Stackars Ny Tid

Få har nog missat drevet mot Alice Teodorescu. Igen. Det verkar vara en återkommande storm, ungefär som El Nino. 

Nu är det sosse-blaskan Ny Tid, som praktiskt taget inte gjort något annat än att läsa hennes texter på senaste tiden. Vilket ändå ska tas som en komplimang av henne tycker jag. 

Jag tänker av princip inte länka till Ny Tid i inlägget för att jag inte vill dra trafik dit. En trafik de väldigt gärna skulle vilja ha. 

Jag tänker inte ägna mig åt deras pajjiga påhopp på Alice, det är inte värt att kommentera. MEN det roliga i allt detta, för att det finns roligt, är att en tidning som 100 % finansieras av lika delar skattemedel och pengar från sossarna, är så dåliga på att göra just tidning men ägnar sig åt publicistisk debatt. 

Nedan ser ni Ny Tids upplagesiffror. 

De kommer ut en gång per vecka. Till 1 700 personer. Sjuttonhundra. I princip hälften av läsarna av deras nästan namne Nya Tider faktiskt. 

 

Ny Tid hatar alla andra tidningar i Göteborg, jag ska återkomma till det senare. Men nedan ser ni Göteborgspostens upplaga. 156 100 på vardagar. 

GP har nittioen (91) gånger fler läsare än sossarnas Ny Tid. 

För de är inte ens en riktig tidning. De är en partitidning som försöker få andra läsare genom att inte skickas ut till partisterna utan försöka locka folk att prenumerera. Det går hittills så där. Avundsjukan som byggts upp här. 

 

Det kan alla räkna ut att Ny Tid är ett riktigt förlustskepp. Tur att det finns presstöd. Deras 1700 prenumeranter kostar oss 1,6 miljoner kronor per år. Det blir 32 kronor per tidning de ger ut på årsbasis. 

 

För övrigt är det stor humor att tidningen som gjort till sitt enda syfte att kalla GP sverigedemokratiskt har nästan samma namn och snarlik logga som mediabolaget Nya Tider, som sympatiserar helt med Sverigedemokraternas ideologi. 

 

Smart nog redovisas inte Ny Tid enskilt utan det är ett affärsområde till Aktuellt i Politiken media AB så man inte ska se hur dåligt det går. 

Men bolaget totalt går så där skulle jag vilja säga, även om det har gått sämre. 

 

Utan presstödet hade det inte gått, vilket tyvärr är sant för många tidningar men alla tidningar är inte 100 % ägda av ett parti.

Hur de ens kan få presstöd är oklart faktiskt, reglerna här är märkliga. Partiägda tidningar borde finanseras av partierna kan jag tycka. 

 

AiP Media AB har dessutom en märklig skuld till just sossarnas partistyrelse. Varför då, undrar man ju direkt. Varför är mediabolaget skyldiga partystyrelsen 100 171 kronor?

 

För något år sedan såg Ny Tids redaktion chansen att få lite PR genom att starta något de döpte till Fyrvaktaren,  ett passande ord eftersom yrket är utdött sedan länge pga digitaliseringen och ny teknik. Vi behöver helt enkelt inte en gubbe som bor i närheten av en fyr och har som jobb att vakta den, laga den när den är trasig etc. 

Ny Tids fyrvaktare skulle ”granska GP”

Antar att bilden man ska få är att DET STORA PARTIET med sitt ljus leder oss av mörkret förblindade medborgare över havet för att undvika att gå på grund med vår Göteborgs-posten i handen. Storslagen bild faktiskt. Som från en sagobok. 

 

De har använt sitt Twitter-konto och hashtaggen #fyrvaktaren.

Men eftersom de delar sitt varumärke med Camilla Läckberg som har en bok med just titeln ”Fyrvaktaren” kan man säga att hashtaggen var något svårmanövrerad. Om jag hade valt en kampanj-tagg för ett år framåt hade jag först gjort lite research för att hitta något unikt men det tar ju förstås tid. Minst fem minuter. 

Så jag fick handjaga antalet via deras konto.

Jag räknade till ca 90 stycken. Men de har puffat för samma artiklar i flera inlägg.

De har för övrigt inte någon jättelik följarskara på Twitter. Heller. 499 följare, inklusive undertecknad som blev den 499:e alldeles nyss. 

 

Deras chefredaktör Johan Flanke är själv inte direkt en sociala medier-fantom, vilket kan förklara resultatet.

Han har twittrat 20 gånger sedan 2009.

I snitt 2,8 tweets per år sedan 2009. 

 

På Facebook har de lyckats bäst i alla sina kanaler, långt fler än de har prenumeranter. De har hela 2 555 gilla där. Men så behöver man inte heller gilla dem på riktigt för att följa sidan, vilket någonstans krävs för att köpa blaskan. Gilla en sida på FB kan man även göra för att omvärldsbevaka menar jag. För övrigt har just Alice över 33 000 följare, för att sätta deras i någon typ av kontext. 

Men eftersom journalistik inte är deras grej utan de är opinionsbildare, om än inte så framgångsrika, har deras ”granskning av GP” inte handlat om innehåll utan om personerna som skriver. 

Som till exempel att sommarvikaren Bawar Ismail är från Halmstad. Och försökte göra sig lustig på hur han ser ut.

Kruxet är att han inte är från Halmstad. Han har bara sommarjobbat där. 

 

Istället för seriös journalistik ägnar de sig även åt ”pranks”, som att dela ut godis utanför Göteborgstidningens redaktion (GT).

Varför?

För att GT ”började” när de delade ut varmkorv utanför festivalen Way out West när de förbjöd kött på festivalområdet. 

 

De har också kört ett annat festligt lur – på första april skrev de att GP (som de hatar) hackats med SD-filter. Så otroligt tokigt. 

 

De blev ledsna när Alice Teodorescu blockade dem på Twitter. Och skrev en artikel om det. 

 

Inför den där ”rapporten” kontaktade de fler som jobbat med Alice, bland annat David Lindén som jag jobbat med i min podd Borgarbrackor. 

Han bekräftade att det bara var skvaller Ny Tid var intreserade av och inte något publicistiskt. 

 

Hela deras story handlar bara om henne som person nämligen och rubriken är att hon ”blivit utköpt”.

 

När jag frågar deras medarbetare på Twitter om relevansen, givet att Wickbom själv sedan fick just sparken och blev utköpt från Barometern, bland annat på grund av samarbetssvårigheter (svårt att räkna ut vem som var det verkliga problemet på Barometern här), svarar Jan Söderström……att det inte är relevant. 

Verkshöjden på den här journalistiken är ofattbar faktiskt. 

 

De har även lyckats bli blockade från Göteborgspostens officiella Facebook-konto, vilket måste anses som en bedrift. 

Anledning?

De trollade. 

Chefredaktören Johan Flanke tyckte att han hade rätt att använda deras kanal för att sprida texter från sin egen, enligt egen utsago, konkurrerande tidning. 

GPs Facebook har 80 393 följare. En alldeles utmärkt kanal att sprida texter via alltså. Men inte en gratiskanal till konkurrerande tidningar, vilket Flanke missförstått. 

 

Underhållande nog har de sammanställt sina typ 90 artiklar i något de kallar en rapport, men eftersom de inte har pengar (man har inte det om man knappt har några prenumeranter) fick sossarnas tankesmedja i Göteborg – Tankeverksamheten – betala den.

De har inte ens försökt låtsas som det är deras rapport utan den ligger bara nerladdningsbar direkt från LO Göteborgs hemsida och inte på Ny Tid. 

Anders Lindberg på partihögkvarterets mediala megafonhögkvarter Aftonbladet Ledare fick äran att inleda svartmålningen, vilket han säkert tyckte var lite av ett dröm-gig. 

Han passar på att kalla GP en ”alt-right” tidning, typ Trumps partitidning översatt. Och beskyller dem för klickjakt

 

Jag nöjer mig med ett kort utval av Lindbergs egen tidnings artiklar idag som kommentar till detta med klickjakt. 

 

Lindberg fortsätter sedan förordet till kampanjmaterialet med något som ska likna en publicistisk kommentar om vikten av mångfald. 

Jag förstår att en sosse tycker att en partitidning bidrar till det men vi andra har en något bredare definition om mångfald i medialandskapet. 

”GP smular sönder det goda samtalet”

 

Kampanj-materialet fortsättet sedan med lite texter av olika sossar för att avsluta med den sammanställning Ny Tid slagit på trumman om. De har samlat sina 15 mest delade texter. 

När man läser blir man nästan lite ledsen. De är nämligen på riktigt så här dåliga. 

Av deras 15 mest spridda texter är TOLV (12) under 10 000 läsare.

De är en tidning. Med en redaktion. De får 1,6 miljoner i presstöd och detta är det enda de kan leverera?

 

Och de tycker att detta är tillräckligt bra för att finnas med i en ”rapport”?

Någon jag finner än mer generande någonstans. Har de inga kompisar som kan säga att det inte är någon bra idé att skryta med inkompetensen? 

Ny Tid vill göra gällande att de läser GP varje dag. Tyvärr kan deras egen tidning inte producera så många artiklar alls faktiskt så att de borde få kallas en tidning. 

Jag har läst Ny Tid på nästet. 16 artiklar ligger under Nyheter sedan i juni. På fyra månader har de producerat 16 nyhetsartiklar. 

Jag har på samma tid producerat dubbelt så många – 35 stycken. Utan presstöd eller pappa Partiet i ryggen och utan en redaktion. 

Ämnena är inte heller särskilt omfattande: en rad hyllnings-intervjuer med olika av deras kompisar, exvis socialdemokratiska politiker i Göteborg, rätt till heltid, 6-timmars arbetsdag, LOV är dåligt, reklam för sossarnas första maj-tåg etc. Så kallade nyheter. 

”Mångfald” enligt Anders Lindberg. Partiprogrammet säger jag och det kan vi ju läsa på socialdemokraterna.se helt gratis utan att behöva pröjsa 1,6 miljoner kronor i presstöd först. 

Så här kommer en fråga till Ny Tid: 

Ni tror inte att skälet till att GP har fler läsare än er beror på att de helt enkelt är bra på att göra tidning och ni inte är det?

Att det är därför ni inte får några läsare?

Fundera lite på det och återkom. Jag är nyfiken på att höra svaret. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!