Dan Eliassons walk of shame

Aldrig har väl en myndighetschef så snabbt blivit så kritiserad som vår rikspolischef Dan Eliasson. 

Få personer har heller inte varit inblandad i så många skandaler som Eliasson, innan han utsågs till rikspolischef den 20 november 2014.

Jag har därför sammanställt allt jag kunnat hitta kring vår rikspolischef. För han skulle aldrig blivit utsedd.

Det är dags att vi packar väskan åt Eliasson. 

 

Eliassons första möte med polismyndigheten kom som 17-åring, då han och hans kompisar  i Hedemora krossade en butikägares fönster för ”att han var kapitalist”. Nu tycker inte jag att domar för skadegörelse när man är tonåring ska ligga en till last när man är vuxen.

Jag vill däremot illustrera dels hans politiska hemvist, dels den attityd som präglat hela hans karriär efter den där incidenten. 

 

Tio månader efter att han tillträtt kom första vågen av protester från poliserna, i kampanjen ”Nu räcker det”. I och för sig riktades framför allt kritik mot den omorganisation som dragits igång redan innan Eliasson tillträtt men han hade även på sin korta tid lyckats få omdömet ”jag saknar förtroende för Dan Eliasson”. 

 

Nättidningen Blåljus vittnade om katastrofstämning inom polisen där många funderar på att helt enkelt sluta för att saker fungerar så dåligt. 

Polisfacket i Skåne har inte heller förtroende för Eliasson, bland annat för att han inte håller sig till sanningen om hur polisen jobbar. 

 

I januari 2016 mördades en anställd på ett HVB-hem,  en ung kvinna anfölls med kniv av en av de ensamkommande barnen som bodde där. Han hade uppgivit att han var 15 år, men under rättsprocessen konstaterades det att han var över 18 år. 

– Vad tycker om du om det inträffade?
– Man blir naturligtvis förtvivlad å alla inblandades vägnar, naturligtvis för den som dödats och dennes anhöriga men också för en enskild ung kille som begår en sån här förskräcklig händelse.

– Vad har den personen varit med om för något, vilka omständigheter har den killen växt upp under, vad är det för trauma som han bär med sig? Hela den här flyktingkrisen visar ju på hur orättvist livet är i många delar av världen.

Det är en sak att vara medkännande, men detta går över alla proportioner och är en skymf mot den mördade flickan och hennes familj. Man kan inte vara så här empatislös gentemot ett brottsoffer och relativisera lagens allvarligaste brott, som mord och dråp är, som rikspolischef.

Han företräder rättssamhället och ska stå på brottsoffrens och samhällets sida. 

 

Närpolischef Anders Karlsson reagerade precis som jag och många andra, och skrev en mycket delad och hyllad debattartikel om att Eliasson borde be alla brottsoffer om ursäkt. 

Hyllningarna strömmade in från poliskåren. 

 

I januari hade Eliasson ett annat problem att hantera – uppgifterna att polisen hade mörkat sexövergreppen under ungdomsfestivalen We are Sthlm 2014. 

Eliasson twittrade att saken skulle utredas. I augusti i år la nationalekonomen Tino Sanandaji ut rapporten som han begärt ut, på sin blogg

 

Dan Eliassons lösning på problemet med sexövergrepp på festivaler blev det redan klassiska PR-haveriet ”tafsa-inte-armbanden” som polisen delade ut på festivaler. Dan Eliasson poserade själv med ett på armen. Ett så kallat självmål. 

Jag tror att den här kampanjen kommer användas på landets kommunikationsutbildningar som exempel på hur man inte ska göra under lång tid framöver. 

 

I Almedalen i somras i en intervju med Eliasson sa programledaren att Jimmie Åkesson skrivit att ”Eliasson är naturkatastrof som sveper över myndighets-Sverige”. 

Då svarade Eliasson om Jimmie Åkesson kräver hans avgång så ser han det som en merit och nbsp; att han avgår om Jimmie Åkesson blir statsminister. Han gillar inte hans politik. 

– Är det rätt av myndighetschefer att ha åsikter om politik?
– Ja, myndighetschefer har också åsikter

Men reaktionerna från kåren blev återigen kraftiga, för Eliasson är som sagt myndighetschef. Han är byråkrat och ska inte hysa några politiska preferenser offentligt som sådan. Det får han hålla privat. 

Polisinspektör Anders Karlsson i Göteborg skrev ett öppet brev på Facebook som blev viralt och hamnade i Expressen, på exakt det temat: en myndighetschef ska representera alla medborgare. Även Sverigedemokrater. 

 

Dan Eliassons svar: jag har rätt att utnyttja min rätt till yttrandefrihet.

Det Eliassonska standardsvaret. 

 

Den åsikten gav Eliasson en anmälan för tjänstefel.

 

Eftersom sommaren skrev Eliasson på polisens hemsida ett brev med rubriken ”Vi klarade även denna sommar” till, ja, alla som vill läsa verkar det som. Framför allt media. Målgruppen kan inte ha varit sina egna anställda givet hur det var formulerat. 

Eller vad sägs om: ”själv är jag något kilo lättare, utsövd och har mängder med energi”.

Och: ”Som vanligt har det pratats om för lite bemanning under sommaren. Vissa har till och med hävdat att denna sommar varit besvärligare än vanligt med bemanningen, men trots det har vi lyckats dra runt verksamheten även denna sommar. Bra jobbat och stort ansvarstagande som vanligt!

Han hävdade också att omorganisationen börjar ”kännas bättre”. 

 

Poliskåren rasade. Han kallades till exempel tondöv av vice ordförande i Polisförbundet Anna Nellberg Dennis. 

 

Ett år tidigare, när en annan polis som också är aktiv på Twitter, Peppe Larsson, kritiserade Eliasson, ville han hellre vila vid grillen än svara på frågor. Det är viktigt att vara utvilad. 

 

Göteborgspostens ledarredaktör Alice Teodorescu skrev i augusti en kritisk artikel om Eliasson och sammanställde både sommarens bränder och reaktionerna på dem och en del av den kritik han hunnit få genom förordnandet. Till exempel att han i en intervju i Sveriges radio bad programledaren att berätta hur polisen kan jobba smartare samt anklagade honom för att raljera. 

 

Givet att Eliasson just är denna maktfullkomliga och snarstuckna person som han så många gånger visat kunde han inte låta bli att replikera och kalla även denna journalist saker, som att Teodorescu inte var sansad i sin artikel, inte kollat fakta eller gjort research. 

 

Den 6 oktober sa Polismyndighetens kommunikationsdirektör Unni Jerndahl upp sig efter bara två år. Skälet – hon och Eliasson kommer inte överens. 

En dyr konflikt. Jerndahl blev utköpt och får behålla sin lön på 100 000 kronor per månad ett år, utan avräkning ett halvår. Det vill säga, även om hon får ett nytt jobb. Konflikten kostar skattebetalarna 1,7 miljoner kronor (inkl sociala avgifter).

 

I slutet av september i år blev det känt att rikspolischefen och hans kansli ändrat formuleringar i en kritisk rapport från Statskontoret. Till exempel hade formuleringen ”Svagt förtroende mellan stöd- och kärnverksamhet” ändrats till ”Omorganisation kräver systemskifte” och vissa kritiska formuleringar helt tagits bort, som ”Stödverksamheten upplever sig vara åsidosatt”

 

8 av 10 poliser funderar på att sluta som polis enligt en undersökning av Polisförbundet från 2015.

 

Men Eliasson är inte den enda som är nöjd. Stefan Löfven är i vanlig ordning också nöjd och struntar därför i att ge polisen högre anslag. De ville ha 800 miljoner – de få 100 miljoner. Trots att uppklaringsprocenten minskat, poliser går på knäna i sin vardag, polisen måste lösa problem flyktingkrisen orsakat och det är de som ska leta reda på och verkställa alla utvisningar. 

 

Vem är egentligen Dan Eliasson och hur fick vi honom på halsen som högsta polischef?

På polisens hemsida kan man läsa hans CV. Han har en jur kand och har en lång karriär bakom sig i Socialdemokratiska arbetarpartiet. Han har jobbat åt både justitieminister Laila Freiwalds och Thomas Bodström, den senare var han statssekreterare åt mellan 2001 och 2006. 

 

Innan han blev statssekreterare blev han utsedd till ambassadör och var en av de som fick vara värdar när Sverige var ordförande i EU

 

Han var tillsammans med Thomas Bodström inblandad i de kontroversiella utvisningarna av de terrorstämplade egyptierna, då CIA fick tillåtelse att ingripa i svensk jurisdiktion. 

 

Han var också inblandad i razzian mot The pirate bay, som föranleddes av direkta krav från USA. Bodström blev KU-anmäld för händelsen. Dan Eliasson ska ha uppmanat polisen att slå till mot Pirate Bay, på uppmaning av Bodström. Alla förnekade. 

 

Tidningen The Local skrev om händelsen och hävdade att USA hotat med sanktioner från WTO. Det var intresseorganisationen MPAA som ställt kraven, som bevakar upphovsrätt. 

Att en minister utövar påtryckningar på myndigheter kallas ministerstyre och är förbjudet. Att skicka sin statssekreterare är inte det. Och då kan ministern hävda att han inget visste. Men sanningen är att Eliasson var inblandad i razzian och åtalet mot The Pirate Bay, på direkt uppdrag av amerikanska intressen. 

 

Både Bodström och Eliasson anmäldes såväl till KU som till JO. 

 

Bodström och Dan Eliasson försökte också tysta justitiekansler Göran Lambertz när han kritiserade rättsväsendet. 

Thomas Bodström och Dan Eliasson var även arkitekterna bakom det storebrorsamhälle som FRA-lagen är en del av. 

 

2006 vann Alliansen valet och därmed fick Dan Eliasson och alla andra sossar sparken.  
Han var han ett kortare tag på Säpo som tillförordnad biträdande chef för analysenheten men utsågs alltså 24 juli 2007 till generaldirektör för Migrationsverket.  Alliansen utsåg honom, obegripligt nog. 

Jag vet inte varför Sydsvenskan har datumet 24 juli 2005 men det stämmer alltså inte

Enligt en ledarartikel i Östersundsposten sa han vid utnämnande att ”om han fick bestämma skulle alla få stanna”.  Dan Eliasson som vi känner honom idag gjorde sig till känna redan här. 

 

Som GD för Migrationsverket sparkade han en chef i Göteborg, Lennart Eriksson, för att han bloggade positivs om Israel. Det ansågs inte förenligt med jobbet. Men de blev fällda i Arbetsdomstolen, trots det fick han inte tillbaka jobbet utan skadestånd. 2,5 år senare fälldes Migrationsverket och därmed den ytterst ansvarige Dan Eliasson av Justitieombudsmannen för brott mot grundlagen. Erikssons yttrandefrihet hade kränkts. Den yttrandefrihet generaldirektören själv hänvisar till i tid och otid. 

Lennart Eriksson fick jobbet tillbaka och betalade därför tillbaka skadeståndet. 

Dan Eliasson är alltså inte bara JK-anmäld – han är även fälld för brott mot grundlagen av JO. 
 

Under Eliassons ledning skulle Migrationsverket bli bättre på att återförena ensamkommande med sina familjer. 800 barn ingick i projektet, målet var 480 återföreningar. Efter två år hade noll återöförenats. Men det lärde i alla fall verket något: att fråga om föräldrarnas telefonnummer. 

 

2011 utsågs han till generaldirektör för Försäkringskassan, obegripligt nog även denna gång av Alliansregeringen. De hade väl missat det fantastiska resultatet på återföreningarna eller att han blev fälld för brott mot grundlagen. 

Eliasson inledde med att gå och shoppa. Han köpte PR-tjänster, och femdubblade inköpen under sina år som GD. Nästan 37 miljoner kronor

 

Han fortsatte shoppa PR även som rikspolischef, med samma frenesi. Inte hjälpte det. 

 

2012 började Eliasson att twittra, nedan ser ni hans första tweet. 

 

Ett halvår senare twittrade Eliasson ut att han anställd en ny kommunikationschef – Jonas Lindgren. Som han jobbat med på Migrationsverket. 

 

2014 avslöjade Expressen att Jonas Lindgren anställt sin flickvän (som han träffat på jobbet på Försäkringskassan) till en chefsposition under sig och gett henne löneförhöjning. 

 

En annan chef, Dani Ramzgah, anställde också sina släktingar. Han rekryterade sonens sambo och försökte fixa jobb åt sin fru. Fick han sparken? Nix, han blev befodrad till Försäkringskassans ledningsgrupp. Av Dan Eliasson. 

 

Efter de här skandalerna löser Eliasson problemet som pampar brukar lösa problem – han ändrade reglerna. Så efter det får Försäkringskassans internutredare inte utreda höga chefer utan att de först informerats. Vilket gör det omöjligt att utreda. 

 

Som om inte detta vore nog beordrade han också att samtliga kassans lagrade 13 000 mail skulle raderas. För att sopa igen alla spår efter de oegentligheter som ännu inte upptäckts. Internutredarna var bedrövade. 

 

Ett solklart brott mot Arkivlagen (1990:782).

 

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Hans Hoff kritiserade Eliasson och sa att ”han missbrukat sin ställning som chef i en statlig myndighet”.

Han kallades till utfrågning av partikamraten Tomas Eneroth angående jäv

 

Som GD för Försäkringskassan låg han i topp av alla generaldirektörer med en lön på 144 000 kronor per månad, mer än vad statsministern tjänar. 

 

I februari 2014 blev Eliasson återigen riksnyhet, denna gång för att han twittrat att han kräktes av Jimmie Åkesson. 

 

Samma månad var tidningen Metro dumma i huvudet.

 

Och DN presenterade ”årets kalkon”.

 

När Eliasson härjat på Försäkringskassan några år hade en av fyra medarbetare förtroende för honom. 

 

Dan Eliasson har behållit förstaplatsen i löneligan och tjänar idag 153 000 kronor per månad. Det lönar sig att vara inkompetent. 

 

Det är faktiskt helt omöjligt att förstå hur den här mannen fått förnyat förtroende av politiker igen, igen och igen. Har han någon hållhake på någon? Vad är det som gör att han inte bara klarar sig undan allt skit utan dessutom får högre lön och bättre jobb hela tiden?

En bråkdel av alla hans skandaler hade ju varit nog. 

När ska Anders Ygeman förstå att vi inte kan ha det så här och ge honom foten?

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!