Anna Johansson – Marjasin i regeringen Löfven


Kommer ni ihåg Sigvard Marjasin?

Ni som är födda på 80-talet och framåt kanske inte gör det.

1977 till 1989 var han ordförande för fackförbundet Kommunal och mellan 1989 och 1994 var han landshövding i Örebron län. Socialdemokrat.

Han blev känd för att han som landshövding klippte och klistrade i representationskvitton. Han åtalades men friades senare.

Anna Johansson, vår infrastrukturminister, är nu i blåsväder. Hennes statssekreterare Erik Bromander har passat på att resa sedan han tillträdde. För 829 000 kronor. 

I en intervju med DN svarar ministern att hon inte har koll på vad hennes statsekreterare gör exakt. Inte när han reser i alla fall.

Då kan man spontant tycka att det är märkligt att en sådan erfaren politiker som en minister ändå ska vara, och Anna Johansson har varit kommunalråd i Göteborg, dotter till Göteborgs starke man Göran Johansson, inte vet. Hon har lång erfarenhet.

Men givet hur Johansson tidigare hanterat kvitton är det här svaret inte alls märkligt. 

För när hon var kommunalråd satt hon också i styrelsen för det allmännyttiga Bostadsbolaget.

 Uppdrag Granskning gjorde ett program om Göteborgs stad och dess kommunala bolags vidlyftiga representation kring fastighetsmässan Mipin. Och annan korruption i just Göteborg. 

När hon i programmet får frågor om de kvitton hon attesterat framgår det att hon inte kan läsa namnen på kvittona hon godkänt och att personerna inte finns på Bostadsbolaget.

Detta var inget problem när hon attesterade utläggen utan först när SVT-journalisterna frågar så medger hon att hon inte har en aning. Ändå godkände hon alla utläggen.

Programmet rullade vidare och journalisterna har fler frågor, bland annat om ett lunchkvitto Johansson attesterat. Från restaurangen Kookai.

Fast det är ingen restaurang utan en klädkedja. 

Reportern går runt och letar efter restaurangen Kookai men får bekräftat lokalt att det var just en klädbutik men att den stängt. Det fanns till och med en Kookai i Göteborg ett tag, det vet jag eftersom jag bodde i Göteborg på 90-talet och var i den butiken ibland.

Men det känner alltså inte Johansson till. Inte heller att Noir 40 inte kan vara en maträtt utan är en storlek.

Svart förstod hon från början. Men det ringde inga varningsklockor heller. Det verkade vara en helt vanligt lunch.

Förklaringarna är bekanta, både från tidigare i programmet och samma förklaringar vi nu hör i media angående Bromanders eskapader.

Det är omöjligt att gå på att hon inte vet vad Kookai var. Mer troligt är att Johansson har lika bra koll på ekonomi som Mona Sahlin och att hon har som vana att bara attestera utan kontroll.

Antingen har Johansson lärt sig att det här är ett bra sätt att hantera kriser som beror på att hon inte uppfyllt det ansvar hon har gentemot sitt ämbete och skattebetalarna som betalar hennes lön.

Eller så förstår hon helt enkelt inte.

Jag vet inte vad som är värst.

Hon har inte klippt i kvitton som Marjasin och inte gjort något olagligt. Men att uppvisa en sådan genomgående nonchalans för ekonomi och skattebetalarnas pengar är obegripligt dåligt.

Det är en gåta hur hon kunde få jobb i regeringen efter det Uppdrag Granskning avslöjade om Muteborg och hennes ansvar i den utbredda korruptionen som fanns och fortfarande finns där. 

28 kommentarer till Anna Johansson – Marjasin i regeringen Löfven

 1. Jag antar att Anna Johansson och Erik Bromander har blivit åtalade för bedrägeri. Eller fungerar det olika för dessa personer?

 2. Du måste fortsätta göra det du gör!
  Det vakuum som du fyller i journalisternas ställe är helt nödvändigt.
  MP-islamisten som Fridolin fixade in i regeringen hade aldrig avgått om inte du börjat rota i reseräkningarna etc.
  Vår nation är inte starkare än den granskning som görs av maktens människor och dess lakejer i flyglarna.
  Demokratin avskaffande är trots allt bara två riksdagsomröstningar bort och det är inte något de flesta ens har reflekterat över.

 3. Muteborg och regeringen i samklang!
  Noir 40 från Kookai blev en lunch…och denna person är med och leder en nation?? Men det ligger mer på hennes drulle till chef.
  En gång är en händelse, två gånger är en upprepning och tre gånger påvisar en trend. Åt vilket håll visade trenden och varför är en del människor helt immuna mot fakta och verklighet även när det är rakt framför ögonen??

 4. Att hon inte gjort något olagligt… Det kan faktiskt diskuteras. Trolöshet mot huvudman innebär att man har ett förtroendeuppdrag där man utför eller övervakar ekonomisk angelägenhet för en huvudman. Som attesterande övervakar man utläggsredovisningen för att förhindra att den som lägger ut förskingrar pengar. Därmed borde medvetet felaktigt attesterande vara trolöshet mot huvudman, sannolikt grovt. Grovt brott blir det om man exempelvis ägnat sig åt falsk bokföring eller ingivit falsk handling, vilket stämmer väl med att attestera felaktiga fakturor som i fallet med Rignäs. Grov trolöshet mot huvudman ger fängelse i minst 6 månader, som mest 6 år. Enda sättet att inte åtalas är att vara politiker, uppenbarligen.

  Bara ett exempel på att det hon gjort faktiskt inte är helt lagligt. Men se på Sahlin som har ägnat sig åt skumraskaffärer i över 20 år, såväl svart arbetskraft och p-böter hos Kronofogden som falska intyg och förskingring från sin arbetsgivare. Det är först nu som hon brottsmisstänks och troligen kommer hon frias. Det finns fler, mindre kända fall, av politiker i alla partier som ägnar sig åt liknande ekonomisk brottslighet. Men det blir “affärer” av det hela, några löpsedlar och möjligen lite smäll på fingrarna, när en vanlig medborgare sannolikt skulle avskedas och åtalas.

  Alla är jämlika, men vissa är mer jämlika än andra…

 5. Ja flickan Johansson har nog fått sina gedigna kunskaper om skumrask via fadersmjölken. Johansson d.ä. personifierade “göteborgsandan” och var en riktigt rutten torsk i ankdammen. Alla i stadsledningen var rädda för honom och hans hot. De gjorde som han ville och höll tyst.

 6. ganska enkelt att förstå sammanhanget med det släktträdet, äpplet faller inte så långt från trädet och partiet tar hand om de sina även i Göteborg som på så många andra ställen.
  Partibok går före kompetens.

 7. Fantastiskt och viktigt arbete du gör! Blir alltmer “politiskt deprimerad” men det känns ändå skönt när sanningen kommer fram. Det är vi ju inte bortskämda med tyvärr.

 8. Jag förstår att man manglar en minister för det här. Drömmen för varje journalist är förstås att få en minister på fall. Själv tycker jag man kan ge sig på den ansvarige resenären. Det är ju han som verkar ha felat. Att ministern ägnar sin tid åt värdigare uppdrag än att leka revisor är bara ett hälsotecken.

 9. Tack för din granskning! Har du lust att gräva i hur politikers och politiskt tillsatta tjänstemäns anställningsavtal och villkor ser ut? Jag har jobbat som personalansvarig i 10 år och det Erik Bromander har gjort är skäl för avsked alternativt uppsägning pga personliga skäl, men jag gissar att han kommer få minst en årslön i avgångsvederlag. Frågan är om dom har ett starkare anställningsskydd och om man kan göra vad som helst men ändå få ett paket istället för att få sparken. Om Anna Johansson beviljar ett avgångsvederlag fast hon inte behöver och ger bort miljonbelopp av skattepengar i onödan så skall hon avgå omedelbart.

 10. It’s not what you know, it’s who you know.
  Pappa Göran fixar fint jobb till sin flicka oavsett om hon är kompetent eller inte.
  Att hennes familj är lika mycket arbetarklass som Bonnier märks på hennes uttalande om att bensinen är för billig. Ingen empati för folk som tjänar under 50000 i månaden.

 11. Rebecca, är det Anna Johansson som har attesterat resorna eller är det någon annan? Görs det i förväg som på en “normal” myndighet? Tycker det verkar märkligt att han har kunnat göra så många resor utan att någon har satt stopp men med tanke på det du skriver, och om det är Anna Johansson som attesterar, så är jag nog inte så förvånad…

 12. Inget att förundra sig över hon är svenska och tillhör Ste´fans stollar. I sanning ett mycket märkligt folk.

 13. Erik Vidfare,
  (som Fnordspotting säger) Vikingarna/hedningarna gillade att sätta namn som förklarade
  exakt vad en person hade för egenskaper. Hårfager, Blot-Sven mm.
  Erik skattespridare
  Erik slöse
  Anna diktaturdottir
  Kommer ni på något mer?

 14. Till Bengt som även tar upp regeringens anställda! Jag var det under ett helt yrkessaliv som lågavlönad opolitisk tjänsteman. Och när jag blev 70 drar samma arbetsgivare över 3000 kronor per månad från en redan liten pension. Så snacka inte om regeringens anställda!!!!

 15. “Noir 40″… en “svart-lunch” kanske? Det hela luktar “deniability”, eller som små barn säger “jag bara…”Varför har vi sådana politiker? Och varför så många inom det s k statsbärande partiet?

 16. Helt obegripligt att människan kunde bli minister! Eller kanske inte, inte mycket inom politiken som förvånar längre!

 17. Inte för att jag har mycket till övers för sossepampar, men Marjasin gjorde tvärtemot den allmänna uppfattningen inget fel.

  Han hade ingen redovisningsplikt på sina utlägg, men vill ändå göra rätt för sig och lämnade därför in en verifikation. Eftersom det kvitton ska in på A4 klippte han i det långa kvittot, istället för att vika ihop det. Hade han inte lämnat in något alls hade det inte blivit någon affär, rätt sjukt egentligen.

 18. Vad är det för fel på denna regering, är varken ministrar eller deras anställda läskunniga. Statssekreterare Bromander hos Anna Johanssons skall leda arbetet med infrastruktur samt ansvarar bl.a. för tågtrafiken , vad gör han då i Laos. I DN står det också att han åker i business class, jag trodde dom skulle åka ekonomi. Kan denna regering inte göra nåt rätt?

 19. Det är väl inte så konstigt? Inom socialdemokratin tillsätts folk inte baserat på kompetens – det är kontakter och släktband som gäller.

 20. “Det är en gåta hur hon kunde få jobb i regeringen…”

  Den gåtan löste du tidigare i texten. “Dotter till Göteborgs starke man..”

 21. Hej.

  Antar att din fråga om hur sådana som hon om och om igen får fortsatt förtroende inom Partiet är retorisk, men jag svarar ändå:

  Vill du, som politiker, ha en underhuggare som är lydig, kompetent eller hederlig? Välj två.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 22. Med CV från nomenklaturan så är det ingen gåta varför hon utnämndes till minister. En nomenklatura som skryter med att vi har ingen korruption i Sverige, alla behandlas lika och alla har yttrandefrihet.

 23. Sossarna förnekar sig inte. De ´, alltså de socialdemokratiska politikerna, är den nya adeln. De anser att de har rätt till allt de kan roffa åt sig. Mutkolvar, tjuvar, bedragare, det är det lindrigaste man kan titulera dem. Det finns otaliga exempel på dessa nutida rövarbaroners lurendrejerier. Och sedan, när de konfronteras, så blir de förbannade för att de ifrågasätts. Och attt de verkar rent förståndshandikappade när de med dårars envishet upprepar sina mantran: jag vet inte, jag förstår inte hur det gått till, vi får undersöka det här o s v, o s v. Att tjänstemannaansvaret togs bort 1994 hade ett klart och tydligt syfte: Dessa rovriddare till politiker skulle ostraffat få klösa åt sig så mycket som möjligt utan att det skulle innebära några som helst efterräkningar för dem. För en politiker så är en vanlig människa bara en källa att ösa skattepengar ur. Undantag finns, då menar jag de som importeras från MENA-området. Fulla bidrag får de. Uppehållstillstånd får de. Bostäder ska de också ha. Svenskar är satta på undantag. Vård, skola, omsorg, försvar, allt ska demonteras. men den heliga invandringen får absolut inte röras. De är ju högutbildade och en ren vinstlott för Svensk ekonomi. Enligt dessa smått hjärndöda politiker alltså. När ska svenska folket vakna och förpassa dessa kretiner till den sophög de hör hemma i? De ska ställas till svars och dyrt betala för det de ställt till med! Ingen annan rättvisa finns!

 24. Socialdemokratin är rutten i Sverige. Partiet är snart hundra år gammalt. Det och dess ideologi finns fossiliserat i nästan varje sten i landet.

  Min förhoppning är att partiet som jag vill kalla socialOdemokraterna kommer att svepas bort från den politiska banan vid nästa val.

  Det är min önskan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap