Vi måste prata om dubbelmoralen om tonläget


Elfenbenstornet på Kungsholmen har idag gett sig in i diskussionen om den dåliga tonen på nätet. 

Jag uppskattar en seriös debatt om samtalstonen.

För jag är en av de som drabbas allra hårdast av det. Varje dag får jag blocka någon som är rejält otrevlig, varje vecka ser jag grova övertramp riktat mot mig. 

Tyvärr landar inte DN ens nära en seriös debatt. Utan vill mest kasta paj som det ser ut. För en seriös debatt är inte en samling liknande Politisms “Veckans värsta högertweets”. Utan tar avstamp i hur verkligheten ser ut snarare än att försöka få klick genom skärmdumpar från Twitter och inget mer. 

Det jag anklagas för som övetramp är “humorlösa sosse”. 

På ett sätt är det här ett bevis för det jag alltid får upprepa: jag är inte en del av det språkbruket som finns online.

Mina politiska motståndare har försökt i flera år att påstå det men det är en kampanj. För det finns inga belägg. Jag må ha en vass debattstil, ibland konfrontatorisk. Eller snarare ofta. Jag använder medvetet humor och ironi mycket och räds inte att kritisera och granska i princip något eller någon. 

Men debattstil är något helt annat än plumpa övertramp och dålig ton.

Personligen vill jag ha mer energi och hetta i svensk debatt som ibland är så tråkig så klockorna stannar. Det är min personliga preferens. 

Så länge DN och andra som vill ta en seriös debatt om tonläge och samtalsdebatt istället springer i ledkoppel till de som vill fula ut alla åsikter de inte gillar till taskig ton och näthat kommer vi inte komma någon vart.
.
För att förstå tweeten DN lyfter fram som ett kraftigt övertramp har jag bifogat bilden den åsyftar. 

För allt hat och påhopp som väller ut från nätet mot mig som person, varje dag, hanterar jag på samma sätt. Motsatsen mot det jag egentligen vill. 

Varje gång jag blir nergjord och attackerad är min spontana reaktion att säga något riktigt jävla elakt tillbaka.

Men mitt svar är aldrig det. Trots att jag vill. Trots att de förtjänar det. Mitt svar är som värst ordet pajas, ackompanjerat med en bild på en clown och därefter block. 

Ibland använder jag det här vykortet, och sedan block. Sist skrev jag “du är tragisk. Lycka till”. Och så vidare. 

När någon skriver något elakt om någon annan till mig i mitt flöde säger jag ifrån att det där är inte okej. 

Ett exempel på påhopp jag får regelbundet är vikthånen. 

Något alla kvinnor i offentligheten drabbas av.

Först klär han in en förolämpning i en komplimang, klassisk härskarteknik för övrigt. Sedan kommer påhopp nummer två: jag anstränger mig inte. 

Mi

Eller som LO-förbundet HRF:s ordförande i Stockholm och ledarskribent på ETC, Jenny Bengtsson som kallar mig skräcködla.

Ett vanligt epitet för att föra ner kvinnors utseende. 

För det är just det här. Hatet jag får kommer allra mest från etablerade personer. Debattörer och journalister. 

Det är just därför jag tycker att DN:s taffliga försök idag inte är seriöst. För de ignorerar det mest basala: hatet från vänster kommer till stor del inte från anonyma troll utan från etbalerade debattörer. Även politiker och artister, som Gurra G från det på 90-talet stora bandet Just D.
 

Cecilia Dalman Eek är socialdemokratisk politiker i Göteborg. Bagdad Bob är tyvärr något fler politiker har slängt sig med, det gör det inte trevligt för det. 

Aftonbladet före detta chefredaktör Jan Helin kallade mig troll och blåbrun som beblandar mig med rasister samt att jag spelar upprörd när jag, liksom i detta inlägget, vill peka på hatet jag får online.

Han vill samtidigt alltså göra gällande att när jag mottar hat på Twitter så ska det inte föranleda upprördhet, tvärtom spelar jag själv. Två förolämpningar i en. 

När jag fick vikariatet på Dagens Industri kallade Ehsan Fadakar tidningen för trolltidning för att de anlitat mig som skribent. Han satt då i Aftonbladets redaktionsledning när Jan Helin var chef. Nu gör han inte det. 

Nyligen skrev Lars Sörman på lokaltidningen Nerikes Allehanda på ledarplats att jag är slakshöger, som kastar avträde.

Kulturjournalisten PO Tidholm, som nyligen gjorde en serie om landsbygt på SVT, har kallat mig ondska med obehaglig maktbas. 

Johannes Klenell är chef på serietidningsförlaget Galago och har jobbat på vänsterbokförlaget Ordfront, är en av de värre online. Han har bland mycket annat kallat mig psyksjuk

Ledarskribenten på Aftonbladet Daniel Swedin har kallat mig bloggande rövhål men till skillnad från Kakan Hermansson aldrig någonsin bett om ursäkt utan har raderat tweeten bara. 

Den av Kommunal och Schibstedt finansierade sajten Politism, som marknadsförs på Aftonbladet, har kallat mig ohederlig, Fox News, konspiratorisk, samvetslös, tokhöger.

Vänsterdebattören och del av Research-gruppen som jobbat åt Expressen, Loan Sundman vill med en hotfull underton “sätta stopp” för mig. 

Rasist, Hitler, avskydd, hänsynslös drevare som bara vill bli kändis. 

Jag har låtit cancersjuka ta livet av sig och den samlade högern har många lik på sitt samvete. 

Tyvärr är det inte enda gången jag beskylls för mord. 

AFA-aktivisten Ayman Osman spred den här bilden på Twitter och via Facebook. Och den delades och gillades av en hel del etablerade debattörer. 

Hur tror ni det känns? Att bli beskylld för att mörda två barn?

Jag och min man Markus jobbar inte bara inom samma bransch, vi har numera dessutom företag ihop.

En av de få nackdelarna är den härskarteknik folk utsätter mig för på grund av det, där jag ska ta ansvar för min mans uttalanden eller beskyllningar att jag  bara fått mitt jobb tack vare honom. 

Genomgående etablerade personer i svensk offentlighet. 

Och den här typen av kommentarer får jag VARJE DAG på Twitter. Jag blockar minst en person om dagen för att det är mitt sätt att slippa. Och låta bli att provoceras. 

Jag tvingas dessutom, till skillnad från framför allt debattörer till vänster, att få de grövsta påhoppen från media och journalister. Som ni kan se. 

Men det här visar också den ofantliga dubbelmoral som finns.

För hela den här debatten om god ton blossade upp för att vår socialförsäkringsminister Annika Strandhäll drog ett plumpt skämt om rösträtt. 

Ministrar ska granskas och kritiseras. Det är en viktig del av demokratin. Men gud förbjude när man behandlar en sosse på samma sätt som borgerliga ministrar. 

Minns ni när vi hade en migrationsminister? Och när denna
e, som hette Tobias Billström och är moderat, sa ordet “volym” 2013?

Total mediastorm med krav på avgång. 

Eller när den moderata statsministern Fredrik Reinfeldt använde uttrycket “etniska svenskar“? Total mediastorm med krav på ursäkt och avgång. 

Men en socialdemokratisk minister ska alltså få skoja om manlig rösträtt utan att få ett uns av kritik och inte nog med det, kritiken beskylls för att vara dålig ton (!).

Tänk för en sekund att vi haft en moderat minister. Säg att han hette Gunnar Hökmark (nuvarande EP för Moderaterna). 

Och han hade skojat om kvinnlig rösträtt. 

Just det. Kritiken hade formligen vällt in och han hade fått avgångskrav på tre sekunder. Men när det är en sosse som skämtar om manlig rösträtt är alltså kritiken mot skämtet det som ska kritiseras? 

Ursäkta uttrycket här men det är ju sinnessjukt. 

Den här dubbelmoralen, när det som kommer från vänster accepteras och relativiseras bara för att det kommer från vänster, står mig upp i halsen. Varje dag faktiskt eftersom hatet jag får kommer just därifrån. 

Men istället för att dra igång en seriös debatt väljer alltså DN att köra en Politism och dessutom fokusera på vad olika högerdebattörer sagt och gjort. 

Det är extremt lätt att sitta och proklamera vikten av god ton när du inte simmar i skit.

Men trots att jag gör det är alltså det värsta media kan hitta som jag sagt är “humorlösa sosse”. 

Om media är seriöst beskymrade över varför folk tappar förtroende för dem, vilket jag är eftersom det är extremt allvarligt i en demokrati, borde de ta sig en funderare på hur de själva bidrar till det. 

Artikeln idag är ett tydligt exempel på det, även den pliktskyldigt hade med enstaka övertramp från vänster. 

För vilket ansvar tar ni i media över att inte publicera den typen av påhopp jag själv nu visat?

Vilket ansvar tar ni över vad era egna anställda skriver på Twitter?

Varför kräver ni inte att de ber om ursäkt själva när de begår dessa övertramp?

Och varför ställer ni olika krav på politiker och debattörer beroende på vilken politisk hemvist de har: 

För som ni ser gör jag mitt jobb redan för att hyfsa debatten.

Vad gör ni själva?

32 kommentarer till Vi måste prata om dubbelmoralen om tonläget

 1. inte konstigt att det ser ut som det gör i Sverige med så många “offentliga dårar” som hatar andra personer som likt du som lägger fram fakta i sakfrågor men från “fel håll”
  jag blir ledsen i ögat för detta omfattande inlägg är så sant helt och hållet.
  från vänsterkanten är alla inlägg okej, men akta sej om en vass passning kommer från högerflanken, då bär det till att hata och som du skriver, många gånger är offentliga personer och journalister är värst

 2. Hej Rebecca!
  Kolla in hur LOs politruker vill förklara för svenska arbetare hur en massimport av
  outbildade Afganer skall stärka svensk industri.
  Tjocka Steffe vill dumpa lönerna.
  Resultat?
  Vi tillverkar ingenting.
  Vi köper skiten billigt från Kina..
  Sverige är klimartsmart med en ryggsäck av tusentals krävande mellanösternpajasar.
  Lycka till.
  (Saharakillarna gjorde inte bra ifrån sig i hemlandet)
  Här i Sverige ses dom som en tillgång.
  Dags att flytta utomlands kanske?
  Norge verkar rimligt bra!

 3. Jag tycker att du gör ett fantastiskt jobb som visar på just den beskrivna dubbelmoralen om allt som kommer från vänster. Det gäller allt från vänsters åsikter till slöseriet med andras pengar. Stå på dig, även om jag förstår att det kan vara tungt att gå mot strömmen och belysa de här frågorna, jag (och många med mig) uppskattar verkligen ditt jobb!

 4. Delmon Haffo hade rätt. När man talar till kulturmarxister går det inte att komma med logiska argument. Det enda som biter är att klappa till dem med den verbala stora släggan. När de går ner för räkning ska man inte backa utan bara fortsätta. Politik har blivit en smutsig bransch.

 5. Inom en snar framtid kommer gammelmedia vara en historisk parantes och SVT kommer reformeras. När den dag kommer är det många hatare som kommer få hitta en ny sysselsättning.

 6. Det här handlar egentligen inte om “dubbelmoral” och “tonläge”, utan om retorik och att äga debatten samt, än värre, ha tolkningsföreträde. Att det är så få som insett detta är något som inte upphör förvåna mig.
  Vänstern har här, med hjälp av pressen, skapat en acceptans för var ribban sätts kommer när det kommer till tonläge från vänstern och tonläget från alla andra. Således kan Löfven kalla 20-25% av befolkningen för fascister och nazister och komma undan med det, medan något liknande från andra skulle följas av ett massivt drev och att vederbörande får lämna sitt uppdrag. Om någon från vänstern myglar blir det en notis, men gud nåde om en moderat eller någon från SD råkar göra ett misstag. Då är det drev, stora rubriker och avgång som gäller, gärna med uppföljning vad vederbörande gör ett år senare. Det är ju viktigt att strö salt i såren. Vilka är det då som attackeras av nämnda vänsterpress? De som är kompetenta nog att innebära en fara för det egna vänsteretablissemanget. Med tiden har det blivit uppenbart. Dyker någon duktig och välsmord politiker upp på radarn gräver man upp en småsak, som att glömma betala TV-licens, och så blir man av med dem. Det är bara att kolla alla “skandaler” och jämföra offrens bakgrund och kompetens. Det är skrämmande!

  Samma sak gäller det i sociala medier. När du väl hamnat på radarn räcker det med att du skriver “humorlösa sosse” för att hamna i skottlinjen, medan det är acceptabelt för vänstern att kalla dig för rövhål, kärring samt komma med diverse antydningar som mig veterligen är straffbara, men där man från deras sida vet att ett politiskt korrekt rättsväsende lägger ner ärendet med hänvisning till att brott ej kan styrkas eller dömer det som att “den som gett sig in i leken får leken tåla”.

  Det värsta här är att alla meningsmotståndare rättat sig i ledet och således gett vänstern ett retoriskt tolkningsföreträde och låter dem äga debatten. Högern rättar sig alltså efter vänsterns retorik och pudlar så fort retoriken avviker det minsta från vänsterns. När ett oppositionsparti, eller för den delen regeringsparti (Reinfeldt m.fl.) anpassar sitt språkbruk i partiprogram, uttalanden m.m. blir det bakbundet och kan närmast liknas ett lydparti varvid vi förlorar vår demokrati. Vad är en röst värd när den du lägger din röst på lyder den du inte vill lägga din röst på? Vi får en skuggdiktatur. Kommuniststaterna tillämpade ett liknande system där medborgarna kunde lägga sina röster på små oppositionspartier, vars retor

 7. Så trist att se så uselt debattklimat med barnsliga och omogna kommentarer som dessa. Det är därför jag själv håller mig the fuck away från politiska åsikter i social media. Du gör ett fantastiskt jobb Rebecka och jag älskar din blogg! Du hjälper mig som är mer av en fegis att få min och andras röster hörda. Keep up the good work!

 8. Bedrövligt att läsa alla elaka påhopp på dej. Så lågt!
  Uppskattar din blogg mycket. Skönt att ni finns – du, Ledarsidorna.se och Alice Teodorescu

 9. Jag har kommit till slutsatsen att det är bättre för blodtrycket att inte finnas på Facebook och Twitter.

 10. Herregud. Blir för förbannad och upprörd för att läsa igenom hela artikeln.
  Du tillhör numera favoritbloggar ihop med Lars Bern och ledarsidorna.se
  Kämpa på. Dom ‘moraliskt’ ledande kommer falla. Verklighetens asfalt är hårdare än de har en aning om.

 11. Vad det gäller ditt utseende tycker jag att du ser ut som folk mest gör. Det måste var jättetungt att få påhopp för sitt utseende och inte de fakta och åsikter man torgför. Jag hade själv tyckt att det skulle vara så jobbigt att det inte varit värt det och haft svårt att somna på kvällen, då när alla tankar och gruelser kommer på.
  Du kan vara tryggt förvissad om att vi är många som uppskattar ditt grävande!

 12. Håll ut, Rebecca! I lugnet efter vänsterstormen, när det svenska civilsamhällsförnuftet har segrat, kommer kloka, modiga och driftiga personer som du själv, att få gott om tillfällen att förundras över hur många av de notoriskt smutskastande “goda” gaphalsarna, som “egentligen aaaalltid” har delat dina åsikter fullt ut… 😉

 13. Jag har alltid funnit denna typ av uppenbara dubbelmoral och sättet den nyttjas som ett maktverktyg fascinerande. Jag kan omöjligt förstå hur en tänkande individ får så djup kognitiv dissonans att funka rent intellektuellt.

  Det läskiga är att i min erfarenhet återfinns den bara i dystopiska fantasy/sci-fi böcker och i likvärdigt dystopiska historieböcker. Och uppenbarligen sedan 15-20 år tillbaka i sveriges toppskickt av media/politik =/.

 14. Finns ingen blogg jag känner till som belyser myndigheter, organisationer och företeelser, på ett så sakligt och faktabaserat sätt, fattar inte att Du/Ni orkar. Att Dina anhängarna är så oändligt många fler än belackarna, får Du ta som plåster på såren.

 15. Men detta är ju “det goda” hatet, det är ju fina vänstermänniskor som bara vill väl som står bakom, då är alla medel tillåtna. Vänstern är tydligen hårt trängd när de måste hålla på såhär, de ser väl sin maktbas snabbt eroderas i takt med att vanligt vettigt folk tröttnar på att föda dessa gapande parasiter.

  Det är klart att förespråkar man planhushållning, ofrihet och misär, så kan man inte vara rakt på sak och argumentera för vad man egentligen vill införa. Man blir tvungen att ta en massa omvägar som att försöka demonisera motståndarna och klistra olika etiketter på dem istället för att bemöta deras fullt rationella argument.

  Jag fattar inte att du ids hålla på med sådant junk som Twitter och Facebook, rena skräptjänster för folk som är för lata eller korkade för att kunna driva en egen webbsida.

 16. Är man V eller S så är allt tillåtet och en tweet från SUF i Göteborg (@sufgbg) som får mig att bli heligt förbannad:
  “Vi skulle vilja ringa alla poliser och be dem dö. Helst på ett sätt som innebär mycket lidande för dem och deras anhöriga”

  Vilken tidning skriver om det?

 17. Synd att du ska behöva uppleva dessa påhopp. Det som är roligt i hela det jobbiga, du utsätts för, är att dom som skriver negativt om dig aldrig kan kritisera dina fakta och därför är enda sättet att kritisera dig: personangrepp. Jag och min sambo är verkligen glada att du finns. Tack.

 18. Nu hamnade undertecknad och Magnus Ströms replik i ett helt annat bloggflöde,vilket får oss att framstå som fullblodsidioter.
  Nåväl.
  Det intressanta är numer att vänstermegafoner ylar om nedsättande ton och överskridna gränser vad gäller etik. Låt mig påminna om Aftonbladets ledarsidor och den av LO sponsrade Politism. Skrivar skolan för (den sistnämnda) är inte ett särexempel snarare en lysande exemplifiering på hur den goda vänstern hastigt och plötsligt förlorat sitt närminne. Invektiven och svart/brunmålandet är regel, snarare än undantag. All form av nedsättande och personliga påhopp initierar enbart avsändarens mentala handikapp. “I de blindas rike är den enögde kung”.

 19. Vi som inte har problem att erkänna att vi röstar på SD har fått vår beskärda del av “smutsiga” epitet och ord. Hade ett frukost möte med andra förtroende politiker som förfasade sig över att Strandvall blev kallad H-A, jag berättade då att vi SD’are under en lång tid blivet kalla en massa saker, Stefan L. kallade vårt parti och förmodar att han inkluderade oss som valt SD i nazist-benämningen i en TV debatt. Dessa damer påstod att de inte visste om detta och hade aldrig hört att så var/är fallet! Det goda våldet och epiteten kommer huvudsakligen från S, MP, V och Fi. Generellt hyser inga muslimer goda tankar om oss “vita” heller.

 20. Tack för ännu en läsvärd text med kompetent analys. Min kompis och jag brukar ofta kommentera ditt skrivande med orden att du är en av de bästa grävarna i landet. Hoppas du inte tröttnar, för dina analyser är nödvändiga för att vi ska kunna vända Sverige åt rätt håll igen.

  Jag håller med dig att man ofta ser en hård och oförsonlig ton från vänsterkanten, samtidigt som man verkar sakna speglar i sitt glashus. Men som den mest tryckta boken i historien säger på nåt ställe: “Högmod går före fall”. Som de nu upphöjt sig själva kommer de att falla hårt en dag, för människor är inte så dumma som de verkar tro. Synd bara att de inte verkar vilja ge upp innan de faller. Det vore givetvis det bästa både för dem själva och för oss andra.

 21. När argumenten tryter tar man fram (de verbala) nävarna. Eller är det avundsjuka som är dolt bakom?

 22. Jag tycker inte du skall ta dom här exemplen så allvarligt, dom flesta verkar inte ha alla hönsen hemma. Lindberg o Virtanen på AB är ju inte heller dom skarpaste knivarna i lådan

 23. Jag anser att ingen ska behöva hålla tillbaka mot skrikvänstern och dess apologeter inom media och politiken. Håna, jävlas och var totalt oregerligt mot dem så ofta det går.
  Att inte göra det är acceptans för deras “överhöghet” eftersom dem själva aldrig kommer att ta sig i kragen.
  Målet är att alltfler Svenssons ska inse det futila att spela snäll med utopisterna gör det tjänar inget till.

 24. Stå på dig. Du gör ett bra jobb. Därför bemöter dessa individer ingenting med argument. De saknar förmågan och har fel i sak. Inte de skarpaste knivarna i lådan alltså. Livet har dessutom lärt mig att man ska inte frukta den hund som skäller. Det är den tysta man ska se upp med. Därför ska man noga tänka sig för innan man förolämpar någon. För i det tysta växer ilskan, och inget glöms, inget förlåts……
  Hälsningar
  “Lågpannat obildat as”

 25. Hej.

  Jag försöker få vänsterorienterade kollegor och bekanta att bland annat läsa dina inlägg om sosseriets oligopol (eller kleptokrati kanske är bättre?) och hitta faktafel. Hittills står mätaren på noll, beroende på enligt min erfarenhet två saker:
  1) De som läser hittar inga fel
  2) De som inte läser, låter bli då de är rädda att påverkas om de exponeras för andra tankar

  Detta är alltså lärarkollegor.

  Håll ut, och håll i dig – det kommer att bli sju resor värre ju närmare valet vi kommer. Bli inte förvånad om du råkar ut för att man från AFA/EXPO försöker få dig på bild med t ex Vavra Suk eller Dick Erixon – eller annan liknande GBA-taktik. Vad som helst för att hålla diskussionen kring metafrågor och personers ‘moraliska lämplighet’, istället för konkreta sakfrågor.

  Behöver du/ni hjälp så tveka inte att fråga läsekretsen.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 26. you got them on the run and now they are afraid.
  Jag tror inte du förstår vilket starkt stöd du har ute i samhället.
  Nu skall jag stötta ditt arbete med lite pengar.

 27. Njau.. har Putinbabes gått in och hackat sidan?
  Intentionen säkerligen god i annat fall,däremot svårbegripligt.
  Var?När? och framförallt Hur?
  Vilken plattform?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap