Per Kornhall och pengarna

En av de högsta rösterna i friskoledebatten tillhör gymnasieläraren och forskaren Per Kornhall som även sitter i Kungliga Vetenskapsakademien. För tillfället jobbar han bland annat på Mälardalens högskola. 

Kornhall ogillar verkligen vinst i välfärden. De flesta av hans debattinlägg fokuserar därför kring det. Han bloggar bland annat på Skolvärlden.se.

2013 skrev han bland annat under en debattartikel som undertecknades med ett flertal ur just Kungliga Vetenskapsakademien där de krävde stopp av skolvalet och de privata välfärdsföretagen, framför allt möjligheten att göra vinst. 

 

Tittar man på Kornnhalls twitterflöde handlar mycket om just vinstförbud och privata välfärdsföretag. 

 

På sin blogg på Skolvärlden fylls sidorna om texter mot vinst i välfärden och olika konspirationsteorier om att Svenskt Näringsliv, Kreab, Timbro och allmänt giriga diverse riskkapitalister i maskopi styr debatten för vinster i välfärden. 

Han avfärdar alla andra åsikter än att vinst är dåligt med att den forskning som visar att friskolorna har bättre resultat är korrumperad, en av hans måltavlor är skolforskaren Gabriel Heller Sahlgren. Slutsatsen verkar vara att alla som inte tycker som Kornhall är på något sätt köpt av kapitalet, all forskning som stödjer det är också köpt och därmed inte sann.

 

Kornhall själv har skrivit en bok om just korruption. I beskrivningen om boken står det just om lobbyism, kapitalet och välfärdsföretagens maskopi. Boken är utgiven på Leopard förlag, som är Henning Mankells gamla förlag och som profilerar sig med en rad vänsterprofiler, som Maria Sveland, Kajsa Ekis Ekman och Mattias Gardell.

Per Kornhalls politiska hemvist behöver ingen betvivla. 

 

Kornhalls tes är, precis som alla som är emot vinst i välfärden, att privata företag inte borde få varken göra vinst eller ta utdelning och att de inte hör hemma i skolan. 

Hur försörjer sig då han själv? Förutom att han forskar har han ett eget aktiebolag. Och som av en händelse säljer han själv skolutvewckling, undervisning etc. Hans kunder är skolan, finaniserat av 100 % skattepengar. Samma pengar han tycker ska stanna i skolan. När det gäller andra företagare det vill säga. 

Uppdrag han tar är bland annat stöd för kollegialt lärande, systematiskt kvalitetsarbete och naturvetenskap och teknik i skolan. 

 

Men motståndet mot att göra vinst och ta utdelning har Per Kornhall mot andra som säljer saker inom utbildning. Inte att han själv ska låta bli.

För både 2014 och 2015 tog Kornhall själv så mycket utdelning man kan utan att behöva skatta för det som inkomst av tjänst

 

Genom att sälja sina konsulttjänster till skolor finansierade helt av skattemedel tjänade Per Kornhall nästan 1,2 miljoner kronor förra året.  Rörelseresultatet EBIT blev 609 581 kronor, ett jättebra resultat. 

Årets resultat landade på 356 723 kronor, det mesta skulle kategoriseras som övervinst enligt Reepalu-utredningen Kornhall själv gillar så mycket. 

 

Han har själv gjort kraftiga ”övervinster” inom skolan alltså, om man ska definiera det enligt Ilmar Reepalu, vilket vi ska eftersom det är den utredningen Kornhall själv vill ska bli verklighet. 

För ”övervinst” innebär allt över 7 % på operativt kapital, enligt deras definition eget kapital plus skulder. Kornhall har 50 000 i eget kapital och 268 815 kronor i skulder. 7 % på 318 815 kronor blir 22 317 kronor. 

Det är summan Kornhall borde tagit ut istället för 160 000 kronor. Om han nu tycker att det är fel att tjäna pengar på utbildning. 

 

Det är det här som är så svårt att förstå.

Att Per Kornhall och andra likt honom som ägnar kopiöst med tid åt att utmåla andra företag som tjänar pengar på utbildning som skurkar men har inga problem själv med att både tjäna bra pengar på skattefinansierad verksamhet, som att föreläsa och hålla kurser för skolor, och själva ta ut vinst. 

Men det är just det, att det inte är vinst som är problemet.

Det har aldrig varit det. Utan det har aldrig handlat om kvalitet och vad man får för pengarna. Jag är övertygad om att marknaden aldrig gett Kornhall fler uppdrag om han levererat kass kvalitet, alltså får han uppdrag för att han ger valuta för pengarna. 

Och gör han det spelar det ingen roll att pengarna från de skattefinansierade verksamheterna har jobbar för går till vinst till honom själv. 

Tänk om han kunde se andra företag inom välfärden på samma sätt som vi som är för vinst i välfärden ser på hans. 

Uppdatering 161124

En sak jag glömde skriva igår var att Per Kornhall gärna framhåller Kungliga Vetenskapakademien. Men där sitter han inte som ordinarie ledamot för något särskilt forskningsområde. Han är medlem i deras skolkommitté. Han är alltså inte invald för sina forskningsmeriter, det är viktigt att poängtera. Att vara medlem i en kommitté är inte att jämställa med att vara ledamot i några av deras forskningsområden. 

För Kornhall är visserligen doktor, dvs PhD. Men inte inom skolforskning. Per Kornhall är expert på blommor. 

Han är doktor i systemisk botanik och skrev 2004 en avhandling om flenörtsväxter. 

 

Kornhall har själv inga meriter inom skolforskning.

Han är som sagt botanist. Men det hindrar honom inte att försöka läxa upp folk som har. Exempelvis Gabriel Heller Sahlgren, som till skillnad från Kornhall själv alltså forskar på utbildning vid LSE i London.  

 

Personligen tycker jag Kornhall borde ligga lite lågt med att kritisera faktiska forskare inom skola då han själv inte har några egna meriter men fortsätter han ser jag fram emot att Jacob Lundberg, forskare inom nationalekonomi, och Gabriel Heller Sahlgren försöker läxa upp honom om blommor. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!