United States of Anne Ramberg, del 1


På grund av längden har jag valt att dela upp inlägget i två delar. Del 2 publiceras i morgon.

Landets mest kända advokat – Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet sedan 16 år – är i blåsväder. Igen. 

För Ramberg har gjort sig känd från allt ifrån att tysta interna kritiker till att svinga, framför allt mot höger, med ett vukabulär som delvis delas med Sebbe Staxx. 

Nyligen intervjuades hon i lördagsintervjun i P1 och fällde då det redan klassiska uttalandet att humanismen, som hon likställer med ett stort flyktingmottagande, kräver att pensionärer får göra avkall på sin välfärd.

Många reagerade negativt på detta påstående. 

Innan vi går vidare in i rallarsvingarnas värld tänkte jag att det är bra att börja med att se vad hennes uppdrag går ut på.

Advokatsamfundets hemsida kan man läsa att förbundet ska:

– upprätthålla en rättrådig och yrkesskicklig advokatkår
– följa rättsutvecklingen
– tillvarata advokaternas allmänna yrkesintressen
– verka för sammahnhållning mellan advokater

Det är också Advokatsamfundet som utfärdar, och tar ifrån, advokaterna sin yrkeslegitimation. I det avseendet har Advokatsamfundet en myndighetsutövares roll, för det är inte Läkarförbundet som utfärdar läkarlegitimationer. Det gör Socialstyrelsen. De har alltså stor makt, såväl i samhället som för enskilda advokater då hela deras yrkesutövning är i händerna på dem. 

Anne Ramberg är en skicklig opinionsbildare, det kan man inte säga annat.

Jag tror att många tänker just på Anne Ramberg när de tänker på en advokat. 

Problemet är här att Ramberg använder sin plattform som Advokatsamfundets generalsekreterare i betydligt mindre utsträckning för att prata om frågor som rör advokater. Och i tilltagande utsträckning istället använder den för att bilda opinion för flyktingpolitik, specifikt en mer generös än vi har, samt olika partipolitiska frågor företrädesvis till vänster. 

Hennes uppfattning i flyktingfrågan överensstämmer mest med Vänsterpartiets. 

Hon använder dessutom såväl Twitter som sin blogg att kalla etablerade journalister saker som de ledarsidor hon kritiserar (alla som inte tycker som hon eller gör som hon säger) aldrig skulle publicera eftersom språket är för grovt. 

Faktum är att hon inte tvekar att kasta vilket otrevligt vokabulär som helst på vem som helst hon ogillar. Och det är många. 

Anne Ramberg använder gärna sociala medier, framför allt Twitter, och är en flitig bloggare. 

Jag har kollat på hur generalsekreteraren uttrycker sig och om vad hon skriver, ända tillbaka till årets början och har hittat lite olika röda trådar. 

Anne Ramberg läxar upp medier:

1. DN ledare är okunniga och oförskämda
2. SvD ledare är pinsamma
3. GP har allvarliga problem
4. Ivar Arpi på SvD ledare är flyktingfientlig
5. Aftonbladet är sans och balans
6. SVT har lämnat all saklighet
7. Betydelsen av public service
 

Anne  Ramberg om Anne Ramberg:

Anne Ramberg och härskartekniken:

Anne Ramberg läxar upp politiker:

1. Elisabeth Svantesson är okunnig och inte humanist
2. Statsministern är hopplöst osaklig
3. Kräver att alla partier tar avstånd från SD
4. Jonas Sjöstedts retorik är bedrövlig
5. Jonas Sjöstedt är osaklig
6. Statsministern är principlös
7. Regeringen fiskar i grumliga vatten
8. SD är fascister
 

Anne Ramberg försvarar sin kompis:

Anne Ramberg läxar upp EU (med härskarteknik):

.

Anne Ramberg och den goda tonen:

Den moraliskt överlägsna Anne Ramberg:

Anne Ramberg om kritik mot politiker: 

Ahlenius syftar på Riksrevisionens tidigare chef Inga-Britt Ahlenius

Anne Ramberg kommenterar utrikespolitik:

Anne Ramberg läxar upp Justitieombudsmannen:

Majoriteten av det Ramberg har retweetat sedan januari har med flyktingkrisen att göra. Få saker har med juridik att göra. 

Den stora majoriteten av de tweets hon själv skrivit handlar också om flyktingar på olika sätt. Förvånansvärt få om juridik. 

De enda som kan avsätta Anne Ramberg är Advokatsamfundets medlemmar. Varför de tycker att hon är en lämplig företrädare är därmed oklart. 

Gissningsvis har de gått på myten om att all PR är bra PR. 

Men när Anne Ramberg har blivit synononymt med advokat i Sverige och denna person använder sin makt åt att ösa ut skit åt allt och alla, utom Anne Ramberg själv, så skulle åtminstone jag om jag vore advokat tycka att yrkeskåren och samfundet har ett reellt problem. 

Hur gynnar det medlemmarna att hon agerar som fri flyktingdebattör snarare än den högsta företrädaren för advokatbranschen? All PR är nämligen inte bra PR. 

I nästa inlägg fortsätter jag min granskning av Ramberg, då vad hon sagt och gjort i media och de skandaler som kantat hennes yrkesgärning. 

31 kommentarer till United States of Anne Ramberg, del 1

 1. Men, mildaste tider – Vem tror hon att hon är?
  Ramberg borde sluta på advokatsamfundet, och starta en blogg.

 2. Ramberg tillvaratar advokatkårens intressen. De tjänar multum av skattebetalarnas pengar på massinvandringen.

 3. Hej.

  Lita på att en ordvrängare som Ramberg kan få upp att vara ner, och rätt till fel – att upplösa Advokatsamfundet, och låta marknaden få råda vad gäller civilrättsliga advokater samt försvarsdito för brottmål torde ge betydligt mindre politisk styrning av juridiken. Inte kan väl advokaters bemyndigande att utöva sitt yrke fungera i korporativ symbios med en stat?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 4. Det är inte en gång jag förundrats över varför Ramberg får fortsätta som hon gör. Hon skämmer ut Advokatsamfundet och därmed hela yrkeskåren, är politisk och man kan därmed fråga sig om alla advokater är illröda. Sen kan man ju undra hur det är med den goda advokatens juridikkunskaper med tanke på en del uttalanden. Bedrövligt!

 5. Intressant ämne – Ramberg har gjort sig känd som en orädd debattör, men likt den som sätter sig på höga hästar, så ser man bara ned på folket runtomkring. Det förtjänar att uppmärksammas och bemötas.

  En liten sak bara – Ramberg intervjuades i Söndagsintervjun; klassiska lördagsintervjun är Ekots program. Båda går i P1, men rätt källa bör anges.

 6. När kommer tvåan Rebecca?
  Några bad jokes om advokater tills dess.
  -Q: How many lawyer jokes are there?
  A: Only three. The rest are true stories.
  – Q: What’s the difference between a lawyer and a liar?
  A: The pronunciation.
  – Q: What do you get when you cross a blonde and a lawyer?
  A: I don’t know. There are some things even a blonde won’t do.(sorry)
  – Q: What can a goose do, a duck can’t, and a lawyer should?
  A: Stick his bill up his ass.
  – Q: What’s the difference between a dead skunk in the road and a dead lawyer in the road?
  A: There are skid marks in front of the skunk.

  Ursäkta,förlåt mig,kunde inte hålla mig,i väntan på episod 2.

 7. Advokat som yrkestitel hamnar till slut i bottenskrapet tillsammans med politiker, journalist och bankdirektör.

 8. “De enda som kan avsätta Anne Ramberg är Advokatsamfundets medlemmar. Varför de tycker att hon är en lämplig företrädare är därmed oklart.
  Gissningsvis har de gått på myten om att all PR är bra PR. “

  En förmodligen fullständig korrekt slutas. När hon i illa dolda ordalag jämför den moderate riksdagsmannen Hanif Bali med bruna råttor som kommer fram ur kloakerna passerar hon en gräns som inte ska passeras. Eller ens befinna sig i närheten av.

  Får hon sitta kvar så är risken överhängande att advokatkåren dras ner i dyn.

 9. “De enda som kan avsätta Anne Ramberg är Advokatsamfundets medlemmar. Varför de tycker att hon är en lämplig företrädare är därmed oklart.
  Gissningsvis har de gått på myten om att all PR är bra PR. “

  En förmodligen fullständig korrekt slutas. När hon i illa dolda ordalag jämför den moderate riksdagsmannen Hanif Bali med bruna råttor som kommer fram ur kloakerna passerar hon en gräns som inte ska passeras. Eller ens befinna sig i närheten av.

  Får hon sitta kvar så är risken överhängande att advokatkåren dras ner i dyn.

 10. Anne Ramberg gynnar sina medlemmar eftersom alltfler advokater och jurister är beroende av en stor asylinvandring för sin försörjning, hela Sverige är ju satt i jobb inom asylindustrin, iofs med hjälp av skattepengar och lånade pengar men som som han sa som pissade på sig…”det är i alla fall varmt och skönt i början”.

 11. Kan inte tolka idiotin annat än att hon (i hög ålder) är ute efter ett riktigt fett avgångsvederlag. Det bruka alla försumliga “toppar” få när de missköter sig och sitt jobb.

 12. Så bra att du orkar skriva korrekt och avslöjande om denna godhetsknarkare som pinkar på vanliga svenskar som har få slantar att leka med

 13. Tack för din granskning av Ramberg! Måtte samfundet avsätta henne!
  Vänlig hälsning!
  Bengt Höglund.
  Simlångsdalen.

 14. I en artikel på Ledarsidorna.se skriver Chris Forsne bland annat om hur mycket pengar som går åt till migrationsdomstolarna. I artikeln nämns siffran “uppemot en halv miljard till advokatbyråer” för år 2016. T.o.m augusti i år var siffran tydligen ca 338 miljoner kronor. Utöver detta har tydligen domstolsverket för 2017 yrkat på “över 1 miljard för migrationsmålen.” Det jag undrar är hur mycket verket faktiskt fått tilldelat för år 2017? Artikeln i sin helhet finns att läsa på //ledarsidorna.se/2016/09/migrationspolitikens-svarta-hal-del-ett/

  MVH Andrei

 15. Tack, underbar sammanställning, bra jobb, uttalanden säger det mesta egentligen, ser fram emot fortsättning.
  Anne Ramberg är kanske den mäktigaste icke demokrratiskt valda person som påverkar oss och hela Sverige i decennier framöver, mest tack vare hennes rekommendationer vid utnämningar till statliga domare mm.
  Tror många av de rättstridiga och upprörande domarna vi översköljs med kan spåras tillbaka till hennes informella nätverk, t ex Ruben och Hilda där hon är ordförande.
  Medlemmar där hittar man mardrömmar som f.d. GD Danielsson.och polischef D. Eliasson. Finns säkert fler.
  Detta är verkligen en människa som ska granskas fullt ut.
  Skandal att advokaterna tillåter detta fortsätta.
  Bara att hon har suttit i 16 år, är sanslöst.

 16. Tippar på att asylprocessen med handräckning av advokater specialiserade på ämnet har så stor utkomst i kölvattnet av vår havererade svängdörrsmigrationspolitik, att det är att beteckna som ett Klondyke med outsinliga resurser ur vår skattkista.

  Som överstehen i branschen kombinerat med de fina kontakter i msm som publicerar hennes alster har hon en position som är i det närmaste självgående.

  Därför sitter hon numera i ett torn så högt att ev kritik eller ens ifrågasättande av hennes världsomspännande budskap av henne benämns med det numera helt urvattnade nazistepitetet

  Jag tror inte man kan bortse helt från det faktum vad röda mattor och kungamiddagar har för inverkan heller

 17. Hon vill ha stor invandring för att det gynnar advokater, det är rena Klondike för advokater med alla asylsökande som ska representeras, på skattebetalarnas bekostnad såklart.

 18. Otroligt hur en advokat kan sprida så mycket hatiskt omdöme om andra och samtidigt anklaga andra för detsamma? Denna förnäma och självgoda människa förtjänar att bli fråntagen sin licens som advokat. Hon skulle även få leva i misär som hon anser att andra ska göra för flyktingarnas skull

 19. Någon borde ta sig tid att ta fram hur stora advokatkostnader är i migrationsdomstolarna, både den totala summan och på fallnivå.

 20. Att Ramberg näst uteslutande brukar ad hominem som flitigaste kommentar,förpassar henne till en överlevande gåslever socialist. Som högst ansvarig för ett samfund som alltid skall företräda objektivitet är hon en katastrof,trots att hon är för monarki. M t p hennes sluggande mot borgerliga skribenter torde hon vara trotskist. Det finns en räv i hönsgården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap