Kapitalism FTW, Wiehe

Mikael Wiehe tar låter sällan ett tillfälle för uppmärksamhet gå förbi då han antingen får antingen en diktator, hylla socialismen eller kritisera kapitalismen. 

Fidel Castros död är inget undantag. 

Han skrev därför en liten dikt på sin Facebook-sida till Castros ära. 

Ja, Fidel Castro ville verkligen att alla skulle dela med sig av överflödet. Men inte han själv förstås.

Hans förmögenhet uppskattas av Forbes till 900 miljoner dollar. Alltså nästan 9 miljarder svenska kronor. 

 

Han var inte ens född fattig utan var barn till en rik plantageägare med 400 anställda och gick på internatskola och universitet. 

 

Han ägde som diktator, förutom mycket annat, en jättestor yacht och en privat ö. Den tog han helt sonika till sig själv och lät dessutom muddra kraftigt för att hans stora båt skulle kunna köra ända in till bryggan. 

 

Men Castros privata miljardimperium har Wiehe inga problem med. 

Inte heller med massmördaren och diktatorn Lenin, för han blev mäkta stolt när han fick Leninpriset 2015 och tog utan att blinka emot de 100 000 kronorna. 

 

Han har däremot slutat att kalla sig kommunist, av PR-skäl verkar det som. Istället kallar han sig antikapitalist.

 

Själv har han inga problem med att ta betalt.

Ett gig av honom kostar 65 000 kronor, åtminstone var det summan norrländska skattebetalare fick hosta upp då han medverkade på en ”familjedag”, som partiarrangemanget kallade sig för att kunna skicka notan till landstinget. 

 

Att ta lågbeskattad utdelning har Wiehe inte heller några problem med, vilket han bland annat gjorde 2016 enligt bokslutet. För han har ett aktiebolag. 

 

Det gör han varje år. Bilderna är från boksluten 2015, 2014 och 2013. 

 

Just 2016 (han har brutet räkenskapsår) var inget toppenår men han har tidigare år omsatt mellan 3,6 miljoner och 3 miljoner kronor per år. 

Bilden kommer från allabolag.se

Han har lyckats bygga upp en ganska rejäl buffert också och har över 4 miljoner  i Fritt eget kapital för tillfället.

Eftersom han tidigare haft höga lönesummor får han ta ut mer utdelning än han gjort så gissningsvis har han en hel del utdelningsutrymme sparat i bolaget. Det ska bli intressant att se om Wiehe kommer att ta ut det nästa år för att slippa drabbas av de försämringar i 3:12-reglerna vänsteregeringen flaggat för att införa. 

 

Hans beskattade lön inkomståret 2015 var 1 460 000 kronor. I och med att han har brutet räkenskapsår blir alltså inte lönekostnaden i årsredovisningen egalt med deklararerad inkomst. Men jag ringde Skatteverket.  Wiehe hade även 92 131 kronor i kapitalinkomst 2015.

2014 tog han ut en lön  på 1 394 900 kronor och hade 108 390 kronor i privat kapitalinkomst. 2013 tog han ut lönen 2 662 900 kronor och hade 93 871 kronor i kapitalinkomst. 

Uppdatering 161206: kapitalinkomsterna är förmodligen utdelning efter skatten dragits. 

De tre senaste åren tjänade Wiehe löner som en VD i ett ganska stort företag ocb drog in knappt 300 000 kronor i kapitalinkomster. 

Så antikapitalisten Wiehe har inga problem att tjäna mycket pengar eller ta ut en lön som den högst betalda procenten i landet. 

 

Men att kalla sig själv antikapitalist och samtidigt ge sig själv löner i storleksklassen som en VD för ett hyfsat stort företag och den procent i Sverige som har högst inkomster är väl inte konstigt när man ägnat hela sin karriär åt låtsas som om verkligheten är något man egentligen inte måste förhålla sig till. Det viktiga är vad man pratar om. 

Till exempel 2007 då han påstod att Kuba är det land i regionen som bäst försvarat de mänskliga rättigheterna. 

Att inte ha någon fri press, fängsla och förfölja oliktänkare och förbjuda fackföreningar är exempel på det. Aron Modig som skrev artikeln stycket är hämtat ifrån fängslades själv på Kuba i fem dagar när han som KDU-ordförande besökte oppositionella. 

.

Egen våldsromantik kan man även hitta i en del av Wiehes egna texter, som till exempel utdraget nedan från en av hans senare plattor. 

 

Wiehe själv bor i en bostadsrätt i centrala Malmö där priserna är 35 000 kronor per kvadrat. 

 

Det blir lite svårt att ta det där med antikapitalist på allvar när man vet att Mikael Wiehe varje år ger sig själv en elitlön och har kapitalinkomster varje år.

Det verkar vara en lukrativ bransch, det där att vara antikapitalist. 

Kapitalism for the win, är väl det enda jag kan säga.

Vilket Wiehe också borde stämma in i om han inte var så upptagen med sin socialistimage. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!