LO vill bli myndighetsutövare


I morgon röstar riksdagen om det ska bli lag att kräva kollektivavtal vid offentlig upphandling. Den offentliga marknaden är varje år över 600 miljarder kronor, som det offentliga handlar av det privata. En lag om krav på kollektivavtal skulle alltså få långtgående konsekvenser. 

Redan 2013 formulerade LO sin idé, för den kommer från dem. De döpte den till “Vita jobb” så att alla ska få uppfattningen att utan deras modell är jobben svarta. Fult. Jag skulle hellre kalla dem röda jobb.

För att kräva kollektivavtal för all offentlig upphandling är den första av många avbetalningar Socialdemokraterna nu gör för de många tiotals miljoner kronor de får varje år, och alla de mantimmar, annonsering etc de också får inte minst i valrörelsen. 

Men det är inte bara den som deltar i upphandlingen som ska avkrävas kollektivavtal. Även alla det företaget anlitar i sin tur måste ha kollektivavtal – och det är företagets ansvar att kontrollera det.

I praktiken innebär det att om till exempel ett företag upphandlas för att ge personalen i en kommun utbildning så måste utbildningsföretaget garantera att den som gör formgivningen för kursmaterialet har kollektivavtal, tryckeriet som trycker det, IT-företaget som byggt webb-utbildningen etc. 

Ni ser hur absurt det är.

Och varför LO älskar idén för det skulle i praktiken leda till att de har rätt att kräva kollektivavtal av oändligt många som vill sälja till det offentliga, utan att de ens deltagit aktivt i upphandlingen. 

Men det allra främsta skälet varför de driver den här frågan så hårt är: kontrollanter. 

För att kontrollera att anbudsgivare har kollektivavtal vill LO införa kontrollanter. Att bara visa upp ett påskrivet kollektivavtal ska inte räcka. 

Varför inte det, kanske ni tänker. Nej, om det räckte hade LO nämligen inte kunnat uppfylla det stora syftet med “vita-jobb”-modellen – att få tillgång till företagens uppgifter.

De vill kräva att via lag få se all information som de ber om i princip: kompletta anställningslistor, lönelistor, skatteinbetalningar etc. 

Och här kommer det fina i kråksången – de har tänkt sig att de själva ska vara dessa kontrollanter. Som alltså på uppdrag av offentlig verksamhet, exempelvis en kommun, ska inklädas en sort myndighetsansvar backade av lag att få se all känslig information ett företag har. När de har fått tillgång till detta kan de dessutom utan problem kunna sätta igång olika bearbetningskampanjer för att få fler betalande medlemmar i sina respektive fackförbund.

För genom anställningslistor inklusive personnummer ser de lätt vilka som är medlemmar och inte. 

På 1980-talet skulle LO stjäla 50 % av landets företags aktier genom lagstadgade löntagarfonder. 

Det fungerade inte. 

Nu kräver LO att genom lagstiftning få stjäla landets företags konfidentiella information istället, i syfte att få fler medlemmar, fler kollektivavtal och därmed mer makt och pengar till LO. Och de har tänkt att landets riksdag dessutom i förlängningen ska ge dem myndighetsansvar genom att de blir personerna som ska få kontrollera. 

Tack och lov kommer den icke-socialistiska majoriteten i riksdagen i morgon att rösta emot förslaget då Sverigedemokraterna, som tidigare varit för, sett det orimliga i att ge LO sådan enorm makt över landets företag. 

Detta är skälet till sossarnas och LO:s gemensamma “27-kronors kampanj” som de kommer rulla fram till valrörelsen.

Jag skrev om varifrån siffran kommer i ett nyligen publicerat inlägg. Det är en enskild anonym taxichaufför som uppgett det i en helt ovetenskaplig “undersökning” av 100 taxichaufförer som SR gjorde i maj 2015 inför sin radiodokumentär “Taxikungen”. Ingen annanstans finns den siffran. 

Att genom att hävda att folk tjänar 27 kr/h utan kollektivtal, dvs drygt 4 000 kronor /månad före skatt, ska de driva kampanj fram till och genom valrörelsen att detta är alternativet till att ge LO absolut makt inom upphandlingen av de 600 miljarderna skattekronor vi årligen handlar för på den offentliga marknaden. 

Senast idag skrev LO-ordförande Thorwaldsson i Corren om 27-kronorsmyten

Det är fullständigt skandalöst att de får fortsätta sprida råttan-i-pzzan-myten oemotsagda men tyvärr verkar än så länge ingen mer än jag intresserade. För att bygga politiska förslag och kampanjer av dessa på vad någon säger anonymt i radio för 1,5 år sedan är just det. Skandalöst. 

Men kan man inte vinna schysst vill man vinna fult. Och Stefan Löfven har redan sagt att han inte frivilligt lämnar ifrån sig nycklarna till Rosenbad. 

Valrörelsen har redan börjat. 

11 kommentarer till LO vill bli myndighetsutövare

 1. Tack! Har inte fått grepp om hela problematiken förrän nu.
  Att småbolag och enmansföretag slås ut är illa i sig men just den delen om kontrollen av leverantörer och underleverantörer och deras konfidetiella personalakter ska kunna kontrolleras av LO-folk? Håller med till 150 % att det handlar till stor del om att få tillgång till info för att kunna ragga nya medlemmar och behandla de som inte infinner sig i ledet efter eget tycke…
  Nu sova men ska grotta in mig i hela förslaget. Det är i grund och botten lagvidrigt i min värld men kan vara ok i en annans värld.

 2. Jag snittade 70h veckor förra året. Jobbar 7 dagar i veckan och alla 365 dagar. Jag kunde ta ut en lön som motsvarar 26kr/h.
  Men då är jag egenföretagare och mjölkbonde. Så jag får skylla mig själv
  Ta gärna och granska Jordbruksverket och deras nya IT-system för 600miljoner,som de nu får ytterligare 60miljoner till. Att de inte har lyckats att betala ut sina ingångna avtal för 2015 än och att 2016 också blir försenade är skandal. Men det drabbar bara bönder och då är det väl inte så farligt…

 3. Jag ställer gärna upp och sätter en rejäl känga i arslet på Löfven när han förlorar nästa val och självfallet med ett klassiskt “You’re fired!”.
  Vad beträffar LO är en viktig del i detta, utöver myndighetskontroll, egna Stasiagenter i kommunerna osv., att mjölka hela näringskedjan och överföra medlen till SAP. Arbetsgivarna ska så klart betala LO, kommunerna med och så där håller det på. Alla ska dessutom arbeta gratis åt LO. Nu slipper de ställa sig utanför i blockad, att tvinga på småföretagare avtal som egentligen strider mot avtalsfriheten. I stället ska alla andra göra detta åt dem. Det är för djävligt. Jag hoppas att alla står upp för friheten och röstar ner de här kommunistiska vansinnigheterna.

 4. Snälla människor läs detta. Nu snackar vi monopol. Staten och alla deras vill ha in pengar.

 5. Det underliga är, det är sossarna som struntar i vita jobb, Magdalena Andersson tog bort 50% ROT av avundsjukeskäl, det är sosseröstande arbetare som arbetar svart. Det är facket som hjälper till att fixa så att arbetarna på pappret skrivs på andra orter så att arbetarna skall få reseersättning och dagtraktamente. Det är ju inget nytt att sossarna är de som aktivt driver fram svart arbete.

 6. Det finns ett enkelt sätt att kringgå lagen, om den blir verklighet: se till att de enda företagen som lämnar anbud till stat/landsting/kommun i Sverige har sina kontor utanför landet. Då kan LO komma med vad de vill, så fort de klivit över gränsen har de ingen makt att tala om.

 7. Har redan valt bort allt vad offentlig sektor heter som kunder, de får beställa i webbshoppen men jag sätter inte ihop några lösningsförlag, gör några offerter eller svarar på upphandlingar. Det är helt enkelt inte värt det, för en seriös företagare finns inte sämre kunder än dessa. Lägger man tid på att föreslå en bättre lösning handlar de in samma saker från någon annan som är en krona billigare. Gör inget om lev inte följer gällande lagar och föreskrifter ex. producent och förpackningsansvar bara de är någon krona billigare. Man kräver fleråriga garantier och serviceåtaganden men bryr sig inte om om den man handlar av är stabil nog att kunna stå för utfästelserna.

  Helt enkelt inte värt det, bättre att lägga tiden på seriösa företag som man kan bygga en långsiktig relation med och som värderar kvalitet, kunskap och stabilitet högre än absolut lägsta pris.

 8. Oavsett om taxichaufförens lön på 27kr/tim är en myt eller inte.. har vi redan idag lika horribelt låga slavlöner inskrivna i kollektivavtal för timanställda. Jobbar du ett tiotimmarspass som personlig assistent med sovande jour.. har du inte rätt till mer än 32.50kr/ tim FÖRE skatt för sju av dessa timmar. DET finns redan inskrivet i kollektivavtal som avtalsenlig lön. Varför skulle dessa villkor anses vara så mycket bättre.. kan man ju undra..

 9. Företagen kan göra gemensam sak och avsäga sig kollektivavtalet om detta förslag träder i kraft. Visserligen så är det en stor marknad men jag undrar vem som kommer att lida mest, företaget som inte levererar, eller det offentliga som inte kommer att kunna utföra sin verksamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap