Kapitalisterna SSU


SSU är ju ständigt aktuella. Är det inte möten som förbjuder vita är det krav på löntagarfonder 2.0 eller som nu, att ordföranden kört en klassisk pamp och tagit taxi från Sälen för 8 000 kronor.

Jag skrev en debattartikel idag om deras problem med att hålla isär deras och andras pengar. För de lever delvis på skattepengar. 

Jag skriver delvis, för SSU är landets i särklass rikaste ungdomsförbund, trots att de inte är störst. Det är MUF.  Är man rikast tycker man kanske att taxi från Sälen är rimligt, jag vet inte.

För de drar in 33-45 miljoner kronor per år på att sälja lotter. SSU äger nämligen hälften av Kombilotteriet, som tidigare hette A-lotteriet. A står för Arbetarrörelsen och är sossarnas egen spelverksamhet. Eller snarare så äger de häflten av den ekonomiska förening som äger Kombilotteriet.

Värdet på lotteriföretaget/föreningen är 140 miljoner. 

MUF, det till antalet medlemmar största ungdomförbundet, har en genomsnittlig årsomsättning på 9-12 miljoner enligt uppgift. SSU är alltså fyra gånger rikare.

Som ni kan se på deras senaste årsredovisning som ligger online, vilket är från 2014 och inte 2015 av någon anledning, fick de in 32 miljoner kronor på lottförsäljningen. Vilket var 9 miljoner kronor mindre än året innan.

Men det är 32 miljoner kronor per än andra ungdomsförbund tjänar på att sälja lotter, för de äger nämligen inte ett spelbolag. 

Medlemsavgifter står för en mycket liten andel av intäkterna, vilket de i och för sig gör för alla ungdomsförbund. Men här kan man se något annat intressant och det är kostnaderna. För under 2014 ökade de från 46 miljoner kronor till 66 miljoner, dvs med hela 20 miljoner kronor. 5 miljoner kronor står ökade personalkostnader för, de anställde ett större antal. Men “Övriga verksamhetskostnader” är den största ökningen.

Med tanke på att 2014 var valår gissar jag att den största ökningen handlar om det men eftersom 2015 års bokslut inte finns har jag ingen möjlighet att jämföra. Den som var ordförande under de stora ökningarna var Gabriel Wikström.

Av de 41 miljoner kronorna i totala intäkter stor skattebetalarna för 7,6 miljoner kronor år 2014.

Men de tjänar inte bara pengar på lotter och bidrag, utan även kapital. För deras kapitalinkomster på nästan 4 miljoner kronor per år är mer än dubbelt så mycket som bidraget de får av MUCF.

Varför får ett sådant här rikt förbund ens bidrag?

Varför ställer inte MUCF krav på att man inte ska vara en stor kapitalägare och har miljoninkomster av kapital som man kan leva på istället för att mjölka skattebetalarna på pengar?

Jag tycker att det är toppen att föreningar drar in egna pengar. Men då ska de inte leva på bidrag.

SSU har ju över 100 miljoner kronor i tillgångar på börsen, och då räknas inte ens ägandet av lotteriverksamheten in. 

Bidrag ska gå till de som behöver, inte till föreningar som mer än tillräckligt kan bära sina egna kostnader med lotteri och kapitalintäkter. Men just när det gäller sig själva verkar SSU tycka att frångå dessa principer är helt okej.

De aktier de äger är intressanta. För en hel del på den listan rimmar också illa med SSU:s politik. 

De äger till exempel aktier i tre av de största bankerna: Swedbank, SEB och Nordea. De äger även HM.

Vi kan återkomma till bankerna, för de är roligast. Men vad gäller HM, ett kanonföretag tycker jag personligen, men det brukar inte socialister tycka. Det är faktiskt det företag socialister älskar att kritisera mest, för bristen på bra arbetsvillkor i textilfabrikerna i Asien. Eller för deras julannonser. Eller modeller. Listan är lång. HM är många socialisters poster-företag på ond kapitalist. Men SSU tjänar gärna pengar.

För många av deras portföljbolag tillhör desstutom listan över högst utdelning 2016

Av SSU:s innehav ligger Nordea ,Swedbank och SEB högst upp, följt av Astra Zeneca och Ericsson.

Kapitalisterna SSU tjänar alltså många miljoner kronor per år bara på kapital och äger såväl över 100 miljoner kronor i  värdepapper som hälften av en lotteriförening med marknadsvärdet 140 miljoner kronor.

Detta hindrar dem inte från att utmåla kapitalister, vinst och tillväxt som roten till mycket av det onda i världen. De vurmar för de gemensamt ägda bolagen men ingenstans ser jag att de investerat i just ett sådant.

Men denna tillväxt och vinst tjänar alltså även SSU goda pengar på.

Man måste inte ha pengarna på börsen, det går utmärkt att investera dem i annat. Och har man dem på börsen kan man istället för att investera i bolagen med högst utdelning investera i mindre bolag inom just de branscher man teoretiskt sett vurmar för.

Jag kan dock inte hitta någon etiskt placeringsfilosofi bakom SSU:s portfölj faktiskt.

Det är i mångt och mycket en standardportfölj. Jag hittar heller inte placeringar i miljöteknik eller något annat de i sitt politiska program förordar.

Varför låter inte SSU sina pengar jobba för miljön istället för att maximera vinsten? För det är ju inte förbjudet att inte vinstmaximera, det står SSU helt fritt fram att föregå med gott exempel. 

Varför letar de inte upp andra typer av bolag och struntar i om de tjänar pengar?

För tillfället står det inte att förstatliga banker är ett krav i SSU:s partiprogram men det är en ständig diskussion om det inom förbundet.

Om nu staten ska äga banker, varför väljer SSU själva att vara delägare när så många av princip är emot det? Man måste inte äga banker. Jag direktäger till exempel inga aktier i banker, inte av princip utan för att jag föredrar fonder för egen placering.

Ungsocialister brukar sällan ha ekonomi som favoritområde, därför är det ganska ironiskt att på det på SSU:s hemsida helt saknas bokstaven E där de beskriver sin politik. Ekonomi finns alltså inte ens.

SSU vill även införa en ny variant på löntagarfonder.

För det är exakt vad den här formuleringen betyder. De vill återigen att politiker ska stjäla privata företag och ge till sig själva, det vill säga till LO.

Personligen tycker jag att Alliansen skulle ha stängt dörren direkt för undantanget för sossarna att driva lotteri, för de är verkligen ingen folkrörelse. De är ett politiskt parti först och främst. Men chansen finns 2018.

Vad är då slutsatserna?

Ja, först och främst att kapitalism är bra. För till och med dess största kritiker vill vinstmaximera och personligen tycker jag att det är trevligt att även socialister spelar på börsen.

För det andra att det är så rusktigt tråkigt att leva som man lär.

För det tredje att det är helt orimligt att staten finansierar föreningar som har så här bra ekonomi. SSU borde inte få en enda krona i något typ av bidrag. 

Sedan undrar jag stilla varför SSU inte är bättre än de är. När de nu har fyra gånger mer resurser än det största förbundet. Men det är väl så helt enkelt, att du inte kan köpa allt för pengar.

15 kommentarer till Kapitalisterna SSU

 1. Hej och kämpa på.
  Tips: inför Swish på blogg för att möjliggöra fler donationer.
  Systemet du har idag är inget bra för spontana gåvor.
  Mvh

 2. Det är så här de lär sig inom SSU att i vuxen ålder bli rika LO- eller Sossepampar..hyckleriet börjar från den dagen de blir SSU medlemmar..

 3. SSU är inte socialdemokrater, utan marxister, något som även gäller nuvarande regering. Jag har svårt att fatta att folket i Sverige inte kan förstå en så enkel sak. Men visst, Bamse, fredsfostran, SVT och billig alkohol gör väl sitt. Och nej, jag tror inte längre att Sveriges problem kan lösas på demokratisk väg. Sorry, önskar verkligen att så vore men i realiteten är det bara omstörtning som kan funka, saker, t.ex. korruption, har dessvärre gått för långt. Demokratin har spårat ur, vi måste få fram en lyftkran som kan lyfta upp den på spåren igen.

 4. Det ska vara “sina och andras pengar”, inte “deras och andras pengar”. Tack annars för ständigt bra inlägg!

 5. Självfallet maximerar de vinsten. “Socialister” som de är..

  De har ju tillsammans med de “borgerliga” skatteväxlat så att det är lönsammare att syssla med kapital än att gå upp i ottan för att ta sig till jobbet och svetsa bandvagnar hos Hägglunds.

 6. Ja som sagt, det gäller som sosse att redan från unga år, lära sig att spendera andras pengar och att man som sosse inte alls behöver leva som man lär. Tack för ett bra gräv.

 7. Du har ju skrivit om sosselotterierna förut och det som stör mig mest är att inte alliansen tog bort dessa special regler när de hade möjligheten. Varför inte vingklippa den röda valmaskinen och jämna ut spelplanen när man har chansen?

 8. Jag gillar ditt sätt att alltid väldigt väl dokumentera dina påståenden med länkar till fakta.

  Keep up the good work 😉 Jag ser alltid fram mot ditt nästa alster. Kommer att bidraga med en slant.

 9. Står det fritt fram för övriga ungdomsförbund att starta egna lottteriverksamheter som kan konkurrera mot SSU:s kombilotteri? Om inte, slår inte det oerhört snett på olika partiers ungdomsförbund ekonomiska förutsättningar?

 10. Har både aktier och fonder men ingen bank just nu. Men du har nog hört IF you can’t beat them join them

 11. Den taxiåkande kulturmarxisten från Filipstad sägs efter påtryckningar, betala resan själv. Sen är det 10-årsjubileum i år för “Fekalierna i Bryssel”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap