Feministiskt Initiativ politik gammal skåpmat

Jag skrev en artikel i valrörelsen om FI:s partiprogram som delades nästan 50 000 gånger.

Detta partiprogram var från 2013.

Igår gick Anneli Nordström, fd ordförande för LO-förbundet Kommunal, ut i en debattartikel på Dagens Nyheter och berättade att hon bytt parti från S till FI. Hon gjorde arrangemang för dem i Almedalen så överraskningen kanske inte var total men Schyman har länge haft en noggrann strategi att plocka från kvinnliga LO-väljare. Nu kanske hon kan lyckas med Nordström i stallet.

Nordström är mest känd för att ha betett sig som mängder med andra fackpampar före henne oavsett snopp eller snippa – spritfester, lyxkrogar, utnyttjat medlemmarnas kursgård för semestrar, lägenhetsaffärer etc.

Är det någon som gjort underverk för att göra ordet ”fackpamp” könsneutralt är det Anneli Nordström. 

 

 

FI utmålas ofta som något nytt i svensk politik. Men det är bara en rosa förpackning. I själva verket är deras politik en nästan perfekt återvunnen samling punkter från såväl Vänsterpartiets som Miljöpartiets nuvarande  och tidigare partiprogram. Man kan göra underverk med lite ny färg bara. Som rosa.

Läser man alla de drygt 100 sidorna kommer väldigt lite nytt fram som inte åtminstone yttrats av någon kommunal batikhippie i lokal media från någon av dessa partier. 

De har sedan 2013 års version tagit bort några få av de värsta formuleringarna, till exempel att män ska tvingas gå omskolningskurser i hela EU. Men det mesta är kvar.

Jag kommer ge er en sammanfattning alldeles strax. Men först råkade jag en slump se vad min LO-pampsfavorit Hans-Olof Nilsson på Livsmedelsarbetarförbundet skrev på sin egen öppna Facebook-sida som kommentar till Nordström.

”Förvånad? Nej. Redan som ordf i Ommunal var hon mera inriktiad på sin egen person är medlemmarna. Passar bra att hitta en ny plattform

Men det allra mest intressanta kommer i kommentarsfältet där Nilsson avslöjar att Nordström på ett internt möte i förra avtalsrörelsen föreslagit att återinföra sambeskattningen

Tack, Hans-Olof för den upplysningen.

 

Den avskaffades i Sverige 1971 just som en jämställdhetsreform för att få ut kvinnorna på arbetsmarknaden. För genom att sambeskatta äkta makar kunde kvinnor vara hemmafruar, när den togs bort försvann de i princip helt.

Vad gäller deras politik kan man i 2015 års partiprogram läsa att de sin vana trogen struntat i det här med ekonomi. De siktar istället in sig på hur man definierar ekonomi och de vill inte längre att vi använder BNP som mått.

Jag ber i förväg om ursäkt för ett långt inlägg men 115 sidor foliehattskunskap sammanfattas inte så lätt. 

 

Men höja skatten, det vill de.

 

De vill också ”återinföra progressiviteten” i skattesystemet.

Jag är inte säker på att den som skrivit partiprogrammet vet vad progressivt betyder faktiskt. För hela vårt skattesystem är uppbyggt på just det. Vi har inte en utan tre skattenivåer. Under 36 000 kr/månad betalar du bara kommunalskatt och landstingsskatt. Mellan ca 36 000 och drygt 50 000 kr betalar du 50 % på varje krona. Över den nivån betalar du 56 % i skatt.

De har också tänkt sig att återinföra arvskatt, gåvoskatt, förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, öka avgifter och skatter på ”resursanvändning” (vilka då?), energi, utsläpp och sopor. Införa skatter och avgifter i finanssektorn.

Man skulle kunna tro att ett parti byggt på marxism och Miljöpartiets partiprogram från 1987 helt skulle vilja avskaffa jobbskatteavdraget men de kör en copy paste från V, som i så mycket annat. Allt över 30 000 per månad ska bort.

ROT och RUT ska båda avskattas helt för att de ”subventionerar rika”. Trots att all officiell statistik visar att framför allt RUT till stor andel är medelklass och äldre som utnyttjas. Dessutom har rika personer alltid råd. Genom att avskaffa dem återgår man till ett system när höginkomsstagare har råd att köpa sig den värdefulla varan tid medan de med minst pengar inte kan unna sig den lyxen. Men det viktigaste i en socialists värld är inte att utrota fattigdom utan att alla är lika fattiga.

 

Istället ska ett mått som ”avspeglar kvalitativa innebörden i den samhälleliga utveckling vi vill se” ersätta BNP. Vad detta betyder och några förslag på ett lika bra mått på BNP behöver de inte leverera. I vanlig ordning.

Inget är svårt i en FI:ares värld så därför är det bara att ”avskaffa skatteparadisen” och hämta hem 46 miljarder per år. Att skatteparadis är andra länder, och också suveräna stater byggda på demokrati, är petitesser. Vet inte om de tänkt att svenska Skatteverket ska få någon sorts global jurisdiktion, eller om FI tänkt att Sverige ska invadera Jersey och Luxemburg.

Vi kan nämligen avskaffa skillnaderna mellan länders skattesatser lika lite som andra länder kan stifta lagar i Sverige och ge oss, säg Polens abortlagstiftning. Skillnaden mellan länders skatter är det som slarvigt kallas ”skatteparadis”, helt enkelt länder där skatten är lägre på kapital.

Via de samarbeten SKV inlett med andra länder, vilket är så man jobbar i demokratiska samhällen, har de fått in 2 miljarder sedan 2009. 

Enligt en artikel i ETC bygger siffran 46 miljarder på en 10 år gammal siffra dessutom, och inkluderar även all sorts smuggling som varje år omsätter många miljarder, framför allt cigaretter men även alkohol.

Det tyder på en slapphet och en faktaresistens som tyvärr FI ofta uppvisar att använda en felaktig och dessutom 10 år gammal summa som svar på hur alla önskningar ska finansieras.

Det finns inga 46 miljarder. Det finns ett par miljarder över många år att hämta hem, givet att vi inte ska invadera andra länder.

En av de oändligt många önskningarna FI har till tomten är gratis kollektivtrafik. Eller gratis för resenärer. Gratis i hela landet.

Även här har FI inte orkat kolla upp fakta. För enligt dem skulle detta kosta 15 miljarder (en av de få siffrorna de ens har med på sina 100 sidor). Jag mailade Stockholms Lokaltrafik igår. Bara i Stockholm uppgår kostnaderna till 20 miljarder.

 

Enligt FI har varken budget, pensionsfonder eller några statliga institutioner någon annan roll än att det möjliggör politisk styrning in i minsta detalj och detta tänker sig partiet ska bli deras verktyg. De vill därför använda offentlig upphandling på 600 miljarder, inte för att ge skattebetalarna bäst kvalitet för minst pengar, utan för att styra landet till deras defintion av jämställdhet.

De vill använda Riksbanken och Medlingsinstitutet, och pensionsfonderna på samma sätt. Allt ska bli verktyg i kampen att göra allt och alla till FI:are.

 

Medlingsinstitutets uppdrag är främst att medla, det hör man på namnet. De medlar i konflikter mellan arbetsgivare och fackförbund. Men detta ska alltså prioriteras ner och ”arbeta mot jämställda löner” prioriteras.

För att vara så intresserade av Medlingsinstitutets arbete med kartläggning av skillnader i löner mellan könen som FI vill utge sig att vara är det märkligt att de sedan inte orkat läsa den senaste rapporten. Utan använder en 7 år gammal siffra. 3,6 miljoner är nämligen den orensade siffran från 2011 års rapport, som mäter lönerna från 2010.

Siffran från 2015 är 4,6 %. För man kan inte ta en siffra som inte tar hänsyn till omfattning av arbetstid, yrke, utbildning eller erfarenhet. Jämför en 20-årig vaktmästares deltidslön med en 55-årig överläkare och du har svaret.

 

FI vill också att de viktiga pensionsfonderna, som förvaltar landets nuvarande och framtida pensioner, inte längre ska ha som mål att leverera så höga pensioner som möjligt. Nej, ekonomi ska inte längre vara ett mål utan viktigast är att de börjar investera i de av FI ”utvalda etiska företagen”. Samtidigt bekymrar de sig för de låga pensionerna, vill avskaffa eller minska tjänsepensionen och höja garantipensionen.

Hur ska folk få högre pensioner när att öka pensionskapitalet samtidigt inte ska göras?

 

FI vill också tvinga varenda liten kommun att genusbudgetera, att varje liten reform på kommunal, landstings och nationell nivå ska innehålla ”konsekvensanalys utifrån makt- och genusperspektiv”.

Med makt menar de givetvis den intersektionella maktteorin som utgår från att högst i makttrappan står den vita medelålders heterosexuella mannen. Lägst är lite oklart men någon med svart hud, utlandsfödd, kanske funktionshindrad men definitivt i alla fall en HBTQ-person. Denna ovetenskapliga sociologiska teori skapad och driven från black feminism-rörelsen i USA på 70- och 80-talet ska alltså vara överordnad allt egentligen.

 

Detta är också skälet varför FI tycker att vi politiskt ska införa kvotering av människor baserat på hudfärd. För att denna enskilda sociologiska teori också hävdar att det ”dagligen sker etnisk diskriminering” på svensk arbetsmarknad.

De utvecklar inte hur denna ”positiva särbehandlng” dvs kvotering ska gå till. Om man ska tvinga alla arbetsgivare att anställa de personer FI valt ut? Om det via politiska beslut ska gå ut lagar att X procent av alla anställda ska vara bruna, gula, blå, vita, svarta? Det framkommer som sagt inte. Det som framkommer är dock en besatthet kring människors hudfärg som är ganska obehaglig.

 

Genomgående i partiprogrammet är researchen obefintligt och de svänger sig med i bästa fall rena myter och gamla siffror, i sämsta fall rena lögner.

Som att socialförsäkringar är frivilligt för egenföretagare och att de ofta ”väljs bort” för att klara ekonomin.

Socialförsäkringssystemet bygger på inkomst av tjänst. Har du en sådan betalar du sociala avgifter och då är du försäkrad i socialförsäkringssystemen, oavsett om du har enskild firma eller aktiebolag. Det senare betraktas du som anställd dessutom.

Att sedan myndigheterna som administrerar socialförsäkringarna, som Försäkringskassan som sköter VAB, föräldrapenning och sjukpenning till exempel, är dåligt rustade för att hantera egenföretagare är något helt annat. Vi har som egenföretagare rätt till ersättning om vi har en deklarerad inkomst av tjänst som överstiger deras miniminivåer, samma nivåer som gäller för alla medborgare i landet.

Den dagen det blir frivilligt att betala sociala avgifter, den dagen kan FI ev få rätt i sitt påstående. Det som står där idag är bara rent ut sagt fel.

 

En av alla de saker FI har klippt och klistrat från Vänsterpartiets partiprogram är totalförbud mot privata företag inom välfärdssektorn. De vill förbjuda alla andra bolag än SVB (särskild vinstbegränsningsbolag) och tillåta en utdelning på statslåneräntan plus 1 %. Vilket alltså ger 1 % med dagens nollräntenivå.

”För de som bara är ute efter att tjäna pengar

 

En av deras riksdagskandidater 2014 heter Lotten Sunna. Hon har enligt hemsidan varit med och skrivit många av de politiska underlagen, till exempel partiprogrammet.

 

Hon har drivit ett HVB-hem (Ulfshyttan), som hon sålde för hemlig summa till riskkapitalbolagägda Team Olivia 2014.

Sunna äger fortfarande flera aktiebolag, bland annat Sunnanet AB som omsatte 2,8 miljoner kronor 2015.

 

Därifrån beviljade hon sig själv en utdelning långt ifrån 1 %, nämligen 2,5 miljoner kronor enligt Allabolag.se. 

Som man kan läsa i Sunnanets årsredovisning har pengar flyttats mellan deras olika bolag så en del av dessa pengarna verkar komma just från försäljningen av de vinst-i-välfärden-bolag hon utan att blinka sålde till riskkapitalbolaget.

 

I hennes styrelse finns inga 50 % kvinnor. Utan 30 %.

 

Samtidigt vill hennes parti tvinga samtliga noterade bolag (alltså på alla listor, inte bara A-listan) att inte bara ha 50 % kvinnor utan dessutom tvingas kvotera in baserad på hudfärg, kanske även andra variabler, som sexualitet? Funktionshinder? De utvecklar bekvämt nog inte.

Nu är hennes bolag inte noterat men man kan ju tycka att hon som äger flera aktiebolag ändå borde föregå med gott exempel.

 

FI vill också få fler non-profit-företag genom att ge dessa skattelättnader.

 

Själv gör hon mycket gärna vinst. Via kapitalinkomster, gissningsvis från försäljningen av HVB-hemmet för hon har noll kronor i intäkter men gjorde 2015 en ansenlig vinst på 2,8 miljoner kronor.

Om nu vinst är så dåligt, varför driver hon inte själv ett SVB-bolag och tar noll i utdelning?

 

Från att ha med nära noll om hederförtryck, det största jämställdhetsproblemet vi har idag i Sverige och det mest akuta, hedrar de FI att de 2015 inkluderat i alla fall ett stycke.

I punkt 88 kräver de en lag mot tvångsäktenskap.

Det finns bara ett problem med det: en sådan finns redan. Införd av Alliansen i maj 2014.

 

Men de är egentligen inte alls intresserade av hedersförtryck för bara någon sida senare hävdar de att ingen särskild brottsrubricering behövs för hedersvåld.

 

Över lag uppvisar FI en imponerande okunskap i allt som har med rättssamhället att göra.

Till exempel i påståendet att det inte finns någon likhet inför lagen alls i Sverige.

Och därför måste det utredas hur samtliga lagar kan appliceras ur ett genus- hbtq- och antirasistiskt perspektiv.

Man ska också kunna gifta sig hur som helst utan att behöva bevisa vem man är. Äktenskap är framför allt en juridisk händelse oavsett vilka traditioner det också innebär, till exempel om man gifter sig religiöst i någon form av kyrka. Genom ett äktenskap har man plötsligt en massa juridska rättigheter. Detta ska man alltså kunna göra utan att staten och rättssamhället vet vem du är.

 

Dessutom kräver de kvotering på bas av kön och annan representativitet, förmodligen hudfärg, i hela rättsväsendet. Alltså domare, poliser, åklagare, advokater och alla andra delar.

Och fängelse ska på sikt tas bort helt. 

 

Förutom kvotering som favoritverktyg i genuslådan älskar också FI förbud. Det råder ingen hejd på vad de vill förbjuda. Förutom företag, utdelning, BNP och annat jag redan gått igenom vill de förbjuda sexistisk reklam, porr och kraftigt begränsa all form av reklam i offentliga utrymmen, som gatuskyltar, lokaltrafik etc.

 

De vill även förbjuda ”de sämsta matproducenterna” och ”missgynna de dåliga”.

 

De vill också, om inte förbjuda, så ”missgynna” all importerat mat som inte uppfyller kraven ska få betala pengar för klimatkompensering och ”arbetsrättsarbete”. Det sistnämnda blir man ju nyfiken på. Tänker de sig att valfritt fackförbund, till exempel Kommunal, kan få fakturera dessa bolag direkt?

 

FI vill också att staten ser till att alla människor i Sverige oavsett var de bor ha minst 30 Mbit/s bredband.

Den elektromagnetiska strålning som ingen någonsi

De gillar inte köpcentrum så de vill ”inte bygga” dessa. Nu bygger inte politiker något köpcentrum alls vad jag vet utan det gör företag men det är bra att veta OM politiker byggt köpcentrum hade FI inte byggt något.

De vill också förbjuda marknadspris på bostäder, åtminstone gällande taxering. För taxeringsvärdena ska frysas från inköp till försäljning för att undvika överraskningar. Oväntat grepp ändå från ett socialistiskt parti som älskar skatter, att de plötsligt vill skydda ägare av privatbostäder att drabbas av högre skatt.

 

De har ett minst sagt ambitiöst klimatmål. Vi ska ha nära noll i växtgasutsläpp om 14 år. I ett  geogratiskt stort men glesbefolkat kallt land med en viktig basindustri ska vi alltså ha noll (0) i utsläpp av växthusgaser. Nära noll, förlåt mig.

 

För att lösa de problem som kan uppstå på landsbygd och glesbygd med transporter tänker sig FI ett ”anropsbundet” transportsystem som även fungerar som bilpooler. Taxi kallar vi andra det. Eller färdtjänst. Vilket idag fungerar så där bra just på landsbygden redan idag.

 

Kultur är något som får stor plats i FI:s partiprogram. Först skriver de det som för de flesta är självklart, att kulturen ska vara fri.

 

Men sedan blir man varse att fri betyder något annat för en socialistisk feminist än för oss andra.

För sedan vill de att alla offentligt finansierade institutioner ska jobba för ett ”jämställt innehåll” och ge en röst åt ”marginaliserade grupper och uttryck”. Annars får de inga pengar, antar jag.

 

Bevarandet av vårt kulturarv, det vill säga alla muséer, ska också göras med utgångspunkt  i ”jämställdhet, mångfald och normkritiskt perspektiv”. Den politiska styrning av muséerna som alltså redan initierat av Miljöpartiet ska utvecklas.

 

Frihet för medier är också något relativt för FI och de behöll därför sin gamla idé om att införa ett politiskt styrt granskningsråd av medierna, som ska ha ett normkritiskt perspektiv (vad annars?). Deras slutsatser ska sedan distribueras till våra barn, lärare och alla föreningar.

De vill också momsbelägga bloggar och Facebook.

 

Även all typ av folkbildning som görs av till exempel våra studieförbund och folkhögskolor ska styras politiskt av intersektionella perspektiv som krav för finansiering.

 

Vad gäller den aktuella frågan migration finns en hel del att läsa i FI:s partiprogram.

Alla oavsett om du är asylsökande, har fått uppehållstillstånd eller upprätthåller dig i landet illegalt efter avslag ska du ha rätt till exakt samma sjukvård som medborgare.

Även om du är tiggare från EU någonstans ska du av samhället få en betald bostad.

 

Utvisning ska helt strykas från utlänningslagen, alla typer av ingripande mot människor utan flyktingskäl som fått avslag men som vistas illegalt i landet ska stoppas helt och alla förvar läggas ner.

Med andra ord tycker FI att vi helt ska lägga ner asylprocessen. De skriver inte det men deras politiska förslag leder till detta. Om alla ska ha samma rättigheter oavsett flyktingstatus eller ej, uppehållstillstånd eller ej, och att inga som fått nej får utvisas har vi ingen reglerad invandring utan ett helt fri. Varför de inte skriver det är oklart.

 

FI vill heller inte ens prata om integration. För samhället styrs av rasism.

 

FI tycker parallellt med att lägga ner asylprocessen att alla som vistas i landet mer än 3 månader ska få rösta i kommunala val och att det är folkbokföring och inte medborgarskap som ska styra rösträtt. Om en person varit folkbokförd minst 3 år ska de få rösta i riksdagsval.

Det är nog fler än jag som ser hur deras syn på asylprocess och integration får en logisk förklaring direkt.

 

Nu regleras tack och lov allt som rör vår demokrati i grundlagen och dessa ändras inte i en handvändning, just för att skydda oss från tillfälligt demokratiskt valda tokstollar som till exempel vill ändra reglerna för vem som får rösta.

FI vill ändra fler saker än rösträtten. Till exempel införa ett Jämställdhetsutskott och inrätta en nationell variant på det fiasko de testat i Stockholm i 2 år – ett råd för mänskliga rättigheter. Som hittills i Stockholm inte vad jag vet gjort något alls.

 

Men det är givetvis inte bara vuxna som med alla socialistiska verktyg som möjligt ska styras att tänka och andas som FI – även barnen ska indoktrineras och gärna så tidigt som möjligt.

Därför ska våra 1-5 åringar undervisas obligatoriskt i könsmaktsordningen, normkritik och klimatkunskap.

Och feministiskt självförsvar, som jag utgår från även våra pojkar vår tillgång till. Jag menar, vilka är FI att avgöra vem som är feminist eller behöver självförsvar? Anti-vålds-principen FI hävdar att de företräder gäller alltså inte skolan.

Apropå deras ointresse för integration ska dessutom samtliga barn med annat modersmål än svenska inte på något sätt uppmuntras att lära sig svenska utan istället ska alla förskolor till skolor har skyldighet att ha heltidsanställda lärare i varje elevs eget modersmål. Oklart om de menar i samtliga ämnen eller hemspråksundervisning vid sidan om skolan och de andra ämnena. Detta finns redan i skolan i så fall och är inte någon ny uppfinning.

 

Samma idéer som ska genomsyra två-åringarnas vardag ska givetvis även in i hela grundskolan och gymnasium, men där vill FI även att estitiska ämnen blir kärnämne.

 

Högskolan ska också styras politiskt och alla resurser ska villkoras till att undervisningen sker ur ett könsmaktsperspektiv. Så alla som pluggar till exempel fysik, nationalekonomi eller juridik ska avkrävas ett ”normkritiskt” perspektiv ut könsmaktsordningen.

 

Givetvis måste genusvetenskapen få mer pengar. För att komma runt det här med, ja uppnådda resultat, ska man dessutom slopa villkoret om en signerad bekräftelse från institutionen när man söker forskningsmedel. Det ska kanske räcka med att man visar att man brinner för ämnet? Vet ej.

 

Med undantag av att lära 5-åringar att slåss i ”feministiskt självförsvar” vill FI lägga fokus på anti våld och  lägga ner hela försvaret och fokusera på ”kroppslig integritet och transpersoners rättigheter”.

 

De vill också lägga ner allt typ av frihandel, trots att bland annat marknadsekonomi och frihandel är skälet till att världen halverade fattigdomen 15 år innan FN:s måldatum.

.

Andra saker i godispåsen från det ultrasocialistiska partiet FI som alltså går mer till vänster i alla frågor än Vänsterpartiet är:

6-h arbetsdag, 6-h skoldag, förbud mot läxor, avskaffande av betyg i hela grundskolan, arbetslöshet får inte beskrivas som utanförskap, ingen karenstid vid a-kassa vid egen uppsägning (idag 45 dagar), tjänstledigt för att testa andra jobb, statligt resurs- och kunskapscentrum för kränkande särbehandling, årliga lönekartläggningar utan dagens undantag av företag med färre än 10 anställda, vara hemma med barn och studer ska vara pensionsgrundande, Arbetsförmedlingen ska inte längre kontrollera utan får bara stödja, startaeget-bidrag i 1 år, alla valberedningar ska åläggas ett intersektionellt perspektiv, kvotering av föräldraförsäkring 50-50, en kontaktperson för diskriminering per skola, max 15 barngrupp, avgiftsfri förskola för alla, förstatligande av skolan, obligatorisk sex- och samlevnadsundervisning (finns redan), förbud mot strippklubbar, förbud mot nazism, rätt till heltid för alla.

En intressant sak som framgår tydligt i partiprogrammet är FI:s vilja att skrota den svenska modellen som bygger på att löner sätts i förhandlingar mellan fackförbund och arbetsgivare och inte av staten eller politiker. 

 

En person som alltså fram till i våras hade den högsta positionen inom fackföreningsrörelsen och därmed en av de största förvaltarna av just den svenska modellen tycker nu, ett halvår senare, att politiker ska bestämma lönenivåer. 

Nordström hade inte avgått från Kommunal om hon inte fått sparken.

Det är svårt att se att en enda person i landet på allvar tror att Nordström inte nu bytt plattform av rent karriärtaktiska skäl. Hur kan en person som representerade den svenska modellen på ett halvår byta åsikt så fundamentalt?

 

Det sista jag tänker kommentera om detta långa långa partiprogram är deras syn på företag och företagande.

För de hävdar att de månar om att det finns småföretag. Samtidigt visar de med varenda stavelse att de inte förstår ett skvatt om ekonomi och företagande.

Till exempel att de vill låta arbetslösa ha a-kassa och samtidigt starta bolag. Som alltså leder till att vissa företag ska kunna konkurrera med noll kronor i kostnader med företag som har personalkostnader. Hur tror FI att detta fungerar?

Eller att företag ska förbjudas ha vikarier och istället tvingas att ha ”heltidsanställda vikariepooler”? Ett annat kocko-förslag är att företag ska tvingas dela på ”resurspooler”, så att de anställda kan byta jobb ibland när de känner för det utan att behöva säga upp sig. Så att personer alltså kan ta med sig all den kunskap de har och kan ta med sig till konkurrenterna. Praktiskt. Eller det här med rätt till heltid. Eller rätten att vara tjänstledig när du känner för det. Skattelättnaden för kultursektorn ger ju också en fin konkurrens.

Det finns en aldrig sinande källa av dumheter i det där partiprogrammet men summa sumarum är att Feministiskt Initiativ varken erbjuder något nytänkande alls inom politiken då allt man hittar i deras partiprogram finns i andra partiers eller har funnits, eller att de är något annat än de rödaste partiet på hela den politiska skalan. De är alltså till och med mer socialistiska än kommunisterna, vilket i sig är en prestation.

Hur de ska få kvinnliga medlemmar i LO att rösta på dem för att de nu har den pampigaste före detta fackordföranden på 2000-talet med sig i ryggsäcken och dessutom förespråkar för ett avskaffande av den svenska modellen är en gåta.

Men en sak är säker: de kommer inte plocka en enda röst av ett borgerlig parti eller SD så FI är en 100 %-ig kannibal på Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Kommer de in ökar sannolikheten för att nästa statsminister heter Anna Kinberg Batra. Men tyvärr ökar även det parlamentariska kaoset.

Ingen vettig person borde rösta på FI i valet 2018. Men vi bor i Sverige.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!