Kommunal satsar loss

Fackförbundet Kommunal är nog mest kända för allmänheten just nu för pampskandalen i vintras då det kom fram att ledningen bott gratis på egna skärgårdshotellet, festat loss med medlemmarnas pengar och haft porrshower på den egenägda ”lyxkrogen” Metropol Palais.

När sajten Politism lanserades i Almedalen 2013 med buller, bång och stora löften, gick Kommunal in med grundplåten på 3 miljoner kronor tillsammans med LO.

Sedan starten har Politism enligt årsredovisningen gått 6,6 miljoner kronor back. 

 

Det finns en bra förklaring: de är varken intressanta eller relevanta och trots att de marknadsförs på Aftonbladets startsida har de inte fler än drygt 50 000 unika besök per vecka. Sedan den 7 november har de skrivit inte mindre än 10 artiklar om Trump. Ingen aning hur intresserade Kommunals medlemmar är av amerikansk politik men Politism redaktion är i alla fall otroligt intresserade. 

Förutom Trump och några enstaka artiklar om arbetsmiljö och vinst i välfärden hittade jag  de här aktuella artiklarna. 

 

Nedan kan ni medlemsavgifterna för olika inkomstintervall.

För till exempel en undersköterska (största gruppen i förbundet) som tjänar 18 879 kronor, det vill säga 13 215 kronor efter skatt, motsvarar medlemsavgiften inkl a-kassa 2,5 % av disponibel inkomst. Medan den som tjänar 10 000 kronor per månad (disponibel inkomst 7 000 kr) motsvarar den det dubbla, nästan 5 %.

334 kronor efter skatt betyder något för någon som tjänar så lite. Då vill det till att den faktiskt går till något vettigt. 

 

Enligt Kommunals egen hemsida går avgifterna till ”förhandlingar med arbetsgivaren, fackliga studier, förbättra arbetsmiljö och skapa inflytande”. 

 

Men trots att Politism är en flopp valde Kommunals ledning att satsa ännu mer pengar på förlustmaskinen. Resumé publicerade igår nyheten att de går in med ytterligare 2,5 miljoner fram till 2018.

 

Enligt Kommunals egen tidning Kommunalarbetaren har Kommunal hittills satsat 6,5 miljoner kronor av medlemmarnas pengar på sajten mest känd för ”Veckans högertweets”.

 

Jag har räknat ut hur många månadsavgifter en undersköterska fått lägga på en sajt få läser och ingen bryr sig om. 

Det motsvarar nu 19 461 undersköterskors månadsmedlemsavgifter. 

6 500 000 kr / 334 kr = 19 461. 

Unionen ”mans-plainar” sina medlemmar, Kommunal satsar nu när de lagt ner lyxkrogsambitionerna på kalkonprojekt. 

Facket har nog aldrig varit så irrelevanta som nu. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!