Kommunal satsar loss


Fackförbundet Kommunal är nog mest kända för allmänheten just nu för pampskandalen i vintras då det kom fram att ledningen bott gratis på egna skärgårdshotellet, festat loss med medlemmarnas pengar och haft porrshower på den egenägda “lyxkrogen” Metropol Palais.

När sajten Politism lanserades i Almedalen 2013 med buller, bång och stora löften, gick Kommunal in med grundplåten på 3 miljoner kronor tillsammans med LO.

Sedan starten har Politism enligt årsredovisningen gått 6,6 miljoner kronor back. 

Det finns en bra förklaring: de är varken intressanta eller relevanta och trots att de marknadsförs på Aftonbladets startsida har de inte fler än drygt 50 000 unika besök per vecka. Sedan den 7 november har de skrivit inte mindre än 10 artiklar om Trump. Ingen aning hur intresserade Kommunals medlemmar är av amerikansk politik men Politism redaktion är i alla fall otroligt intresserade. 

Förutom Trump och några enstaka artiklar om arbetsmiljö och vinst i välfärden hittade jag  de här aktuella artiklarna. 

Nedan kan ni medlemsavgifterna för olika inkomstintervall.

För till exempel en undersköterska (största gruppen i förbundet) som tjänar 18 879 kronor, det vill säga 13 215 kronor efter skatt, motsvarar medlemsavgiften inkl a-kassa 2,5 % av disponibel inkomst. Medan den som tjänar 10 000 kronor per månad (disponibel inkomst 7 000 kr) motsvarar den det dubbla, nästan 5 %.

334 kronor efter skatt betyder något för någon som tjänar så lite. Då vill det till att den faktiskt går till något vettigt. 

Enligt Kommunals egen hemsida går avgifterna till “förhandlingar med arbetsgivaren, fackliga studier, förbättra arbetsmiljö och skapa inflytande”. 

Men trots att Politism är en flopp valde Kommunals ledning att satsa ännu mer pengar på förlustmaskinen. Resumé publicerade igår nyheten att de går in med ytterligare 2,5 miljoner fram till 2018.

Enligt Kommunals egen tidning Kommunalarbetaren har Kommunal hittills satsat 6,5 miljoner kronor av medlemmarnas pengar på sajten mest känd för “Veckans högertweets”.

Jag har räknat ut hur många månadsavgifter en undersköterska fått lägga på en sajt få läser och ingen bryr sig om. 

Det motsvarar nu 19 461 undersköterskors månadsmedlemsavgifter. 

6 500 000 kr / 334 kr = 19 461. 

Unionen “mans-plainar” sina medlemmar, Kommunal satsar nu när de lagt ner lyxkrogsambitionerna på kalkonprojekt. 

Facket har nog aldrig varit så irrelevanta som nu. 

9 kommentarer till Kommunal satsar loss

 1. Intressant granskning, när får vi läsa lite grävande i hamnarbetarförbundet som bedriver en väldigt intressant konflikt vid Apms teminal i Skandiahamnen Göteborg.

 2. Det är väl alldeles utmärkt att vänstern slösar bort sina resurser på fullständigt meningslösa projekt, det är ju inte skattepengar de bränner utan pengar “dumma” fack-medlemmar frivilligt avstår till pamparna.

  Enda jag kan konstatera är att lönen för dessa LO anslutna tydligen är alldeles för hög om de har råd att avstå 5% utan att få något som helst tillbaka!

 3. Är det inte ännu värre? Borde du inte räkna med avgiften exklusive A-kasseavgiften, dvs 242 kr, vilket gör över 27.000 månadsavgifter?

 4. Socialdemokraterna & facket var en gång arbetare som tog hand om andra arbetare.. idag har arbetes söner & döttrar barnbarn tagit över…..& inget har de lärt sig av sina föräldrar….. haha

 5. Hej.

  Kommunal är inte ett fackförbund som står på medlemmarnas sida i konflikter med arbetsgivaren, utan en kapo som skall hålla hjonen på plats åt arbetsgivaren.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 6. Facksplaining.
  Förutom ytterst usla förhandlare till de mest kvinnodominerade yrken man skall värna -och lugubert utnyttjande av medlemsintäkter så ger man
  -en haltande socialistisk lekruta, en oerhörd sponsring och rent spill på bekostnad av det som knappast intresserar samtliga lågavlönade kvinnor inom statligt och kommunalt värv
  -total tondövhet vad gäller den politiska spridningen inom medlemskåren
  -fackpåve verksamhet inom sfärer som knappast bör och skall ingå inom ordinarie verksamhet
  -naken kabaréer på en nattklubb i Kommunals ägande med en 320 miljoners förlust,som förutom amatörernas afton knappast appellerar till den övervägande kvinnliga representationen inom stat- o. kommun
  -ideologisk nepotism, Wallström/lägenhet,say no more
  -ett medlemstapp som inom den fackliga rörelsen nu når episka höjder.
  T o m juni 12000 medlemmar och “därefter ytterligare ett par tusen”
  …”pensionsavgångar väntade…..” som en av förklarliga orsaker
  enl. källan Arbetet (ja) 2016-11-14 i propagandaorganet
  //arbetet.se/2016/09/14/fortsatt-medlemstapp-for-kommunal/

 7. Konsumentupplysning av bästa märke.Du är fackmedlemmarnas bästa vän, när Du hjälper dem att spara in på fackavgiften. A kassan kan man vara med i separat, om man vill.

 8. Och hur gick det med Ylva Johanssons utbildningsbolag som på uppdrag av (sedan man gjort sig av med seriösa Statens Skola För Vuxna i Härnösand)Mona Sahlins man på Metall, skulle sjösätta Metalls IT-skola? Flera hundra miljoner gjorde hon av med, producerade ingenting. Jag vet, jag var inblandad tillsammans med SSVH i förspelet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap