Unionen facksplainar


Unionen är ett fackförbund som gärna testar lite nytt och fräscht. 

För en tid sedan blev det känt att de till exempel använder sig av psudovetenskapen “kommunikologi”, både för utbildning internt och för förtroendevalda. 

Problemet är att de klassat kurserna som fackutbildning och därför skickar de gladeligen notan till landets företagare och andra arbetsgivare om deras ombudsmän vill gå på “känna-med-kroppen”-kurser utan vetenskaplig förankring alls. Kreativt. Men inte hederligt. 

Jag skrev om det i januari i ett inlägg med titeln “Mumbo Jumbo på arbetstid”

Nu har någon haft på sig tänkar-hatten igen och de lanserar därför nu “Mansplaining-akuten”. 

Det kan man läsa på Unionens Facebook-sida. 

På sin hemsida förklarar de varför: mansplaining betyder att män självsäkert och ofta nedlåtande berättar för andra (läs mest kvinnor, red.anm) hur landet ligger. 

Unionen påstår på samma sida att “män tenderar att överskatta sin intelligens” i mycket större utsträckning än kvinnor. 

Källa?

En (1) forskningsstudie. 

Under en vecka kommer en skara utvalda antar jag experter på just “mansplaining” att sitta på ett journummer dit alla kan ringa och ventilera sin frustration eller ställa frågor. 

Tel: 08 – 503 15 500

Här hittar vi bland annat grundaren av FATTA, Ida Östensson, tjejen som blev känd genom att prata mens – Clara Henry, Rättviseförmedlingens Seher Yilmaz, HBTQ-aktivisten Moa Svan och Miljöpartiets fd partisekreterare Anders Wallner. 

Nina Hemmingson har illustrerat till kampanjen. 

Hennes bilder är tydliga – dryga män sitter och förklarar oviktiga saker för kvinnor och utlandsfödda. nbsp;

På kritik svarar Unionen däremot att “mansplaining” inte alls ska tolkas som att det bara har med män att göra. Utan det kan vara kvinnor som mansplainar (?). 

Om man vill göra en kampanj som verkligen riktar sig till alla och som adresserar det Unionen i sitt försvars-svar hävdar dennas syfte är, nämligen härskarteknik, borde döpt kampanjen till “härskarteknik-akuten”. Men det har de alltså inte gjort.

Personligen har jag som kvinna och en person som tar plats, under mina snart 20 år i arbetslivet, uteslutande haft mest problem med andra kvinnor.

Framför allt de som är en bit äldre än mig men även  jämnåriga. Den röda tråden är osäkra och därmed otrevliga, revirpissande kvinnor som förfinat härskarteknikerna till perfektion och inte haft några problem att försöka till exempel göra bort eller platta till mig helst offentligt. 

Den sämsta chef jag någonsin haft är en idag typ 55-årig kvinna, som är kommunikationschef på ett större företag. 

Den här erfarenheten delar jag med massa andra kvinnor. Framför allt andra framgångsrika kvinnor.

Men ett av landets största fackförbund med nästan 300 000 medlemmar som är kvinnor utgår alltså från att i princip ingen av dessa delar min erfarenhet. 

Det är istället enbart männen som är problemet. 

Ett exempel på denna dubbla hållning kan den här kommentaren representera – “hej alla upprörda män“.

Det här just det här som är problemet.

Att även organisationen som har alla sorters medlemmar, och är beroende av dem för sin försörjning, klampar klumpigt in på områden som generaliserar, dumförklarar och polariserar.

Och rakt av köper genustrumpeternas förklaringsmodeller på samhället, trots att de är värderingar och inte kunskap eller vetenskap.

De är teorier byggda på värderingar. 

Det finns inga vetenskapliga belägg för att “mansplaining” ens existerar. Det är ett populärkulturellt uttryck som just nu är trendigt, framför allt inom feministdebatten. 

Ändå har alltså ett fackförbund med 600 000 medlemmar inga som helst problem med att skuldbelägga majoriteten av sina medlemmar. 

För Unionen har 55 % män som medlemmar. 

De lyckas alltså  med konststycket förlolämpa 330 000 personer med sin kampanj. Minus de som antingen själva erkänner att de mansplainar och gärna blir tillrättavisade förnumstigt av sitt fackförbund som de försörjer. Eller de som tillhör den kanske minoritet av männen som faktiskt inte håller på så. 

De flesta medlemmarna i Unionen tjänar över 19 000 kronor per månad.

Så för 2 700 kr per år får man alltså inte bara gå gratis på pseudovetenskapliga kurser som påstår att om man rör vissa delar av kroppen blir man smartare i vissa delar av hjärnan. 

Man kan också få bli kallad ett annat ord för mansgris i en kampanj. 

Enligt förra årets årsredovisning fick de in 1,2 miljarder i medlemsintäkter. De mansplainande männen betalade alltså in 660 miljoner kronor av dessa till Unionen. 

Som ni kan se går den fackliga verksamheten inte så bra. Resultatet av den är minus 230 miljoner kronor. Deras årsresultat räddas av överskott både via försäkringsdelen och finansiella poster. 

Man undrar verkligen varför det går dåligt. 

Ordförande för Unionen och 1:e vice ordförande heter Martin och Peter. 

Jag tycker att de borde döpa om kampanjen. Från mansplaining till “fack-splaining”

13 kommentarer till Unionen facksplainar

 1. Fast det här med att jag har minsann aldrig upplevt… och ingen jag känner… är ju inte heller särskilt vetenskapligt. Teorier kallas teorier just för att de är teorier och förklaringsmodeller. Beroende på vilka faktorer som tas med får en olika resultat. Det är inte konstigt att någon som inte erkänner att det finns ett patriarkat inte heller kan se att mansplaining existerar. Men om jag ska vara ovetenskaplig så kan jag berätta att jag och flera som jag känner upprepade gånger har blivit just mansplainade. Nu senast av just min chef. Men det är kanske bara hittepå för så gör minsann inte alla män. Nej, jag håller med, de feministiska män jag känner gör det inte. Däremot alla de som gapar högt i kommentarsfält likt det ovan för att de känner sig förolämpade istället för att inse att det faktisk finns andra förfördelade parter.

 2. Jag gick ur Unionen det första jag gjorde när jag kom i kontakt med det här tramset. Hade funderat på att gå ur redan tidigare då jag egentligen bara vill åt inkomstförsäkringen men har inte fått tummen ur tidigare, det här fick dock bägaren att rinna över så nu blir det en fristående inkomstförsäkring istället.

 3. Är inte mansplaining ett otroligt sexistiskt uttryck? Tänk om ni startat “gnällakuten” eller något annat stereotypiskt om kvinnor, inte lika snyggt va?

 4. Ordet mansplaining och kampanjens utformning gör att alla de problem med härskarteknik som påminner om mansplaining men inte är könade enligt mallen blir osynliga. Hur en fackförening kan vara blind för en så uppenbar brist på generalitet är under all kritik.

 5. Den regresssiva vänstern är i dag Sveriges största religion och hatrörelse. Så fruktansvärt beklämmande.

 6. Utan påhopp så måste jag säga att det är interessant att läsa kommentaren från “LIsa” här under. Där ser man ett lysande exempel på det här löjliga sättet att uttrycka sej som blivit så vanligt de senaste åren. Hon tycker att det inte “känns okej” att Rebecca lagt upp bild på henne. (NB, det säger jag absolut ingenting emot.) Varför inte bara säga att det är inte okej? När man drar in sina känslor i det så blir det så mycket svårare för andra att argumentera emot. Det är till stor skada för samhällsdebatten att detta sätt att ordlägga sej blivit accepterat.

 7. Jag har hela tiden hävdat, och påstår fortfarande, att det inte är en fråga om könstillhörighet, utan helt enkelt en fråga kring hur man är som person och hur man hanterar sitt ledarskap. En bra ledare kan anpassa sitt ledarskap efter en grupps behov och efter individen… medan en dålig chef självklart är sitt inskränkta jag konstant. Jag tycker snarare att Unionen borde ha satsat på en jämställdhetsutbildning, ledarskapskurs och kanske lära ut lite FIRO eller liknande. Mitt påstående kvarstår; dåligt ledarskap är anledningen, inte könstillhörighet. Unionens raljerande känns nästan jämförbart med påståendet om att alla invandrare är kriminella/våldtäktsmän, bara för att de är “överrepresenterade i statistik” (ett solklart olämpligt yttrande)… men när det handlar om den vita mannen så är det plötsligt “okej”. Jag läste en artikel om att feministvänstern ofta använder samma retorik som nynazister. Detta är ett tydligt exempel på detta!

 8. Det fina i kråksången är att samtliga de som sitter på denna “Akut” själva mjölkar skattebetalarna på en massa bidrag till sina organisationer och sig själva….

 9. Jag hade olyckan att komma i kontakt med kommunikologin i samband med en livskris för ett tiotal år sedan. En bekant rekommenderade mig en kvinna som visade sig vara besatt av detta kvalificerade kvacksalveri. I stället för den samtalsterapi jag sökte blev jag instruerad att ligga på golvet och sträcka kroppen i diagonaler samt vicka och rulla tungan mot munhålans tak. Dessa rörelsemönster skulle även utföras som “hemläxa” mellan mötena och skulle tydligen ge fantastiska resultat. Jag förstod naturligtvis att detta var ren och skär galenskap och försökte protestera bäst jag kunde, men det var liksom det enda hon hade att erbjuda. Tyvärr gick jag med på att träffa denna charlatan tio gånger och vet nu om inte annat hur stackaren i Aschs konformitetsexperiment (googla!) måste ha känt sig.

  I övrigt är det föga förvånande att ett skräpförbund som Unionen blivit infiltrerat av dessa tankegångar, och det skulle inte förvåna mig om Regeringskansliet och Stadsrådsberedningen också finns med i kundlistan.

  Tack för alla bra gräv, förresten.

 10. Min reaktion efter de första raderna var: Vadå män?
  Vad jag kan minnas har jag, med undantag av en, bara råkat ut för kvinnor i övre medelåldern. Det är som att vissa tror att de måste lägga sig till med dåliga attityder och gärna ge lite tjuvnyp neråt för att kunna hävda sig och visa att de minsann är chefen.
  Eftersom jag starkt misstänker att det är till övervägande del är kvinnor bakom denna tokigheter Unionen nu håller på med så anser jag att det är en variant av härskarteknik gentemot män. Männen ska liksom tryckas till så fort det kommer en chans.
  Utan de flesta av våra förfadrar hade inte det här landet varit vad det är – och inte utan en de flesta av våra förmödrar heller.
  Männen drev och jobbade i industrin, gruvorna och skogen för det var fysiskt helt urdjävligt medan många kvinnor såg till att sköta den precis lika viktiga markservicen – för att det första skulle gå runt.
  På många platser – t ex inom min egen släkt, satt dock redan då, för +-100 år sedan, översittarkärringar och, bara för att de kunde, utövade diverse härskartekniker gentemot tjänstefolket på hemmaplan – som var de som faktiskt gjorde jobbet där.

  Det är som att det spelar ingen roll hur vårt land förändrats genom tid, teknik och utbildning så att alla i stort sett kan arbeta med vad de vill, så lyckas vi inte utveckla oss bort från dessa kvinnor.
  Kommer aldrig begripa mig på dem och vad de egentligen vill men att anklaga män för något de själva verkar utöva i betydligt högre grad är riktigt lågt.

 11. Slutar aldrig häpna över vad du gräver fram. Bra att det finns en journalist kvar i landet. Till alla er som köper (även bokstavligen) ovan nämnda feministiska rappakalja vill jag i sann mansplaning anda bara citera Forrest Gump.
  “Stupid is as stupid does”

 12. Hej Rebecka! Jag tycker inte att det känns okej att du lägger upp en bild på mig och skriver ut vart jag jobbar i din blogg. Jag skrev inte utifrån min yrkesroll utan det var min egna personliga åsikt jag uttryckte i eventet. Jag skulle uppskatta om du tar bort din skärmdump eftersom jag personligen drabbats av detta. Vänligen, Lisa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link