den största friheten vara konsten och inte att sitta hos revisorn hela tiden och skatteplanera. Tvärtom borde ju en maxbeskattad lön ena året och bidrag året efter vara det bästa för deras konstnärliga gärning och visst det finns faktiskt en och annan som lever som dom lär. Men dom är få och dom äter heller inte gåslever.

 12. Hej! Det tycker jag var en väldigt konstig slutsats. Du säger å ena sidan att du inte har några problem med skatteplanerande kändisar. Har du inte det? Du har ju använt dig av Dregens uppdatering. En uppdatering där det vad jag kan se inte står ett endaste ord om att betala så mycket som möjligt i skatt. Han säger endast att skatt är bra. Får man göra det för dig? Eller är problemet att personen ifråga inte tycker som dig? Jag tycker slutsatsen är att dra saker till sin yttersta spets.

 13. Hej.

  Om någon kunde skapa en simpel app som gjorde det möjligt för en vanlig löneslav att minimera skattebördan, så skulle den personen inte bara utföra en gärning för rättvisa skatter utan också troligen kunna göra sig en hacka.

  En app eller ett program för hur man skatteminimerar; även via krumbukter som bolag vars enda funktion är skatteminimering, eller kreativ uthyrning av bostaden. Bara lagliga metoder förstås, men sådana som den vanlige löneslaven inte känner till eller vet hur man kvalificerar sig för eller ens vet att, hur eller var man letar efter detta.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 14. Hej! Du har råkat skriva “Skattebetalar” istället för “skatteplanerar” i stycket som avslutas “Lex Timbuktu”.

  (Nej, den här kommentaren behöver du inte publicera, bara ett litet tips i all välmening, du är grym!!) 🙂

 15. Som det heter i USA; Talk is cheap. Men visst låter det flott att man påstår sig betala för välfärden åt andra och uppmuntrar man andra att göra likadant men egentligen så låter man andra betala för sjukvården, försvaret, åldringsvård med mera.

 16. Jag tycker Dregen ska få sitta och berätta om sina teorier hos Skavlan minst 2 veckor i rad.Inför valet kunde S trycka upp enorma affischer på Dregen i närbild så alla kan se hur en glad skattebetalare ser ut.Kanske kan man varva med Schyffert och Timbuktu?
  Ja, jag vet, jag är ingen snäll kille..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap