Fredrika Bremer-förbundet sprider myter


Idag kan man läsa en artikel från Fredrika Bremer-förbundet om föräldraförsäkringen med titeln “Jämställdhet måste gå före valfrihet”. Titeln sammanfattar innehållet väl och kraven från artikelförfattarna är att  regeringen omedelbart borde tvångskvotera föräldraförsäkringen 50/50, inklusive VAB-dagarna. 

Motivet är jämställdhet. 

Det är en veritabel uppvisning i medvetena missförstånd och ren mytbildning om jämställdhet och jag ska förklara varför. 

Jag valde att replikera här istället på SVT Opinion helt enkelt för att jag ville få ut svaret direkt och inte behöva vänta till nästa vecka.

Ju kortare tid sådana här felaktigheter får stå oemotsagda desto bättre. 

Jag kommer gå igenom felaktighet efter felaktighet och visa hur och varför det är fel. Inledningsvis den så vanliga men alltid felaktiga siffran 3,6 miljoner som feminister älskar att slänga iväg. 

Här finns flera fel.

Det första är att siffran 3,6 miljoner kronor bygger på siffror från 2010, det vill säga de är 6 år gamla.

Den kommer ursprungligen ifrån en uträkning baserat först på Medlingsinstitutets statistik och en LO-rapport om lönestatistik. Ett av de första ställena den publicerades var i tidningen Arbetet 2011.

Att använda 5 år gamla siffror är bara slappt och oseriöst. 

Det är 5 år gamla eftersom 2016 års siffror samlas in just nu och publiceras först 2017.

Tyvärr är detta inte enda felet. Utan det största felet är att siffran från Medlingsintitutet är både feltolkad och ovägd. 

Medlingsinstitutet släpper en ny rapport varje år om män och kvinnors löneskillnader. I rapporten från 2015 kan man läsa att den vägda skillnaden mellan könen är 4,6 %.

Varför är då det viktigt att kolla med den vägda och inte ovägda?

För att den vägda skillnaden tar skillnaden till alla de helt avgörande faktorer till lön: yrke, sektor, utbildning, ålder och arbetstid. 

Man kan helt enkelt inte jämföra en 55-årig överläkares lön med en 19-årig fastighetsskötare utan ens gymnasieexamen. Det är inte seriöst. 

En annan viktig sak är att MI:s statistik bygger på lön och inte inkomst. Det vill säga, vare sig bidrag eller kapitalinkomster räknas in. Detta gör både att de som t ex är duktiga på aktier, eller de som har en andel av sin disponibla inkomst som bidrag inte räknas in. Alla får barnbidrag men bostadsbidrag, bidrag för ensamtående etc har stor betydelse för dessa personers privatekonomi. 

Den allra viktigaste slutsatsen från Medlingsinstitutets rapport väljer dessutom Fredrika Bremer-förbundet att ignorera:

– att den oförklarliga skillnaden på 4,6 % mellan kvinnors och mäns löner inte går att förklara.

Det finns inga bevis för att den är osaklig och kan bero på faktorer som inte mäts av statistiken. 

Ett annat argument de använder för att tvinga alla familjer oavsett konstellation, ekonomiska förutsättningar, om någon är sjukskriven etc är pensionen. Att kvinnor för att de är hemma med barn och sedan jobbar deltid får lägre pension. 

Detta stämmer inte heller. 

Enligt en rapport Nordiska ministerrådet gjort på just deltidsarbetande (Part time job in the Nordic region (2013))  kan man se att prognoserna för deras typpersoner – en undersköterska och en grundskolelärare – som jobbar deltid i 10 år efter att barnen fötts så får den med lägst inkomster 96 % av de heltidsarbetandes pension och lärarens får 94 %. 

Man tappar alltså bara 4-6 % totalt på att jobba deltid så mycket som 10 år. Jobbar man deltid lägre eller bara är föräldraledig 1 år är givetvis skillnaden oerhört mycket mindre.

För att våra pensionsystem kompenserar redan idag kvinnor.

Män betalar in mer till systemet, som fördelas till kvinnor. Eftersom fler män väljer yrken som är högbetalda medan kvinnor fortfarande jobbar till hög utsträckning i den dåligt betalda offentliga sektorn. 

Det finns alltså inga argument alls för att en kvoterad föräldraförsäkring har någon påverkan på kvinnors pensioner. 

Det som påverkar pensionen är till allra största del yrkesval och därmed livsinkomst. En advokat kommer få högre pension än en undersköterska. 

Fredrika Bremer-förbundet hävdar också att om takten är som idag kommer vi har ett jämställt uttag 2205. Jag har ingen aning om hur de räknat här, de redovisar inte de siffrorna. 

Men om man tittar på statistiken från Försäkringskassan, som jag har gjort, kan man se att pappornas uttag av föräldrapenningen ökat med 150 % de senaste 15 åren. Det betyder att om bara 15 år kommer uttaget vara 40/60, vilker är det Försäkringskassan själva har som mål och definierar som ett jämställt uttag. 

2030 kommer alltså uttaget vara jämställt om takten fortsätter så här. 

I samma inlägg jag skrev om Myter om föräldrapenningen kan man också, genom Försäkringskassans egen statistik, lätt se att varken den första eller den andra kvoterade pappamånaden hade någon effekt. 

Efter den första kvoterade månaden minskade till och med uttaget. 

Och ökningen av uttaget innan den andra kvoteringen var högre än efter. 

Diagrammet hämtat från Socialförsäkringsrapport 2012:9

Fredrika Bremer-förbundet skriver också att VAB-dagarna borde kvoteras. 

I en fotnot i MI:s rapport kan man läsa att det finns ett samband enligt en rapport från IFAU mellan låg lön och större uttag av VAB-dagar, framför allt bland män. 

En vanlig uppfattning bland diverse feminister är att föräldraförsäkringen är det mest centrala för jämställdheten. Och att genom att peta och styra i den kan man via ett magiskt trollspö lösa de flesta problemen. 

Så här det inte. 

Det största problemet är och förblir att kvinnor väljer traditionella kvinnoyrken och jobbar i offentlig sektor. 

Enligt Försäkringskassans rapport “De jämställda föräldrarna” (2013) är följande faktorer det som styr jämställdheten: 

Varför Fredrika Bremer-förbundet bedriver opinionsbildning med påhittade, gamla och felaktiga påståenden är oklart.

Men om de vill ha bättre jämställdhet ska de sluta fokusera på föräldraförsäkringen och börja rikta in sig på sådant som faktiskt har någon större betydelse: kvinnors utbildnings, yrkesval, val av arbetsgivare och inte minst, riktade insatser mot män och kvinnor födda i MENA-regionen och Africa.

De borde också aktivt bedriva opinionsbildning för ökat RUT-avdrag och andra reformer för att frigöra kvinnor och mäns hemmaarbete så att samtliga kan jobba mer. 

9 kommentarer till Fredrika Bremer-förbundet sprider myter

 1. Hej

  Statistiken av uttag av föräldradagar mäter, vad jag kan förstå, enbart uttag av dagar i föräldraförsäkringen. De flesta jag känner tar inte ut 7 dagar per vecka utan sparar dagar efter ekonomisk förmåga. Uttag av dagar speglar alltså inte tiden föräldern faktiskt är frånvarande från arbetslivet (eller får den fantastiska möjligheten att vara hemma med sin avkomma).

  /Måns

  Jobba på Rebecka, bra arbete belöna sig förr eller senare!

 2. Jag hade inte haft några problem med kvoterad föräldraförsäkring. Barn behöver båda föräldrarna. Det finns dock ett problem. Om staten ska kvotera samt ta bort barnfamiljers rätt att själva välja borde det ligga i sin natur att även se till så att ekonomin inte påverkas. I många fall väljer man att låta den som tjänar minst att ta ut den största delen av föräldraförsäkringen. Det är ju inte konstigt, eftersom man månar om sin ekonomi. Hade staten gått in och betalat mellanskillnaden (såväl nu som senare i pensionsåldern) hade jag inte haft något emot nämnda kvotering. En annan aspekt som man bör ha i åtanke är att det vid en dylik kvotering även krävs lagstiftning som garanterar föräldern som går på föräldraledigt att detta inte får påverka den framtida karriären. Som vanligt fattar inte feministvänstern att föräldraledighet påverkar karriären negativt, särskilt ju högre ansvaret på arbetsplatsen är. Det är ytterligare en anledning till att en av föräldrarna väljer att ta ut mindre. Fast sånt händer väl aldrig i feministers lilla rosa drömvärld. Där är det bara gulligt, fluffigt och små enhörningar skuttar runt regnbågen.

 3. Tycker även att det är konstigt att det omvänt inte finns någon kvotering om det nu är jämställdhet som efterfrågas. Det finns ju faktiskt exempel på kvinnor, t.ex. egenföretagare, som inte tar ut en dag. Nu är det inte så att jag förespråkar “jämställdhet”, utan ifrågasätter bara varför denna bara är viktig på ett håll för dessa sk feminister. Jag undrar även hur man tänker kring amning. Man går ut med information om att amningen har avtagit de senaste årtiondena, och även om att man bör amma barn under en viss tid för att maximera immunförsvar mm. Är det socialstyrelsen som gått ut med detta? Oavsett så går ju “jämställdheten” rakt emot dessa råd, såvida man inte uppfinner en metod för män att sköta amningen då… Själv går jag på föräldrarledighet i dagarna, barn nummer två är på väg när som. Sambon och jag arbetar inom samma yrke, dock har jag högre lön…. Jag stannar hemma större delen av tiden trots allt då detta passar våra liv bäst. Att det finns kvoterade månader är något som påverkar våra egna val negativt, men vi får göra det bästa av situationen. Jag tycker självklart att varje familj borde få fördela tiden efter deras egna förutsättningar.

 4. Kommunal och andra kvinnodominerande fack sitter i partiets knä, de vill gärna förbjuda andra alternativ till offentliga arbetsgivare och de tvingas anpassa sina lönekrav efter vad som kan accepteras av en socialistisk finansminister. Samtidigt som facken gör allt för att paja för sina indoktrinerade medlemmar strös skattepengar till propaganda för att utmåla marknadsekonomi och medborgarens egna val som halvfascism. Sverige har blivit en bananrepublik.

 5. Hej.

  Man kan alltså sammanfatta det hela med två ord:

  “Feminister ljuger”

  Tyvärr räknas väl det inte som en nyhet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare
  Ps Med det menar jag inte att förringa din journalistiska gärning. Ds

 6. Jag har haft kvinnliga chefer i industrin. De har varit civilingenjörer och har definitivt inte släpat efter lönemässigt. Ta ut frustrationen på facken tycker jag, de har suttit i arbetsgivarnas knän i mer än 50 år och gjort mer för att cementera kvinnolönerna än någon arbetsgivare skulle ha kunnat, eller ens önskat. Välj teknisk yrken tjejer, om ni vill ha bra lön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap