Anna Johansson – Marjasin i regeringen Löfven

Kommer ni ihåg Sigvard Marjasin?

Ni som är födda på 80-talet och framåt kanske inte gör det.

1977 till 1989 var han ordförande för fackförbundet Kommunal och mellan 1989 och 1994 var han landshövding i Örebron län. Socialdemokrat.

Han blev känd för att han som landshövding klippte och klistrade i representationskvitton. Han åtalades men friades senare.

Anna Johansson, vår infrastrukturminister, är nu i blåsväder. Hennes statssekreterare Erik Bromander har passat på att resa sedan han tillträdde. För 829 000 kronor. 

I en intervju med DN svarar ministern att hon inte har koll på vad hennes statsekreterare gör exakt. Inte när han reser i alla fall.

Då kan man spontant tycka att det är märkligt att en sådan erfaren politiker som en minister ändå ska vara, och Anna Johansson har varit kommunalråd i Göteborg, dotter till Göteborgs starke man Göran Johansson, inte vet. Hon har lång erfarenhet.

Men givet hur Johansson tidigare hanterat kvitton är det här svaret inte alls märkligt. 

För när hon var kommunalråd satt hon också i styrelsen för det allmännyttiga Bostadsbolaget.

 Uppdrag Granskning gjorde ett program om Göteborgs stad och dess kommunala bolags vidlyftiga representation kring fastighetsmässan Mipin. Och annan korruption i just Göteborg. 

När hon i programmet får frågor om de kvitton hon attesterat framgår det att hon inte kan läsa namnen på kvittona hon godkänt och att personerna inte finns på Bostadsbolaget.

Detta var inget problem när hon attesterade utläggen utan först när SVT-journalisterna frågar så medger hon att hon inte har en aning. Ändå godkände hon alla utläggen.

Programmet rullade vidare och journalisterna har fler frågor, bland annat om ett lunchkvitto Johansson attesterat. Från restaurangen Kookai.

Fast det är ingen restaurang utan en klädkedja. 

Reportern går runt och letar efter restaurangen Kookai men får bekräftat lokalt att det var just en klädbutik men att den stängt. Det fanns till och med en Kookai i Göteborg ett tag, det vet jag eftersom jag bodde i Göteborg på 90-talet och var i den butiken ibland.

Men det känner alltså inte Johansson till. Inte heller att Noir 40 inte kan vara en maträtt utan är en storlek.

Svart förstod hon från början. Men det ringde inga varningsklockor heller. Det verkade vara en helt vanligt lunch.

Förklaringarna är bekanta, både från tidigare i programmet och samma förklaringar vi nu hör i media angående Bromanders eskapader.

Det är omöjligt att gå på att hon inte vet vad Kookai var. Mer troligt är att Johansson har lika bra koll på ekonomi som Mona Sahlin och att hon har som vana att bara attestera utan kontroll.

Antingen har Johansson lärt sig att det här är ett bra sätt att hantera kriser som beror på att hon inte uppfyllt det ansvar hon har gentemot sitt ämbete och skattebetalarna som betalar hennes lön.

Eller så förstår hon helt enkelt inte.

Jag vet inte vad som är värst.

Hon har inte klippt i kvitton som Marjasin och inte gjort något olagligt. Men att uppvisa en sådan genomgående nonchalans för ekonomi och skattebetalarnas pengar är obegripligt dåligt.

Det är en gåta hur hon kunde få jobb i regeringen efter det Uppdrag Granskning avslöjade om Muteborg och hennes ansvar i den utbredda korruptionen som fanns och fortfarande finns där. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!