Kapitalism FTW, Wiehe


Mikael Wiehe tar låter sällan ett tillfälle för uppmärksamhet gå förbi då han antingen får antingen en diktator, hylla socialismen eller kritisera kapitalismen. 

Fidel Castros död är inget undantag. 

Han skrev därför en liten dikt på sin Facebook-sida till Castros ära. 

Ja, Fidel Castro ville verkligen att alla skulle dela med sig av överflödet. Men inte han själv förstås.

Hans förmögenhet uppskattas av Forbes till 900 miljoner dollar. Alltså nästan 9 miljarder svenska kronor. 

Han var inte ens född fattig utan var barn till en rik plantageägare med 400 anställda och gick på internatskola och universitet. 

Han ägde som diktator, förutom mycket annat, en jättestor yacht och en privat ö. Den tog han helt sonika till sig själv och lät dessutom muddra kraftigt för att hans stora båt skulle kunna köra ända in till bryggan. 

Men Castros privata miljardimperium har Wiehe inga problem med. 

Inte heller med massmördaren och diktatorn Lenin, för han blev mäkta stolt när han fick Leninpriset 2015 och tog utan att blinka emot de 100 000 kronorna. 

Han har däremot slutat att kalla sig kommunist, av PR-skäl verkar det som. Istället kallar han sig antikapitalist.

Själv har han inga problem med att ta betalt.

Ett gig av honom kostar 65 000 kronor, åtminstone var det summan norrländska skattebetalare fick hosta upp då han medverkade på en “familjedag”, som partiarrangemanget kallade sig för att kunna skicka notan till landstinget. 

Att ta lågbeskattad utdelning har Wiehe inte heller några problem med, vilket han bland annat gjorde 2016 enligt bokslutet. För han har ett aktiebolag. 

Det gör han varje år. Bilderna är från boksluten 2015, 2014 och 2013. 

Just 2016 (han har brutet räkenskapsår) var inget toppenår men han har tidigare år omsatt mellan 3,6 miljoner och 3 miljoner kronor per år. 

Bilden kommer från allabolag.se

Han har lyckats bygga upp en ganska rejäl buffert också och har över 4 miljoner  i Fritt eget kapital för tillfället.

Eftersom han tidigare haft höga lönesummor får han ta ut mer utdelning än han gjort så gissningsvis har han en hel del utdelningsutrymme sparat i bolaget. Det ska bli intressant att se om Wiehe kommer att ta ut det nästa år för att slippa drabbas av de försämringar i 3:12-reglerna vänsteregeringen flaggat för att införa. 

Hans beskattade lön inkomståret 2015 var 1 460 000 kronor. I och med att han har brutet räkenskapsår blir alltså inte lönekostnaden i årsredovisningen egalt med deklararerad inkomst. Men jag ringde Skatteverket.  Wiehe hade även 92 131 kronor i kapitalinkomst 2015.

2014 tog han ut en lön  på 1 394 900 kronor och hade 108 390 kronor i privat kapitalinkomst. 2013 tog han ut lönen 2 662 900 kronor och hade 93 871 kronor i kapitalinkomst. 

Uppdatering 161206: kapitalinkomsterna är förmodligen utdelning efter skatten dragits. 

De tre senaste åren tjänade Wiehe löner som en VD i ett ganska stort företag ocb drog in knappt 300 000 kronor i kapitalinkomster. 

Så antikapitalisten Wiehe har inga problem att tjäna mycket pengar eller ta ut en lön som den högst betalda procenten i landet. 

Men att kalla sig själv antikapitalist och samtidigt ge sig själv löner i storleksklassen som en VD för ett hyfsat stort företag och den procent i Sverige som har högst inkomster är väl inte konstigt när man ägnat hela sin karriär åt låtsas som om verkligheten är något man egentligen inte måste förhålla sig till. Det viktiga är vad man pratar om. 

Till exempel 2007 då han påstod att Kuba är det land i regionen som bäst försvarat de mänskliga rättigheterna. 

Att inte ha någon fri press, fängsla och förfölja oliktänkare och förbjuda fackföreningar är exempel på det. Aron Modig som skrev artikeln stycket är hämtat ifrån fängslades själv på Kuba i fem dagar när han som KDU-ordförande besökte oppositionella. 

.

Egen våldsromantik kan man även hitta i en del av Wiehes egna texter, som till exempel utdraget nedan från en av hans senare plattor. 

Wiehe själv bor i en bostadsrätt i centrala Malmö där priserna är 35 000 kronor per kvadrat. 

Det blir lite svårt att ta det där med antikapitalist på allvar när man vet att Mikael Wiehe varje år ger sig själv en elitlön och har kapitalinkomster varje år.

Det verkar vara en lukrativ bransch, det där att vara antikapitalist. 

Kapitalism for the win, är väl det enda jag kan säga.

Vilket Wiehe också borde stämma in i om han inte var så upptagen med sin socialistimage. 

18 kommentarer till Kapitalism FTW, Wiehe

 1. Ett stort tack för ditt idoga arbete och grävande. Jag önskade just en Wiehe-granskning på denna sida för några månader sedan. Och så kommer den här. Den bästa julklapp jag kunnat önskat mig.
  Wiehe är för mig den mest falska person man kan tänka sig. Självgod och arrogant. Han ger verkligen hyckleriet ett ansikte. Han och de andra kommunisterna förnekar sig inte. Drar själva maximal nytta av skatteregler, men drar sig inte för att kritisera andra som gör samma sak. Inte olagligt, men omoraliskt.
  Undrar om herr Wiehe sover gott. Men det gör han säkert. I sin egen lilla vänstervärld uppfattar han sig säkert som en god människa. Påhejad av de andra välmående socialisterna. Alltid redo att fördela andras pengar. Men aldrig villiga att bidra med sina egna.
  Tack igen! Skrämmande intressant läsning.
  Du får min guldspade för din grävande journalistik!

 2. Tycker att det är dags att införa ett nytt ord. Underhållningskapitalist. Ingen skillnad på MW och andra kapitalister som tjänat pengar på sina produkter. Att man tjänar pengar på bra produkter som människor vill ha och som kanske underlättar vardagen eller underhållning som människor vill ha och som också förgyller vardagen är det egentligen ingen skillnad på. Skillnaden ligger i om man hycklar med detta eller inte, att man försöker ge en bild av att man är en bättre människa när man blir en underhållningskapitalist än när man är en produktionskapitalist. Alla kapitalister skatteplanerar och har fina bostäder.

 3. Jag har ingen aning om Castros eventujella förmögenhet. Men jag skulle definitivt inte förlita mig på uppgifter från Forbes 🙂
  Kuba har legat under USA-blockad sedan 50-talet. Tror du möjligen att kubanerna idag skulle haft det bättre om de då under Batista fortsatt varit en spelhåla och ett horhus i USA:s tjänst.

 4. Wiehe, Timbuktu, Schyffert, Guillou, etc etc, är kapitalister. Skatteplanerar maximalt. Tillhör den procent som roffat åt sig mest av medmänniskornas långa tunga hårda arbete. Och de älskar det.

  Regel 1, Det är inte vad du säger utan vad du gör.

 5. Kapitalistkommunist kanske? Det är säkert mycket finare, än att bara vara en vanlig sketen antikapitalistkommunist? Fast det säger dom inte högt förstås.

 6. Fidels absoluta förmögenhetstorlek kan diskuteras, det finns lite olika sätt at räkna.
  Otvivelaktigt var han mer än MYCKET rik vid sin död. Hna kom ju även från en välbeställd familj.
  Konstigt men det tycks löna sig väl att vara socialistisk/kommunistisk diktator?
  Lille fettot i NordK är “tämligen2 förmögen, Yassir Arafat var vid sin död världens sjätte rikaste statschef..
  Utan andra jämförelser i övrigt,. Göran Persson är ingen fattiglapp han heller, vad det nu kan tyda på?
  Får nog kolla om det finns nåt bra land kvar att bli diktator i.
  Kvalifikationerna? Tja är bra på m/45B och AK4, träffar alltid det jag siktar på..

 7. Tage Danielsson visste hur det stod till redan på 1960-talet:

  Jag är socialist, som varje tänkande person,
  jag tror på Marx och Lenin och på världsrevolution.
  Samtidigt tror jag på kapitalism, i någon mån.
  Var skulle annars vanligt folk få pengarna ifrån?

 8. Hej.

  Hur många ensamkommande vuxna barn är Wiehe villig att finansiera tro? Med den månadsavgiften ovan, plus säg tvåtusen för el och internet, och ytterligare tretusen för käk, ja varför inte avrunda till fasta utgifter om tiotusen per månad, så torde han ha råd att hjälpa flera proletärfamiljer eller individer.

  Kuba: om jag räknar rätt så blir det cirka 80 dollar per kuban, baserat på hela befolkningen. Räknar vi bara vuxna med under en viss inkomst/förmögenhetsnivå blir nog summan större (och vad växelkursen är har jag inte kollat). Nog måste väl en kommunist som Castro testamenterat det hela till folket; det är ju de, och vi, som skapat rikedomen.

  Fast han är nog samma sorts kommunist som Wiehe.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 9. Ytterligare en byxneddragning av en hycklande gåsleversocialist. Dubbelmoralen i sin socialistiska prydnad. Wiehe skulle inte överleva en vecka på Kuba om han tvingades leva som dom vanliga kubanerna. Mycket bra gräv, som vanligt.

 10. Uvell
  Applåder.
  Detta kan vara din svåraste granskning.
  T ex vissa artister har absolut frizon pga av känsloupplevelser till artisten i fråga. I mitt fall t ex Björn Borg, han har gett mig å andra så mkt han har ingen skuld. Även Janne G. Vek sig platt som en pannkaka när det begav sig.
  Alla hatar ju Ramberg o Hilda Ruben gäng.
  Med Wiehes musik har jag hånglat till mm och det ger ett slags skydd.
  Ja han är en hycklare men för mig ändå en konstnär som gett.
  Lite ologiskt men så är det.
  Bravå hur som

 11. Nu vet vi visserligen inte vad Wiehe gör med sina utskattade, utdelade kronor men bara det att han maximerar 3:12 (som vänstern vill ändra) för att minimera sin skatt är ju ett bevis på det gigantiska hyckleriet som frodas i elitvänstern. Skatt är något som andra ska betala och vänsterns våta dröm är att skatt ska bäras av “de onda”, dvs de ca 60% som inte tror på socialismen.

 12. Det finns ett gäng ultrakommunister som följer honom och som också sörjer diktatorns död.

  Jag förstår inte varför dessa individer inte flyttar till deras paradis som de så högt hyllar.

 13. ”The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which.”

 14. Det är ju nästan som i Djurfarmen, fast på riktigt.
  <b>Somliga grisar är grisigare än de flesta!</b>

 15. Bra gräv, Rebecca! Wiehes hyckleri förvånar mig tyvärr inte. Vissa är ju mer jämlika än andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap